• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Amerikan tarzi, orta/koyu kavrum kahve nasil bulabilirim?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan farslan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sezy Yin Blend olabilir. Yang, yani filtre olanı bile gayet dolgun ve koyu kavrumken espresso blend olan baya koyu.
Sanalbaharat'ın Brazil Santos'unun dark roast seçeneği vardı, o da hitap edebilir.
Tadı hoşunuza giden ama yeterince koyu kavrum olmayan kahveye dark/bold roast bir robusta ilavesi de olabilir. Bence beğendiğiniz o blendlerde robusta katkısı illa vardır. Sanalbaharat'ta robusta mevcut, dark roast olarak seçip kendi blendinizi oluşturabilirsiniz.

Merhaba herkese. Uzun zaman oldu ama son 4 yilda acaba Turkiye piyasasinda bu konuda gelismeler oldu mu? Sanki hala duzgun dark roast yapan yerler yok gibi. Benim gibi dark roast seven insanlar nerden aliyor çekirdekleri?
Macrocenter’a yılbaşında yeni bir kahve geldi, baya dark roast olmalı

2c485ef8-4b05-4f45-ae27-3d3270ce143a.jpeg

Bu konuyu gördükten kısa bir süre sonra, Lance'in klasik italyan espressosu hakkında video yüklemesi çok ilginç oldu doğrusu.
Geçende de redditte insanlar, ideal shot ı tutturana kadar çok fazla kahve ziyan olduğu için, artık espressoda light roast kullanmaktan yorulduklarını-bıktıklarını dile getiriyorlardı.
Dark roast tekrar popüler mi oluyor yoksa 👀

Bu konuyu gördükten kısa bir süre sonra, Lance'in klasik italyan espressosu hakkında video yüklemesi çok ilginç oldu doğrusu.
Geçende de redditte insanlar, ideal shot ı tutturana kadar çok fazla kahve ziyan olduğu için, artık espressoda light roast kullanmaktan yorulduklarını-bıktıklarını dile getiriyorlardı.
Dark roast tekrar popüler mi oluyor yoksa 👀
Ehehe...

{linç mode on}
{begin}
IEI espressoyu gayet güzel tanımlamış, ama SCA diye bi deli çıkıp kuyuya bi taş atmış, millet de 100 agtron gaaveden espresso çekmeğe çalışmış. E müstehak. Hıyar/tuz olayı...
{end}
{linç mode off}

Her ne kadar şu italyanlar kahveyi arabın bi yanına çevirse de, şahsen espresso dendi mi sca mecea tanımam. Elbette italyanlar gibi kömüre dönmüş kahve de kullanmam ama yine görece koyu kavurum tercih ederim.

Bunu biraz balık işine benzetiyorum. Somon dediğin mereti ne kadar ısıya maruz bıralırsan, sonuç o kadar dandiğe kayar, ama hamsi..? Çıtır çıtır yapacaan oni. Kilçuği ile yiyeceğsun da, çerez gibi.

Bu analojide hangisi espresso ola ki?

Ehehe...

{linç mode on}
{begin}
IEI espressoyu gayet güzel tanımlamış, ama SCA diye bi deli çıkıp kuyuya bi taş atmış, millet de 100 agtron gaaveden espresso çekmeğe çalışmış. E müstehak. Hıyar/tuz olayı...
{end}
{linç mode off}

Her ne kadar şu italyanlar kahveyi arabın bi yanına çevirse de, şahsen espresso dendi mi sca mecea tanımam. Elbette italyanlar gibi kömüre dönmüş kahve de kullanmam ama yine görece koyu kavurum tercih ederim.

Bunu biraz balık işine benzetiyorum. Somon dediğin mereti ne kadar ısıya maruz bıralırsan, sonuç o kadar dandiğe kayar, ama hamsi..? Çıtır çıtır yapacaan oni. Kilçuği ile yiyeceğsun da, çerez gibi.

Bu analojide hangisi espresso ola ki?
Şahsen ben de açık kavrumlar için espresso yerine pour over veya aeropress i tercih ederim.
Zaten espresso dediğimiz olay zorlayıcı bir yöntem. Ayarı tutturup düzgün shot ı alana kadar bir sürü kahve ziyan oluyor.
Bu süreci daha da zorlaştırmaya gerek olmadığını düşünüyorum.
Ama evet zamanın ve kaynağın sınırsız olduğu bir dünyada, bence, açık kavrum ile espresso işine girilebilir. Neden olmasın
Tabi bunlar benim düşüncelerim.

Ben başkasının yaptığı açık kavrum espressoyu seviyorum.
Çünkü aldığım kahveler 250 gram, normal espresso için aldığım orta/koyu kavrum çekirdekler 93 derece ve 1:2 oranında güzel sonuç veriyor.
Ancak açık kavrum için sıcaklığı artırıyorum deniyorum, öğütümü değiştirip deniyorum, çıktı miktarını değiştirip deniyorum. En iyi ihtimalle her paketin yüzde 20si deneme yanılmaya ziyan oluyor.

Bir diğer beni mutsuz eden yanı çok zahmet istemesi. Koyu kavrum kahveyi hazırlarken dikkatsiz davransam da açık kavrum kadar gaddar channeling olmuyor.
Ve nihayetinde koyu kavrum çekirdekler daha güzel krema veriyor

İtalyan boşuna koyu kavurmadı, vardır dedelerin bir bildiği 🤣

Arkadaş Amerikan tarzı kavrum demiş ama millet hep İtalyan kavrumları önermiş, önerilen İtalyan kavrumlar da genelde ticari, muhtemelen öneri isteyen arkadaş ticari kahve almak istemez bence, onun aradığı 3.nesil kahveci olup bilinçli şekilde özenli olarak dark roast yapan kavurucular ama bu tarz kavurucular dünyada da zaten az, Türkiye'de bildiğim kadarıyla yok, Türkiye'de buna yakın espresso kavrum kahveleri olan kavurucular var.

İtalyanlardan laf açılmışken bana göre en iyi italyan kavrum kahvesi Tazza Doro de regina caffe blend kahvesidir, Romaya gidenler bu kahveden 2-3 kilo valize atsın kesin.

Ekli dosyalar

• IMG_2184.jpeg
    IMG_2184.jpeg
    76.1 KB · Görüntüleme: 59
Passalacqua espresso vulcan Aralık 2024 kavrum oldukça taze ve son dönemde içtiğim en güzel italyan kavrum olabilir.

Sanalbaharat kavrumları İtalyan veya American kavruma örnek olur mu? Veya lezzetli acı,yanık, isli olmayan İtalyan tarzı kavruma örnek? Hiç İtalyan tarzında içmedim bilmiyorum.Canım hep koyu lezzetli kavrum çekiyor ama ne zaman koyu kavurma alsam acı yanık isli oluyor tüketemiyorum.

Ben ankara'da bir loungeda espresso içmiştim ve çok beğenmiştim. Hangi espressoyu kullandıklarını sorduğumda paketi gösterdiler. Nc nature coffee espresso classico espresso blend yazıyor kırmızı bir paket. Daha o kadar iyi espresso içmedim. Ama paketi satın alamadım internette bir sitede çıkıyor ama satın alınmıyor galiba.

Ben ankara'da bir loungeda espresso içmiştim ve çok beğenmiştim. Hangi espressoyu kullandıklarını sorduğumda paketi gösterdiler. Nc nature coffee espresso classico espresso blend yazıyor kırmızı bir paket. Daha o kadar iyi espresso içmedim. Ama paketi satın alamadım internette bir sitede çıkıyor ama satın alınmıyor galiba.
Burada sadece kahve iyi demek haksızlık olur. Yapan barista maharetini göstermiş olabilir. Herkes iyi espresso yapamıyor maalesef.

Bugün geldi, %25 robusta karışımı var. Ben sevdim. Uçan kaçan çekirdeklerden sonra bazen damağın kalibresi kayıyor, o dönemde iyi geliyor bana bu tarz çekirdekler...

Ekli dosyayı görüntüle 37082
Kavrumu güzel görünüyor güzel İtalyan espresso çıkar bundan, yerli piyasada bu tarz kahvelere de ihtiyaç var, bizim yerli kavurucular çok çekiniyorlar dark kavrumlardan ama Brezilya kökenli bir kahvede espressoda çikolata-fındık-karamel notalarını çıkartmak için koyu kavurmak şart, bizim yerli kavurucular ucuz kooperatif Brezilya kahvelerini bile açık-orta kavurarak kahveleri tamamen kimliksizleştiriyorlar, sonuçta bu Etiyopya kahvesi değil, Etiyopya kahvelerini açık-orta kavurmak normal çünkü meyvemsiliğini ortaya çıkartmak için gerekli kavrum odur.

Şu an piyasada kör bir açık kavrum havası hâkim. Kör diyorum zira değişiklik, farklılık veya kökten bir 3. Dalga akımına bağlılık adına yüzyıllar oturmuş kahve tüketimi alışkanlıklarını ve beklentileri görmeyip "biz bunu yaptık, artık yeni norm bu" dayatması yapıyorlar. Yetiştirdikleri yeni kavurucuları da bu zihniyet üzere eğitiyorlar. Ben bu işten caydım diyebilirim.

Bugün geldi, %25 robusta karışımı var. Ben sevdim. Uçan kaçan çekirdeklerden sonra bazen damağın kalibresi kayıyor, o dönemde iyi geliyor bana bu tarz çekirdekler...

Ekli dosyayı görüntüle 37082
Robusta oranı yüksek tercih etmişler, robustadan gelen is kokusu baskın mı ?
Cafe miscela var bu şekilde yüzde 25 robustalı. O fiyat olarak daha uygun ama is kokusu biraz yoğun, ristretto şeklinde ancak güzel sonuç veriyor

Robusta oranı yüksek tercih etmişler, robustadan gelen is kokusu baskın mı ?
Cafe miscela var bu şekilde yüzde 25 robustalı. O fiyat olarak daha uygun ama is kokusu biraz yoğun, ristretto şeklinde ancak güzel sonuç veriyor
Bence kararında olmuş. İs ile alakalı olumsuz herhangi bir hissiyatım olmadı. Cafe miscela da gözüme çarpmıştı ancak Vitus da iyi bir kavurucu ve taze kavrum her zaman tercihim olur...

Geri