24/25 KOLOMBİYA FİNCA LA VİLLA DON JUAN GESHA/YIKANMIŞ
Hario cam switch - abaca+ osmotic flow filtre kağıdı
Zp6 special 3.5 ( 0 burr lock )
95°C uludağ premium su 40 ppm ( bloomdan sonra 90 derece kullanıyorum )
%21.45 extraction alıyorum TDS 1.45 lerde ( Xiaomi tds ölçer kalem ile test ettiğimden o kadar tutarlı olmayabilir)
bir tanede bükülmüş kaşık ( suyun akışını kesmek için ) videoda nasıl bir şey olduğunu görebilirsiniz
15/250
0:00 -Switchi kapalı olarak başlıyoruz , 50 gr suyu 95°C'de switche ekliyoruz
0:00 -burada 15 gr kahveyi ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz , tartıyı sıfırlıyoruz(darasını alıyoruz) kafamız karışmasın diye
1:30 -Switchi açıp tamamen süzülene kadar bekliyoruz sonra yeniden kapatıyoruz
1:40 - 90°C 100gr suyu bükülmüş kaşık üzerinden yatağa yakın bir şekilde döküyoruz ( 0 ajitasyon yaratmak için)
1:55 -Kaşığın ters kısmıyla kahve yatağını hafiften kazıyoruz ( videolu anlatımını hemen altına atıyorum )
3:00 -Switchi açıp tamamen süzülene kadar bekliyoruz sonra yeniden kapatıyoruz
3:15 -90°C 100gr suyu bükülmüş kaşık üzerinden yatağa yakın bir şekilde döküyoruz ( toplamda 200 gr oluyor en başta aldığımız dara ile beraber toplam 250 gr ulaşıyoruz )
3:30 -Kaşığın ters kısmıyla kahve yatağını hafiften kazıyoruz
4:30 - Hafiften kahve yatağını düzleştirmek swirl şeklinde sallıyoruz ve switchi açıyoruz
Sonuç : Normalde zp6 special ile alışık olmadığımız hafif gövdeli ve tatlı bir kahve profiline sahip oluyoruz. Bu Lance Hedrick'in Switch videosundan alıntı sadece bloom kısmını 95 derece yaptım çünkü kahvenin açık kavrum olduğunu biliyorum çözemez diye düşündüm.
24/25 KOLOMBİYA LAS PALMAS/BLEND CO STAWBERRY
Hario cam switch - abaca+ osmotic flow filtre kağıdıZp6 special 5.0 ( 0 burr lock )
70°C Assu+ Brita 40 ppm ( bloomdan sonra 90 derece kullanıyorum )
bir tanede bükülmüş kaşık ( suyun akışını kesmek için ) videoda nasıl bir şey olduğunu görebilirsiniz
15/250
0:00 -Switchi kapalı olarak başlıyoruz , 50 gr suyu 70°C'de switche ekliyoruz
0:00 -burada 15 gr kahveyi ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz , tartıyı sıfırlıyoruz(darasını alıyoruz) kafamız karışmasın diye
1:30 -Switchi açıp tamamen süzülene kadar bekliyoruz sonra yeniden kapatıyoruz
1:40 - 90°C 100gr suyu bükülmüş kaşık üzerinden yatağa yakın bir şekilde döküyoruz ( 0 ajitasyon yaratmak için)
1:55 -Kaşığın ters kısmıyla kahve yatağını hafiften kazıyoruz ( videolu anlatımını hemen altına atıyorum )
3:00 -Switchi açıp tamamen süzülene kadar bekliyoruz sonra yeniden kapatıyoruz
3:15 -90°C 100gr suyu bükülmüş kaşık üzerinden yatağa yakın bir şekilde döküyoruz ( toplamda 200 gr oluyor en başta aldığımız dara ile beraber toplam 250 gr ulaşıyoruz )
3:30 -Kaşığın ters kısmıyla kahve yatağını hafiften kazıyoruz
4:30 - Hafiften kahve yatağını düzleştirmek swirl şeklinde sallıyoruz ve switchi açıyoruz
Sonuç : v60'e göre daha tatlı bir kahve ben bunu bazı co-ferment işlenmiş kahvelerde deniyorum sonuç oldukça tatlı çıkıyor. Tatlılığı yüksek çilek/yaban mersini/vanilya tadını alabildiğiniz bir kahve oluyor. Berraklık yerine tatlılık geliyor biraz. Extraction %18.57 civarlarındaydı