• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Moka pot ile yapılan kahveye nasıl latte art yapılır?

İsim
Caner
Daha fazla  
İsim
Caner
Ekipmanlar
Moka pot
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Adana
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Seyhan
Ya ben bu latte art işini bir türlü anlayamadım. Espresso makinem falan yok. Yani şu cimbali falan böyle sütü şşğğhhht diye köpürtenler.
Moka pot ve french press var. Nasıl latte art yapabilirim?

Makineler buhar gücüyle köpürtüyor. Makinesiz yapmak biraz zorlayıcı youtube a bakabilirsiniz french press ile latte art yapımı videoları var bir çok önemli olan şey güzel baloncuksuz krem şanti gibi bir köpük formu oluşturmak üstünde biraz çalışmak gerekiyor

Zor ama güzel sonuçlar alınabilir. Yarışma da olmuştu. Link bırakıyorum.

Konu içindeki mesaj 'Kahve Kulübü Ödüllü Online Latte Art Yarışması' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...lu-online-latte-art-yarismasi.3595/post-97952

Espresso makinesi almadan önce mokapotla latte art denemeleri yapıyordum, iilk başta Franch Press ile sonrasında da NanoFoamer'la. Elbette NanoFoamer daha pratik ve başarılı. Yine de sonuçlar, mokapotdan çıkan kahvenin espresso kadar yoğun oladığı / viskozitesinin yükek olması nedeniyle espresso kadar iyi sonuçlar çıkmıyor. Yine de en azından "art" kısmını bir kenara bırakırsak kıvamlı bir latte elde edilebiliyor.
Sütü microdalga fırında 30 sn kadar ısıtıp ardından FrenchPress e ekleyerek hızlı şekilde 10-15 sn pompalayıp onu bir pota dökerek bir iki tap yaparak köpüğünü alıyordum.
şu şekilde çıktılar elde edebiliyorsunuz
20210616_172000.jpg

20210905_074834 (1).jpg

Espresso makinesi almadan önce mokapotla latte art denemeleri yapıyordum, iilk başta Franch Press ile sonrasında da NanoFoamer'la. Elbette NanoFoamer daha pratik ve başarılı. Yine de sonuçlar, mokapotdan çıkan kahvenin espresso kadar yoğun oladığı / viskozitesinin yükek olması nedeniyle espresso kadar iyi sonuçlar çıkmıyor. Yine de en azından "art" kısmını bir kenara bırakırsak kıvamlı bir latte elde edilebiliyor.
Sütü microdalga fırında 30 sn kadar ısıtıp ardından FrenchPress e ekleyerek hızlı şekilde 10-15 sn pompalayıp onu bir pota dökerek bir iki tap yaparak köpüğünü alıyordum.
Ekli dosyayı görüntüle 21328

Ekli dosyayı görüntüle 21329
Ya ben yaparken sadece süt dökülüyor. Köpüğü en son dökülüyor. O da böyle akışkan bir köpük değil. İşin sırrı ne

Ya ben yaparken sadece süt dökülüyor. Köpüğü en son dökülüyor. O da böyle akışkan bir köpük değil. İşin sırrı ne
Dökmeden önce birkaç tur sallayın köpük kenarlara yapışıp kalıyor salladıkça ortada doğru gelecektir

Dökmeden önce birkaç tur sallayın köpük kenarlara yapışıp kalıyor salladıkça ortada doğru gelecektir
O artistik hareketi de yapıyorum. Böyle birkaç kere vurup oval şekilde sallıyorum. Ama yok. Akışkan kremamsı bir köpük yerine düz köpük yoğun bir köpük oluyor dökülmeyen cinsten.

ben de sırf bunun için zamanında çelik moka pot ve süt potu almıştım, french press'te sütü köpürterek sürekli denedim farklı çekirdeklerle ama beceremedim. kıvam olarak latte art'a yapmaya en yakın olduğum çekirdekler espresso için kavrulmuş çekirdeklerdi. belki süt köpürtme çubukları yardımcı olabilir bu konuda.

bir de şöyle videolar mevcut.

Hocam mokapotun espressodan daha hafif olması sebebiyle mokapottan yapılan lattenin tadı daha hafif mi oluyor? Klasik bir latte kadar keyifli oluyor mu?

Hocam mokapotun espressodan daha hafif olması sebebiyle mokapottan yapılan lattenin tadı daha hafif mi oluyor? Klasik bir latte kadar keyifli oluyor mu?
Tad farkı var tabi, bir kere Espresso, Mokapot'a göre krema nedeniyle- daha kıvamlı bir yapıda. Özellikle latte art da bu avantaj sağlıyor, tad olarak da bence oldukça farklılar. Hangisi daha güzel kısmı kişiye kalmış, ben espresso dan daha çok keyif alıyorum. Ama arada bütçe ve zaman açısından devasa bir fark var. Mokapot + French press ile latte yapmakla, latte yapabilecek bir espresso makinesi ve onun aksesuarları arasında onbilnlerce TL düzeyinde fark var. Kaldı ki mokapot çok çok daha pratik.
Ben olsam ikisini de yapabilecek bir kahveciye gidip aynı çekirdeğin her iki yöntemini de dener, olabiliyorsa bunu farklı kahvecilerde de dener ona göre karar verirdi.
Espresso pahalı, zahmetli bir alan, bir kere iyi bir öğütücü şart aksi halde çıktılarda tutarlılık yakalamak da zor.

Tad farkı var tabi, bir kere Espresso, Mokapot'a göre krema nedeniyle- daha kıvamlı bir yapıda. Özellikle latte art da bu avantaj sağlıyor, tad olarak da bence oldukça farklılar. Hangisi daha güzel kısmı kişiye kalmış, ben espresso dan daha çok keyif alıyorum. Ama arada bütçe ve zaman açısından devasa bir fark var. Mokapot + French press ile latte yapmakla, latte yapabilecek bir espresso makinesi ve onun aksesuarları arasında onbilnlerce TL düzeyinde fark var. Kaldı ki mokapot çok çok daha pratik.
Ben olsam ikisini de yapabilecek bir kahveciye gidip aynı çekirdeğin her iki yöntemini de dener, olabiliyorsa bunu farklı kahvecilerde de dener ona göre karar verirdi.
Espresso pahalı, zahmetli bir alan, bir kere iyi bir öğütücü şart aksi halde çıktılarda tutarlılık yakalamak da zor.
Latte'yi 30 ML espresso ile hazırlıyorsak benzer tadı alabilmek adına 60 ml mokapot çıktısı kullansak gene de fark büyük olur mu?
Aynı oranda kahve çıktısı koyarsak zaten yoğunluk farkından mokapotla hazırlanan içecek kahve aromalı süt olur.

Bence miktar ya da oran değiştirerek her iki yöntemdeki temel farklılık olan basıncı değiştirmiş olmazsınız. birince sıkıştırılmış bir yüzeyden 9 bar basınçla bu seçici oluyor, - ki bu su iyi makinelerde sabir sıcaklıkta - bu basınçla birlikte bir krema yüzeyi oluşuyor. Miktar ya da oranla bu yüzey yine oluşmayacak.

Eğer %3 yağlı süt ile yapıyorsan kaynattıktan sonra french presste 50 defa basıp çıkarmak yeterli oluyor. Daha az yağlı bir süt için 50'den fazla ve 100'den az bir rakamda optimuma ulaşıyor. İlk 2 sefer hava alması için sütün dışından içine basıyorum, sonraki seferlerde süt hacminin ortasında kalarak çırpma yapıyorum, ne dibe ne de yüzeye çıkmıyorum. Böylelikle mikroköpükler oluşturabiliyorum. Deneme yanılma ile süt hacmine, french press hacmine ve yağ oranına bağlı olarak iyi bir köpüğe ulaşılabilir, evde latte art yaparken kullanıyorum. Görünüşte bir farkı olmuyor ama bazen daha çabuk dağılıyor.

Latte art kısmı çok mühim değil benim için. Tat olarak farkı merak ediyorum. @banucprlg nın yaptığı gibi sütten oldukça iyi kremalar elde edebiliyorum ben de.

Eğer %3 yağlı süt ile yapıyorsan kaynattıktan sonra french presste 50 defa basıp çıkarmak yeterli oluyor. Daha az yağlı bir süt için 50'den fazla ve 100'den az bir rakamda optimuma ulaşıyor. İlk 2 sefer hava alması için sütün dışından içine basıyorum, sonraki seferlerde süt hacminin ortasında kalarak çırpma yapıyorum, ne dibe ne de yüzeye çıkmıyorum. Böylelikle mikroköpükler oluşturabiliyorum. Deneme yanılma ile süt hacmine, french press hacmine ve yağ oranına bağlı olarak iyi bir köpüğe ulaşılabilir, evde latte art yaparken kullanıyorum. Görünüşte bir farkı olmuyor ama bazen daha çabuk dağılıyor.
Bir sonraki denemenizde fotoğraflayabilirseniz latte artınızı görmek isterdim.

Elinize sağlık çok güzel yapmışsınız.

Geri