cagrierdogan
Barista
Her ne kadar şu white people muhabbeti artık tiksindirse de bu da favorilerimden, müthiş
Eee bir de bunu 6570 liraya VST alip dener misiniz?Ekli dosyayı görüntüle 7885
Şu alet aylardır evimde bir kere sokmamıştım kahvenin içine bu muhabbetten önce. Ee benimki okkalı olmuş galiba başta ve sonda spin yapmıştımspinsiz halini de yazarım bakalım en azından kendi içinde mantıklı sonuçlar verecek mi
(X10 yazıyor)
Hanım evde çok eşya sevmiyor o yüzden ben gerekince sağlık ocağından yaptırıyorum. Sağlık ocağına saat 11'den önce giderseniz hemşireye/doktora rica edin kan testlerinin arasına sıkıştırıyorlar.Eee bir de bunu 6570 liraya VST alip dener misiniz?
Aynen.Yanlış biliyorsam düzeltin.
Tds kalemleri çözünen iyonlar üzerinden hesap yapıyor. Her iyonun iletkenliği aynı olmadığı için bu işlemi NaCl baz alarak yapıyor.
Refraktrometre ışığın çarpması sonucu oluşan yansımalar ile hesaplıyor.
Tds kalemlerinin yaptığı su için bile varsayımsal. Kahvede fikir vermek için iyi bir araç fakat çalışma prensibi, homojen olmayan karışımlarda parçacık ölçmek için kesinlikle yanlış gibi.
Teşekkürler bilgiler için ben de yağ asitleri veya diğer organik maddeler suda çözündüğünde nasıl etki ediyor diye araştıracaktım vizem var diye askıya aldımAynen.
Tds kalemleri aslında tds ölçmez. (neden tds kalemi diye isimlendirmiş ki) İletkenlik ölçer. İçme suyu "fresh water" için iletkenlik ve TDS doğru orantılıdır. TDS kalemi de bu ilişkiyi kullanarak ölçülen iletkenliğe göre bir TDS değeri hesaplar. Gösterdiği değer tanımlı ilişkiye göre hesaplanmış bir değerdir.
Bu noktada sadece demlenmiş kahve içinde değil; atık su, deniz suyu vs gibi bir çok farklı sıvı yada su solüsyonunda TDS kalemleri kullanmak doğru sonuç vermez.
Elinde TDS kalemi olanlar için bu bilgiyi hızlıca test edebileceği bir deney önerisi sunuyorum.
Bir bardak suyu TDS kalemi ile ölçün ve kayıt edin.
Aynı bardağa iki kaşık şeker atın ve karıştırıp şekeri çözdürün.
Sonrasında TDS ölçümünü tekrarlayın ve ilk ölçtüğünüz değer ile karşılaştırın.
TDS yani toplam çözünmüş katı miktarı suya şeker atıldıktan sonra artacaktır. Fakat TDS kalemi ile yapılan ölçümlerde değişim artış yönünde mi azalış yönünde mi yoksa sabit mi kalacak sizce ?
Şeker miktarına bağlı olmak ile birlikte muhtemelen azalış olacaktır
@Beytbaba 'nın birebir aynı ölçümleri oldukça ilgi çekici. Keşke elimde vst olsa da bu durum hangi koşulda gerçekleşiyor diye farklı farklı denemeler yapsam.
Suyun ppmini neden cikaralim?Burada atlanan bir konu var yalnız, suyun kendi tdsini yok sayıyorsunuz. Şöyle ki,
kahve için tds ölçen refraktometreler 10Kppm olarak ölçüyor yani diyelim ki 1.5% çıktı bu 15.000ppm demek.
Tds kalemleri ise 1Kppm yani 150 x10 dediği zaman bu 1.500ppm demek.
Şimdi elimizde 100ppm lik bir suyumuz olsun,
ilk opsiyon için 15.000ppm de 100ppm hesaba katılmakacak bir değer olurken (<1%), ikinci opsiyon için ise hesaba katılması gereken (>6%) bir değer oluyor zira totalde aralarında 10 kat fark var.
ilk opsiyonda suyun mevcut tds i çıkartırsak kahveden gelen kısım 14.900ppm olurken ikinci de 1.400ppm olur.
TDS kalemi yanlış ölçüm yapıyorsa bile eğer tutarlıysa ( her seferinde aynı yanlışlıkta) kendi demlemelerimiz arasında referans olarak kullanılabilir gibi geldi bana. Örneğin; demlediiğim ve çok beğendiğim bir kahveyi tds kalemi ölçüp kayıt altına alırsam daha sonra yaptığım demlemeler ile bu demlemeden elde ettiğim veriyi karşılaştırabilirim. Tabi tekrar belirtmekte fayda var tutarlılık burada çok önemli.
Suyun ppmini neden cikaralim?
Bu ölçümleri kaç derecede yapmamız daha sağlıklı olur?filtre kahvede sonuc. Bir tesaduf daha![]()