coffeewizard35
Barista
- Konum
- İzmir
- İsim
- Gökberk
El Jaguar için tavsiyeleri olan var mıdır demleme konusunda?
Kahveyi daha önce içmedim ama 2 bloom'lu 4döküş yapmışsınız. Bu sebeple fazlaca çözdüğünüz için gövde, rol çalmış gibi anladım ben.Guatemala El Jaguar
94C / Nestle Purelife / 15-240
Hario V60 02 Dripper / Cafec TH3
Timemore C2 Max 16 Klik
50-50-75-65 (Son döküş swirl)
Bitiş 2.28
Yoğun bir çay tadı aldım fakat tatlı bir çaydan ziyade bergamotlu yoğun bir çay tadı bırakıyor ağızda.Meyvemsilik beklediğimden çok azdı.Limon ve nektarin arasında gidip gelen bir tat vardı ama keyif verici değildi.Gövde de beklediğimden yüksek çıktı.
Bu reçetede değiştirmemi önerdiğiniz bir şey var mıdır? @Tetra.n.Roastery
Cmd 18-19 kliklere tekabül ediyor.Yaptığım ilk demlemede çok su tutmadığını gözlemlediğimden biraz inceye gitmek istedim, fazlaca çözmemde belki onun da etkisi olabilir.Kahveyi daha önce içmedim ama 2 bloom'lu 4döküş yapmışsınız. Bu sebeple fazlaca çözdüğünüz için gövde, rol çalmış gibi anladım ben.
Suyun ısısını düşürüp, döküşleri 60-150-240 yaparsanız sanıyorum dengelenebilir
Öğütümün kalınlığını bilemedim. Cmd ya da 1zpresso referansı kaç kliklere geliyor?

Jairo arcila... wtc!Sırada arcila ve bombe var. Nassip.
JAIRO ARICILADemleme Reçetesi:
Kavurucu: Tetra N Caffeine @Tetra.n.Roastery
Çekirdek: Norbey Quimbayo Washed
Demleme Yöntemi: Aeropress Ters - Çift Filtre
Öğütüm: Cmd 23 Klik
Kahve Miktarı: 25gr
Su Miktarı: 240ml + 70ml bypass - 90 derece - Abant
Toplam Süre: 2:50
0-00.10 arası 60 ml suyu döküp. Döktükten sonra 3-4 defa olacak şekilde swirl yapıp 00.30 a kadar bekliyorum.
00.35-01.20 arası suyu 240mlye tamamlıyorum. Ve 01.40 da daha önce ıslattığım çift filteri süzgeci aeropress e yerleştirip,
02.00-02.50 Aeropressi çevirdikten sonra son bir kez swirl yapıp, pistonu ilk başta hızlı (2. ve 3. kademenin ortalarına kadar) daha sonra yavaş bir şekilde bastırarak 02.50 de demlemeyi tamamlıyorum. Yaklaşık olarak 195-205 ml civarında bir bardak elde ediyoruz.
Son olarak 70 ml su ile bypass yapıp, demlemeyi sonlandırıyorum.
Genel olarak asiditesi yüksek, belirgin ekşi meyveler eşlik etti.

Suyun ısısını düşürüp, döküşleri 60-150-240 yaparsanız sanıyorum dengelenebilir
Öğütümün kalınlığını bilemedim. Cmd ya da 1zpresso referansı kaç kliklere geliyor?
@zebercet tavsiyenizi bu sabah uyguladım.Sorun gövdeden kaynaklıymış.Tatlı ve orta gövdeli bir bardak ortaya çıktı.Çekirdek yine bana çok hitap etmedi ama bu seferki çay tadı tatlı,hoş bir çayı anımsatıyordu.Sabah için ideal bir kahve damağı yormayan.Guatemala El Jaguar
94C / Nestle Purelife / 15-240
Hario V60 02 Dripper / Cafec TH3
Timemore C2 Max 16 Klik
50-50-75-65 (Son döküş swirl)
Bitiş 2.28
Yoğun bir çay tadı aldım fakat tatlı bir çaydan ziyade bergamotlu yoğun bir çay tadı bırakıyor ağızda.Meyvemsilik beklediğimden çok azdı.Limon ve nektarin arasında gidip gelen bir tat vardı ama keyif verici değildi.Gövde de beklediğimden yüksek çıktı.
Bu reçetede değiştirmemi önerdiğiniz bir şey var mıdır?

Merhabalar, öncelikle blog tadındaki harika paylaşımınız için teşekkürler. Kullandığınız su Abant Geyiktepe kaynaklı olanı mıdır, suyun Tds' ini ölçme şansınız oldu mu?Ekli dosyayı görüntüle 24567
Yaklaşık 9 gün degassingi bekledikten sonra KONGA için demleme yapmaya karar verdim. Alıma KONGA ve Brazil SİTİO ile katılmıştım. Brazil SİTİO demlemesini biraz daha bekleteceğim. Öncelikle kahve paketi ya da kutusu çok güzel KONGA için. Kütüphanede de güzel durduAncak kutu içindeki paket zipli değil. Bu güzel kutuya bu zipsiz paket kesinlikle yakışmıyor , büyük eksik olduğunu belirtmem gerek
Gelelim demlemeye...
Kavurucu: Tetra N Caffeine @Tetra.n.Roastery
Çekirdek: Ethiopia KONGA (k.t.: 17/02)
Demleme Yöntemi: Orkun Üstel V60 reçetesinin kendime uyarlanmışı (50+70+60+60)
Öğütüm: Molent Pocket 16 click (v60'ta en ince ayar diyebiliriz farklı değirmenlere referans için)
Kahve Miktarı: 16 g
Su Miktarı: 240 ml (Abant Su), 94-92 derece
Toplam Süre: 2:30-2:40
Oran: 1/16
Filtre kağıdı: CAFEC Traditional
Demleme Basamakları:
Not: Demleme basamaklarında genel olarak dikkat edilen husus her basamak için: Filtre kağıdına değdirmemeye özen göstererek kenarlara çok fazla yaklaşmadan içeriden dışarıya dairesel hareketlerle döküş yapmak. Son 10 ml dökerken merkeze doğru yaklaşıp döküşü merkezde bitirmek.
1. Blooming için 50 ml suyu içeriden dışarıya dairesel hareketler ile döküyoruz ve 30. saniyeye kadar bekliyoruz (Çok güzel bir blooming gerçekleşti bu kahve özelinde)
2. 30. saniyeden itibaren 70 ml su ilave ederek 120 ml'e tamamlıyoruz. Kenarlara çok fazla yaklaşmıyoruz. İçeriden dışarıya dairesel hareketlerle devam ediyoruz. Son 10 ml dökerken merkeze döküyoruz.
3. 1. dakikadan itibaren 60 ml daha dökerek 180 ml'e tamamlıyoruz.
4. 1:30. dakikadan itibaren son basamakta da 60 ml daha ilave ederek 240 ml'e tamamlıyoruz.
5. 2:30 dakikada demleme bitmeye yakın hafif bir swirl up yaparak demlemenin sonlanmasını bekliyoruz. Yaklaşık 2:40 dk gibi bir sürede demleme tamamlanmış oluyor.
Elde ettiğim sonuçlara gelecek olursak ben de daha önce belirtildiği gibi bitterlik aldım başta sıcakken ancak biraz sonra meyvemsi ve baharat notalarını da aldım. V60 ile yaklaşık 2 yıldır uğraşıyorum ama tadım notaları konusunda elbette hiç uzman değilim. Baktığım nokta bu kahve bana keyif veriyor mu? Önceki demlediklerimden bir farklılığı var mı? Evet bu soruların cevaplarına gelirsek kahvenin kendine özgü bir farklılığı var, içerken keyif de veriyor. Ancak "Vaoov müthiş" diyebileceğim bir kahve değil. Bu asla kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hatta ortalamanın üstünde bir keyif veren kahve olduğunu söyleyebilirim.
Demlemeden çıkardığım dersler ve sonraki demlemeler için düşüncelerim şu şekilde:
herhangi bir swirl up yapmadan doğal bitişini beklemek,
başka bir demlemede de doğrudan son döküş bitince swirl up yapıp sonrasında doğal bitişini beklemek,
filtre kağıdı olarak Harioyu denemek,
öğütüm kalınlığını 18 click'e çıkarmak (ortaya yakın bir öğütüm ama hala ince: böylelikle bitterliği biraz daha azaltabileceğimi düşünüyorum),
April reçetesini de doğrudan denemek.
Demleme ile ilgili tavsiyelerinize amatör bir demleyici olarak her zaman açığım. Keyifli demlemeler, saygılar![]()
Merhabalar teşekkür ederim güzel düşünceniz için. TDS ölçme fırsatım olmadı ama su Abant Geyiktepe kaynaklı evet.Merhabalar, öncelikle blog tadındaki harika paylaşımınız için teşekkürler. Kullandığınız su Abant Geyiktepe kaynaklı olanı mıdır, suyun Tds' ini ölçme şansınız oldu mu?
Hocam ben o suyu uzun süredir bulunduruyorum 30 ppm civarında çıkıyor. Yüksek tdse sahip sularla karıştırmak için ve çok açık kavrumlarda kullanıyorum. TetraN' in Nestle önerdiğini göz önünde bulundurarak Abant'ın fazla çözünmeye yol açabileceğini düşünüyorum. Başka bir suyla da denemenizi naçizane öneririm.Merhabalar teşekkür ederim güzel düşünceniz için. TDS ölçme fırsatım olmadı ama su Abant Geyiktepe kaynaklı evet.
Teşekkür ederim, haklısınız bu açıdan düşünmemiştim, bir de Nestle ile deneyeyimHocam ben o suyu uzun süredir bulunduruyorum 30 ppm civarında çıkıyor. Yüksek tdse sahip sularla karıştırmak için ve çok açık kavrumlarda kullanıyorum. TetraN' in Nestle önerdiğini göz önünde bulundurarak Abant'ın fazla çözünmeye yol açabileceğini düşünüyorum. Başka bir suyla da denemenizi naçizane öneririm.