teyyaredenkahve
Barista
- İsim
- Levent
2. Tüyo benden gelsin ev kullanıcıları için tadım yapılabilecekler:
Çikolata
Frambuaz
Kumkat
Portakal
Lime
Vanilya (vanilya çubuğu sıcak su içerisinde)
Bir de Çilek
2. Tüyo benden gelsin ev kullanıcıları için tadım yapılabilecekler:
Çikolata
Frambuaz
Kumkat
Portakal
Lime
Vanilya (vanilya çubuğu sıcak su içerisinde)
Bir de böğürtlenBir de Çilek![]()
Gövdeyi ; kahveyi içtikten sonra ağzın arka kısmında (damak) kalan kahvenin ağırlıgı , Asidite ; kahveyi içtikten sonra ağız içinde kalan buruşukluk hissiyatı olarak tanımlamıştı.Ben Seçkin beyin gövde ve asidite tanımından birşey anlamadım. Anlayıp tarif edebilecek var mıdır? Veya belki Seçkin Bey burada ise kendisi de cevap verebilir.
Yok yani burada ne demek istediğini anlamadımGövdeyi ; kahveyi içtikten sonra ağzın arka kısmında (damak) kalan kahvenin ağırlıgı , Asidite ; kahveyi içtikten sonra ağız içinde kalan buruşukluk hissiyatı olarak tanımlamıştı.
Yok yani burada ne demek istediğini anlamadımgövdeyi videoda daha farklı tariflemisti ben mi yanlış anladım acaba. gövde likitin ağırlığı (çay, şurup, krema, ayran gibi) dildeki yoğunluğu tarif ediyor diye biliyorum.
Diğer konuya da şaraptan örnek vereyim taneni yüksek yani burukluğu fazla ama asiditesi düşük bir şarap olabilir mesela. Her asit ağızda buruşukluk mu yapar veya her buruşukluk yapan kahve yüksek asitli midir?
Tam ne şekilde iki konuyu genellediğini anlamaya çalışıyorum. Kendi yaşadığı deneyimden bize tarifledigi için tam anlamak için soruyorum.
- Gövde yoğunluğu için, kahvenin içtikten sonra dilin arkasındaki reseptörlerde ne kadar uzun süre algılandığı şeklinde özetledi. Ne kadar uzun kalıyorsa, o kadar gövdeli deniyor dedi.
Teşekkürler benim hala kafama yatmadı sanıyorum ben verdiği örnekleri anlayamadım.Seçkin Bey anlatırken kolay bir şekilde gövde ve asidite yoğunluğunu nasıl anlayacağımız anlattı.Detayları saatlerce konuşulacak bir konu
- Gövde yoğunluğu için, kahvenin içtikten sonra dilin arkasındaki reseptörlerde ne kadar uzun süre algılandığı şeklinde özetledi. Ne kadar uzun kalıyorsa, o kadar gövdeli deniyor dedi.
- Asidite yoğunluğunu da kahveyi içtikten sonra ağızda kalan mayhoşluk/buruşukluk/kuruluk ve yüzümüzü ne kadar buruşturduğu şeklinde basitçe özetledi.
Benim kendi öğrendiğim ve değerlendirdiğim şekliyle de şu detaylar var... daha uzman arkadaşlar yanlışları düzeltebilirler![]()
Gövde: Düşük, orta ve yüksek gövdeli diyoruz ama bir de bunun damakta nasıl algılandığı var... örneğin yüksek gövdeli bir kahve şurubumsu ya da tereyağımsı his bırakabilir, orta gövdeli bir kahve kremamsı bir hissiyat bırakabilir, düşük gövdeli bir kahve ise sulu bir hissiyat bırakabilir...
Asidite ise biraz daha karmaşık... bir kahvenin düşük, orta veya yüksek asiditesini olduğunu çözdükten sonra, bir de bunun ne ile bağlantılı olduğu konusu var. Asidite hissiyatı şu şekillerde olabilir:
- Sitrik asit... portakal, limon, lime tarzı çağrışımlar yapar.. ekşimsi tatlar ile bağlantılıdır... Coffeenutz Guatemala Finca Quejina Microlot kahvesinde bu baskın gelmişti...
- Fosforik asit... greyfurt, mango tarzı çağrışımlar yapar... daha tatlı fakat arkadan gelen hafif ekşilik olabilir... Boxx'ın Kenya Kirinyaga AA kahvesinde greyfurt asiditesi hissetmiştim...
- Malik asit... benim favorim
tek çekirdekli sarı meyveler (kayısı, şeftali, nektarin), elma veya armut tarzı tatlı çağrışımlar yapar... doğal işlenmiş Etyiyopyalarda karşılaştığımız şeftali tadı gibi...
- Tartarik asit... üzüm tarzı, şarabımsı mayhoş çağrışımlar yapar... İyi bir Kenya kahvesinde gördüğümüz şey...
- ve diğerleri....
O gövde olmuyor, aftertaste yani kabaca ‘bitiş’ oluyor...
Teşekkürler, ben de böyle anlıyorum o sebeple kafam karıştıO gövde olmuyor, aftertaste yani kabaca ‘bitiş’ oluyor...
Ben de anlatımını beğendim, tadım konusuna detaylı girmediğimizden, biraz havada kaldı sanırım.Teşekkürler benim hala kafama yatmadı sanıyorum ben verdiği örnekleri anlayamadım.
Gövde için tarifi aftertaste/bitiş/süre ile eslesiyor gibi. Yani bir içecek gövdeli olup damakta kısa olabilir. Veya tam tersi. Gövde için su/Light süt/normal süt/krema peşpeşe deneyince dil üzerinde bıraktığı ağırlıktan dolayı farkları rahat anlıyorsunuz ama konuyu süreye bağlayamadim.
Asidite için de keza verdiği örneği tam anlamadım. Bir içecek düşük asidite olup saraptaki gibi yüksek tanenli olabilir. Kuruluk şarapta mesela direk tanenden gelir, asit daha çok, tazelik, crispy, parlaklığa referans için kullanılır (olumlu anlamda). Benim için limon kabuğu asiditeyi, suyu eksikliği tarif eder. Sca tadimlarinda da okuduğum kadarıyla asidite için pozitif sıfat parlak negatif sıfat ekşi.
Seçkin Bey teoriden ziyade pratik bilgiler verdiği için ilgimi çekti direko sebeple tam tarifini anlamaya çalışıyorum. Ama herkes zaten net ise devam ettirmeyeyim
![]()
Hem gövede hem de asidite kesinlikle benim için de bu anlamları ifade ediyor. Güzel açıklamışsınız bence.Teşekkürler benim hala kafama yatmadı sanıyorum ben verdiği örnekleri anlayamadım.
Gövde için tarifi aftertaste/bitiş/süre ile eslesiyor gibi. Yani bir içecek gövdeli olup damakta kısa olabilir. Veya tam tersi. Gövde için su/Light süt/normal süt/krema peşpeşe deneyince dil üzerinde bıraktığı ağırlıktan dolayı farkları rahat anlıyorsunuz ama konuyu süreye bağlayamadim.
Asidite için de keza verdiği örneği tam anlamadım. Bir içecek düşük asidite olup saraptaki gibi yüksek tanenli olabilir. Kuruluk şarapta mesela direk tanenden gelir, asit daha çok, tazelik, crispy, parlaklığa referans için kullanılır (olumlu anlamda). Benim için limon kabuğu asiditeyi, suyu eksikliği tarif eder. Sca tadimlarinda da okuduğum kadarıyla asidite için pozitif sıfat parlak negatif sıfat ekşi.
Seçkin Bey teoriden ziyade pratik bilgiler verdiği için ilgimi çekti direko sebeple tam tarifini anlamaya çalışıyorum. Ama herkes zaten net ise devam ettirmeyeyim
![]()