• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Müthiş kafa karışıklıklarım üzerine sorular

Standartlarınız yükselmiş, beklentilerimiz karşılanması zor bir yere gitmiş ve azalan verim kuralının mağduru olmuş olabilirsiniz. Bir arkadaşınıza, yönlendirmeden, kahvenizden ikram edin. Bir başkası nasıl tat alıyor diye karşılaştırın. Belki faydası olur.

Gerçekten bir kahveden verim alamadığınızı düşünüyorsanız french press tavsiye ederim. French presste bile keyif almıyorsanız ve suyunuzdan da eminseniz kahve size göre değildir/kötüdür. Belki 1 hafta kadar ara da verebilirsiniz. İçtiğiniz ilaçlar, tüketim alışkanlıklarını da tat algınızı etkileyebilir.

Hiç bir şeyi değiştirmeden 60 gram 30 saniye bloom sonrası 240 suyu dökün. Tabanı düzeltmek için döküm bitince rao spin 2-3 kere.

1.5 TDS çok ama çok yüksek.

Evet 1.5 TDS'yi döküşü azaltarak düşürdüm, buradaki ana kısmı çözdüm.

Halen tam çözemediğim: TDS düştüğünde, haliyle extraction düşüyor. Düşük TDS, yüksek extraction gibi bir denkleme gitmek su oranını artırıp, su derecesini düşürmekle mi mümkün oluyor acaba?

Bu SCA chart'a falan bakınca, o ideal denge alanının hep çevresinde dolaşıyormuşum gibi oluyor. (damak ölçek vs diyebiliriz, o ayrı ama teknik açıdan değerlendirirsek)
Yüksek TDS ile strong kısımda kalıyorum (ki damağım da biraz öyle diyor)
TDS düşürünce bu sefer aromalar falan sığ kaldı en son demlediğim kahvelerde.
15 gram kahveyle, 21 extraction alayım, TDS de max 1.30-1.35 olsun desem 230-240 gramlarda kahve çıktısına ihtiyaç var. O zaman da su/kahve oranını 17'lerin üzerine çekmek gerekiyor sanki. Ben bu extraction formülünde bir şeyi gözden mi kaçırıyorum nedir? O kadar da yazı okuyorum ama bu noktayı çözemedim.

O kadar da yazı okuyorum ama bu noktayı çözemedim.
TDS sadece çözünen kahvenin sayısal ifadesidir. Extraction ise = (demlenmiş kahve miktarı "yield" x TDS) / kuru kahve "dry coffee" şeklinde hesaplanır. Extraction değerinin az veya çok olması kahvenin tadı hakkında fikir vermeyebilir. Çözünme fazla olur ama istediğimiz aromalar dengeli bir şekilde çözülmemiş olabilir. Sıfır ppm'e yakın suyla demleme yaptım TDS 1.50 extracion 22 çıktı. Kağıt üzerinde yüksek çözünmeye rağmen tadı felaketti. Fincanda yüksek asidite ve gövdeye karşın aroma tat namına hiç bir şey yoktu. Kullandığınız su çok önemli hangi suyla/sularla demleme yapıyorsunuz?
Bence R2 kafanızı çok karıştırmış görünüyor. Daha önceki arkadaşların önerilerini tekrar edeceğim basit demlemeler yapın hatalarınızı daha kolay farkedersiniz. Farklı kahvelerle ve farklı sularda deneme yapın aynı kahve ve suya takılı kalmayın. 1/16 oranlı 15/240 gibi tek döküşlü demlemeler yapabilirsiniz. Genelde demlemede kahve gramı başına 2 ml su tutulur bu sebeple 15/240 kahvede 210 gr civarı çıktı alırsınız burada sayısal olarak 1.3-1.4 arası TDS ve 18-20 arası extraction idealdir. Her hangi bir demlemede kahve miktarını artırırsanız veya suyu daha az koyarsanız gövde artacaktır grafikte yukarı yöne doğru "strong" bir çıktı alırsınız veya oranlar aynı kalacak şekilde sıcaklığı artırsanız veya daha ince öğütüm, çoklu döküş, ajitasyon gibi değişkenler grafiğin sağına doğru "bitter veya over" çözünmeyi artıracaktır. Özetle girdi/çıktı oranları gövdeyi (weak-strong) , demlemedeki atraksiyonlar çözünmeyi "under-over" değiştirir. Bunların dengesini tutturmak için önce oranları genel kullanım 1/16 1/17 gibi yapıp diğer çözünme ile ilgili detaylara odaklanmak daha kolay çözüme ulaştırır.

Son düzenleme:
@admuys ☕ ‘un da dediği gibi benceds önce cuping işin temeli😀
Benim 100-100-50 ya da 50-100-100 kullanıyorum 93 derecede sabit tutuyorum 16-22 clik cmd öğütüm aralığı Orea da kullandığım için
15 sn ilk döküş 25 sn bekle
10 sn ikinci döküş 15 sn bekle
10 üçüncü döküş 1.45-2.15 arası bitiş.
Önce kahvede cuping yapıyorum değiştireceğim bir şey varsa önce su olmalı 😀

Az döküm yaptığınız reçetede gene tek bir şey değiştiriyoruz. 400 gram şişe veya damacana suya 15 gram Akmina veya Uludağ Premium soda ekleyin. Sıcaklık 90 olsun.

Fazla teknik, fazla parametre bazen komplikasyonların içerisinde kaybolmanız anlamına gelebiliyor. Yaklaşık olarak homojen bir öğütümle, 90-95 derece suyla, 2:00-3:00 dakika arasında, kahveden en azından kahvenin potansiyelini gösterecek, içilebilir bir çıktı alabilmeniz lazım.

Bu forumda da çok sayıda arkadaş var ki piyasadaki 5 litrelik sularla, sıcaklık ölçmeden suyu kaynatıp 1-2 dakika soğutmaya bırakarak ve zincir marketlerde satılan (cafec-hario vb. olmayan) sıradan filtre kağıtlarıyla çok güzel çıktılar alabiliyorlar.

Ayrıca kusurları ortaya çıkartan farklar çoğunlukla bizim düşündüğümüzden daha büyük. 93 derece olması gereken su 91 dereceymiş diye ciddi bir kusur ortaya çıkmaz; 83 dereceyse ortaya çıkar. Ya da olması gerekenden 2 klik az veya fazla öğüttük diye o fincanı berbat etmiş olmayız.

Sizin tat tarifiniz o kadar olumsuz ki, öyle bir çıktıya ulaşmak için ya her değişkende büyük hatalar yapıyorsunuz ya da basitçe o çekirdek doğru kavrulmamış.

Son düzenleme:
Geri