• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aralık 2021 - Gordion Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Firma: Gordion Coffee
Kahve: El Salvador-La Reforme Nanolot
Kavurma Tarihi: 06.12.21
Demleme Metodu: Chemmex- Blooming sonrası (30 saniye-50mL)- Tek döküş (250 mL) -1:15
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Smart G- 12 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak Su (pH:8.41) - 91
Demleme Süresi: 3.40
Tadım Notları: Tadım notlarında geçen altın kivinin her ne kadar da tadını bilmesemde ilk başlarda gelen yoğun asiditenin kividen kaynaklandığını düşünüyorum. Kahve soğudukça yoğun asiditenin yerine yumuşak oturmuş bir meyvemsi tat bırakıyor ve nar ve nektari aslında bu zamanda kendini gösteriyor.Fiyatının hakkını veren bir bir kahve ve keyifli bir fincan oldu.

T

Tekrar merhaba. Reçetenizi biraz önce deneyebildim. Gerçekten notaların daha ön plana çıktığı bir fincan elde ettim. Tesekkur ederim.
ruanda için reçete vereyim, aynı gün kavrulmuş çekirdek bende de var. gayet güzel sonuç alıyorum. (tarif orijinal değil, april'in reçetesini revize ettim)

16/240
93 derece su.
40 ml blooming, 40 saniye.
kalan suyu 100'er ml iki eşit parça olarak dökeceğiz. yalnız ilk 50 ml'si spiral yaparak yanlara, kalan 50 ml'si dümdüz direkt ortaya. ilk döküş bitince aynısını bir kez daha uygulayacağız. en sonda hafif bir spin.

ben bu tarifler oldukça iyi verim alıyorum. tüm döküşü spiral şeklinde yapınca kahve gerekenden fazla çözülüyor sanırsam.
Teşekkür ederim. Akşam deneyeceğim.
Teşekkürüm çalınmış 👀

Kavurucu: Gordion Coffee
Çekirdek: El Salvador - La Reforma Nanolot
Yöntem: V60 – Crystal Eye 02
Filtre : Cafec Abaca
Öğütüm: Comandante 23 Klik
Oran: 15/240
Su: 94 Derece
Toplam demleme süresi: 2 dk. 07 saniye

Blooming: 0 - 30 sn / 60 ml
1.Döküş: 30 - 55 sn / 60 ml
2.Döküş: 55 - 1.20 sn / 60 ml
Son Döküş: 1.20 – 2.07 sn

Tadım: Ağız sulandıran bir tadı var, nar arkadan hissediliyor ama altın kivi yerine benimki normal kivi gibi oldu biraz daha asiditesi yüksek, kalıcı bir aftertaste var. Soğudukça cidden nar suyu gibi, ba yıl dımmm. 😁 Bu yılın son demlemesi bu olacak gibi bende, herkese yeni yılda mutlu, huzurlu ve bol bol gülmeli, kahveli günler dilerimmm.🥳

Firma:Gordion Coffee Roastery
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 50 Gram
Çekirdek:Ruanda Bwenda
İşleme:Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:06/12/2021
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Benim ilk ruanda çekirdeği deneyimimdi.Bu gramaj ne yazık ki fazla ve bir miktarını yüreğim kanaya kanaya dökmek zorunda kaldım.Çekirdeği kahve sepetine sığdırmak için biraz sertçe vurdum ve açıkçası korktum çıktı acı mı acı olacak diye.Hatta demlenen kahvenin kahve haznesine akmasını beklerken içimden kahve püskürerek çıkmazsa şükredeyim dedim kendi kendime.
Çıktının yüksek bir bitterliği vardı lakin içilmeyecek gibi de değil ve hatta limon şerbetinin güzel asiditeside alttan alta geliyor,çok hoşuma gitti bu asidite.Bir sonraki demlememi 45 Gram ile yapmağa karar vermiştim.

Çekirdek Miktarı: 45 Gram
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Bugün ki demlemede fincandaki kahveden insanın yüzünü okşayan yumuşacık bir çikolata kokusu yayılıyor ama nasıl iştah açıcı lakin kahvenin tadına bu hiç yansımamış ve oldukça duru,gövdesi düşük ve o hoşuma giden asiditeden eser yok.Yarın çekirdek miktarını 2 Gram arttıracağım ve kahvenin çözünmesi adına biraz ısınmasını demlemeyi başlattığım su sıcaklığını 1°C düşüreceğim.O hoş asiditeyi yakalamadan bırakmam 😂

Çekirdek Miktarı: 46 Gram
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları:

Tadım Notları: Çekirdek gramajını yükselterek dilediğim gövdeyi gayet net aldım lakin o ilk denememdeki hoş asiditeyi hala elde edemedim.Yarın yarım step kalınlaştıracağım fakat çekirdeği bir gram daha arttırarak demlemeye başladığım su sıcaklığını 1°C düşüreceğim.O limon asiditesi buraya ya gelecek yada gelecek.

Öğütüm Derecesi:2 Tam Tur + Yarım Step[20,5]
Çekirdek Miktarı: 47 Gram
Su Sıcaklığı:87°C - 88°C

Demleme Notları:

Tadım Notları: Demlenen kahvenin akışının başlaması biraz zaman aldı,bu aslında kahvenin bitter tadlarının ön plana çıkmasına neden olmadı ama ilk fincanda aldığım hoş asiditeyi yakalayamadım.Eğee hala iki demlemelik çekirdeğim var ise ilk olarak aynı gramaj ve yarım step kalınlaşarak deneyeceğim eğer yine olmaz ise 2 Tam Tur 46,5 Gram ile deneyeceğim.

Firma: Gordion Coffee
Kahve: Etiyopya Gedeb Worka Natürel
Kavurma Tarihi: 06.12.2021
Demleme Metodu: Kalita 185 muadili Tiamo
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Comandante 26 click
Su Markası ve Sıcaklık: Damacana İnci Su (Ankara), 94 derece
Oran ve Döküş: 20/300, 80-100-120
Demleme Süresi: 3:30

Gordion'un referans reçetesini V60 ile denemiştim ancak hafif acılık vardı. Kalita ile denememde gövdeli ve acılığın olmadığı bir kahve elde ettim. Kahvenin vaadettiği notaları belirgin alamadım ancak bu nitelikli kahve tükettiğim bir yıl boyunca tat reseptörlerimi eğitemediğim için olmuş olabilir :D. İlk yudumdan son yuduma kadar keyif aldığım bir kahve oldu. Firmaya ve toplu alım ekibine teşekkür ederim.

Ocak için sipariş verdiğimden kahvelerin haliyle yeni geldi, 4 Ocak kavurma tarihli hepsi. Dayanamadım yapıştırdım bir Ruanda ve sonuçları aşağıda sizinle paylaşmak isterim.

Ön bilgi: Kahve kavrulalı daha 2 gün olduğundan ve de degassing süresinin bitmesine daha çok olduğundan kahveyi öğüttükten sonra değirmenin öğütülmüş kahve haznesinin ağzı açık şekilde yaklaşık 25dk beklettim.

Demleme Ekipmanı: Hario V60 02
Değirmen: 1Zpresso K-Pro
Öğütüm Derecesi: 73 klik
Filtre: Hario 40'lı Japon
Çekirdek Miktarı:16 Gr
Su Miktarı: 240 Gr (1:15)
Kavrum Tarihi:04/01/2022
Su Sıcaklığı:95°C Buzdağı

00:00 40gr bloom
00:45 200gr tek döküş (100 helezon, 100 ortaya)
03:25 bitiş

Gordion'un kendi tarifine yakın bir tarif yapmaya, çalıştım sadece bloom ekledim. Demleme süresi uzayınca dedim aha geliyor acı kahve. Fakat o da nesi? Burunda buram buram meyve, limon. Sıcak damakta çok narin ve aromatik bir limon asiditesi, browni ama böyle baya damağa yapışan tarz bir browni. Soğudukça limonla yer değiştiren kırmızı meyve tatlılığı, damağı saran bir doku. Gerçekten lezzetli ve keyifli bir bardak oldu. Bakalım degassing bitince haftaya nasıl olacak tadı? Şimdiden meraklanıyorum. Ellerinize sağlık @TarıkTercan

Firma: Gordıon Coffee Roastery
Kahve: Etiyopya-Shantawene
Kavurma Tarihi: 12.12.21
Çekirdek Miktarı: 20 gr
Demleme Metodu: Chemmex, Blooming sonrası (45 saniye-50mL)- İlk döküş (150 mL)-İkinci Döküş (100mL)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Smart G- 12 klik
Su Miktarı: 300 mL
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.41) -93
Demleme Süresi: 4.15

İki gündür çeşitli denemeler yaptım süre olarak 3.30 ile 4.15 arası değişen demleme süreleri yakaladım.4.15 normal demlediğim reçeteye süresine göre daha uzun bir süreydi. Ancak bu kadar güzel kupa elde edeceğimi düşünmemiştim. Öncelikle demleme sırasında portakal mandalin kokularını çok net geldi. 3.40 larda biten demlemelerde turunçgilin verdiği yoğun asidite çok vurucuydu çok keyif aldım. Soğumaya doğru hafif tatlılık kendini gösterdi. Gelelim 4.15 süreli demlemede yine yoğun asidite mevcut ama yerini hemen tatlı bir tadıma bıraktı.Fincan bitene kadar asitide geri planda kalarak tatlı bir içim elde ettim çok beğendim. Gordion bu 3. kahve çeşiti deneyimim hiç üzmedi.Emeğinize sağlık @Gordion Coffee Roastery

Santa rosa, gedeb worka ve gera jimma satın almıştım. Kavrumları çok beğendim. Oldukça açık kavrumlardı, açıkçası sürekli içmelik değil de oturup keyif yapmalıktı benim için. Santa rosada çilek notaları, workada şeftali notaları barizdi. Ancak geisha beklentimi karşılamadı diyebilirim, diğer iki kahvenin gölgesinde kaldı bence. Biraz üzüm biraz elma notaları vardı ancak çok kompleks gelmedi bana. Alamayanlar üzülmesinler :)

Son düzenleme:
Geri