Güzel video teşekkürler. Benim takıldığım şey konuyla alakasız. Su sıcaklığını artırınca demleme uzuyor mu? Ben soğuk su kahvenin içinden daha yavaş geçer sıcak su daha hızlı zannediyordum ancak hem forumda hem youtube'da tersi yorum yapılmış. Farklı bir şey daha öğrendim sanırım böylece
Bir de bu tarifinizi tek kişilik demlemeye uyarlarsak sonuç nasıl olur acaba diye düşündüm. Yani 60-40-50-50-40. Galiba bunu kendim deneyerek göreceğim.
Selamlar, yorumunuz, beğeniniz için ben çok teşekkür ederim. Aslında konuyla çok alakasız değil ve güzel bir soru kesinlikle.
Direkt tam bir genelleme yapmak tehlikeli olacaktır çünkü sonuç kahveden kahveye göre değişecek, düz tabanlı ekipmanlarda farklı, konik ekipmanlarda farklı, lilydrip gibi melodrip gibi yardımcı ekipmanlarla beraber farklı çıkacaktır.
Bu yorumu yapmadan önce tek ekipmanda aynı kahveyi 15/240 oranda, bir demlemede 96 derece, bir demlemede 90 derece denedim. Kullandığım ekipman Kalita 155'ti. Öğütme red clix'te 53 klikti. İkisinde de demleme basamakları olarak aynı parametreleri kullandım. 96 dereceyle demlediğim kahve 02:00'da biterken, 90 derece demlediğim 02:45'te bitti.
Peki bu direkt olarak genelleme yapmamıza yarayacak bir sonuç olabilir mi? Bence hayır. Çünkü Kalita 155 tek kişilik düşük miktarlı demlemelerde hızlı akış verirken, 185 modelinde düşük miktarlı demlemeler çok uzuyor demleyici ekipmanın yapısından dolayı. Bu bir etmen, ikinci olarak V60'ta da aynı denemeleri yapmak gerekir çünkü konik yapıda yüksek sıcaklık toz partiküllerin birbirine kenetlenmesine yol açarak süreyi uzatabilir. (Uzatır demiyorum, henüz kıyaslama yapmadım.)
Döküş hızı ne kadar bize aynı ya da benzer döküyormuşuz gibi gelse bile aslında sabit dökemiyoruz hiç bir zaman ve ufak da olsa farklılıklar olabiliyor döküşlerimizde, bu da art arda demlemelerde ufak da olsa sonuç farklılığı doğurabiliyor. En iyi deneme yöntemi bunun için otomatik v60 demleyen cihazlarla olabilir belki.
Başka bir parametre değişkeni öğütme, toz partikülü bol üreten bir değirmenden çıkan kahveyi daha yüksek sıcaklıklarla demlediğimizde partiküllerin birbirine tutunma performansı daha artacaktır, tam tersi homojen öğüten bir değirmende ya da elekli bir öğütme performansında ise ne kadar sıcak ya da soğuk demlesek de akış hızlı olacaktır.
Tüm bunların dışında başka bir değişken de kahve yatağının içerisindeki partikül dağılımı.
Çok fazla değişken olduğu için tam bir genelleme yapmak istemiyorum şahsen ama bayağı iyi bir deneme videosu da çıkar bundan bence. İleride deneyip sonuçları çekebilirim.
Sadece şunu söyleyebilirim, su sıcaklığı arttıkça suyun çözme performansı da artıyor. Bu kahvede partikül dağılımına bağlı olarak artma azalma yönünde değişse de, dağılım nasıl olursa olsun partiküllerin birbirine tutunmasını sağlıyor.
Güzel soru ve görüş için tekrar teşekkür ederim. Üzerine çok deneme yapılıp, refraktometreyle karşılaştırılması gereken güzel bir konu kesinlikle. Eski kitaplarımdan bunun üzerine yapılmış deneyler ve veriler bulursam eğer buradan da paylaşımını yaparım sizlere.
