• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Beko&Arçelik Espresso makinası ipuçları/temizlik/genel bilgiler

Çıktı için tuttuğumuz zamanı tam olarak ne zaman başlamamız gerekir? Örneğin düğmeye basar basmaz mı, yoksa pompa nin sesi değişince mi, yada çıktı akmaya başlayınca mı? Mesela ben düğmeye basıyorum 5. saniye de pompa sesi değişiyor 7. saniyede çıktı akmaya başlıyor. Süreyi bu zaman farkları içinde hangi aşamada başlatalım?

Çıktı için tuttuğumuz zamanı tam olarak ne zaman başlamamız gerekir? Örneğin düğmeye basar basmaz mı, yoksa pompa nin sesi değişince mi, yada çıktı akmaya başlayınca mı? Mesela ben düğmeye basıyorum 5. saniye de pompa sesi değişiyor 7. saniyede çıktı akmaya başlıyor. Süreyi bu zaman farkları içinde hangi aşamada başlatalım?
Düğmeye bastığınızda süreyi baslatmak gerekiyor

Kahve ile suyun temas anı, yani pompaya bastığınız an, ses değiştiği an basıncın arttığını anlayabiliyoruz 👍🏻

Peki düğmeye bastıktan sonra ciktinin akması için kaç sn sonrası normal karşılanabilir. Bende genelde 8. saniyede akmaya başlıyor, doğru zamanı hangi aralıkta arayalım?
Makinenin water debit’ine göre değişebiliyor, biraz fazla gibi yine de, pompa sesi değiştikten 2-3 sn sonra akmasını planlıyordum ben.
Bana da biraz hızlı gibi geldi. makineye göre değişir ama ben de beko kullanıyorum. 1:2 civarı için 10. veya 11. saniyede akış gördüğümde çok büyük ihtimalle iyi bir shot çıkacak diye düşünüyorum.

Bana da biraz hızlı gibi geldi. makineye göre değişir ama ben de beko kullanıyorum. 1:2 civarı için 10. veya 11. saniyede akış gördüğümde çok büyük ihtimalle iyi bir shot çıkacak diye düşünüyorum.
Sizin bahsettiğiniz 'hızlı' tanımı ile @Kahveciningalaksirehberi nin bahsettiği 'fazla' söylemi aynı yönde değil sanırım. Ben 11. saniyede akış görmezsem tıkandı derim ve deneysel olarak bitmesini beklerim. Yanlış biliyor olmam da çok olası 😁

Sizin bahsettiğiniz 'hızlı' tanımı ile @Kahveciningalaksirehberi nin bahsettiği 'fazla' söylemi aynı yönde değil sanırım. Ben 11. saniyede akış görmezsem tıkandı derim ve deneysel olarak bitmesini beklerim. Yanlış biliyor olmam da çok olası 😁
Bana başta aynı yönde gibi gelmişti ama siz söyleyince şimdi ben de @Kahveciningalaksirehberi nin tersini kast etmiş olabildiğini düşündüm. :D
Ancak şöyle açıklayayım;
Benim pompanın basıncı da biraz geç artıyor. Sesten bunu anlayabiliyorum ve @Kahveciningalaksirehberi nin dediğine paralel ses değiştikten 2-3 saniye gibi sonra akış başlıyor. Belki fark buradan kaynaklanıyordur.

Dün gece gidip ilk espresso cihazımı aldım, ilk shot u da bu sabah demledim. Elimde espresso çekirdeği yoktu nitelikli Türk kahvesini c40 7 klikte plastik tamperle yaptım. Metal tamperi bugün alacağım.
İlk espresso videom olarak burada dursun.
18gr kahve/25sn/40ml kahve çıktısı.

Video
Hayırlı olsun Ali, güle güle kullan.

Biraz uğraşırsan güzel çıktılar veren bir makine. Portafiltrenin alt kısmını kestirip "naked" yani tabansız hale getirtebilirsin. Bu sayede öğrenme sürecin çok daha hızlı olur.

Tamper edinmen gerekiyor kesinlikle. içinden çıkan plastik tamper çok işe yaramıyor. Bir de "wdt" dedikleri dağıtmak için kullanılan aleti evde kendin de basit bir şekilde yapabilirsin.

Güzel espressoların olsun :)

Bana başta aynı yönde gibi gelmişti ama siz söyleyince şimdi ben de @Kahveciningalaksirehberi nin tersini kast etmiş olabildiğini düşündüm. :D
Ancak şöyle açıklayayım;
Benim pompanın basıncı da biraz geç artıyor. Sesten bunu anlayabiliyorum ve @Kahveciningalaksirehberi nin dediğine paralel ses değiştikten 2-3 saniye gibi sonra akış başlıyor. Belki fark buradan kaynaklanıyordur.
Benim son birkaç shot da (zaten birkaç shot aldım toplamda😁) düğmeye bastıktan sonra 5. Saniye de ses değişiyor 8. saniyede akış başlıyor, 30.sn de 1/2 oranını yakalamış oluyorum.

Hayırlı olsun Ali, güle güle kullan.

Biraz uğraşırsan güzel çıktılar veren bir makine. Portafiltrenin alt kısmını kestirip "naked" yani tabansız hale getirtebilirsin. Bu sayede öğrenme sürecin çok daha hızlı olur.

Tamper edinmen gerekiyor kesinlikle. içinden çıkan plastik tamper çok işe yaramıyor. Bir de "wdt" dedikleri dağıtmak için kullanılan aleti evde kendin de basit bir şekilde yapabilirsin.

Güzel espressoların olsun :)
Güzel bir tamper aldım, kahveyi dağıtmak için kürdanlar ile aparat yaptım, öğüttüm kahveyi kaşığa koymak için karton bardaktan eleman bile yaptım 😂

Herkese selamlar.
Ben de bir Beko alarak bu kervana katılmış bulunmaktayım. Aldığım makine uzun bir süre kullanılmadığı için baya kireçlenmiş. Bu sebepten tüm grubu sökerek limon tuzu ile kireç temizliği yaptım. Fakat makinenin kazanında da kireçlenme var. Kazanı temizlemek için aşağıda önerildiği gibi limon tuzu yaptım.(Yaklaşık 4 kez su haznesini tamamen doldurarak.)
Kireç temizliği için limon tuzu ile sirkülasyon,
1 çorba kaşığı limon tuzu, 1 bardak kaynar su da çözüp cihazda hem grup başlığından hem buhar çubuğundan suyu akıtarak devir daim ettirin, en son temiz suyla devir daim yaptırabilirsiniz. İhtiyaca göre 2-3 tur, çıkan çıktıya bakın tortuluysa devam edin.
1 kez de su haznesini tam doldurarak beyaz sirke ile temizlik yaptım. Fakat hala kazan içerisinden ufak da olsa kireç parçacıkları geliyor.
İnternette kazanı söküp içini temizleyenleri gördüm fakat bununla uğraşmak istemiyorum.
Alternatif çözümü olan var mı yoksa kireç bitene kadar limon tuzu ile temizlemeye devam mı etmeliyim?

Benimki de düğmeye bastıktan sonra 9. 10. saniyede akış veriyordu, uzun diye düşünüyordum ama konudaki yorumları görünce normal olduğuna karar verdim.

Merhaba, demlemeden hemen öncesi klasik su boşaltımını (3-4 saniye basılı tutuyorum tuşa) yapıyorum ama sonrasında bazen damla damla bazen çok ince halde su akmaya devam ediyor grup başlığından. su akmaya devam ettiği için portrafiltreyi hemen takıp demlemeye geçemiyorum. bu normal midir? o suyun akmasını mı bekleyeyim yoksa direkt portrafilteryi takayım mı?

bir de yaptığım kahvenin görünümü böyle. değirmenim molent g50. nasıl görünüyor sizce?

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2021-04-15 at 18.05.14.jpeg
    WhatsApp Image 2021-04-15 at 18.05.14.jpeg
    117.1 KB · Görüntüleme: 27
Merhaba, demlemeden hemen öncesi klasik su boşaltımını (3-4 saniye basılı tutuyorum tuşa) yapıyorum ama sonrasında bazen damla damla bazen çok ince halde su akmaya devam ediyor grup başlığından. su akmaya devam ettiği için portrafiltreyi hemen takıp demlemeye geçemiyorum. bu normal midir? o suyun akmasını mı bekleyeyim yoksa direkt portrafilteryi takayım mı?

bir de yaptığım kahvenin görünümü böyle. değirmenim molent g50. nasıl görünüyor sizce?
Su boşaltımı yaparken ince su akarsa kanallama olur damla damla akana kadar temizlemenizi öneririm yumuşak başlı bir fırça ve bez işinizi görür, shot tuşunu kapattıktan sonra akması normal, ben onun için bezle aktıkça shower screeni siliyorum biraz da bekleyince kesiliyor.

Bazı makinaların grup başlığının içinde yay ve bilye var. Yayı uzattığınız zaman o damlama azalıyor.

Bugün makinenin 14 bar olan pompa basıncını portafiltre de 9 bar olacak şekilde ayarladım, herhangi ekstra bir parça kullanmadım, pompa çıkışındaki 14 bara ayarlı emniyet valfinden basıncı düşürüp tahliye olan suyu depoya yönlendirdim. İşlem sonrası her zaman demlediğim çekirdek ile aldığım ilk shot da bile lezzet farkı hissedilir derecede artmıştı. Arçelik makinesi olan arkadaşlara işlemi tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Geri