elbatin
Barista
Selam kader mahkumu yoldaş,hoş geldin.Ne kadar çabalasam da bir türlü bir kahve içtiğimde üzerinde yazan tadım notlarını alamıyorum. Sebebi nedir ? Ne tavsiye edersiniz ?
Size önerebileceğim şeylerden en önemlisi tecrübe. Ve meleke kazanmanın en kolay yolu ise çoklu cupping. Paketin üstündeki notaları almazsın belki ama diğer çekirdeklerle karşılaştırdığında zihninde bir şeyler oluşur. Hem V60 ile alamadığın tatları da alırsın,misal olarak kurutulmuş adana acı biberi,kömür,çilekli naneli sakız vs.vs.
Tabi her zaman kendi kendime dediğim gibi,bu iş roket ilmi gibi,cupping ile aldığım tadı bir daha ne V60 ile ne de cupping ile alamama ihtimali de var. Her ne kadar zor olsa da,mutlu olmaya çalışmak ve içerken uzun uzun düşünmek lazım.
Bu işin en önemli değişkenlerinden biri de çekirdek. Düzgün bir çekirdek ne yaparsan yap kokusunda hissettirdiği aromayı demlendiğinde tadına yansıtıyor. Bunlara örnek olarak Guatemala-El Boqueron,Etiyopya-Tabu Burka,Ruanda-Shanga,Rem Project 4,Colombia Gesha'yı örnek verebilirim. Ne yaparsan yap,tatta mutlaka bir şeyleri hissediyorsun,geriye fincanı mükemmelleştirmek için çalışmak kalıyor. Sonuçta 0.9 motora turbo takmakla 2.0 motora turbo takmak bir değil.
Asidite denen kavramı öğrenebilmek,tat almaktan daha basit oldu benim için. İşin garibi,Coffee Department'in doğal işlenmiş çekirdeklerinden belirgin asiditeler alırken elimdeki yıkanmış çekirdeklerle o denli berrak bir asidite alamadım,üstelik department'in çekirdeklerini çaydanlık ile demliyordum.
Bazen mangal kömürü tadında kahve son yudumunda boğazdan geçerken müthiş bir çiçeksi tat bırakıp şaşkınlıktan kamyon çarpmışa çevirebiliyor,bazen ümitsizce içtiğiniz bir fincan ortalarında aniden kiraz şurubuna dönebiliyor. Değirmeninizi yükseltebilirsiniz,kaz boyunlu demliğiniz yoksa edinebilirsiniz,varsa da demleme videoları izleyerek tüyolar öğrenebilirsiniz. Her şeyden önce iyi bir çekirdek,mesela Worka ( Ben kulüp üyelerinin yalancısıyım,o kadar övüldü ki beklenti tavan yaptı,sonrası malum. Ama iyi bir çekirdek olduğu gerçeğini değiştirmez,kokusunda çileği çok net alırsınız. Ben üstünde çalışmak için nadasa bıraktım,gazını iyice salsın.) .
Benden bu kadar,yalnız olmadığınızı bilin. Forumda "Tadım notlarını alamayan birini gösterin." dendiği zaman büyük bir çoğunluk beni gösterecektir