• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Anksiyete-Kahve

Hocam konu better call saul’daki chuck a dönüyor gibi bence gıdanın içinde 1000mg kafeini bize söylemeden çözündürseler hiçbirimiz hissetmeyecez ama herzaman bişeyler bişeylerin altında yatıyor algısı oluyor içimizde aslında kahve içipte bu bilgiye sahip olmasak bence kahvenin bunun üzerindeki etkisini hissetmeyecez gibime geliyor çocukken hepimiz sütlü sütsüz istemli-istemsiz misafirlikte kahve içmişizdir ama çocuken biranda aha çarpıntı oldu yada şu olacak gibisinden düşünceler oluşmazdı en azından bende böyleydi yani demem o ki aslında hepimiz biliyoruz ki bunun asıl sebebi kahve değildir gün içinde yaşanan stresin suçunu kahveye atıyoruz gibi ama kesin bişey söyleyemem şimdi kanıtlandığına dair kaynaklarda var😅

Son düzenleme:
@Kahve tutkunu aynı şeyi zaman zaman bendeniz de yaşıyorum. Dert etmeyip kendinizle dalga geçerseniz sönüyor o durum.
Yapamazsanız; faydasını gördüğüm diğer şeyler; suya abanmak ya da bi' kahve daha içmek.
Çok su içince beden de, psikoloji de dengeleniyor.
Bir kahve daha içince beden de, psikoloji de yoruluyor, ajite tepkiler vermeye hâli kalmıyor.
Viktor Frankl, -İnsanın Anlam Arayışı- kitabında ruhsal sorunların görmezden gelinerek daha hızlı tedavi edildiğini yazmıştı.

Son düzenleme:
Kalp çarpıntım, gögüs sıkışması, göğüste yanma vardı bende. Acil doktoru kahveyi bırak dedi. Kalp ve gögüs muayenem temiz çıkınca, psikiyatriste gittim. Hafif astım var bu arada. Sigara kullanıyorum ve dumana alerjim var.
Psikiyatrist sorunun kahve ile ilgisi yok kaygı bozukluğu var dedi. Hatta tükettiğin kahve miktarını iki katına çıkarabilirsin dedi. İlaç yazdı. Şu an kahveye devam ediyorum, eskisi kadar sıkıntı yaşamıyorum şimdilik iyi gidiyor.
Umarım @Kahve tutkunu sorunun bir an önce hallolur...

Kalp çarpıntım, gögüs sıkışması, göğüste yanma vardı bende. Acil doktoru kahveyi bırak dedi. Kalp ve gögüs muayenem temiz çıkınca, psikiyatriste gittim. Hafif astım var bu arada. Sigara kullanıyorum ve dumana alerjim var.
Psikiyatrist sorunun kahve ile ilgisi yok kaygı bozukluğu var dedi. Hatta tükettiğin kahve miktarını iki katına çıkarabilirsin dedi. İlaç yazdı. Şu an kahveye devam ediyorum, eskisi kadar sıkıntı yaşamıyorum şimdilik iyi gidiyor.
Umarım @Kahve tutkunu sorunun bir an önce hallolur...
göğüste sıkışma,yanma olmuyor kalp çarpıntısıda şu şekilde oluyor çarpıntı denir mi bilmiyorum kalp normal atarken 1 defalık çok sert atıyor sanki göğüs kafesini birisi dışarıdan itiyormuş gibi oluyor ama tek seferlik sonra eski halinde devam ediyor bazı gün hiç olmazken bazı gün 8 9 kere bile olduğu oluyor çok nadir arka arkaya 2-3dk arayla olduğu oluyor ekstrasistol deniyormuş herhalde onada yakın zamanda bir kardiyologa başvuracam o nereye yöndirirse ona göre duruma bakacam

Merhaba konuyu ilk gördüğümde ilgimi çekmişti ama bir türlü yazma fırsatı olmadı.

Kafein her vücutta farklı tepki veriyor. Kimileri doğuştan dayanıklı kimileri benim gibi azcık kafein ile çarpıntı yaşıyor. Tolerans geliştirme de pek işe yaramasa gerek çünkü yıllardır kahve içerim hala double espresso ile çarpıntı sınırına geliyorum. O yüzden belli kafein oranları üzerinden insanlar ile yaşadığınız deneyimi kıyaslamamnızı öneririm. Herkesteki etkisi çok farklı.

Kahveyi bırakmayı düşünmüyorsanız benim de uymaya çalıştığım bazı önerilerim olacak:

1. Aç karnına kahve içmeyin. Bu demek değil ki gidin geleneksel kahvaltı yapın. Bir adet yumurta bile ciddi anlamda iyi gelebiliyor. Bir yemek kaşığı tereyağ da yiyebilirsiniz.
    1. Bulletproof coffee'yi araştırmanızı öneririm. Oradan öğrendiklenizi günlük kahvenize uyarlayabilirsiniz. Kafein çarpıntısını azaltıp kafeinin etkisini daha üzün süreye yaydığı söyleniyor. Ancak kahvenin tadını bozacağı için ben kahveden önce kaliteli yağ içeren pratik bir şey yiyorum. Yumurta, tereyağ, hindistan cevizi yağı v.b.
  2. Kahveyi içmeden önce L-theanine alırsanız iyi gelmesi muhtemel (https://proteinocean.com/theanine).
  3. Uzun yıllardır fark ettiğim şey spor yaptığım günler özellikle cardio yaptıysam çarpıntı yaşama ihtimalim çok daha az oluyor.
  4. Kahveyi uyandıktan bir saat sonra gibi bir süre içerseniz kortizol seviyeniz için daha olur.
  5. Tabii ki de içtiğiniz kahveyi limitleyin, benim için bir double espresso yeterli. Sonrasında bir tane küçük dozajlı filtre içiyorum genelde ikinci içtiğim hafif çarpıntı yapsa da :)
  6. Kahvenin kavrulma seviyesi arttıkça kafein oranı daha azalır.
  7. Robusta'dan kaçının kafein oranı daha yüksek.
  8. Kesinlikle uyku ile son kahve tüketiminiz arasına ciddi bir vakit aralığı koyun, kafeinden dolayı uyku kaliteniz kötüleşirse bu işin içinden çıkılmaz kötü bir döngüye sokabiliyor. Uyku kalitesi ve genel stres seviyesi kafeinin yarattığı yan etkiler ile ciddi ilişkili.

Son olarak bunları direkt uygulamaktansa araştırma yapmak ve üzerinde düşünmek için kullanın lütfen. Sağlık önemli.

Son düzenleme:
Merhaba konuyu ilk gördüğümde ilgimi çekmişti ama bir türlü yazma fırsatı olmadı.

Kafein her vücutta farklı tepki veriyor. Kimileri doğuştan dayanıklı kimileri benim gibi azcık kafein ile çarpıntı yaşıyor. Tolerans geliştirme de pek işe yaramasa gerek çünkü yıllardır kahve içerim hala double espresso ile çarpıntı sınırına geliyorum. O yüzden belli kafein oranları üzerinden insanlar ile yaşadığınız deneyimi kıyaslamamnızı öneririm. Herkesteki etkisi çok farklı.

Kahveyi bırakmayı düşünmüyorsanız benim de uymaya çalıştığım bazı önerilerim olacak:

1. Aç karnına kahve içmeyin. Bu demek değil ki gidin geleneksel kahvaltı yapın. Bir adet yumurta bile ciddi anlamda iyi gelebiliyor. Bir yemek kaşığı tereyağ da yiyebilirsiniz.
    1. Bulletproof coffee'yi araştırmanızı öneririm. Oradan öğrendiklenizi günlük kahvenize uyarlayabilirsiniz. Kafein çarpıntısını azaltıp kafeinin etkisini daha üzün süreye yaydığı söyleniyor. Ancak kahvenin tadını bozacağı için ben kahveden önce kaliteli yağ içeren pratik bir şey yiyorum. Yumurta, tereyağ, hindistan cevizi yağı v.b.
  2. Kahveyi içmeden önce L-theanine alırsanız iyi gelmesi muhtemel (https://proteinocean.com/theanine).
  3. Uzun yıllardır fark ettiğim şey spor yaptığım günler özellikle cardio yaptıysam çarpıntı yaşama ihtimalim çok daha az oluyor.
  4. Kahveyi uyandıktan bir saat sonra gibi bir süre içerseniz kortizol seviyeniz için daha olur.
  5. Tabii ki de içtiğiniz kahveyi limitleyin, benim için bir double espresso yeterli. Sonrasında bir tane küçük dozajlı filtre içiyorum genelde ikinci içtiğim hafif çarpıntı yapsa da :)
  6. Kahvenin kavrulma seviyesi arttıkça kafein oranı daha azalır.
  7. Robusta'dan kaçının kafein oranı daha yüksek.
  8. Kesinlikle uyku ile son kahve tüketiminiz arasına ciddi bir vakit aralığı koyun, kafeinden dolayı uyku kaliteniz kötüleşirse bu işin içinden çıkılmaz kötü bir döngüye sokabiliyor. Uyku kalitesi ve genel stres seviyesi kafeinin yarattığı yan etkiler ile ciddi ilişkili.
Hocam vermiş olduğunuz bilgilerin çok faydasının dokunacağına eminim çok teşekkür ederim bilgilerinizi aktardığınız için 🙂

Robusta asla tüketmem aldığım arabicanın içine karıştırmışlarsa onuda bilmem ama kendi rızamla alıp içmem

İçtiğim son kahve ile uyku arasındaki süreyide ortalama olarak 7-8 saat olarak tutuyorum

Çok kavrulmuş kahveleri genel olarak hiç kullanmıyorum light-medium alıyorum genellikle

Son zamanlarda gerçek tereyağı bulmakta çoğunlukla güçlük çekiyorum en iyi ihtimalle yapacağım süt alıp tereyağını kendim çıkarmam olur elimde en iyi kalitede sadeyağ var fakat tereyağına nazaran çok ağır bir tadı var yumurtada bende alerjen etkiler yapıyor mümkün olduğu kadar uzak duruyorum gıdalar içinde olunca sorun olmuyor ama kendisini tüketince yoğun karın ağrısı ve karın bozukluğuna sebep oluyor bende😅

Dediklerinize uymaya çalışacağım😊

Merhaba

Çok geçmiş olsun. Bahsettiğiniz kaygı haline eşlik eden ya da 1-2 saat içinde tetiklenen baş ağrısı, baş dönmesi, baş çevresinde, yüzde yanma, halsizlik, bağırsaklarda huzursuzluk, ishal-kabızlık hali ya da gün içinde hızlı değişiklik gibi şeyler de yaşıyor musunuz? Böyle bir durum varsa ek olarak bir gastroenterolog ya da fonksiyonel tıp hekimiyle görüşebilirsiniz. Bağırsak bariyeri zarar gördüğünde, histamin intoleransı vb durumlar da bahsettiğim semptomları ve kaygı hali, çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Özellikle gıdaları ve kahvenizi demledikten sonra bekleterek içiyorsanız histamin oranı maalesef yükseliyor.

Sabah saatlerinde sirkadyen ritmimiz dolayısıyla kortizol salınımı daha yüksek gerçekleşiyor.(ritim bozulmasıysa) kahve tüketimi de kortizol salınımını arttırdığı için bahsettiğiniz gibi durumlar görülebiliyor bildiğim kadarıyla. Ya da akşam üzeri kortizol salınımı azalırken kahveyle yeniden stres hormonunu tetiklemek mümkün olabiliyor.

Kesinlikle en sağlıklısı doktor ile görüşmek olacaktır. Görüşmeniz sonrası bir teşhis almaz ve sorunu yaşamaya devam ederseniz başka branş doktorlarına ulaşabilmeniz adına paylaşmak istedim. Bu gibi durumlarda rahatsızlık sinsice ilerleyip sorunu bulmak kolay olmayabiliyor.

Merhaba

Çok geçmiş olsun. Bahsettiğiniz kaygı haline eşlik eden ya da 1-2 saat içinde tetiklenen baş ağrısı, baş dönmesi, baş çevresinde, yüzde yanma, halsizlik, bağırsaklarda huzursuzluk, ishal-kabızlık hali ya da gün içinde hızlı değişiklik gibi şeyler de yaşıyor musunuz? Böyle bir durum varsa ek olarak bir gastroenterolog ya da fonksiyonel tıp hekimiyle görüşebilirsiniz. Bağırsak bariyeri zarar gördüğünde, histamin intoleransı vb durumlar da bahsettiğim semptomları ve kaygı hali, çarpıntıyı tetikleyebiliyor. Özellikle gıdaları ve kahvenizi demledikten sonra bekleterek içiyorsanız histamin oranı maalesef yükseliyor.

Sabah saatlerinde sirkadyen ritmimiz dolayısıyla kortizol salınımı daha yüksek gerçekleşiyor.(ritim bozulmasıysa) kahve tüketimi de kortizol salınımını arttırdığı için bahsettiğiniz gibi durumlar görülebiliyor bildiğim kadarıyla. Ya da akşam üzeri kortizol salınımı azalırken kahveyle yeniden stres hormonunu tetiklemek mümkün olabiliyor.

Kesinlikle en sağlıklısı doktor ile görüşmek olacaktır. Görüşmeniz sonrası bir teşhis almaz ve sorunu yaşamaya devam ederseniz başka branş doktorlarına ulaşabilmeniz adına paylaşmak istedim. Bu gibi durumlarda rahatsızlık sinsice ilerleyip sorunu bulmak kolay olmayabiliyor.
Söylediğiniz baş ağrısı. vs durumlar olmuyor son birkaç aydır sağ kulağımda bir sıkıntı gözlemliyorum mesela telefon görüşmesi esnasında sağ kulağıma koyunca telefonu ahize bozuk gibi o kadar ince sesler geliyor ki anlatamam sol kulağa geçince düzeliyor hepsinin yanı sıra denge kaybı (herzaman olmuyor) genellikle karanlıkta bunlar oluşunca baş ağrısı (şakaktan enseye doğru, istemdışı oluşan el ve ayakta atmalar ( spazm) bu saydıklarımın hepsi tümör semptomları biliyorum belli ki hastaneye bi gitsek çıkamayacaz elini veren kolunu kaptırır misali olacak

Genel olarak stressden bağırsak bozulmaları çok yaşıyorum

Belliki detaylı bir check-up yapılması lazım

Hoplatan fakültelerde kaygı bozukluğu maalesef kaçınılmaz oluyor. EE'nin 3.yılı kabustan halliceydi final proje dönemi ey Türk mühendislik gençliği muhtaç olduğun kuvvet damarlarındaki asil kafeinde mevcuttur falan diyorduk. Eczacılığın da çok farklı olduğunu sanmıyorum. Neyse nostalji kuşağına çevirmeden kafeinle artan akademik stresi bir nebze azaltan iki kurtarıcı var. İlki spor hem kafa olarak rahatlatır hem de kafein daha hızlı bünyeden atılıyor ikincisi de L-theanine kendisi nispeten ucuz ve kolay ulaşılabilen bir supplement. Stresi azalttığı ve uyku kalitesini arttırdığına dair bir çok çalışma var.

Examine.com diye harika bir site var. Kimyager değilim ama daha önceden takip ettiğim bir podcast'te bahsedilmişti. Kimyasal maddelerin insan bedeni üzerinde etkilerini gösteren çalışmaların derlendiği harika bir arayüzü var. Arama çubuğuna caffeine yazınca aşağıda bazı değişkenler üzerinde etkilerini araştıran makalelerin yer aldığı bir matriks görebilirsiniz. Eskiden buradaki tüm bilgilere ücretsiz erişiliyordu ama şimdi çoğu unlocked maalesef. Kafeinin anksiyete üzerine etkisini gösteren 1 tane önemli makale yer alıyor matriste. Bu makaleye göre kafein ile anksiyete arasında küçük de olsa bir pozitif ilişki var ancak bu ilişkinin ortaya çıkması genetik yatkınlığa bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Bu linkten inceleyebilirsiniz.

Hoplatan fakültelerde kaygı bozukluğu maalesef kaçınılmaz oluyor. EE'nin 3.yılı kabustan halliceydi final proje dönemi ey Türk mühendislik gençliği muhtaç olduğun kuvvet damarlarındaki asil kafeinde mevcuttur falan diyorduk. Eczacılığın da çok farklı olduğunu sanmıyorum. Neyse nostalji kuşağına çevirmeden kafeinle artan akademik stresi bir nebze azaltan iki kurtarıcı var. İlki spor hem kafa olarak rahatlatır hem de kafein daha hızlı bünyeden atılıyor ikincisi de L-theanine kendisi nispeten ucuz ve kolay ulaşılabilen bir supplement. Stresi azalttığı ve uyku kalitesini arttırdığına dair bir çok çalışma var.
Yukarıdaki mesajı yazdıktan sonra examine.com sitesine üzerinden theanine üzerine yapılan çalışmalara baktım. Gerçekten de anksiyete üzerinde pozitif bir etkisi olduğundan bahsediyor. 2 çalışmaya işaret edilmiş :)

Araştırıyorum ya biraz bakacam herkes kendi derdini bilir az çok asıl problemin ne olduğunu çook iyi biliyorum ama o problemi çözüme hiç kavuşturamadım olmuyor bazen bazı şeylerin yolunda gitmesini istiyorsun ama hiçbirşey yolunda gitmiyor ya işte o benim hergünüm böyle oluncada anksiyete falan filan düşük bile kalıyor böyle giderse daha beterleri kapıda gibi

Hocam kafein vücuda alındıktan sonra kandaki kafein konsantrasyonu 15-120 dakika sonra zirve yapar. Sağlıklı bir yetişkinde, kafeinin yarı ömrü 2,5-4,5 saattir. Sağlıklı bireylerde, orta dozda kafein (100-300 mg) ruh hali, uyanıklık ve öğrenme üzerinde olumlu etkilere sahipken, daha yüksek dozlar (>400 mg) kaygıya neden olabilir. Panik atak hastası iseniz altta yatan sebepler ve düşük dozların da kafeinin panik atağınızı tetikleyebileceği sebepler olabilir. Ancak anksiyete seviyesinde psikolojik ve fizyolojik durumunuz sizi anksiyeteye itebilir. Yaklaşık 5 fincan kahve dozlarında kafein, panik bozukluğu olan hastalarda panijeniktir ve hem sağlıklı yetişkinlerde hem de hastalarda anksiyojeniktir.

Yukarıdaki bilgiler elbette kişiye göre değişkenlik gösterecek olup referans olarak almayınız. Sadece bilimsel kanıtlara dayalı olarak ufak bir derleme makalesinden özet olarak bilgilendirmede bulunmak istedim. Yatırım Tavsiyesi Değildir :D

Geri