• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Toplam çözünmüş madde TDS

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan jbhasim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

jbhasim

Barista
Merhabalar. Demlemeden çıkan TDS değerinin keyifli bir fincanı garantilemediği, fazla takıntı yapıp damağın önüne geçirmememiz gerektiği herkes tarafından kabul görmüş bir konu ama yine de insan merak ediyor :) ve karşılaştırmak istiyor. Refactometer fiyatları ev demleyicisi için gerçekten yüksek (herşey gibi).
Asıl sormak istediğim şey şu ki; bu ölçümü ev ortamında ekonomik bir şekilde yapmak mümkün mü? Örneğin refractometer yerine online alışveriş sitelerinde 30-40 tl fiyatlara bulunan TDS kalemleri kullanılamıyor mu?
Mesela başka bir yöntem olarak sıvının tamamen buharlaştırılıp, geri kalan katı maddeyi tartmak (bizim için kahve posası) verilmiş. Bunu ev ortamında deneyen ya da nasıl denenebileceği ile ilgili sesli düşünen var mı? Bir şekilde ölçüm yaptık, peki extraction yield nasıl hesaplanıyor?
Başlıklarda aradım ama bunun ile ilgili açılmış bir konuya rastlamadım. Bilgileriniz ve fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

“Refraktometre ihtiyacınız olmayana kadar ihtiyacınız olan bir ürün.”

Kahve keyfini garantilemese de, nelerin yanlış gittiği, nasıl düzeltilebileceği konusunda fazlasıyla bilgi veriyor.

Kahve ve TDS adlı konuda bahsettiğim Brix refraktometrelerine göz atabilirsiniz. Uzun süre kullandım, işe yarıyor. Neden TDS kaleminin işe yaramayacağını da açıklamıştım.

Kahve keyfini garantilemese de, nelerin yanlış gittiği, nasıl düzeltilebileceği konusunda fazlasıyla bilgi veriyor.

Kahve ve TDS adlı konuda bahsettiğim Brix refraktometrelerine göz atabilirsiniz. Uzun süre kullandım, işe yarıyor. Neden TDS kaleminin işe yaramayacağını da açıklamıştım.

Cevabınız ve harika konu başlığı için teşekkürler. Gözümden kaçmış.

Bazen özellikle espressoda süre, miktar, zaman gibi göstergeler uygun, tat da iyi ama sanki bir şeyler eksik, küçük bir değişiklik yapılsa tam istenen gibi olacakmış gibi geliyor. Bu tip durumlarda nereye doğru değişiklik yapılması gerektiği konusunda çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Özellikle eldeki kahve bitmeden.:ROFLMAO:

0-10 ya da tercihen daha üstü brix ölçer kullanıcılarının tavsiye edebileceği bir ürün ya da satıcı bilgisi paylaşması mümkün mü?

Cevabınız ve harika konu başlığı için teşekkürler. Gözümden kaçmış.

Bazen özellikle espressoda süre, miktar, zaman gibi göstergeler uygun, tat da iyi ama sanki bir şeyler eksik, küçük bir değişiklik yapılsa tam istenen gibi olacakmış gibi geliyor. Bu tip durumlarda nereye doğru değişiklik yapılması gerektiği konusunda çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Özellikle eldeki kahve bitmeden.:ROFLMAO:

0-10 ya da tercihen daha üstü brix ölçer kullanıcılarının tavsiye edebileceği bir ürün ya da satıcı bilgisi paylaşması mümkün mü?

Blabmarket’ten almıştım, çok da memnunum. Espresso için 0-10 uygun olmaz, ama filtre kahve ve türevleri için de 0-20 uygun olmaz, okuması zorlaşıyor.

0-10 brix tavsiye ederim. Eğer yüzde yüz sonuç almak isterseniz buharlaştırmayı da deneyebilirsiniz, ne de olsa yıllar boyu bu tekniği uygulamışlar.

Bugüne kadar mi tds kalemiyle, VST refractometer arasında en ufak bir fark göremedim. O yüzden kalemin işe yaramadığı çıkarımınıza katılmıyorum.

Bugüne kadar mi tds kalemiyle, VST refractometer arasında en ufak bir fark göremedim. O yüzden kalemin işe yaramadığı çıkarımınıza katılmıyorum.

Art arda yaptığım denemelerin hiçbirinde aynı sonucu vermedi; bir kere çalışma stilleri farklı. Bozuk saat bile günde 2 kere doğruyu gösterir. Işığın kırınımı ile ölçen bütün aletler (sg, brix, kahve refraktometresi) hepsi muadil olarak kullanılabilir, ama TDS metreler biraz şans.

Ek olarak, 1.43 tds 14,300 ppm yapar, xiaomi ve diğer 20₺’lik kalemlerin aralığı 0-9999. 1:10 oranında sulandırılıp denenebilir.

Edit: @pacamara 4 sene önce

Art arda yaptığım denemelerin hiçbirinde aynı sonucu vermedi; bir kere çalışma stilleri farklı. Bozuk saat bile günde 2 kere doğruyu gösterir. Işığın kırınımı ile ölçen bütün aletler (sg, brix, kahve refraktometresi) hepsi muadil olarak kullanılabilir, ama TDS metreler biraz şans.

Ek olarak, 1.43 tds 14,300 ppm yapar, xiaomi ve diğer 20₺’lik kalemlerin aralığı 0-9999. 1:10 oranında sulandırılıp denenebilir.

Edit: @pacamara 4 sene önce

şaşırtıcı çünkü benim de artarda yaptığım demelerin hepsi aynı sonucu verdi. elinizdeki ürünün arızalı olma ihtimali olabilir. Nisan da aynı sonuca ulaşmış.

Blabmarket’ten almıştım, çok da memnunum. Espresso için 0-10 uygun olmaz, ama filtre kahve ve türevleri için de 0-20 uygun olmaz, okuması zorlaşıyor.

0-10 brix tavsiye ederim. Eğer yüzde yüz sonuç almak isterseniz buharlaştırmayı da deneyebilirsiniz, ne de olsa yıllar boyu bu tekniği uygulamışlar.

Kastettiğiniz ürün bu mu örneğin:

ATC 0-10 brix ölçer refraktometre (Düşük Konsantre) Fiyatları ve Özellikleri (n11.com)

Evet.

şaşırtıcı çünkü benim de artarda yaptığım demelerin hepsi aynı sonucu verdi. elinizdeki ürünün arızalı olma ihtimali olabilir. Nisan da aynı sonuca ulaşmış.

VST’de sorun olmasın? 😅

Ürünün çalışma prensibi ile refraktometrelerin çalışma prensibi aynı değil, birkaç kere değil, hep aynı sonucu vermesi gerekir kullanılabilir olması için.

Aynı sonuca nasıl ulaşabilir ki? çalışma prensibini geçtim, birinin kapasitesi 10 kat daha düşük.

Evet.

VST’de sorun olmasın? 😅

Ürünün çalışma prensibi ile refraktometrelerin çalışma prensibi aynı değil, birkaç kere değil, hep aynı sonucu vermesi gerekir kullanılabilir olması için.
olabilir :) bende hep ayni cikiyor. Ofiste bir v60 anasora demledim simdi denedim.

Ekli dosyalar

• B9BFB99E-A257-4D5D-9DFC-8D48113F0183.jpeg
    B9BFB99E-A257-4D5D-9DFC-8D48113F0183.jpeg
    89.1 KB · Görüntüleme: 134
Bu kullanıma neden engel? 1.50 ile 150 yazmasını yorumlamak zor değil.
Kullanıma şöyle engel 14.300 olan bir değeri kapasitesi 9.999 olan bir cihazda okuyamıyor olmanız lazım. 14.300 değerini doğrudan 1/10 olarak okuduğuna nasıl kanaat getirdiniz?
Bu arada mutlak olarak değil ama oransal olarak tds kalemlerinin tepkileri doğru bence de, yani daha fazla çözdüğünüz durumda veya oranı düşürdüğünüz de ppm artıyor, tam tersinde düşüyor ama bu mutlak olarak doğru anlamına gelmez tabi ki.

Kullanıma şöyle engel 14.300 olan bir değeri kapasitesi 9.999 olan bir cihazda okuyamıyor olmanız lazım. 14.300 değerini doğrudan 1/10 olarak okuduğuna nasıl kanaat getirdiniz?
Bu arada mutlak olarak değil ama oransal olarak tds kalemlerinin tepkileri doğru bence de, yani daha fazla çözdüğünüz durumda veya oranı düşürdüğünüz de ppm artıyor, tam tersinde düşüyor ama bu mutlak olarak doğru anlamına gelmez tabi ki.
Soyle kanaat getirdim. Her seferinde 1.50 150 1.74 174 1.33 133 gibi sonuclar aldim. Hepsi mi tesaduf.

30 tl'lik tds kalemiyle nokta atışı olmasını istemiyorum sadece doğru demlemenin yapılıp yapılmadığını görebilecek miyim? Kalem bana evet aslanım öğrendin bu işi desin yeter.

30 tl'lik tds kalemiyle nokta atışı olmasını istemiyorum sadece doğru demlemenin yapılıp yapılmadığını görebilecek miyim? Kalem bana evet aslanım öğrendin bu işi desin yeter.
Gonderdigim gorsele bakin.

Sıcaklığa göre değişiyor mu? Ölçümleri kaç derecede yapıyorsunuz?
Tabii ki değişiyor. Lakin ikisi de ayni sonuclari vermeye devam ediyor. Yani sicakken biri 200 biri 1.80 vermiyor ya da soguk ilik. Bunlar benim kisisel gozlemlerim. Bilimsel degil. Uzman da degilim. Ama bireysel kullanici olarak zaten gerek yok. İs hayatimda gerektigi durumda mi kullanmiyorum mi kisisel esyam. Tabii ki onceligim vst. Sadece sunu demeye çalışıyorum insanlar evlerinde tds olcmek istediklerinde binlerce lira harcamak zorunda degil.

Bu paylaşımımın amacı ya da söylemi, tds kalemi ve refraktometre aynı sonucu veriyor demek değil. Bambaşka bir şey :) Kırk yılda bir tutmuştu bu arada aynı sonuç. Vst, atago, hm, aliexpress sarı refraktometrelerle (hepsinden bir kaç tane) denedim. İki vst bile aynı kalibrasyon anında aynı sonucu vermiyor. That’s my 2 cents. Mottomu tekrarlayayım; ‘fuck the numbers, develop your palate :)

Geri