• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Satıldı Talep Toplama: Melodrip Muadili Ürünümüz.

uralavci

Üye
İsim
Ural AVCI
Herkese merhabalar;

2 Haziran tarihinde şöyle bir konu açmıştım;
Öncelikle hepinize ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.

Bir fikir olarak başlayan bu proje nihayet sonuca ulaştı ve kullanılabilir bir ürün halini aldı. Şahsen denemelerimde çok başarılı bulsam da, kıyaslama yapamayacağım için ürünü @Kahveciningalaksirehberi ne kargoladım. Kendisi sağ olsun ürünü inceleyip deneyimlerini bizimle bu konu altında paylaşacak.

Ürünün imalatına geçmeden önce maliyetinin 150 TL civarında olacağını ve kâr koymadan satmak istediğimi söylemiştim. Bu maliyet hesabını da sadece resim üzerinden fiyat alarak çıkartmıştım ve o resimde damlatma aparatının alt yüzeyi düz, yani işlenmemişti ve ayrıca el ile tutup dripper üzerinde ürünü gezdirmemize olanak tanıyacak olan tutamaç parça yoktu. Tüm bu geliştirmeleri o başlık altında sizlerle istişare ederek elimden geldiğince eklemeye çalıştım.
Ürünü, çalıştığım firmanın yoğunluğu sebebi ile başka bir iş yerinde işletecektim. İlk ürünü kendim işlediğimde gördüm ki arka ve ön yüz işlenince işlem süresi 3 saat oluyor. Bu da işleme maliyetinin ürün başına minimum 150 TL olması demek. Ham madde maliyeti hariç. Bunun üzerine de sac parçalar eklenince size söz verdiğim miktarı yakalayamayacaktım. Bu sebeple ürünlerin tamamını, fazla mesai yaparak kendi iş yerimde işlemeye karar verdim.
Sac parçayı en başında 1 mm kalınlığında tasarlamıştım. İş tutamaca gelince 1 mm kalınlık yetersiz kalacaktı. İki farklı grup kesimi yaptırsam bu sefer de maliyet çok yüksek olacaktı. O sebeple tüm sac parçaları 2 mm kalınlığında 304 paslanmaz sacdan kestirmeye karar verdim. Bu da maliyeti arttıran başka bir etken oldu.
Ayrıca en başında hesapta olmayan, aklıma bile gelmeyen maliyetler de işin içine girdi. Aşağıda detaylı bir maliyet tablosu var, hepsi orada yazıyor zaten. :)

303 kalite paslanmaz çelik, 10 adet damlatma aparatı işleyebileceğim kadar satın aldım. 6,5 kg geldi ve 1 kg 25 TL ile ücretlendirildi. Adet maliyeti: 16,25 TL
2 mm kalınlığında 304 kalite paslanmaz çelik sacdan 16 takım kestirdim. Bunun sebebi lazer tezgahları ilk 5dk için sabit fiyatlandırılıyor. Büküm maliyetiyle birlikte bu 16 takım sac bana toplamda 448 TL'na mal oldu. 1 Takımı da: 28 TL.
Damlatma aparatını kendim işleyeceğimi söylemiştim. Bunun için 3-4 çeşit kesici uç ve elmas matkap almam gerekiyor. Bu uçların ortalama aşınmalarını hesapladığımda 1 adet için yaklaşık 100 TL maliyet ekliyor.
Ürünler yağ ile suyun karışımından elde edilen soğutma sıvısı ile işlendiği için bunun temizlenmesi gerekiyor. 1 tüp endüstriyel temizleyici ile 10 parça temizleyebiliyorum. Bu da 1 adet için maliyete artı 3,5TL demek.
Ürünlerin alıcılarına kargolanabilmesi için karton kutuya ihtiyaç var. Henüz satın almadım ama internetten araştırdığım kadarı ile 1 adet kutu yaklaşık 1,25 TL maliyet ekleyecek.
Topladığımızda 1 adet ürünün bana maliyeti 149 TL. Yani söz verdiğim 150 TL maliyeti aşmadık (Hatta 1 lira kârdayım. 149 adet satılırsa benimki bedavaya gelecek. :D ).

Diğer konu altında bazı arkadaşlar 3 kollu tutamacın uçlarının düz kalmasını istedi. Bu durum büküm maliyetini etkilemeyecek ancak elimdeki 16 (15 kaldı aslında) takım sacın satılmasından sonra 2. parti baskıda bu isteğe olumlu dönebilir olacağım.

Gelelim ürünün fiyatına. Ürünü, daha önce de dediğim gibi 150 TL + kargo bedeline (kargoyu alırken ödeyeceksiniz) karşılık satın alabilirsiniz.
Ben bundan sonra da farklı ve mümkün olursa özgün tasarım ve üretimlerle yeniden karşınızda olmak istiyorum. Haliyle tüm bu süreçler bazen benim karşılayabileceğimden pahalı olabiliyor. Var olan ürünü de kullanmadan geliştirmek çok zor bir iş, haliyle kaynak yaratmak en büyük arzum. Eğer siz de bana bu anlamda destek olmak, belki de teşvik etmek ya da "Arkadaş o kadar emek vermişsin, para kazanmadan olmaz, genç adamsın al bakayım şunu..." derseniz 150 TL ile sınırlı kalmayabilirsiniz. :)
Ama kesinlikle kendinizi buna zorunlu hissetmeyin lütfen. Yani bu süreçte tüm ürünler 150 TL'den satılsa da darılmaca gücenmece yok. Hiç problem değil. Ayrıca da bilmenizi isterim ki ödediğiniz rakam sadece aramızda kalacak ancak toplanan toplam rakamı paylaşırım.

Ürünü satın almak için yapmanız gereken tek şey bana özel mesaj atmak.
Özel mesajınızın başlığı; "SATIN ALMAK İSTİYORUM" olursa, ayırt edicilik açısından benim için çok kolaylaştırıcı olur. Mesajın içeriğinde de size bu ürünü kargolayabilmem için gerekli bilgileriniz ve 3 kollu tutamaç için tercihiniz olsa yeterli. Tutamaç tercihinizi de "V60 için", ya da "Filtre kahve makinesi için" diye belirtebilirsiniz.
V60 için derseniz; https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/melodrip-benzeri-urun-imalati.838/page-2#post-17563
Filtre kahve makinesi için derseniz de; https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/melodrip-benzeri-urun-imalati.838/page-5#post-18696
Filtre kahve makinesini tercih ederseniz dediğim gibi, ilk 15 ürünün satılmasını beklemeniz gerekiyor. Bunu unutmamanızı dilerim.
Ayrıca hangisini seçerseniz seçin el tutamacı pakete dahil olacak.
İkisini birden almak isterseniz de 16 TL ek maliyetini karşılamanızı diliyorum.
Ürünler üretilmeye başlandıktan sonra özel mesajların geldiği sıralamaya göre gönderim sağlayacağım. Yani ilk mesajı atan, ilk ürünü alacak.
Ürünleri, 20 Hazirandan itibaren, sadece hafta sonları işleyebileceğim ve tahminimce haftada 6-7 ürün çıkarabileceğim. Bunun için şimdiden üzgünüm. Ancak sipariş verdiyseniz kesinlikle ürününüzü alacaksınız. Onun garantisini veririm.
Ürününüz teslimat için hazır olduğunda size banka hesap bilgilerimi içeren bir özel mesaj atacağım. O mesaja 48 saat içinde cevap vermemeniz ya da parayı hesabıma yatırmamış olmanız durumunda sıranız bir sonraki arkadaşımıza geçecektir.
Yeni üye olduğum için bana güvenememiş olabilirsiniz. Bunu kesinlikle anlayışla karşılarım. Böyle bir durumda @Kahveciningalaksirehberi bizim için aracılık yapabileceğini söyledi. Siz parayı ona göndereceksiniz, ben ürünü size, ürün elinize ulaştığında onayınızın ardından para ondan bana...
Üründen en fazla 100 adet işleyebilirim. Daha fazlası beni yoracaktır. Bunun için üzgünüm.

Sağladığınız ve sağlayacağınız tüm destekler için hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim. Bundan sonra daha özgün, daha kullanıcı dostu fikirlerle karşınızda olmak için sabırsızlanıyor, keyifli bir alışveriş diliyorum. :)

@Kahveciningalaksirehberi nin incelemesini merakla bekliyorum. ama benim projeye inancım tam. emeğiniz yeter. listedeyim.

Son düzenleme:
Melodripi merak ediyorum ama hüç bi zaman alayım şunu ya dedirtmedi bana.
Sırf yaptığını desteklemek için alırım ben bunu!
Hem kulup dayanışması hem de fikir edinip üreten aklı desteklemek için. v60 için listeye ekle beni Ural bey.

Ürün elime ulaştığı günden beri denemeler yapıyorum, son 2 gündür de öznel olmaması adına EXT ölçüyorum, aşağıda da verileri paylaşıyorum:

Ürünümüz metal, kendi başına 63.8g, sapla beraber 94.0g, dripper üzerine sabitlemeye yarayan aparat ile 87.3g ağırlığa sahip. Kıyaslamak adına söyleyeyim, MeloDrip 48.7g. Ağırlık farkından dolayı elimin alışması gerekti, aradaki fark 2 katıydı çünkü. Sapın uzunluğu kıvrıma kadar 13cm, toplamda 16cm; Melodrip sapı 11cm, toplamda 13cm. Burası biraz önemli, çünkü monte ettiğimiz düzenekte sap da gerekiyor.

MeloDrip’in 31 odacıklı bir yüzeyi var, burada hapsolan su kaba bir ölçümle 4-5 g civarı, dökmeyi bitirdikten sonra sallayınca kalan suyu da çıkarmış oluyordum. Bu metaldripimizde böyle bir odacık sistemi yok, su delikten direk süzülüyor, ama odacıklı sistem boşuna yapılmamış, çünkü yüzey gerilimi sebebiyle biraz su üstünde kalıyor (Melodan daha az, 2-2.5g civarı) ve bir dahaki döküşünüzde kenarlara (daha doğrusu elinize) sıcak su sıçrayabiliyor.

B268B68B-1D6D-488A-B88E-B2BABF335C7A.jpeg

140103A6-9D79-4187-9207-5188C2146820.jpeg

Flowrate’i ölçecektim, ama mantıken düşünüldüğünde böyle bir şeye gerek dahi yok, çünkü odacıklı bir sistemi yok, suyu tutmuyor, döktüğünüz su hızlıca damlalar halinde dökülüyor. Eğer kettle’ınız ile 15 g/s üstü hızla dökmeyi düşünmüyorsanız, kettle flowrate’inize eşit bir şekilde dökülecek. Stagg ile döktüğümde kendimi çok yavaşlatma gereği duymadım, melo’da aldığınız hızları alabiliyorsunuz.

Şimdi bir sorun daha var, ama bu ne metaldrip ne de melodrip ile alakalı. Melodrip (sonrasında da metaldrip) agitation kontrolü, ve particle suspension denilen bir olayı engellemek adına icat edildi. Bu tarz bir amaç ile üretilen demlemede yüksek gramajlı demlemelerde kullanmak hedeflenen sonuçlara itmeyebilir. Bu nedenle dripper üzerine monte edebildiğimiz düzenekte yüksekliğini gayet beğendim. 18g bir demleme kullandığımda yataktan 3.5cm yükseklikte oluyor, ve tüm yüzey alanı kahvenin üzerinde olmuş oluyor (15g kullansam metaldrip biraz daha geniş olduğu için kenara döktüğümde filtreye su gitmiş olacak). Yani bu monte etme düzeneğinde 18g bence ideal.

Monte etme düzeneğinde metaldrip’i yerinden kaldırma gereği duydum, çünkü karıştırma vs yapamıyordum. @uralavci hocam ile görüşünce önce monte düzeneğini, sonra sapı, sonra metaldrip’i koy dedi, bu şekilde çözüm bulunmuş oldu. Blooming aşamasından sonra yerine koydum, hiç ellemeden sadece metaldrip üzerine su dökerek demlemeler yaptım.

27CEBBA3-3FDB-46D7-9C52-B5CBED16A5E6.jpeg

EEF45236-7DAB-43A8-94B0-6BAA947F69AE.jpeg

Sıcaklık ölçümlerime geleyim. Bütün denemeler, ısıtılmış bir cam dripper, ısıtılmış metaldrip, ısıtılmış melodrip, kısaca kaloriferleri açmadığım kaldı, her şey bir hayli ısındı. 97 derece kettle, aralarda tekrar ısıtıldı, cam (immersion) ve plastik dripper, 40’lı beyaz filtre, Therma termometre (aralarında en güvensiz olduğum ekipman), bir de lazerli infrared termometre.

4BBAB793-8ED5-4101-B6CF-042DF053EA1C.jpeg
Lazer termometrede daha düzgün sonuçlar almak için

Düz kettle ile döküş (melodrip tarifindeki gibi 36-40g döküşler) : 90-92 derece (cam-plastik)

Melodrip ile döküş (tarif x2 doz) : 87-90 derece (cam-plastik)

Metaldrip ile döküş (tarif x2 doz) : 82-84 derece (cam-plastik)
Aslında 83 de gördüm cam dripper’da (plastikte yine 84) , ama Melodrip’te yapmak zorunda olmadığım bir şey yapıyordum, döküş aralarında metaldrip’i sıcak su dolu bardağa koyuyordum.
Bu içme sıcaklığına yakın bir demleme çıkarıyordu evet, ama extraction’dan ödün veriyor da olabilirdi. Yani benim ekstra bir ekipmana bakış açım şudur; iyi bir demlemeyi daha iyi hale getirmeli. Lily ve Melo’da bakış açım buydu, metaldrip’te de aynı şekilde.

TDS ve EXT ölçtüm, bunları elimden geldiğince en istikrarlı şekilde yaptım. Kahve: Boxx – Brundi Rusenda, 44 red click, 18-300, 50g blooming sonrası x2 x2 damlatma.

Kettle’dan direk döküş: 1.28 TDS / %19.06 EXT, sitrik notalar çok güzel alınıyor, bitiş biraz kısa ve kurutucu

Melodrip ile: 1.46 TDS / %21.09, sitrik notalar yine çok net, çiçeksi ve tatlılık düz kettle’a göre daha ön planda

Metaldrip ile: 1.42 TDS / %20.36, demlenen kahve melodrip’e göre bir tık daha az olduğu için (gramaj) extraction düştü, turunçgil asiditesi yorucu bir hal almaya başladı, tatlılığın önüne geçecek derecede asidik tat profili

Extraction’ın yüksek olması genelde iyi bir şey olsa da her zaman iyi bir şey değil, buradaki ölçümlerin sebebi aynı kahveden daha iyi tat alabilmeyi hedeflemek. Örneğin bu durumda sıralama yapsam kettle > Melodrip > metaldrip derim, extraction yüzdelerinden bağımsız.

RoR – Etiyopya Uraga Natural çekirdeği ile kahve değişkenini ortadan kaldırmak adına 2 click kalınlaştırıp aynı parametrelerle devam ettim:

Kettle’dan direk döküş: 1.32 TDS / %18.63 EXT, tam bir kırmızı meyve bombası, nefis bir içim, daha ne kadar iyi olacağını tahmin edemiyorum

Melodrip ile: 1.47 TDS / %20.42 EXT, kiraz, kırmızı elma, şeker tatlılığı! Çekirdeği melo ile demlemeden kullandığıma yanarım.

Metaldrip ile: 1.42 TDS / %20.04 EXT, evet son demleme ve açıkçası en çok şaşırtan. Melodrip ile çok benzer, hatta belki de bir tık düşük sıcaklıkta demlenmesi sebebiyle daha çok hoşuma giden bir profile sahipti. Bu aşamada muhtemelen 80g+ kahve içtiğimi düşünürsek, mazur görün... RoR kavrumu alıştığım kavrumlara göre bir tık daha koyu (tık ne kimse bilmiyor, bir tık neye tekabül ediyor bilmiyorum ama bir tık koyu) ve belki de bu sebeple light-medium / medium çekirdeklerde Melodrip’in eline su dökebilir (pun intended)

Genel düşüncem, kullanım kolaylığı ve yıllarca üstünden araba geçse bile çatlamayıp kırılmayacak evladiyelik bir ekipman olduğunu düşünürsem; tercih edilebilir bir ürün. Hele kettle’ınız yoksa, 2 boy yukarı atar demlemenizi. Ama melodrip sahiplerini ve tam anlamıyla deneyimini isteyenlerin inisiyatifinde diyerek başka merak ettiğiniz soru olursa cevaplamak isterim.

Son düzenleme:
Selamlar.
Az önce, önümüzdeki hafta sonu, ailemin bizi (aslında torunlarını tabii ki :) ) ziyarete geleceğinin, cumartesi sabah burada olup pazar akşam döneceklerinin haberini aldım. Haliyle önümüzdeki hafta sonu için planladığım üretimi maalesef gerçekleştiremeyeceğim. Bunun için üzgünüm.
Bugün 8 parçanın işlemesine başladım. Yarın akşama bitecek diye umuyorum. Bir aksilik çıkmazsa ilk 8 siparişi hafta içi kargolayacağım.
Bu süreçte de şöyle bir yol izleyelim istiyorum;
Siparişleri 29 Haziran Pazartesi saat 10:00’a kadar kabul edeceğim. Bu süre dolduğunda da teslim edilmemiş ne kadar sipariş kaldıysa o kadar sac, paslanmaz çelik ham madde, gerekliyse kesici takım vs. siparişlerini vereyim ve ondan sonraki ilk hafta sonu (mümkün olursa hafta içi de) işlemeye devam edeyim.
Böylece benim de elimde artık parça kalmamış olur ki zarar etmeden projeyi tamamlayabileyim. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim. :)

Forumu şöyle gereksiz şeylerle meşgul etmeyin. Burası kahve platformu tartışma yeri değil. Kendi problemlerinizi gidin özelden halledin. Foruma kahve hakkında bilgi almak için gelip millete tartışma okutturuyorsunuz. Yaptığınız ayıp

Kendi adıma özür dilerim. Böyle bir şey ile karşı karşıya bırakmak istemezdim ama elimde olmayan sebepler. Malum.

Mesajları geçici olarak görünürlükten kaldırdım, geri getirilebilir istenilirse. Tartışmayı kendi özel mesaj sistemimizle yaparsak diğer üyelerimizi rahatsız etmemiş oluruz. Kahve kulübü insanların birşeyler öğrenebilmek ve keyifli vakit geçirmek için ziyaret ettiği bir site. Öyle kalması gerektiğini düşünüyorum.

Merhaba arkadaşlar. #1 nolu sipariş sahibi olarak ürün tarafıma bugün ulaştı. İlk demlemeyi yaptıktan hemen sonra düşüncelerimi siz değerli forum üyeleri ile de paylaşmak istedim. Paslanmaz çelik materyalden (öyle değilse @uralavci düzeltir) Üç parçadan oluşan, metaldrip olarak da adlandırılan ürünümüzün asıl parçası diyebileceğimiz arı petekli parçasına gerçekten çok ince işçilik ürünü diyebiliriz. @Kahveciningalaksirehberi üstadın dediği gibi ömürlük bir ürün. Hario v60 02 ekipmanına uygun olarak siparişini verdiğim ürünün , 3-4 aydır nitelikli kahve dünyasına merhaba demiş bendeniz için aromatik ve dengeli kahveler elde etmeyi kolaylaştıracağını rahatlıkla söyleyebilirim. @uralavci ya ve değerli moderatörlere böylesi yerli ve milli (😉)kickstart diyebileceğimiz bir ürünle bizi buluşturduğu için teşekkür ederim.

20200623_213002.jpg20200623_212911.jpg20200623_212828.jpg

Son düzenleme:
ben de dün aldım ürünü ancak deneme fırsatım olmadı henüz.
ama işçilik ve özen kendini belli ediyor. ellerine sağlık Ural.

Merhabalar, bu girişimden dolayı sizi tebrik ediyorum. Size ve deneyen arkadaşlara sorum şu: Bu aleti filtre kahve makinasında deneyebilme şansınız var mı? Filtre kahve makinasındaki sonucunu çok merak ediyorum.

Ayrıca sizin yaptığınız dripperda, suyu merkezi bir noktadan döküp kanallar vasıtası ile damlatıcılara aktaracak şekilde tasarım yapmayı düşündünüz mü? Böyle bir şey mümkün mü? Mümkün ise farkettirecek bir tasarım olur mu?

Son olarak, yine bu muadil ürünü kullanan siz ve buradaki arkadaşlar bir video çekip paylaşabilir misiniz?

Merhabalar, bu girişimden dolayı sizi tebrik ediyorum. Size ve deneyen arkadaşlara sorum şu: Bu aleti filtre kahve makinasında deneyebilme şansınız var mı? Filtre kahve makinasındaki sonucunu çok merak ediyorum.

Ayrıca sizin yaptığınız dripperda, suyu merkezi bir noktadan döküp kanallar vasıtası ile damlatıcılara aktaracak şekilde tasarım yapmayı düşündünüz mü? Böyle bir şey mümkün mü? Mümkün ise farkettirecek bir tasarım olur mu?

Son olarak, yine bu muadil ürünü kullanan siz ve buradaki arkadaşlar bir video çekip paylaşabilir misiniz?

Filtre kahve makineleri için ayrıca bir tutamaç çizdim ancak henüz üretmedim. Şu an satın alan arkadaşların tamamı ürünü v60 ile kullanabilecekleri aparat ile satın aldılar.
Bahsettiğiniz gibi ortadan gelen suyu yanlara aktaracak bir fikir aklıma geldi ama onun için biraz ar-ge yapmak gerekiyor. Ayrıca filtre kahve makinelerinde akış biraz düzensiz (benim gözlemlediğim kadarıyla). Bu da işi zorlaştıran başka bir etmen. Ürün çeşitliliğinin çok olması da, aparatın su çıkış noktasına tam olarak merkezlenmesi zorunluluğu için bir engel. Birine göre yapsanız, ötekine uymaz, vs. Haliyle üzerine çok düşmedim.

Dün aynı kahveyi (El-Bouq) 21 click ile melodrip reçetesiyle ural beyden aldığımız ürünü plastik 02 V60 dripper ile denedim.
Bardaklar arasında aman aman diyebileceğim bir fark oluşturamadım sanki, bir melodrip ile demleme içmemde fayda var sanırım bu derinliği kazanmak için buna göre yorum yapmam daha doğru olur ama ural beyin ürün ile demlediğim kahveye göre diğer normal demeleme daha suluydu. Bunun yanında ürün ile ilgili sac bükmelere ufak bir köşelere zımpara mı yapılsaydı sanki daha iyi olurdu belki. Tutamaç ısı kaybediyor diye kaynar suda beklettim bu sefer de elime alınca elim yandı, belki bir silikon kaplama olabilir belki.

dün olan sıkıntı ile iligili önerim:
forumda önde gelen deneyimli insanların tavsiyelerine göre şekillendirip ürün ortaya çıkarılsa ve bu ürün için talep toplansa daha iyi olabilirdi sanki, yani @Kahveciningalaksirehberi yorumundan sonra talep toplansa daha iyi mi olurdu bilemiyorum. (dünkü mesajları okuma fırsatım olmadı bunlar whatsapp üzerinden edindiğim düşünceler.)

tartım olmadan iş yerinde plastik V60 ile deneme yaptım.
tutamaç kullandım.
ancak melodrip acemiliği ve elimde herhangi bir tarif olmadığı için biraz dengesiz döküşler yaptım. buna rağmen güzel fincan çıktı.
önceden de yazdığım gibi melodrip çok merak ettiğim bir ekipman değil, benim açımdan çok fark oluşturmayacaktı ama böyle bir girişim ve emeği desteklemek açısından Ural beyden istedim. iş yerinde kuğu boyunlu bir alet olmadan demlememde yardımcı olacaktır mutlaka, zamanla da kendimi geliştirmek adına daha faydalı olacaktır,

Geri