• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile A4 Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60'ta iki kişilik demleme reçetesi nasıl yapılır? - Sıkça Sorulan Sorular - Bölüm 4

orkunustel

Barista
İsim
Orkun Üstel
Selamlar herkese!

Instagram'dan ve forumda özel mesajdan aldığım ve iyi bir çözüm vermediğim bir konuydu genel bir iki kişilik V60 reçetesi hazırlamak. Bunun sebebi ne evde ne işte birden fazla demlemeleri tek V60'da hazırlamıyor oluşumdan dolayıydı, kısaca benim de hakim olmadığım bir konuydu. Belli bir süredir yoğunluk sebebiyle video çekemesem de bu süreçte V60 için iki kişilik reçete denemeleri yapıyordum, sonunda da vaktini bulup çekimi yapıp paylaşabildik. :)

Umuyorum faydası olur. Bir sonraki bölümün konusunu belirlemek için sorularınız varsa buradan veya Youtube yorumlara yazabilirsiniz.

Keyifli seyirler!

Kahve miktarı fazla olunca döktüğümüz suyu soğutacağını hiç hesaba katmamıştım şimdi mantıklı geldi. Ben genelde 94 dereceyi 20gr kahvede kullanıyordum bundan sonra kettleın 95e çıkmasını dert etmeyip başlayacağım demlemelere bakalım ne olacak :) Fakat hem sıcaklık arttırıp hem inceltince süre de uzuyor böyle olunca tek kişilik fincanlardaki tadı bulabilir miyiz acaba?

Son düzenleme:
Kahve miktarı fazla olunca döktüğümüz suyu soğutacağını hiç hesaba katmamıştım şimdi mantıklı geldi. Ben genelde 94 dereceyi 20gr kahvede kullanıyordum bundan sonra kettleın 95e çıkmasını dert etmeyip başlayacağım demlemelere bakalım ne olacak :) Fakat hem sıcaklık arttırıp hem inceltince süre de uzuyor böyle olunca tek kişilik fincanlardaki tadı bulabilir miyiz acaba?
İnsanların çokça gözden kaçırdıkları birşey aslında bu. V60 ve diğer tüm manuel demleme ekipmanları ısı kaybına çok müsaitler. Bundan dolayı espresso makinelerinde ya da filtre makinelerinde olduğu gibi (eğer kullanılacak kahve koyu kavrulmamışsa) fazla ekstrakte etmek kahveyi güç bir durum. Bundan dolayı manuel demlemelerde genel olarak karşılaşılan sorunlardan biri en iyi ihtimalde kahvenin sulu, zayıf, tatların tam ortaya çıkamaması. Bunun sebebi ısı kaybının hem su ilk kez ön demlemede yatağa çarptığında su verilmiş kahve yatağında suyun soğuması, demleme haznesinin V açıda genişçe açık olup direkt havayla temasının olması ve de tüm demleme sonunda ısıyı sabitleyici bir yöntem kullanmıyorsanız eğer kettle'daki suyun sıcaklığının düşmesi.

Bunu iki kişilik demlemelere uyguladığımızda su verilmiş kahve yatağının (Slurry) daha yükseldiği için daha çok kütle olsa da sıvı olarak ön demlemede kahveye değen suyun daha fazla bir kütlenin içerisinden geçmesi, yatak daha yükseldikçe genişleyen sulu kahve yatağının (Slurry) havayla temasının genişleyen açı sebebiyle daha da fazla olması, demleyeceğimiz gramajı arttırsak da iki kettle ya da ısı sabitleyici herhangi bir yöntem kullanmadığımızdan döküşü tamamen bitirene kadar ki süreçte ısı kaybının artması iki kişilik demlemelerin tutarsız olmasındaki başlıca sebeplerden diyebiliriz.

Bundan dolayı referans reçeteden önce mantık önemli. Görece koyu kavrulmuş kahveler için örneğin 89 derece kullanıyorsanız iki kişilikte kahvenin acı olmaması adına maksimum 92 derece yapabilirsiniz. Ya da daha açık kavrulmuş bir kahve kullanıyorsanız eğer 94 yerine 97 kullanabilirsiniz. Hedef ısı kaybından dolayı doğacak olan düşük çözünme durumuna karşı önlem almak. Keza filtre kahve makinelerinin (başarılı iyi makineleri kastediyorum) toplu demlemeleri V60'da yapılandan daha iyi yapmasının sebebi ısı stabilizasyonu ve demleme haznesinin kapalı olması. Filtre kahve makinesini taklit etmeye çalışmak ama makine olmadığımız için taklit etmeye yaklaşmak diyebiliriz çözüme. :)

Tek kişilik fincandaki lezzeti iki kişilik üst üste demlemelerde bulmak bire bir mümkün olmayabilir ama yaklaşabilirsiniz o tada. Bunun sebebi de önceki saydığım başlıca sebeplerden dolayı. Esas çözüm iki ya da üç tane aynı materyalden yapılmış demleme ekipmanı artı iki tane elektrikli kettle ve yan yana demleme yapmak. :) Tabi bu kadar ekipmanı almak istemeyenlere ya da alamayacaklara bir çözüm olacağına inanıyorum referans reçetesinin.

Son olarak video sonunda da dediğim gibi verdiğim reçeteyi her kahveye nihai reçeteymiş gibi kullanmalı mısınız? Kesinlikle hayır. Bir başlangıç referansı olarak ilk demlemenizi yaptıktan sonra parametrelerinizi elde ettiğiniz tada göre değerlendirip ihtiyaca göre değiştirmek en doğru yaklaşım her zaman.

Keyifli demlemeler!

İnsanların çokça gözden kaçırdıkları birşey aslında bu. V60 ve diğer tüm manuel demleme ekipmanları ısı kaybına çok müsaitler. Bundan dolayı espresso makinelerinde ya da filtre makinelerinde olduğu gibi (eğer kullanılacak kahve koyu kavrulmamışsa) fazla ekstrakte etmek kahveyi güç bir durum. Bundan dolayı manuel demlemelerde genel olarak karşılaşılan sorunlardan biri en iyi ihtimalde kahvenin sulu, zayıf, tatların tam ortaya çıkamaması. Bunun sebebi ısı kaybının hem su ilk kez ön demlemede yatağa çarptığında su verilmiş kahve yatağında suyun soğuması, demleme haznesinin V açıda genişçe açık olup direkt havayla temasının olması ve de tüm demleme sonunda ısıyı sabitleyici bir yöntem kullanmıyorsanız eğer kettle'daki suyun sıcaklığının düşmesi.

Bunu iki kişilik demlemelere uyguladığımızda su verilmiş kahve yatağının (Slurry) daha yükseldiği için daha çok kütle olsa da sıvı olarak ön demlemede kahveye değen suyun daha fazla bir kütlenin içerisinden geçmesi, yatak daha yükseldikçe genişleyen sulu kahve yatağının (Slurry) havayla temasının genişleyen açı sebebiyle daha da fazla olması, demleyeceğimiz gramajı arttırsak da iki kettle ya da ısı sabitleyici herhangi bir yöntem kullanmadığımızdan döküşü tamamen bitirene kadar ki süreçte ısı kaybının artması iki kişilik demlemelerin tutarsız olmasındaki başlıca sebeplerden diyebiliriz.

Bundan dolayı referans reçeteden önce mantık önemli. Görece koyu kavrulmuş kahveler için örneğin 89 derece kullanıyorsanız iki kişilikte kahvenin acı olmaması adına maksimum 92 derece yapabilirsiniz. Ya da daha açık kavrulmuş bir kahve kullanıyorsanız eğer 94 yerine 97 kullanabilirsiniz. Hedef ısı kaybından dolayı doğacak olan düşük çözünme durumuna karşı önlem almak. Keza filtre kahve makinelerinin (başarılı iyi makineleri kastediyorum) toplu demlemeleri V60'da yapılandan daha iyi yapmasının sebebi ısı stabilizasyonu ve demleme haznesinin kapalı olması. Filtre kahve makinesini taklit etmeye çalışmak ama makine olmadığımız için taklit etmeye yaklaşmak diyebiliriz çözüme. :)

Tek kişilik fincandaki lezzeti iki kişilik üst üste demlemelerde bulmak bire bir mümkün olmayabilir ama yaklaşabilirsiniz o tada. Bunun sebebi de önceki saydığım başlıca sebeplerden dolayı. Esas çözüm iki ya da üç tane aynı materyalden yapılmış demleme ekipmanı artı iki tane elektrikli kettle ve yan yana demleme yapmak. :) Tabi bu kadar ekipmanı almak istemeyenlere ya da alamayacaklara bir çözüm olacağına inanıyorum referans reçetesinin.

Son olarak video sonunda da dediğim gibi verdiğim reçeteyi her kahveye nihai reçeteymiş gibi kullanmalı mısınız? Kesinlikle hayır. Bir başlangıç referansı olarak ilk demlemenizi yaptıktan sonra parametrelerinizi elde ettiğiniz tada göre değerlendirip ihtiyaca göre değiştirmek en doğru yaklaşım her zaman.

Keyifli demlemeler!
Video ve açıklama müthiş.. Uzun zamandır kafa yorduğum bir konuydu, çok aydınlatıcı olmuş... Ağzınıza sağlık

Destekleriniz için sana da İsmail'e de ne kadar teşekkür etsem azdır. Keza forumdaki tüm arkadaşlara da teşekkürlerimi sunuyorum. Bilgi videoları sayenizde daha da yayılıyor, paylaşıldıkça çoğalıyor. :) @teyyaredenkahve @PepukKahve
Estağfirullah 🙏 Çok güzel videolar hazırlıyorsun. Gayet akıcı ve öğreticiler. Hazırlanan içeriğin izlenmesi, yorumlar yapılması güzel bir şey.

Biz de kendi çapımızda bir şeyler yapıyoruz. Senden çok öğreniyoruz.

Genelde ben de 2 kişilik V60 demlemesi yapıyorum. Enteresan bir şekilde benim de reçetem @orkunustel ’inkine oldukça yakınmış. İzleyince onu farkettim.
Video için de ellerine sağlık. Çok güzel olmuş.

Güzel video teşekkürler. Benim takıldığım şey konuyla alakasız. Su sıcaklığını artırınca demleme uzuyor mu? Ben soğuk su kahvenin içinden daha yavaş geçer sıcak su daha hızlı zannediyordum ancak hem forumda hem youtube'da tersi yorum yapılmış. Farklı bir şey daha öğrendim sanırım böylece :)

Bir de bu tarifinizi tek kişilik demlemeye uyarlarsak sonuç nasıl olur acaba diye düşündüm. Yani 60-40-50-50-40. Galiba bunu kendim deneyerek göreceğim.

Genelde ben de 2 kişilik V60 demlemesi yapıyorum. Enteresan bir şekilde benim de reçetem @orkunustel ’inkine oldukça yakınmış. İzleyince onu farkettim.
Video için de ellerine sağlık. Çok güzel olmuş.
Daha açık kavrulmuş kahvelerde uzun sürelerde ve yüksek sıcaklıklarda iyi sonuç verebilen bir genel referans reçetesi. Tabi daha koyu kavurma profilleri için daha düşük sıcaklıklar ve daha kısa sürelerin de faydası var kesinlikle.

Çok teşekkür ederim. 🙏

Ben soğuk su kahvenin içinden daha yavaş geçer sıcak su daha hızlı zannediyordum ancak hem forumda hem youtube'da tersi yorum yapılmış.

Benim deneyimlerim hala bu yönde... Gerek espresso gerekse pour over demlemelerde...

edit: tabi eklemeliyim dramatik farklar espressoda belli oluyordu, 97-90 derece farkında anca pour over’da 20-25 sn belki 18g demleme için..

Benim deneyimlerim hala bu yönde... Gerek espresso gerekse pour over demlemelerde...

edit: tabi eklemeliyim dramatik farklar espressoda belli oluyordu, 97-90 derece farkında anca pour over’da 20-25 sn belki 18g demleme için..
20-25 saniye kayda değer bir süre. Ben test etmedim, deneyimlemedim ama mantıken öyle olduğunu düşünüyordum.

Güzel video teşekkürler. Benim takıldığım şey konuyla alakasız. Su sıcaklığını artırınca demleme uzuyor mu? Ben soğuk su kahvenin içinden daha yavaş geçer sıcak su daha hızlı zannediyordum ancak hem forumda hem youtube'da tersi yorum yapılmış. Farklı bir şey daha öğrendim sanırım böylece :)

Bir de bu tarifinizi tek kişilik demlemeye uyarlarsak sonuç nasıl olur acaba diye düşündüm. Yani 60-40-50-50-40. Galiba bunu kendim deneyerek göreceğim.
Selamlar, yorumunuz, beğeniniz için ben çok teşekkür ederim. Aslında konuyla çok alakasız değil ve güzel bir soru kesinlikle.

Direkt tam bir genelleme yapmak tehlikeli olacaktır çünkü sonuç kahveden kahveye göre değişecek, düz tabanlı ekipmanlarda farklı, konik ekipmanlarda farklı, lilydrip gibi melodrip gibi yardımcı ekipmanlarla beraber farklı çıkacaktır.

Bu yorumu yapmadan önce tek ekipmanda aynı kahveyi 15/240 oranda, bir demlemede 96 derece, bir demlemede 90 derece denedim. Kullandığım ekipman Kalita 155'ti. Öğütme red clix'te 53 klikti. İkisinde de demleme basamakları olarak aynı parametreleri kullandım. 96 dereceyle demlediğim kahve 02:00'da biterken, 90 derece demlediğim 02:45'te bitti.

Peki bu direkt olarak genelleme yapmamıza yarayacak bir sonuç olabilir mi? Bence hayır. Çünkü Kalita 155 tek kişilik düşük miktarlı demlemelerde hızlı akış verirken, 185 modelinde düşük miktarlı demlemeler çok uzuyor demleyici ekipmanın yapısından dolayı. Bu bir etmen, ikinci olarak V60'ta da aynı denemeleri yapmak gerekir çünkü konik yapıda yüksek sıcaklık toz partiküllerin birbirine kenetlenmesine yol açarak süreyi uzatabilir. (Uzatır demiyorum, henüz kıyaslama yapmadım.)

Döküş hızı ne kadar bize aynı ya da benzer döküyormuşuz gibi gelse bile aslında sabit dökemiyoruz hiç bir zaman ve ufak da olsa farklılıklar olabiliyor döküşlerimizde, bu da art arda demlemelerde ufak da olsa sonuç farklılığı doğurabiliyor. En iyi deneme yöntemi bunun için otomatik v60 demleyen cihazlarla olabilir belki.

Başka bir parametre değişkeni öğütme, toz partikülü bol üreten bir değirmenden çıkan kahveyi daha yüksek sıcaklıklarla demlediğimizde partiküllerin birbirine tutunma performansı daha artacaktır, tam tersi homojen öğüten bir değirmende ya da elekli bir öğütme performansında ise ne kadar sıcak ya da soğuk demlesek de akış hızlı olacaktır.

Tüm bunların dışında başka bir değişken de kahve yatağının içerisindeki partikül dağılımı. 🙂

Çok fazla değişken olduğu için tam bir genelleme yapmak istemiyorum şahsen ama bayağı iyi bir deneme videosu da çıkar bundan bence. İleride deneyip sonuçları çekebilirim.

Sadece şunu söyleyebilirim, su sıcaklığı arttıkça suyun çözme performansı da artıyor. Bu kahvede partikül dağılımına bağlı olarak artma azalma yönünde değişse de, dağılım nasıl olursa olsun partiküllerin birbirine tutunmasını sağlıyor.

Güzel soru ve görüş için tekrar teşekkür ederim. Üzerine çok deneme yapılıp, refraktometreyle karşılaştırılması gereken güzel bir konu kesinlikle. Eski kitaplarımdan bunun üzerine yapılmış deneyler ve veriler bulursam eğer buradan da paylaşımını yaparım sizlere. 🙂

Videoyu yeni izleme imkanı buldum emeğinize sağlık. Ben 2 kişilik demlemelerimde Hoffman'ın 30 gr kahve 500 ml su yöntemi ve Ivica'nın 1:1:1 yöntemini kullanıyordum; bu yöntemi de en kısa sürede deneyeceğim. Genel kanı çoklu demlemelerde tek kişilik demlemeye göre öğütüm kalınlığını arttırmak yönündeydi, siz bunun tam tersini önermişssiniz. İlginç olacak :)

Videoyu yeni izleme imkanı buldum emeğinize sağlık. Ben 2 kişilik demlemelerimde Hoffman'ın 30 gr kahve 500 ml su yöntemi ve Ivica'nın 1:1:1 yöntemini kullanıyordum; bu yöntemi de en kısa sürede deneyeceğim. Genel kanı çoklu demlemelerde tek kişilik demlemeye göre öğütüm kalınlığını arttırmak yönündeydi, siz bunun tam tersini önermişssiniz. İlginç olacak :)
İzleyenler özellikle öğütme ayarı durumuna çok şaşırdılar, şahsen ben de şaşırılmasına şaşırdım. 🙂 Düşününce Comandante'de normal tavsiye edilen V60 ayarlarından birinde kullanıyorum bu genel reçetede. Normal demlemelerime göre biraz ince evet ama sebebi sıcaklık kaybından kaynaklı kahvenin az çözünme ihtimaline karşı çözünmeyi mümkün mertebe korumak için. V60'ta iki kişilik demlemelerin en büyük handikapı da zaten ısı kaybı meselesi.

Tabi bir yandan düşününce görece koyu kavuran bir kahveciye bu öğütme bu sıcaklığı uygulamamanız gerekir. Fazla ekstraksiyon olur kahvede. Videoda da belirtiyorum hemen her kahvede bire bir olduğu gibi bu reçeteyi uygulamayın. Eğer kavurması görece koyu olan bir kavurucudan kahve aldıysanız ve bundan haberdarsanız daha kalın öğütüp, sıcaklığı düşürün. Eğer daha açık kavuran bir kavurmacıdan aldığınızı biliyorsanız bu referansla ilk denemeye başlayabilirsiniz. 🙂

Kahve özelinde özellikle videodaki kahvede o genel reçete epey iyi çıkmıştı örnek olarak.

Desteğiniz için teşekkür ederim!

Keyifli demlemeler diliyorum! 🙂

Geri