• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Su Sıcaklığı Kahvede Demlemeyi Nasıl Etkiler? - Sıkça Sorulan Sorular - Bölüm 5

orkunustel

Barista
İsim
Orkun Üstel
Selamlar herkese.

Uzunca bir zamandır S.S.S. videosu çekememiştik. Bana sorulan çeşitli reçete sorularında, en çok değiştirilmesi göz ardı edilen parametrenin su sıcaklığı olduğunu gördüğüm için bu deneme videosunu hazırladım.

Mümkün mertebe salt su sıcaklığı farkını ölçmek için tek parametre üzerinden değişikliğe gitmiş olup kahveleri refraktometre ile ölçümlemiş olsam da, videoda da belirttiğim üzere her halükarda çok fazla değişken mevcut olduğundan bu video bir deney videosu değildir. :) Yine de bir fikir oluşturması açısından faydası olacağına inanıyorum.

Sorunuz olursa buradan, video yorumlarından veyahut özelden yazabilirsiniz.

Keyifli seyirler!

Selamlar herkese.

Uzunca bir zamandır S.S.S. videosu çekememiştik. Bana sorulan çeşitli reçete sorularında, en çok değiştirilmesi göz ardı edilen parametrenin su sıcaklığı olduğunu gördüğüm için bu deneme videosunu hazırladım.

Mümkün mertebe salt su sıcaklığı farkını ölçmek için tek parametre üzerinden değişikliğe gitmiş olup kahveleri refraktometre ile ölçümlemiş olsam da, videoda da belirttiğim üzere her halükarda çok fazla değişken mevcut olduğundan bu video bir deney videosu değildir. :) Yine de bir fikir oluşturması açısından faydası olacağına inanıyorum.

Sorunuz olursa buradan, video yorumlarından veyahut özelden yazabilirsiniz.

Keyifli seyirler!

Güzel çalışma olmuş Orkun. Bana da çokça gelen sorulardan biriydi ve çekmeyi düşünüyordum. (tabii senin çekmen apayrı) Artık güzel bir referans olmuş oldu. Kamera kalitesi de çok iyi!

Bilgiler çok değerli, videolar zaten çok profesyonel.

Bu arada bu videonuzla birlikte 4 ay önce sorduğum soruya aşağıda verdiğiniz cevabı bir kez daha test etmiş oldunuz, o zaman söylediğiniz gibi tds ölçümü yaparak, teşekkürler.

V60'ta iki kişilik demleme reçetesi nasıl yapılır? - Sıkça Sorulan Sorular - Bölüm 4

Ölçümleri 85 ve 95 derecede yapmanıza rağmen farkın az olduğunu söylediniz. Siz demlemelerinizde bildiğim kadarıyla 94 derece kullanıyorsunuz genellikle. Daha sonra bazı durumlara göre bunu 2-4 derece düşürüyorsunuz. Yani 10 derecede bile az bir fark elde ediyorsanız 2-4 derece düşürerek gerçek, ayrımını yapabildiğiniz bir fark elde ediyor musunuz veya ediyor muyuz? Elbette v60 demlemelerimizin başarısının yaptığımız küçük değişikliklerin, en ince ayrıntıların toplamı olduğunu biliyorum ancak bu ayrıntılar, parametreler arasında su sıcaklığının etkisi diğerleriyle aynı derecede mi hayatidir?

Bu arada yanlış anlaşılmasın, ben de açık kavrum çekirdeklerde yüksek sıcaklıklar kullanırken "görece" koyu kavrum nitelikli kahvelerde su sıcaklığını düşürüyorum. Su sıcaklığını önemseyerek demleme yapıyorum ancak yine de bu durumu sorguluyorum :)

Son düzenleme:
@orkunustel Video çok güzel ve açıklayıcı olmuş teşekkür ederim :) Yalnız aklıma takılan bir durum var size sormak isterim. 85 ve 95 derecede demlenmiş kahvenin ext. oranı aynı veya yakın gibi olsa da, farklı sıcaklıklarda farklı maddelerin farklı oranlarda çözünme durumu olabilir mi ve bundan kaynaklı aynı ext. yüzdesi olsa dahi tatta büyük farklılıklar olur mu ? :)

Kahve dünyasının en samimi ve saygılı baristası.Elinize sağlık.
Ben sıcaklığı tek başına ayrı bir parametre olarak düşünüyorum.Örnegin kahve sulu olursa hicbir zaman sıcaklığı arttirmak aklıma gelmez.Öğütümü inceltirim.
Sıcaklığı direkt olarak kavruma bağlıyorum.James hoffman’ın dediği gibi görece açık kavrum kahvelerde esirgemiyorum.Koyulaştıkça düşüyorum.
Verdiğim örneğin tam tersi de açık kavrum bir kahvede bitter tatlar alırsam suyum yine kaynar olur öğütumu kalınlaştirırim ilk aşamada.
Bu sadece amatör kullanıcı deneyimim.

Bilgiler çok değerli, videolar zaten çok profesyonel.

Bu arada bu videonuzla birlikte 4 ay önce sorduğum soruya aşağıda verdiğiniz cevabı bir kez daha test etmiş oldunuz, o zaman söylediğiniz gibi tds ölçümü yaparak, teşekkürler.

V60'ta iki kişilik demleme reçetesi nasıl yapılır? - Sıkça Sorulan Sorular - Bölüm 4

Ölçümleri 85 ve 95 derecede yapmanıza rağmen farkın az olduğunu söylediniz. Siz demlemelerinizde bildiğim kadarıyla 94 derece kullanıyorsunuz genellikle. Daha sonra bazı durumlara göre bunu 2-4 derece düşürüyorsunuz. Yani 10 derecede bile az bir fark elde ediyorsanız 2-4 derece düşürerek gerçek, ayrımını yapabildiğiniz bir fark elde ediyor musunuz veya ediyor muyuz? Elbette v60 demlemelerimizin başarısının yaptığımız küçük değişikliklerin, en ince ayrıntıların toplamı olduğunu biliyorum ancak bu ayrıntılar, parametreler arasında su sıcaklığının etkisi diğerleriyle aynı derecede mi hayatidir?

Bu arada yanlış anlaşılmasın, ben de açık kavrum çekirdeklerde yüksek sıcaklıklar kullanırken "görece" koyu kavrum nitelikli kahvelerde su sıcaklığını düşürüyorum. Su sıcaklığını önemseyerek demleme yapıyorum ancak yine de bu durumu sorguluyorum :)
Çok güzel soru. Videoda bilinçli olarak tadarak sizlere görüş anlamında ön yargı yaratmaması için kahve tadımını paylaşmadım. Amacım sadece sonuç göstermekti.

0,4lük bir ekstraksiyon farkı rakamsal olarak küçük bir fark evet. Ancak tatsal olarak ciddi farklılık yaratıyor. Nasıl derseniz, ekstraksiyonunu alsak da çözeltinin, o ekstrakte içerisinde organik kimyasalların nasıl bir çözelti kompozisyonu halinde olduğunu tatmadan bilemiyoruz. Bunun için laboratuvar ortamında analizsel ölçüm yapmamız gerekiyor. Bizim gibi kahve insanlarında ise bu farkı anlamak tatla oluyor. Kastettiğim şu: Aynı kahveyi bir parametre farklı diğer parametreler aynı demlediğinizde çıkan o küçük fark sükrozun (şekerin) ya da meyvemsi asitlerin ya da acılığı ve gövdeyi arttıran asitlerin daha çok çözünmüşlüğünden olabiliyor. Daha ters köşe yapayım 🙃 aynı kahveyi aynı parametrelerle demleyip sadece su döküşünüzde debi farkı yarattığınızda tds ekstraksiyonu aynı alsanız dahi, tatta değişiklik yaşayabilirsiniz çünkü ajitasyon farkı olacağından çözünebilir maddelerin çözelti içerisindeki kompozisyonu değişmiş olur.

Video özelinde suyun ekstrakte edici performansını arttırmak için ek bir müdahale yapmadan salt su sıcaklığı farkıyla ne kadar ekstraksiyon alabiliyoruz onu göstermekti amacım. Üstelik bu fark kahveden kahveye azalacak ya da çok artacaktır. Kahve profiliyle alakalı olarak değişecektir durum.

Çok uzun lafımın kısası o küçük fark tatta tek başına dahi fark yaratıyor ciddi anlamda. 😇

@orkunustel Video çok güzel ve açıklayıcı olmuş teşekkür ederim :) Yalnız aklıma takılan bir durum var size sormak isterim. 85 ve 95 derecede demlenmiş kahvenin ext. oranı aynı veya yakın gibi olsa da, farklı sıcaklıklarda farklı maddelerin farklı oranlarda çözünme durumu olabilir mi ve bundan kaynaklı aynı ext. yüzdesi olsa dahi tatta büyük farklılıklar olur mu ? :)
Az evvelki cevabımda bu soruyu da yanıtlamış oldum. Umarım aydınlatıcı bir cevap olmuştur sizin için de. Güzel soru sormuşsunuz. 🙂 Ben teşekkür ediyorum.

Kahve dünyasının en samimi ve saygılı baristası.Elinize sağlık.
Ben sıcaklığı tek başına ayrı bir parametre olarak düşünüyorum.Örnegin kahve sulu olursa hicbir zaman sıcaklığı arttirmak aklıma gelmez.Öğütümü inceltirim.
Sıcaklığı direkt olarak kavruma bağlıyorum.James hoffman’ın dediği gibi görece açık kavrum kahvelerde esirgemiyorum.Koyulaştıkça düşüyorum.
Verdiğim örneğin tam tersi de açık kavrum bir kahvede bitter tatlar alırsam suyum yine kaynar olur öğütumu kalınlaştirırim ilk aşamada.
Bu sadece amatör kullanıcı deneyimim.
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. ✌️

Evet, gövdeyi etkilemede su sıcaklığı, kahve su oranı kadar büyük etkilemiyor. Öğütme ve kahve su oranı gövdeyi tatsal olarak değiştirmede daha büyük rolleri var. Su sıcaklığı arttıkça tds de bir miktar arttığından gövdede rolü yok diyemeyiz ama diğer parametreler kadar büyük değil rolü.

James Hoffman'ın dediği mantık tam da refraktometrede gördüğümüz olay. Profil ne kadar açık olursa çözünme zor olacağından su sıcaklığını arttırmak çözünmeyi arttırmak için büyük yardımcı. Ancak hiç bir parametre tek başına her zaman yeterli olamayabiliyor.

Gayet iyi mentalite. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. 😇🙂

@orkunustel Video için teşekkürler.

Şöyle bir çıkarım, yaptığınız gözlem sonrası oluşturulabilir mi?:

Standart aks bir C40'ta 21 click'ten 22'ye çıkışın oluşturacağı ekstraksiyon farkı, 94 dereceden 92'ye düşüldüğünde yaşanacak farktan kayda değer miktarda daha yüksektir. Dolayısıyla, zaman zaman yaşadığımız (ext. ölçülmediği durumlarda) çok küçük bir değişikliğin, optimum noktayı bulmak için yeterli olacağını (tatsal açıdan) hissettiğimiz durumlarda sıcaklığa müdahale daha mantıklıdır.

@orkunustel Video için teşekkürler.

Şöyle bir çıkarım, yaptığınız gözlem sonrası oluşturulabilir mi?:

Standart aks bir C40'ta 21 click'ten 22'ye çıkışın oluşturacağı ekstraksiyon farkı, 94 dereceden 92'ye düşüldüğünde yaşanacak farktan kayda değer miktarda daha yüksektir. Dolayısıyla, zaman zaman yaşadığımız (ext. ölçülmediği durumlarda) çok küçük bir değişikliğin, optimum noktayı bulmak için yeterli olacağını (tatsal açıdan) hissettiğimiz durumlarda sıcaklığa müdahale daha mantıklıdır.
Hem oluşturulabilir hem oluşturulamaz. Çünkü farklı kavurmahanelerin farklı profilleri var, ondan da önce farklı makinelerde kavuruyorlar ki bu da bir parametre farklılık aslında. O sebeple bazı kahvelerde öğütme ayarı değişikliğinden önce su sıcaklığı değişikliği daha çabuk ve iyi sonuçlar doğurabiliyor.

Bu noktada hangi parametreyi öncelikli değiştireceğiniz ilk demlemenizde referans reçeteniz üzerinden elde ettiğiniz tada göre karar vermeniz gereken birşey.

Örnek olarak kahve eğer Nordik stil bir açıklıkta kavrulmuşsa eğer büyük ihtimal suya direnci fazla olacaktır ve bundan dolayı çözünmeyi arttırmak için öğütmeyi inceltmek tam anlamıyla bir ifade etmez çünkü direnç de fazla olduğundan ince öğütüm kanallamaya sebep de olabilir. Bu bir şans, bu takdirde su sıcaklığına ilk müdahale etmek faydalı olacaktır.

Ya da farklı bir örnek:
Referans reçetenizde ortalama sonuç vermiş ama daha iyisi olabileceği belli olan bir kahvede ilk olarak su sıcaklığı değil de, öğütmeyle parametre değişikliği yapmaya başlayabilirsiniz.

Tam bir kanı oluşturmak kahveden kahveye tatta değişeceği için, elde edeceğiniz tatlara göre bir pratik karar mekanizması oluşturmaya çalışmak daha verimli olacaktır.

Ben teşekkür ediyorum beğeniniz için. 🙏🙂

Her zaman ki gibi kaliteli bir video olmuş.

Ekstrasyon, aynı da kalsa bahsedildiği gibi fincanda ki çözünün maddeler farklı olacaktır diye düşünüyorum bende. Zaten bahsedilmiş mesajlar.

Videoyu izledikten sonra benim asıl merak ettiğim şu oldu: aynı çekirdek için, iki farklı sıcaklık için optimum reçeteler oluşturulsa, öğütüm miktarı yada süre vs gibi parametreler ne oranda değişicek. Belki bu şekilde niceliksel olmasada, su sıcaklığının ne oranda demlemeye etkisi olduğunu daha net canlandıra biliriz kafamızda. 85-95 derece değişimi kaç klik e karşılık geliyor vs gibi.

aynı kahveyi aynı parametrelerle demleyip sadece su döküşünüzde debi farkı yarattığınızda tds ekstraksiyonu aynı alsanız dahi, tatta değişiklik yaşayabilirsiniz çünkü ajitasyon farkı olacağından çözünebilir maddelerin çözelti içerisindeki kompozisyonu değişmiş olur.
Son olarak genel bir önerim var Orkun bey. Her ne kadar her videonuzda, yaptığınız değerlendirmelerin bilimsel olmadığının altını çizsenizde, bizler için oldukça yararlı bilgiler içeren videolar ortaya çıkıyor. Bu video da misal, extraksiyon değerinin değişmenin az olması benim için şaşırtıcı bir netice oldu. Fakat, sizin de dediğiniz gibi aynı kahve için aynı parametreler ile sadece döküş farklılığı ile farklı sonuçlar elde edilebilir. Bu tarz videolarda, aynı parametreler için sadece 1 fincan üzerinde ölçüm yapmak yerine, 3 veya daha fazla fincan ile yapsanız daha güvenilir sonuçlar ortaya çıkar diye düşünüyorum. Tabi ki bu ekstra zaman alıcı, maddi manevi zorlayıcı olur ama ortaya çıkan sonuçların güvenirliğini artıracağını düşünüyorum.

Videoyu izledikten sonra benim asıl merak ettiğim şu oldu: aynı çekirdek için, iki farklı sıcaklık için optimum reçeteler oluşturulsa, öğütüm miktarı yada süre vs gibi parametreler ne oranda değişicek. Belki bu şekilde niceliksel olmasada, su sıcaklığının ne oranda demlemeye etkisi olduğunu daha net canlandıra biliriz kafamızda. 85-95 derece değişimi kaç klik e karşılık geliyor vs gibi.
Öncelikle beğeniniz için ve desteğiniz için teşekkür ediyorum. Sorunuzu tam anladım mı emin olamadığım için teyit etmek için sorup tekrar edeceğim kusura bakmayın, iki sıcaklık içinde kendi içlerinde aynı kahve için ikisinde de iyi sonuç içerebilecek bir reçete hazırladıktan sonra yan yana kıyaslayarak sonuca bakmak istiyorsunuz değil mi? Eğer sorduğum gibi anladıysam hem 85 hem 95 derece için ikisinden de iyi sonuç çıkaracak birer reçete hazırlamak ciddi anlamda zor hatta imkansıza yakın olabilir şundan dolayı;

Kavurmada hem makine hem profil kaynaklı kahvedeki çözünebilirlik performansı kendisine göre belli sıcaklık üstünde ve belli sıcaklık altında olumsuz sonuç verme ihtimali yüksektir.

İkisinde de iyi sonuç verebilecek ortalama bir reçete hazırlamayı başardığımızda ise tek tek her parametrenin tam olarak ne işe yaradığını video ile göstermek ve anlatmak yüz yüze aynı ortamda tadım yapılmadığı için gerçek anlamda zor olacaktır.

Yanlış anladıysam eğer sorunuzu kusuruma bakmayın, yardımcı olabilmem için en azından fikren soruyu müsait bir vaktinizde açmanızı rica edeceğim.
Son olarak genel bir önerim var Orkun bey. Her ne kadar her videonuzda, yaptığınız değerlendirmelerin bilimsel olmadığının altını çizsenizde, bizler için oldukça yararlı bilgiler içeren videolar ortaya çıkıyor. Bu video da misal, extraksiyon değerinin değişmenin az olması benim için şaşırtıcı bir netice oldu. Fakat, sizin de dediğiniz gibi aynı kahve için aynı parametreler ile sadece döküş farklılığı ile farklı sonuçlar elde edilebilir. Bu tarz videolarda, aynı parametreler için sadece 1 fincan üzerinde ölçüm yapmak yerine, 3 veya daha fazla fincan ile yapsanız daha güvenilir sonuçlar ortaya çıkar diye düşünüyorum. Tabi ki bu ekstra zaman alıcı, maddi manevi zorlayıcı olur ama ortaya çıkan sonuçların güvenirliğini artıracağını düşünüyorum.
Öneriniz değerli. Güzel yorumunuz için de çok teşekkür ederim. Aslında videoda bahsetmiştim farkın az gözükmesinin sebebini. Herhangi bir ayrıca fazladan ajitasyon arttırıcı bir etken olmadan ve bilinçli olarak iki basamaklı demleyip iki demlemede de su sıcaklığı kaybını en aza indirerek, salt su sıcaklığı tek başına ne kadar fark yaratabilir onu gözlemlemek ve göstermek istedim. Dramatik fark olmaması bu noktada aslında beni çok şaşırtmadı çünkü ekstraksiyonu arttırma amacıyla destekleyici hiç bir şey yapmadım. Zira amaç ekstraksiyonu arttırmak da değildi zaten. :) Manuel demleme ekipmanlarında ısı kaybı profesyonel makinelere göre çok fazla. İyi bir profesyonel filtre kahve makinesinde sıcaklık ayarı 10 derece olarak değiştirip iki demleme yapsak fark biraz daha artacaktır. Sadece su sıcaklığının ortalama kendi başına ekstraksiyona etkisini görmek aslında diğer parametrelerle de nasıl oynamamız gerektiği hakkında da bir miktar fikir sağlıyor. Ayrıca yine yorumlarda konuştuğumuz gibi ve sizin de bahsettiğiniz gibi ekstraksiyonun yüzdesi içeriği hakkında çok bir bilgi sağlamadığı için aradaki az gözüken farklılık şekerde iyi bir çözünme artışı sağlamış olabilir rakamsal olarak. Tatsal olarak video arasında tattığımda da kahve doğal olarak daha tatlıydı. Ön yargı olmaması adına paylaşmamıştım.

Önerinize katılıyorum kesinlikle. Sonuçların güvenilirliği için en az her bir deneme için 3-4 demleme ve toplamda iki ya da üç farklı parametre denemelerini de aynı şekilde demleyip farkları kıyaslarsam o zaman sonuçların geçerliliği daha da değerli ve güvenilirliği artmış olacaktır. Fakat bu bahsettiğiniz gibi çok ciddi bir maddi ve zamansal külfet benim için. Zamanı bir şekilde halledebilecek olsam dahi maddi yükü desteksiz sponsorsuz iyileştiremem. Kaldı ki deneme bilgi paylaşımı videolarına şahsen sponsor da istemem. S.S.S. serisinin tek amacı mümkün mertebe temiz bilgi paylaşımı çünkü. Belki ileride takipçi sayısı arttıkça Kreosus, Patreon tarzı platformlardan kitle fonlama desteği açabilirim bu tarz deneme videolarının maddi olarak sürdürülebilir ve üretilebilir olması için.

iki sıcaklık içinde kendi içlerinde aynı kahve için ikisinde de iyi sonuç içerebilecek bir reçete hazırladıktan sonra yan yana kıyaslayarak sonuca bakmak istiyorsunuz değil mi?

Aynen sorum bu şekildeydi. Bende sorarken çok net aktaramamışım.

Dediğiniz gibi 85 - 95 derece için ayrı ayrı optimum reçeteler hazırlamak zor veya imkansız olabilir. Açıkçası ben işin uygulama kısmını düşünmeden, bu koşullarda, teorik olarak sıcaklığın etkisini tam irdelemek ve anlamak için önermiştim.

Herhangi bir ayrıca fazladan ajitasyon arttırıcı bir etken olmadan ve bilinçli olarak iki basamaklı demleyip iki demlemede de su sıcaklığı kaybını en aza indirerek, salt su sıcaklığı tek başına ne kadar fark yaratabilir onu gözlemlemek ve göstermek istedim.
Benim burada öngörüm, su sıcaklığının tek başına dominant olarak artırması şeklindeydi. Evde ki kendi demlemelerimde, biraz sıcaklık ile farklı demlemeler yaptığımda izlenimim bu yöndeydi. Tabi evde refraktrometre olmadığından ölçüp gözlemlediğim bir durum yok açıkçası.

Zamanı bir şekilde halledebilecek olsam dahi maddi yükü desteksiz sponsorsuz iyileştiremem. Kaldı ki deneme bilgi paylaşımı videolarına şahsen sponsor da istemem. S.S.S. serisinin tek amacı mümkün mertebe temiz bilgi paylaşımı çünkü. Belki ileride takipçi sayısı arttıkça Kreosus, Patreon tarzı platformlardan kitle fonlama desteği açabilirim bu tarz deneme videolarının maddi olarak sürdürülebilir ve üretilebilir olması için.
Umarım bu günleri yakın gelecekte görürüz, takipteyiz. 🙂

Aynen sorum bu şekildeydi. Bende sorarken çok net aktaramamışım.

Dediğiniz gibi 85 - 95 derece için ayrı ayrı optimum reçeteler hazırlamak zor veya imkansız olabilir. Açıkçası ben işin uygulama kısmını düşünmeden, bu koşullarda, teorik olarak sıcaklığın etkisini tam irdelemek ve anlamak için önermiştim.

Benim burada öngörüm, su sıcaklığının tek başına dominant olarak artırması şeklindeydi. Evde ki kendi demlemelerimde, biraz sıcaklık ile farklı demlemeler yaptığımda izlenimim bu yöndeydi. Tabi evde refraktrometre olmadığından ölçüp gözlemlediğim bir durum yok açıkçası.

Umarım bu günleri yakın gelecekte görürüz, takipteyiz. 🙂
1 derece sıcaklık farkı belki zor anlaşılabilir tatsal olarak ancak 2 derece farktan itibaren özellikle bilinçli olarak diğer parametreler de değiştirilmişse tatta değişiklik kolayca algılanmaya başlıyor.

Umarım, bakalım. Henüz takipçi sayısı az iken, bu tarz üretimler için finansal destekçi bulmak imkansız gibi birşey. Ondan önce teknik videolar için altyazı talebi alıyorum ikidir I am Not a Barista kuruluşundan. Bunu bir şekilde çözmek ileri dönemler için ilk planım ancak bu dahi çok ciddi vakit alıcı bir şey tek başıma. Bakalım gelecek zamanlar neler gösterecek. :)

bugün paketteki son kahveyi de önceki oranlarda demledim. öncekileri 93 derecede demlerken bunu yüksek sıcaklıkta denemek istedim. 99 derecede başladım, kettle'ı hazneye yerleştirdiğimde yani demleme sonunda 93'tü. önceki tüm demlemelerden daha lezzetli bir kahve elde ettim. enteresan gerçekten.

bundan sonra 95 üstü mü tutmalıyım, yoksa kavrum profiline göre mi ısıtmalıyım? kafam karıştı doğrusu. kavrum profili koyulaştıkça sıcaklığı düşürüp, açıldıkça yükseltme teorisi ilginçmiş. ben bir süre kahvelerimi 95 hatta 97 ve üstü demlemeye niyetliyim.

bundan sonra 95 üstü mü tutmalıyım, yoksa kavrum profiline göre mi ısıtmalıyım?
Açık kavrum kahvelerin çözünebilmesi için daha yüksek sıcaklıklara çıkmak gerekebiliyor. Koyu kavrumlarda ise yüksek sıcaklıklarda istenmeyen tatlar almak daha olası. Aynı kahve için 90 ve 95 C'de iki demleme yapıp hangi sıcaklık daha uygun ona göre bir yol belirleyebilirsiniz.

bugün paketteki son kahveyi de önceki oranlarda demledim. öncekileri 93 derecede demlerken bunu yüksek sıcaklıkta denemek istedim. 99 derecede başladım, kettle'ı hazneye yerleştirdiğimde yani demleme sonunda 93'tü. önceki tüm demlemelerden daha lezzetli bir kahve elde ettim. enteresan gerçekten.

bundan sonra 95 üstü mü tutmalıyım, yoksa kavrum profiline göre mi ısıtmalıyım? kafam karıştı doğrusu. kavrum profili koyulaştıkça sıcaklığı düşürüp, açıldıkça yükseltme teorisi ilginçmiş. ben bir süre kahvelerimi 95 hatta 97 ve üstü demlemeye niyetliyim.
Selamlar aslında ilginç sayılmaz pek. Sudaki çözme ve kahvenin çözünme performansıyla orantılı ilerliyor. Kahve yeşil çiğ haldeyken en zor halde neredeyse çözünemez durumdayken (Deney ve işlem amaçlı durumlar hariç), kahve koyulaştıkça çözünebilirliği artıyor. Yani ne kadar koyuya giderse kahve o kadar kolay çözünebilir halde bulunuyor kahve. Suyun da çözme performansı su sıcaklığı ile de alakalı, su sıcaklığı arttıkça çözücülüğü artıyor. Kolay çözünen birşeyi kolay çözebilecek bir şey ile buluşturduğumuzda sonuç fazla çözünmeye gider bu da istemediğimiz sonuçlara yol açabilir. Atölyelere sığacak oldukça geniş bir kimyasal altyapısı var bu durumun. :)

Geri