• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mokapot demlememde yaşadığım sorun

tanerkosar

Barista
İsim
Taner
Daha fazla  
İsim
Taner
Herkese merhaba. Deneme yanılma yoluyla kahve israfı yapmamak için direkt konu açarak sorma ihtiyacı hissettim.

Mokapot demlememde atıyorum 150 ml su koyuyorsam buna karşılık 50 ml kahve anca alıyorum. Mokapotum 3 cup olması lazım. Tek fincan ya alıyorum ya almıyorum. Bunun sebebi ne olabilir?

Isı mı? Kahveyi biraz daha mı kalınlaştırmam lazım? 60 dereceyle başlıyorum, düşürüp arttırmam mı lazım?

Molent G50'de 15 klikte öğütüm yapıyorum.

Günaydın, bende de molent var ve 20 klikte yapıyorum..Sıcaklığı da 90 deneyin, sanki çözüm olur gibi....Demleme sonrası dibinde yine de su kalıyor ama çok can sıkıcı değil...

150ml su alıyorsa tahmin ediyorum 100 ml kahve çıkması lazım

Herkese merhaba. Deneme yanılma yoluyla kahve israfı yapmamak için direkt konu açarak sorma ihtiyacı hissettim.

Mokapot demlememde atıyorum 150 ml su koyuyorsam buna karşılık 50 ml kahve anca alıyorum. Mokapotum 3 cup olması lazım. Tek fincan ya alıyorum ya almıyorum. Bunun sebebi ne olabilir?

Isı mı? Kahveyi biraz daha mı kalınlaştırmam lazım? 60 dereceyle başlıyorum, düşürüp arttırmam mı lazım?

Molent G50'de 15 klikte öğütüm yapıyorum.
Cup ölçü birimi olarak 3 cup yaklaşık bir fincan yapıyor.

3 Cup demlemede kahvenin özgün ağırlığına göre 15-18 gr arası kahve koyuyorum. G50 de 20-25 arası öğütüyorum, siboba kadar sıcak su koyuyorum, 100 ml ye yakın çıktı alıyorum. En çılgın deneysel demleme metodumda ise filtre kısmına aeropress filtresi koyuyorum. 🤟😁 Evet bir tık daha kremalı çıkıyor kahve. Ancak fincana dökerken o kremadan eser kalmıyor tabiki...

Tekrardan merhaba. Birkaç deneme yaparak tecrübe edindim, kıyıda köşede bayatlamaya başlayan kahvelerimden fedakarlık ettim. Sizlere de fikir olması açısından nasıl yaptığımı yazayım.

Öncelikle öğütümümü kalınlaştırdım.
Molent G50'de 25 klik.
60° yerine 80° su ile başladım.
Asla ve asla kahveye basınç uygulamadım. Sadece bıçağın ters tarafıyla silme hareketi yaparak düz hale getirdim.
4lü ocağın en küçük bölümünde en kısık ateşte demledim.

Bunları yapmadan önce bir cuplık kahve çıkıyor daha sonrasında kahve tazyikli bir şekilde akmaya başlıyordu. Kahveyi yakmamak adına mecburen ateşten alıyordum. Daha sonra mokapotun alt haznesinde baktığımda suyun en az 3te2si kalmış oluyordu. Haliyle çıkan tek cup kahve de zehir gibi oluyordu.
Yukarıdaki metotlara göre demlediğimde suyun hemen hemen %95'i demlemeye dahil oldu. 3 tane espresso fincanını espresso ölçüsünde doldurdu. Lezzet olarak da gayet tatmin edici oldu. Bence tarifi deneyin :)

Arkadaşlar Selamlar,

Mokapot ile demleme yaparken su haznesine sıcak suyu koyduğunuzda demleme ortalama kaç dk sürüyor yada kaç dk sürmeli?

@kahve123 Selamlar,

Geri dönüşün için teşekkür ederim.Kullandığım bir 6cup bialetti yani aleminyum döküm,elimin yanmasını bir bez ile halledebiliyorum fakat suyu soğuk/oda sıcaklığında koyduğumuzda kahvenin su ile haşırneşir olduğu yani temas ettiği süre uzayacağı için kahve yanacaktır.Bugün bir kahve kavurucusu ve mokapot ile demleme yapan bir kişiden 2:30 u yakalamaya çalıştığını öğrendim.Bakalım tutturabilecek miyim 😊

Son düzenleme:
Kahvenin yandığında ihtimal vermiyorum. Çünkü daha su kaynamadan işlem bitiyor.
Suyun üst tarafta çıkması su kaynamadan oluyor. 2.30 dk bildiren kişi, kendi kahvesine, suyuna ve aletine göre bildirmiştir.
Metalin her yeri ısınıyor, yani su yukarı çıkmadan önce metalin ısısı kahveye ulaşmış oluyor muhtemelen bu da yanmaya sebebiyet verebilir.

Bende mokapotla demlemeler yapmaya başladım. Molent 20 klick kullanıyorum. Sorunum şu inanılmaz acılık oluyor. Acaba nerede hata yapıyorum? Son kısımda köpürüyor orada alıyorum aleti suya tutuyorum.

Selamlar,

Acılık genel itibari ile su ile fazla temas ettiğinde oluşur,eğer yanlışım var ise düzeltebilirsiniz.Demlemenizi oda sıcaklığında su ile mi yoksa sıcak su ile mi yapmaktasınız ve kullanıdığınız ocağın hangi gözünde demlemektesiniz.Birde demleme süresini hiç ölçümlediniz mi kaç dk sürüyor :)

Selamlar,

Acılık genel itibari ile su ile fazla temas ettiğinde oluşur,eğer yanlışım var ise düzeltebilirsiniz.Demlemenizi oda sıcaklığında su ile mi yoksa sıcak su ile mi yapmaktasınız ve kullanıdığınız ocağın hangi gözünde demlemektesiniz.Birde demleme süresini hiç ölçümlediniz mi kaç dk sürüyor :)
Kaynattım suyu beklettim biraz yaklaşık 3 dk. En küçük gözde yaptım ocağın kısık ateşte. İnanılmaz bir acılık oldu muhtemelen yaktık. Hiç ölçmedim açıkçası. Bialetti 6 cup kullanıyorum mokapot olarak.

@theKing__2K Selamlar,

Bende 6 cup bir bialetti mokapot ile başladım demlemelerimi yapmaya başladım.

Ocağın küçük gözünü en harlı ile en kısık arasında bir noktada başlat ve kahvenin o köpüğü kahvenin aktığı hazneye değer değmez ateşi en kısıka getir ve akmaya değilde püskürtmeye başladığı an altını kapatıp soğuk suyun altına tut[yalnızca su haznesini,maksatımız demlemeyi sonlandırmak].demlemen yani ocağı kapattığın an 2:55 - 03:00 gibi ise acılık olmamalı fakat bunun üzerinde bir süre ise çok ince öğütmüş olabilirsin @bmert inde yukarıda belirtmiş olduğu gibi öğütümünü 1 - 2 tık kalınlaştırabilirsin.Öğütüm derecesini ne kadar kalınlaştıracağını demleme süresi ve fincanındaki kahve sana anlatacaktır :=)

Bir ufak tavsiye eğer ısı kontrollü bir kettle'ın yok ise ve temin edecek kadar bütçen yok ise bir termometre temin etmeni ve demlemek için kullanacağın suyun 80° - 85° aralığında olmasını salık veririm.

Edit:Benim ısı kontrollü kettle'a ayıracak bütçem olmadığı için termometre temin ettim

Son düzenleme:
Bende mokapotla demlemeler yapmaya başladım. Molent 20 klick kullanıyorum. Sorunum şu inanılmaz acılık oluyor. Acaba nerede hata yapıyorum? Son kısımda köpürüyor orada alıyorum aleti suya tutuyorum.
Hangi kahveyi kullanıyorsunuz? Koyduğunuz suyun 80 ya da 90 derece olmasının bir fark yaratabileceğini düşünmüyorum.

@Akif Selamlar,

Söylemiş olduğunda haklı olabilirsin.Bende ilk demlemelerimi oda sıcaklığında su ile yaptım fakat özellikle termometre aldıktan sonra 80° - 83° aralığında sıcak su ile başladığım demlemelerdeki aldığım çıktıdan daha fazla keyif aldım.

Beni yanlış anlamayın otorite değilim ki forumumuzda bu konuda çok daha fazla bilgi sahibi olan insanlara haksızlık etmiş olurum.Ben kendimce bildiğimi paylaştım,yanlışım olduğu noktada düzeltilirsem onuda denerim.

Şimdiden teşekkür ederim...

Benim de size önerebileceğim şey kahve çıktısı 1/3'ü bulduğu vakit ocaktan almak olur. Bu şekilde fokurdamadan bir bitiş yapılıyor. Çünkü șahsi fikrim extractın sonlandığı vakit çıkış yapan şeffaf suyun kahveyi acılaștırdığıdır.
Aynı zamanda ben espresso kavrum kullanmaktan kaçınıyorum çünkü zaten yaptığımız bir espresso değil, bu hataya düşmeden filtre kavrum kullanmak. (özellikle city ya da city+ kullanıyorum ancak elbette ki her origin için tutmayabilir. Örneğin Afrika kahvelerinin daha koyu olması gerekiyor.)

@Akif Selamlar,

Söylemiş olduğunda haklı olabilirsin.Bende ilk demlemelerimi oda sıcaklığında su ile yaptım fakat özellikle termometre aldıktan sonra 80° - 83° aralığında sıcak su ile başladığım demlemelerdeki aldığım çıktıdan daha fazla keyif aldım.

Beni yanlış anlamayın otorite değilim ki forumumuzda bu konuda çok daha fazla bilgi sahibi olan insanlara haksızlık etmiş olurum.Ben kendimce bildiğimi paylaştım,yanlışım olduğu noktada düzeltilirsem onuda denerim.

Şimdiden teşekkür ederim...
Selamlar,
Ben de sıcak kullanılmasını savunuyorum, sadece termometreye gerek olduğunu düşünmüyorum. Yaptığım demlemelerde de kaynar suyu direk alt hazneye dolduruyorum. Bu şekilde yaptığım demlemeler en çok damak tadıma en uyanlar oldu.

@thks Selamlar,

Doğrudur alınan çıktı bir espresso değil lakin bende ağırlıklı olarak full city ve özellikle naturel kahveler tercih ediyorum,lakin kavurum konusunda tavsiyeni en kısa sürede deneyeceğim şuan elimde kahveler var lakin ay sonuna doğru stok dururuma göre toplu alımımda değerlendireceğim.

Alınan çıktıyı biraz azaltacaktır lakın çıktı şeffaflaştığı anda demlemeyi sonlandırmayı deneyeceğim elbetteki lezzet çıktı miktarında daha önemli.

Selamlar @Akif

Aynı fikirde olduğumuza sevindim ve hiç kaynayan suyu direk hazneye koyarak denemedim onuda denerim :=)
Selamlar,
Ben de sıcak kullanılmasını savunuyorum, sadece termometreye gerek olduğunu düşünmüyorum. Yaptığım demlemelerde de kaynar suyu direk alt hazneye dolduruyorum. Bu şekilde yaptığım demlemeler en çok damak tadıma en uyanlar oldu.

Geri