• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Probador Colectiva ve Kavurma/Degassing Tarihi Tartışması

Aradan yorumlarını okuyorum bu kavurucuların tds extraction refraktometre vs herşey kullanıyorlar ama anladığım onlar için bir referans değil. Genelde 1.25-1.30 tds hedefliyorlardi bu da sanırım 18-20% civarı extraction verir yuvarlak bir hesap ile. Düşük değil ama Scott Rao gibi 24% de hedeflemiyorlar herhalde.

1.15 hedefledikleri de oluyor, oraya gelecektim, adamlar hafif seviyor. Ben sevdiğim demlemelerimi bir gün refraktometre alırım diye küçük viallere koymuştum, çoğu 1.30 üstü. Biraz da istenilen tat ile ilgili, ama suyun kimyasının kahve üzerindeki etkisini değiştirmiyor bu durum...

Konuya çok aradan gireceğim Denizhan abi, ama Nordic'ler düşük ppm su önerirken daha iyi tat için öneriyor, daha yüksek extraction değil, yani daha çok çözecek gibi bir iddiaları yok (benim bildiğim). O kadar açık kavrumlar yüksek extraction'da iyi tat vermiyor olabilir (veya gelen tatlar asıl hedefledikleri tadı örtüyor olabilir), ama bu -bir yere kadar- yüksek ppm'in daha çok çözmediği anlamına gelmiyor...
Bu söylediğine katılıyorum ama iki taraf da açık kavurdugunu söylerken su konusunda zıt şeyler söylüyorlar, oradaki çelişkiyi vurguladım ben... sonuçta içtiğimiz şey iki tarafta da kahve :)

IMG-20200622-WA0024.jpg
Geçtiğimiz günlerde aldığım kahvenin yanına tadımlık koydukları çekirdek için WhatsApp dan bunu paylaştılar sağolsun @celsius.coffee çalışanları.
Burda ki yazıları okuyunca nasıl güzel bir iş yaptıklarını bir kere daha anladım.
Bu arada bu insanları tanımam bilmem yanlız harika çekirdekleri ve müşteri alakaları var.

Açık derken sıradan bir kavruma göre açık demek istediğini varsayıyorum Çağatay Bey'in o halde... Açık ama kime göre :D
Kısacası degassing derken su konusunu açmış, pandoranın kutusu açılmış... bunca yıldır o kadar kahve ekipman satarken hiç bir öneri getirmedikleri bir alan... Bence degassing mi kavurum tarihi mi konusundan çok daha önemli ve öncelikli... su olmadan hayat olmuyor, değil ki kahve :))

Kısacası degasding derken su konusunu açmış, pandoranın kutusu açılmış... bunca yıldır o kadar kahve ekipman satarken hiç bir öneri getirmedikleri bir alan... Bence degassing mi kavurum tarihi mi konusundan çok daha önemli ve öncelikli... su olmadan hayat olmuyor, değil ki kahve :))

Su işi zor, çünkü suyun etki etmediğine inanan arkadaşlarım dahi var. Yıllarca çeşme suyuyla çay kahve yapıp şimdi şişe su, hatta özel su hazırlamaları gerektiğini söylemek göz korkutur herhalde...

Su işi zor, çünkü suyun etki etmediğine inanan arkadaşlarım dahi var. Yıllarca çeşme suyuyla çay kahve yapıp şimdi şişe su, hatta özel su hazırlamaları gerektiğini söylemek göz korkutur herhalde...
Nitelikli kahve diyoruz, bu konu zaten zor... etik değerler, surdurebilirlik, adil ticaret şu bu derken, bir dünya ilkeden bahsederken en temel konulardan biri olan su konusunu ticaretin etkilenir diye dillendirmiyorsan, daha önce de dediğim gibi iki seçenek vardır... ya bilmiyorsundur ya da onca ilke şu bu hikaye olur... Bu kadar insan bir fincan keyfli kahve için bu kadar ekipman kahve alıp bir dünya para dökerken bilip de söylememek... benim gözümde inandırıcılık ciddi yara alır...

Kısacası degassing derken su konusunu açmış, pandoranın kutusu açılmış... bunca yıldır o kadar kahve ekipman satarken hiç bir öneri getirmedikleri bir alan... Bence degassing mi kavurum tarihi mi konusundan çok daha önemli ve öncelikli... su olmadan hayat olmuyor, değil ki kahve :))
Pandoranın kutusu :)
Aslında piyasada kullanılan markalar ve ürünler belli (3m, bwt gibi), ev tipi olanları veya evde de kullanmaya uygun olanları astronomik rakamlar değil diye düşünüyorum (en azından el değirmeni, elektrikli kettle vs ile karşılaştırınca).
Ben kendi adıma ilk arıtma denememde hata yaptığımı anladım ama sebebi tamamen benim az araştırmam kaynaklıymış.
Ro + elle minerilizasyon bana uymadı en azından benim sürekli yapabileceğim kadar pratik değil.
Bir çok espresso makinesi üreticisi standart sistemler sunuyor kendi ekipmanı ile, sediment/Kaba filtre, ro membran ve mineralizasyon. En son la marzocconunkini gördüm mesela bwt nin aktif karbon+ro+mineral kartuşuydu. Suyu önce 6ppm e indirip sonra 80ppm e çıkartıyor ca/mg ilavesi ile. İlk ve son kartuş gördüğüm kadarıyla bwt nin standart ürünleriydi. Son kartuş hem ca hem mg olan burada var mı bilmiyorum ama varsa aşırı karmaşık olmayan otomatik bir çözüm olabilir.
Ben sanırım ro olmadan yeterince filtre eden ve minerali koruyup mg ekleyen bir sistemi deneyeceğim, önceki opsiyon kadar kontrollü olmaz ama yinede daha standart ve şu an kullandığım alternatiflerden daha kontrollü olacağı kesin.

Konu degassing'ten suya dönmüş zamanla.

Kavrulma tarihi yerine degassing tarihinin yazılması benim tercih edeceğim bir şey değil. Neden degassing tarihini yadıkları açıklamaları ile anlaşılabilir. Ama bu kavrulma tarihini yazmalarına engel değil diye düşünüyorum.

Probador'dan daha önce alışverişim olmadı. O yüzden paketlerinde kavrulma tarihi olmaması mevzusunu yeni öğrendim. Degassing tarihi yazmakta bu kadar ısrarcılarsa benim ilk merak ettiğim soru esasan şudur.

Degassing süresini neye göre belirliyorlar?
Her çekirdek için farklı degassing süresi kullanıyorlar mı?

Konudaki tartışmayla alakalı merak ettiğim bir sorum olacak.
Ortalama büyüklükteki bir kavurucu cirosunun, bizim gibi ev kullanıcılarına perakende paket satışı ile kafelere, otellere vb. yerlere toptan satışı arasındaki oran nedir?

Konunun ilk postuyla alakalı olarak;
Sorun kavurma tarihi veya degassing tarihi yazma tercihinden ziyade, yazılmış olan tarihin müşteri / tüketici / son kullanıcı tarafından anlaşılacak şekilde belirtilmemesi. Çok basit bir çözümü var, etiketin şu şekilde değiştirilmesi yeterli :

Bu tarihten sonra x hafta(veya gün) içinde tüketiniz :
xx/xx/xxxx

Kavrulmuş kahvenin demlenmeye hazır süresinin yazması bence çok orijinal bir hareket ve buna olumsuz eleştiri yapacak neden göremiyorum.

Hatta bunu daha olumlu buluyorum çünkü ben o kahvenin hangi sürede daha ideal bir degassinge ulaştığını daha önce test etmedim,bilemem.

Her zaman kararı da tüketiciye bırakmak ve tüketici biliri doğru bulmuyorum. Çoğu kahve tüketicisi sadece 1 haftalık kavrulmuş çekirdeği rafta bırakıp arkasında aynı gün kavrulmuş çekirdeği almaya yeltenebiliyor ve o 1 haftalık çekirdek belki 3 hafta daha bekliyor orada.

Aslı hanım'da bahsetmişti bir yayınında 3 günlük kavrulmuş kahveyi iade eden müşteriler var diye.

Güzel açıklama yapmış Çağatay bey'i tebrik ederim.

Sevgili dostlar,

Bu başlığı açarkenki niyetim Probador Colectiva’nın paketleri üzerinde yazan degassing tarihinin Çağatay Bey açısından nedenini açıklamaya çalışmak ve kendisinin cevabını paylaşmak istememdi. Ancak ben bir sorumsuzluk yaptım. Kendisinin yanıtını forumda paylaşarak Çağatay Bey’i onun isteği dışında bir polemiğin içine çekmiş oldum. Bu durumdan kendisi memnun olmadı. Ben de böyle bir duruma sebep verdiğim için çok üzüldüm. Kendisinden özür dilerim. Bu konu altında çok ufuk açıcı, merakta kalan kahveseverleri aydınlatıcı bir görüş alışverişi yaptık. Fakat kendisini rahatsız etmiş oldum. Sizlerden de özür diliyorum.

Ben degassing tarihi yazılmasını doğru buluyorum. Nedenlerine gelicek olursak kavurma işini ciddiye alarak yapan firmaların kendilerince geliştirdikleri bir kavurma profilleri var ve buna göre kahvelerin gaz salınım süreci farklılık gösterebiliyor. Cihan Bey ile yaptığımız yayını izleme fırsatınız oldu ise bizim kahvelerimizi 15-20 günden önce demlemeyin diyor. Son olarak iletişim çağındayız firmalara bir email, sosyal medya mesajı veya telefon ile çok kolay ulaşılabiliyor. Kavrulma tarihi hemen öğrenilebilir. Asıl sorun sadece son tüketim tarihi yazan firmalar :)

@MuratBlues bence güzel bir iş yapmışsın görüşerek ve bizi bilgilendirerek! tebrikler, özür dileyecek bir şey de bulamıyorum. sonuçta sen bir tüketici olarak firmayla iletişimini paylaştın, özel-gizli statüsünde bir içerik göremedim ben.

Konuya gelecek olursak; tartışmayı sürdürenlerden biri de benim sanırım çünkü sadece degassing belirtmeyi cidden garipsiyorum. Firma 14 günden önce içilmemesini tavsiye edebilir tabii ki ama beni buna zorlayamaz. tüketici olarak kendi matematiğimi de işletmek isterim. Degassing konusunda net bir şey yok. Tabiri caizse Allah kelamı değil. Hala tartışmaya açık. Aslı hanım da (Yaman) degassing'in anlamlı bir şey olmadığını söylemişti mesela yanlış hatırlamıyorsam. Ayrıca Çağatay bey tüketicilerin kötü değirmen, kötü su vb. dezavantajlara sahip olduğunu söylemiş. Buna cevabım: ne münasebet :) en azından bu kulüpte değirmene, suya, parametrelere kafa yormayan yok. artık iyi kahveye çabalyan ciddi bir grup var. Fiyatlar zaten yüksek. Bunlara kafa yormayan gidip marketten alıyor zaten kahvesini (ya da zincirden). Pazartesi kavurduğunu web sitesinde yazabilir firma ama ben bir paket kahve alacağım diye köşe bucak okuma yapmak zorunda değilim :) Sonra da insanımız okumuyor diye yakınmak biraz tüketiciye haksızlık ve kendini fazla önemsemek sanki.

pakette yazacak 2 satır yazı bütün bu tartışmanın önüne geçerdi aslında. neden bu kadar zor bilemiyorum. Özetle ben Probador'un bu yaklaşımını doğru bulmuyorum, örneğini de dünyada görmedim.

Türkiye'nin en iyi kavurucusu kimdir derseniz, probador derim o da ayrı tabii :)

@MuratBlues bence güzel bir iş yapmışsın görüşerek ve bizi bilgilendirerek! tebrikler, özür dileyecek bir şey de bulamıyorum. sonuçta sen bir tüketici olarak firmayla iletişimini paylaştın, özel-gizli statüsünde bir içerik göremedim ben.

Konuya gelecek olursak; tartışmayı sürdürenlerden biri de benim sanırım çünkü sadece degassing belirtmeyi cidden garipsiyorum. Firma 14 günden önce içilmemesini tavsiye edebilir tabii ki ama beni buna zorlayamaz. tüketici olarak kendi matematiğimi de işletmek isterim. Degassing konusunda net bir şey yok. Tabiri caizse Allah kelamı değil. Hala tartışmaya açık. Aslı hanım da (Yaman) degassing'in anlamlı bir şey olmadığını söylemişti mesela yanlış hatırlamıyorsam. Ayrıca Çağatay bey tüketicilerin kötü değirmen, kötü su vb. dezavantajlara sahip olduğunu söylemiş. Buna cevabım: ne münasebet :) en azından bu kulüpte değirmene, suya, parametrelere kafa yormayan yok. artık iyi kahveye çabalyan ciddi bir grup var. Fiyatlar zaten yüksek. Bunlara kafa yormayan gidip marketten alıyor zaten kahvesini (ya da zincirden). Pazartesi kavurduğunu web sitesinde yazabilir firma ama ben bir paket kahve alacağım diye köşe bucak okuma yapmak zorunda değilim :) Sonra da insanımız okumuyor diye yakınmak biraz tüketiciye haksızlık ve kendini fazla önemsemek sanki.

pakette yazacak 2 satır yazı bütün bu tartışmanın önüne geçerdi aslında. neden bu kadar zor bilemiyorum. Özetle ben Probador'un bu yaklaşımını doğru bulmuyorum, örneğini de dünyada görmedim.

Türkiye'nin en iyi kavurucusu kimdir derseniz, probador derim o da ayrı tabii :)
Bence de sıkıntı yok sevgili @MuratBlues, Çağatay beyin şahsına bir eleştiri de yapmadık zaten, kaldı ki kendisini takdir ettiğimi ve müşteri popülizmi yapmadığı için eleştirilmesinin de karşısında olduğumu en başında belirttim. Kendi adima bir polemik vs yaratmak pesinde de değilim, tek bir derdimiz var o da bir fincan leziz kahve! Ancak yeri geldiğinde hepimiz elestirilebiliriz bundan rahatsız olunacak birşey yok. Kavurum tarihi, degassing tarihi, evet önemli konular, degassing tarihi bence iyi bir yaklaşım, bunun önüne kavurum tarihi de yazılırsa kafalar karışmaz, toplama çıkarma yapmak, yahu bu acaba ne zaman kavruldu gibi evhamlara kapılmak durumunda kalmayız. Benim sahsen bu konuya bir eleştirim de olmadi. Ancak su konusu açılınca sadece Çağatay beyi değil bizdeki tüm kavurucuları eleştirdim aslında. Bakin burada çelik çomak oynamiyoruz, ben 50 kusur yaşıma gelmişim, belki bir yurtdışı tatil parası kadar bir parayı ekipmana, kahveye yatırmışım, yatırmaya da devam ediyorum, bugüne dek hiç bir kavurucudan ya da ekipman satan yerlerden bir talebim ya da beklentim olmamış, kaldı ki sosyal medyada adeta reklamlarını yapıyorum, para verseler böyle kitlelere ulaşamazlar! E bunun karşılığında da eleştirilecek birşey varsa eleştiri hakkımı kullanırım! Kimsenin ekmek parası ya da ticaretiyle bir derdim yok, aksine asla zarar görsünler istemem ama kimler, bunu hak edenler! Eleştiri odağımdaki su konusuna gelince, evet %1500 haklıyım, ister kabul etsinler ister etmesinler! Hangisi bu konuda bir uyarıda ya da öneride bulunmuş ki bugüne kadar! Hangisi dikkatimizi su konusuna çekmiş, o dükkânlarındaki ya da kavurumhanelerindeki arıtmalar olmadan bu kahvelerden sınırlı hatta yanlış tatlar alacağımız konusunda hangisi iki kelam etmiş ki! Hemen hepimiz el yordamıyla bulduk/buluyoruz herşeyi! Kahve ekipman satmaya gelince pek güzel ama doğruya yakın su olmadan hiç biri sihirli değnek değil, hatta bir yerden sonra hepsi biraz palavra! Bunu bilmiyor olabilirler mı! Hangisi bu konuda değil bir çözüm önerisi, bir uyarıda bulunmuş! Hiç kusura bakmayacaklar, bu konuda maalesef içten degiller! Yazık değil mi onca hevese, emeğe, akıtılan paraya! Içim acıyor şurada arkadaşların bir fincan için harcadıkları emeği görünce, çoğu zaman da hevesleri kursaklarında kalıyor! Paketlerin 3/4 ü reçete, su, bilmem ne arayışı ile zaten harcanıyor, baktık yine olmadı, hadi şu ekipmanı da alalım, olmadı şu öğütücü, yok yine olmadı şu kettle, aaaa nedir bu... aslında çoğu zaman eksik olan tek şey iste o su, bahseden var mı, yok! Eleştiririm arkadaş, kimse de eleştiremezsin bizi diyemez!

Degassing için bir bilinç oluşturma çabası gerçekten güzel, tabi bir yandan da kendi kavurdukları kahvenin, kendi markalarını taşıyan kahvenin müşteri deneyiminin de en üst seviyede olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Peki bunu yaparken hem kavrum tarihini hem kendi tavsiye edecekleri degassing tarihini birlikte pakete yazmak neden zor olsun ki..

Son düzenleme:
Geri