• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Rumo Coffee & Chocolate

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Zeki.
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Brazil Fazenda Serta Dark cekirdek aldim. Dark olmasi lazim ama bana hic dark gibi gelmedi. Ekli dosyayı görüntüle 42949

Ekli dosyayı görüntüle 42948
Merhabalar,

Sonunda Dark ibaresi olan kahvelerin hepsi medium roast. Ürün fotoğraflarının üzerinde de medium roast yazar açıklama kısmında da.

Renk değeri olarak 78 82 argtron arasında medium'un başlangıcı cinnamon'un bitişi gibi düşünebilirsiniz.

Bu renk size hem espresso makinesinde hem otomatik kahve makinesinde keyifli bir çıktı verir. Eğer sütlü kahvelerden ya da daha yoğun kahvelerden hoşlanıyorsanız Savanna Black kahvemiz medium dark roast kategorisinde baya keyifli.

Arkadaşlar kavrum renkleriyle ilgili çok soru alıyorum. Genelde herkes bu konuda tedirgin. Kimi açık renk geleceğinden kimi de koyu renk geleceğinden korkuyor. 😀 Size bu konuda açıklama yapmak istiyorum.

Öncelikle bir kahveyi profilerken bir renk hedefim olmuyor. Hedefim şu; hangi profil ve gelişim süresini hedeflersem bu kahve potansiyelini en iyi ortaya koyar.

Size Örnek vereyim ;

Mesela Etiyopya İdido kahvenin numunesi geldi yeşil incelemesini yaptım.Geçer not aldı. Standart bi profilde kavurdum tadını beğendim ve sipariş ettim ve kahve çuvalı geldi.

İlk hedefim kahvenin filtre kavrumunu profillemek. 300 gr lık 3 farklı parti aynı profilde farklı gelişimi süreleri ve renklerde kahve kavuruyorum.
Gelişim : First crack'ten sonra kahveyi çıkarana kadar geçirdiğimiz kavrum süresi.

1. deneme 1:00 gelişim 94 agtron
2. deneme 1:10 gelişim 91 agtron
3 deneme 1:25 gelişim 87 agtron
Bu renkler aşağı yukarı Comandante 20 klik.
Comandante 15 klik te ölçersem 100 lü değerleri gösterir sapsarı çıkarlar. ( Öğütüm o kadar değiştiriyor)

Ertesi gün 3 kahveyi yan yana cupping yapıyorum.

94 agtron : Kuru koku bomboş, tadımda da bitkisel tatların olduğu boş bir bardak.
91 agtron:Renk tam istediğim gibi. Kuru kokuda meyveler hissedilmeye başlamış, tadımda sulu hafif meyve aromalarının geldiği asiditenin belirgin olduğu bir profil.
87 agtron: Kuru koku daha yoğunlaşmış, meyvemsilik artmış, gövde biraz daha hissedilir keyfili hale gelmiş asidite de biraz düşmüş
Sonuç olarak 91 agtonla aralarında %50 performans farkı var.
Doğru rengimiz 87 civarları bunu anladım.
Bu kahve Etiyopya kahvesi olduğu için fazla gövde hedeflemeyebilirim. Bi kavrum denemesi daha yapıyorum. Gelişim süremi ve bitiş sıcaklığımı sabit tutarak bu kahveyi 15 saniye daha çabuk kavuyorum. Bingo sevdiğim malik asidite daha belirginleşti.Buna karşı gövde biraz azaldı kahve daha transparanlaştı. Bence buna değdi.

Artık bu kahveyi Normal profil olarak hep bu profilde ve bu renkte sunuyorum.

Bu renk belki belki bazılarımıza koyu geliyor. Diyor ki ahhhhhh 😁 şu kahve şu renkte olsa ne güzel olurdu. Kavurucu bunun potansiyelini öldürmüş. 🤓 Böyle düşünmeniz çok normal size hak veriyorum. O kadar farklı deneyimler yaşıyoruz ki verilen dünya kadar para. İçilemeyen çöpe giden kahveler☺️

Sizlerin bu deneyimlerini düzeltemem ama benim koleksiyonumdaki kahvelerin en iyi halini size ulaştırdığımı garanti edebilirim.

Gelelim aynı kahvenin Dark versiyonuna; İdido dan bir shot espresso alıyorum. 110 ppm su 28 32 saniye arası 94 derece klasik bir shot.

Tadımda ; kahve meyvemsi, gövde düşük ve asidite yüksek. Çok sivri uçları var benim için, ama potansiyel büyük.

O zaman bir kaç kavrum daha yapıyorum hedefim; Basınç tutabilecek kanallanma olmayacağı kadar kahve çekirdeklerinin yumuşayacağı bir renk yakalamak ( düzgün bir çözünme için pre inf gerekli olsun istemiyorum)
Asidetinin yüz ekşitmeyeceği kadar törpülenmesi,
Kahvenin tadım notaları tek tek net algılanmasa bile en azından ilk notanın yoğunlaşacağı ve hepsinin iç içe geçeceği bir tat profili

Buna ulaşana kadar hem kavrum profilinde hem de gelişim süresinde ufak değişiklikler yapıyorum.

Bu profilde de en ufak kavrum acılığı vs bulunmuyor. Sadece Espresso olarak tüketirken (Kahvesine göre) keyifli bir asidite varken. Filtre de asidite çok düşük ya da yok. Daha gövdeli tatların iç içe geçip yuvarlandığı bir profil ortaya çıkıyor. Hayal ettiğinizden çok fazla kişi bu şekilde sabah kahvelerinden hoşlanıyor. 😊

İdido, Finca Altamira, La Paz gibi içlerinde farklı boyutlarda ve varyetelerde çekirdeklerin olduğu bölgesel blendelerde genelde potansiyeli 87-88 agtorlarda bulurken. Perla Negra , Hambella Bella'da bu renk 93 - 94 lerde . Lyche ve Akagera 90-91.

Size ben açık kavuruyorum deyip, verdiğim sözü tutup, tüm kahveleri 94 agtronlarda kavurup yollarsam.

Söyle bi muhabbet yapmamız gerekir;

• Akadaşlar benim kahvelerin bazılarından performans almanız için kümbet yaylasından gelen 30 36 ppm arası su kullanmanız gerekir.
  • Hayır benim kahveler 94 derece suyla çözülmüyor 98 99 lütfen.
  • 1:17 benim kahvelerde çalışmaz 1:20 den aşağı oran kullanmayın.
  • 4 döküşte benim kahveleri çözemezsini 20 cm yükseklikten 6 döküş lütfen.😁

Bunların yaşanmaması için sizlere tavsiyem renkten ziyade bardakta kahvenin potansiyelinin ortaya konup konmadığına yönelmeniz.

Aklınıza takılan bir şey varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.

@Zeki. Hocam Finca Altamira ilk denemede sizin tarif ile 2.20 de biten süre aldım tadsız dı daha inceye gittin 2.40 da biten süre aldım ama gene iyi sonuç alamadım var mı bi öneriniz (05.04 kavrum tarihli)

Selamlar, parametrelerinizi tam olarak bilmeden tavsiye vermem ne kadar doğru olur bilmem ama sert bir tat var ve su gibi gövdesiz boşsa kalın öğütüyorsunuz çözülmüyor. Eğer yoğun gövdeli ve uzun after taste bitterlik varsa kalındasınız. En garanti yöntem sizin değirmeninizde comandante 25 klik e gelicek şekilde Rumo da ki demleme tariflerinde olan French Press yöntemini deneyin lütfen.

Selamlar, parametrelerinizi tam olarak bilmeden tavsiye vermem ne kadar doğru olur bilmem ama sert bir tat var ve su gibi gövdesiz boşsa kalın öğütüyorsunuz çözülmüyor. Eğer yoğun gövdeli ve uzun after taste bitterlik varsa kalındasınız. En garanti yöntem sizin değirmeninizde comandante 25 klik e gelicek şekilde Rumo da ki demleme tariflerinde olan French Press yöntemini deneyin lütfen.
Su olarak assu kullandım değirmen olarak kinu var,comandante karşılığı 20 klikde öğütüm yaptım,evet sert bi tat var gövde var ama aramolar yok.Frech presside deniyeceğim

Bu ay bitmeden 2. siparişimi vereceğim kahveler çok hoşuma gitti , dark seçenek olmadan espresso denememden aldığım çıktı da çok lezzetli geldi bana Colombia Gaitania dan. Çikolata olarak sade çikolata geldi bana o da çok lezzetliydi hediyeniz için ayrıca teşekkürler :)

Öncelikle işiniz hayırlı olsun, bol bereketli hayırlı kazançlar niyaz ederim. Birşey sormak istiyorum, yaklaşık 1.5 senedir çok fazla profilde filtre kahve denedim, garip bir şekilde genelin aksine düşük/yok asiditeli, tereyağımsı notalı, balımsı/karamelimsi tatlılığa ve yoğun gövdeye sahip olan profilleri çok beğendim. Bu zamana dek en beğendiğim kahveler şuan ismini hatırlamadığım bazı Natural Brezilya kahvelerinden çıktı, hele birisi vardı ki ağızda tereyağı dokusu bırakıyordu. Sitenizden hangi kahveleri tavsiye edersiniz bu profil için? Sitenizdeki Yoğun Aromalı Filtre kahve ibaresi bu profili mi tarif ediyor? Diğer sorumda yurtdışında bu aralar bayağı popüler olan, kahveya alternatif gösterilen içilebilir kakao(brewable cacao) üretecek misiniz?

Arkadaşlar kavrum renkleriyle ilgili çok soru alıyorum. Genelde herkes bu konuda tedirgin. Kimi açık renk geleceğinden kimi de koyu renk geleceğinden korkuyor. 😀 Size bu konuda açıklama yapmak istiyorum.

Öncelikle bir kahveyi profilerken bir renk hedefim olmuyor. Hedefim şu; hangi profil ve gelişim süresini hedeflersem bu kahve potansiyelini en iyi ortaya koyar.

Size Örnek vereyim ;

Mesela Etiyopya İdido kahvenin numunesi geldi yeşil incelemesini yaptım.Geçer not aldı. Standart bi profilde kavurdum tadını beğendim ve sipariş ettim ve kahve çuvalı geldi.

İlk hedefim kahvenin filtre kavrumunu profillemek. 300 gr lık 3 farklı parti aynı profilde farklı gelişimi süreleri ve renklerde kahve kavuruyorum.
Gelişim : First crack'ten sonra kahveyi çıkarana kadar geçirdiğimiz kavrum süresi.

1. deneme 1:00 gelişim 94 agtron
2. deneme 1:10 gelişim 91 agtron
3 deneme 1:25 gelişim 87 agtron
Bu renkler aşağı yukarı Comandante 20 klik.
Comandante 15 klik te ölçersem 100 lü değerleri gösterir sapsarı çıkarlar. ( Öğütüm o kadar değiştiriyor)

Ertesi gün 3 kahveyi yan yana cupping yapıyorum.
Merhaba, denemelerde power ve fan değerleri sabitken, sadece development süresi üzerinde değişiklik yaparak mı bu farklı agtron değerlerini alıyorsunuz?

Öncelikle işiniz hayırlı olsun, bol bereketli hayırlı kazançlar niyaz ederim. Birşey sormak istiyorum, yaklaşık 1.5 senedir çok fazla profilde filtre kahve denedim, garip bir şekilde genelin aksine düşük/yok asiditeli, tereyağımsı notalı, balımsı/karamelimsi tatlılığa ve yoğun gövdeye sahip olan profilleri çok beğendim. Bu zamana dek en beğendiğim kahveler şuan ismini hatırlamadığım bazı Natural Brezilya kahvelerinden çıktı, hele birisi vardı ki ağızda tereyağı dokusu bırakıyordu. Sitenizden hangi kahveleri tavsiye edersiniz bu profil için? Sitenizdeki Yoğun Aromalı Filtre kahve ibaresi bu profili mi tarif ediyor? Diğer sorumda yurtdışında bu aralar bayağı popüler olan, kahveya alternatif gösterilen içilebilir kakao(brewable cacao) üretecek misiniz?
Selamlar iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla El salvador Finca altamira, Honduras La Paz keyif alarak tüketeceğiniz kahveler. Aynı kahvelerin Dark versiyonları ve Brasil fazenda sertao Dark tadım notalarının iç içe geçip daha yoğun gövdeli versiyonları. İki profilden de deneme yapıp hangisinin size göre olduğunu anlayabilirsiniz. Biraz subjektif bir konu.
Brewable kakao radarımda. Yakın gelecekte neden olmasın 🤓

Merhaba, denemelerde power ve fan değerleri sabitken, sadece development süresi üzerinde değişiklik yaparak mı bu farklı agtron değerlerini alıyorsunuz?
Merhaba, yukarda verdiğim örneğin ilk aşamasında farklı süreler ve bitiş sıcaklıkları hedefleyerek renkleri değerlendiriyorum. 2. Aşamada eğer kahveyle ilgili farklı hedefim varsa profili komple değiştiriyorum. Mesela dark kavrumlarındaki renk farkı yalnızca gelişim süresi ve bitiş sıcaklığı değil, baştan sona profil olarak farklı.

Geri