• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Soğuk kahve demleme hk.

dmnebbkr

Üye
Merhaba arkadaşlar, malum yaz geldi ve soğuk kahve demleme denemeleri yapıyorum ama sıcak kahvede olduğu gibi o aromatik tatları bir türlü alamıyorum. Şöyle söyleyeim size; Starbucks'ta içtiğim cold brew gibi kahveler çıkıyor hep. Çekirdek ne kadar taze ve iyi olursa olsun, yeni öğütülmüş olursa olsun yine aldığım tat standart starbucks cold brew tadı. hiç bir aromatik tat yok.

Ne yapmamı öneriirsiniz, nasıl bir yöntem izlemeliyim? yoksa soğuk kahvede aromatik beklentiyi düşürmem mi gerekiyor?
 
Merhaba, kesinlikle beslenme torbasi alip, cold drip yöntemine gitmelisiniz. Forumu biraz kurcalarsaniz bazi iceriklerle karsilasacaksiniz. Ben inanilmaz aromatik kahveler iciyorum. Beslenme torbasinin altina da Harionun ufak cold brew sürahisini alabilirsiniz. Cok daha rahat olur.

 
Coldbrew da kendime ait ve net kullandığım yönetimim var. Tarifimi ve malzemeleri aşağıda belirtiyorum. İşinize yarar ise ne mutlu

Ekipmanlarım :
Hario mizudashi
Tscibo kağıt filtre
Grinder olarak bir çok grinderdan en çok Peugeot Kronos ile en üst klik te öğütüm yapıyorum.
Oranlarım : 1 litre ye 55-60 Gr arası kahveye göre oynuyor.(kendine göre değiştirebilirsin)

Yapılış:
Her ne kadar mizudashi kendine ait bir filteye sahip olsada yeterli gelmiyor o yüzden Tchibo kağıt filteyi bu filtenin içine yerleştirerek en altına kadar iliştiriyorum. Öğüttüğüm kahvemide içerisine yerleştiriyorum, çift filteye sahip oluyoruz böylece :)
Sonrasında oda sıcaklığında Topcam su tercih ediyorum, kahvenin üzerine döküyor ve mizudashi ağzına kadar dolacak şekilde suyu dökmeye devam ediyorum. ( Dikkat etmek gereken şeylerden biri kağıt filtenin üstüne çıkmayacak kadar doldurmak yoksa kahve havalanıp içeriye tortu kaçması olası.
(Bazen kahvenin arasına birkaç kuşburnu meyvesi attığım oldu denemeler hoş şeyler çıkartabiliyor )

Mizudashiyi bu şekliyle buzdolabına koyarak 8-10 saat civarında demlemeye bırakıyorum.
Ertesi gün filtreleri kaldırıp temiz şekilde tortusuz coldbrew sahibi oluyorum. Şu ana kadar içirdiğim kişilerden çok pozitif dönüşler oldu.

Çekirdek önerim
Son olarak bir çok kahve çekirdeği denedim lakin soğuk kahvede çekirdek tercihim sabitleşti.
Rubis Coffee Roastery den Colombia Excelso EP Rio Blanco Organic. Bu çekirdek koyu bir kavruma sahip olsada coldbrew ile verdiği kakaomsu ve tatlı aroma beni mutlu ediyor.


Hazır coldbrew önerisi olarak
Coffeeerem in coldbrewi bambaşka boyut :) sırrı ne acaba??? @hakanie
 
Son düzenleme:
Japon usülü soğuk demleme deneyibilirsiniz ama yine de sıcak demlemenin yanına yaklaşamaz kanaatimce.
 

Şu aleti aldım gerçekten başarılı soğuk kahveler çıkarabiliyorum.
Tavsiye ederim.ç
Ben de alt haznemde bunu kullanıyorum, özellikle filtresinin yekpare ve temizlemesi kolay olması çok kullanışlı yapıyor. Akışın gittikçe azalması sorunu hepsinde olduğu için bir şey diyemiyorum (gerçi Oji'lerde yok sanırım) ama belki üst haznesine sürekli su ekleme (kahve çıktısından gözlem yaparak sonlandırma), bir şamandıra uygulaması veya benim yaptığım gibi seri bağlantı ile arıtmaya bağlayacağınız bir düzenek kullanılabilir.
 
@Ömer Aydın bey genelde soğuk kahvelerimi beğenmediğim kahveler ile demliyorum. Bir arkadaşım soğuk kahve için canlandırıcı aromaların soğuk kahveye iyi gittiğini söyledi. Nedir bu canlandırıcı aromalar? Sizin önereceğiniz kahveleriniz nelerdir soğuk kahve için.
 
@Ömer Aydın bey genelde soğuk kahvelerimi beğenmediğim kahveler ile demliyorum. Bir arkadaşım soğuk kahve için canlandırıcı aromaların soğuk kahveye iyi gittiğini söyledi. Nedir bu canlandırıcı aromalar? Sizin önereceğiniz kahveleriniz nelerdir soğuk kahve için.
Ben sadece Damo ile yapıyorum, şimdi ilk fırsatta Kolombiya Geisha deneyeceğim, eminim canlandırıcı bir seçim olacak o da :D

Meşakkatli bir demleme ve özellikle viski kıvamında içilen damlatmada çekirdek o fantastik kaliteyi vermeyince ben tercih etmiyorum...
 
Değişik fermantasyon yöntemleriyle yakalanan ferah aromaları cold brewla lezzete daha iyi aktarılabildiğini düşünüyorum. Az bir miktar ileri fermantasyon görmüş(anerobik,carbonik, laktik,termal vs.) çekirdekle deneyip damağınıza uyup uymadığına bakabilirsiniz. Bu biraz cep yakıyor ama, yani pazar alışverişi de yakıyor sonuçta😅 Şahsen ben drima zede ile sıcakken alamadığım tatlılığı cold brewla aldım.
 

Şu aleti aldım gerçekten başarılı soğuk kahveler çıkarabiliyorum.
Tavsiye ederim.ç
Buzları nasıl elde ediyorsunuz? Almayı düşündüm hatta istiyorum ama buz işi benim için ciddi bir konu :)
Buz dolabına sıradan buz kalıpları koymak istemiyorum, buzun tadı sanki buzdolabının gazıyla birleşir tadı garip olur gibi. Birde buzu tam kristal gibi saydam istiyorum.
Şöyle uğraştırıcı yöntemler var :) ama dolabım da bu kadar yer yok
 
Buzları nasıl elde ediyorsunuz? Almayı düşündüm hatta istiyorum ama buz işi benim için ciddi bir konu :)
Buz dolabına sıradan buz kalıpları koymak istemiyorum, buzun tadı sanki buzdolabının gazıyla birleşir tadı garip olur gibi. Birde buzu tam kristal gibi saydam istiyorum.
Şöyle uğraştırıcı yöntemler var :) ama dolabım da bu kadar yer yok

Endüstriyel buz makinam var ama buna rağmen bu amaçla kullanmıyorum, buradaki aşırı uzun demlenme sürelerinin içeceğe zarar verdiğini düşünüyorum.
 
Ben de alt haznemde bunu kullanıyorum, özellikle filtresinin yekpare ve temizlemesi kolay olması çok kullanışlı yapıyor. Akışın gittikçe azalması sorunu hepsinde olduğu için bir şey diyemiyorum (gerçi Oji'lerde yok sanırım) ama belki üst haznesine sürekli su ekleme (kahve çıktısından gözlem yaparak sonlandırma), bir şamandıra uygulaması veya benim yaptığım gibi seri bağlantı ile arıtmaya bağlayacağınız bir düzenek kullanılabilir.
Kahve olarak öneriniz nedir? Hangi çekirdekler seçmeli?
 
Ben sadece Damo ile yapıyorum, şimdi ilk fırsatta Kolombiya Geisha deneyeceğim, eminim canlandırıcı bir seçim olacak o da :D

Meşakkatli bir demleme ve özellikle viski kıvamında içilen damlatmada çekirdek o fantastik kaliteyi vermeyince ben tercih etmiyorum...
abi damo bitti tükendi ülkede. havalar doğru düzgün ısınmadan sıcak içe içe soğukta deneyemedik bu güzel çekirdeği. benzer profil sunan tavsiye edeceğin bi çekirdek var mı? Drip için özellikle.
bu arada fotografını çekmemişim ama çekince mutlaka burada paylaşacağım, senin Türkiyede ilk diye bastırdığın Cold Drip broşünü buldum haftasonu kitaplığımı düzenlerken. Kozyatağında alt katta drip düzeneğin falan aklıma geldi. 2013 mü 2014ten mi kalan. vay be dedim ne kadar akmış zaman.. :)
 
abi damo bitti tükendi ülkede. havalar doğru düzgün ısınmadan sıcak içe içe soğukta deneyemedik bu güzel çekirdeği. benzer profil sunan tavsiye edeceğin bi çekirdek var mı? Drip için özellikle.
bu arada fotografını çekmemişim ama çekince mutlaka burada paylaşacağım, senin Türkiyede ilk diye bastırdığın Cold Drip broşünü buldum haftasonu kitaplığımı düzenlerken. Kozyatağında alt katta drip düzeneğin falan aklıma geldi. 2013 mü 2014ten mi kalan. vay be dedim ne kadar akmış zaman.. :)
:LOL: Bazen ben de hatırlayıp başka bir hayattan mıydı diyorum, ülke sathında drip olsun nitro olsun çeşitli çılgınlıklar yaptık o yıllarda...

Denemedim ama Bombe Natural, Damo çağrışımları yapabilir zannediyorum, hem fiyat olarak da uygun, ben geishaları deneyeceğim ilk fırsatta...

Görüşelim;)
 
Ben de alt haznemde bunu kullanıyorum, özellikle filtresinin yekpare ve temizlemesi kolay olması çok kullanışlı yapıyor. Akışın gittikçe azalması sorunu hepsinde olduğu için bir şey diyemiyorum (gerçi Oji'lerde yok sanırım) ama belki üst haznesine sürekli su ekleme (kahve çıktısından gözlem yaparak sonlandırma), bir şamandıra uygulaması veya benim yaptığım gibi seri bağlantı ile arıtmaya bağlayacağınız bir düzenek kullanılabilir.
İyi günler Ömer Bey banada dripster hediye olarak geldi. Sizden damo sipariş ettim oranları nasıl ayarlamak güzel sonuç verir acaba ?🤗
 
Merhaba @Squirel

Hayırlı olsun. Harika bir hediyeymiş...

v60 kalınlığında 1:9 ile başlayabilirsiniz denemelere.

İyi eğlenceler.
 


Lance Hedrick, Japanese olayına farklı bir yaklaşım getirmiş. Denemek istiyorum yakın zamanda.

Bu tarifi 250ml olacak şekilde denedim ve yavan bir sonuç elde ettim.
Öncelikle sıcak su oranının yüzde 80 olması, kalan 20lik buzu ekleyince bile kahveyi sıcakta tutuyor, soğutmak için de bir avuç buz ekleyince bardağa çok seyreltik bir çıktı ortaya çıkıyor.
 
Geri
Üst