• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Manuel Espressodan Yarı Otomatiğe Geçiş

knsgnn

Barista
İsim
Kansu
Daha fazla  
İsim
Kansu
Merhaba herkese,
Yaklaşık 4.5 yıldır evde espresso rutinimin merkezinde Cafelat Robot yer alıyor. Manuel demleme süreci artık yormaya başladı; gerçi aldığım çıktı kalitesinden çok memnunum ancak artık manuel süreçle uğraşmaktan ya da buna üşenmekten sıkıldım. Stabil ve elektronik bir yarı otomatik makineye geçmenin vaktinin geldiğini düşünüyorum.
Bu süreçte piyasadan ve güncel model gelişmelerinden biraz uzak kaldım. Bütçem 50.000 TL civarında. Bana önerebileceğiniz, uzun vadede güvenle kullanabileceğim cihazlar var mıdır?

Ben de zamanında La Pavoni'den yarı otomatik E61'e geçmiştim. Fark var, çünkü hem robotta hem de La Pavoni'de demleme usulünden kaynaklı bir ön demleme ve zamanla basınç artışı mevcut, yeni makinede ise demleme klasik 9 Barla başlayıp bitiyor. Marka olarak zaten forumda kullanılan belli başlı marka ve modeller var. Kullanılan bileşenler genel olarak aynı gibi; daha çok iç-dış tasarım, aksesuar, yazılım, teknik destek ve fiyat konularında ayrışıyorlar. Lelit modelleri biraz daha performans/fiyat oranları olarak iyiyken, Rocket bu konuda çok geriden geliyor. ECM Rocket olarak olmasa da yine fiyat olarak yüksekken, kardeşi Profitec'le birlikte tasarım olarak Lelit ve Rocket'ten öne çıkıyor. Bunlar E61 modelleri için geçerli, Slayer vb marka ve modellere hakim değilim; zaten bütçeniz bunlara yönelik değil.

Bende zamanında Lelit Mara X ile Profitec Pro 400 arasında kalmıştım. Çok fazla araştırma yaptım ve sonunda Profitec Pro 400 de karar kıldım. Kesinlikle öneririm

Merhaba herkese,
Yaklaşık 4.5 yıldır evde espresso rutinimin merkezinde Cafelat Robot yer alıyor. Manuel demleme süreci artık yormaya başladı; gerçi aldığım çıktı kalitesinden çok memnunum ancak artık manuel süreçle uğraşmaktan ya da buna üşenmekten sıkıldım. Stabil ve elektronik bir yarı otomatik makineye geçmenin vaktinin geldiğini düşünüyorum.
Bu süreçte piyasadan ve güncel model gelişmelerinden biraz uzak kaldım. Bütçem 50.000 TL civarında. Bana önerebileceğiniz, uzun vadede güvenle kullanabileceğim cihazlar var mıdır?
Robottaki kanallanma olmayan derin puck ve bu sayede kadifemsi texture olan çıktıları arayacaksanız step down basket edinin. Tercihen graph gear. Robotun sepetine çok benzer yapısı.
Ayrıca robotun bir diğer güzelliği basıncın yavaş artması ve bitişin kademeli basınç düşüşü ile olması.
Bunu flow controlle kısmen sağlarsınız.
50 bine belki eski nesil Ecm classika ii pid bulursunuz. Sıcaklık stabilitesi falan gayet güzel cihaz. Flow control de takılıyor
Hx makineler ile sıcaklık konusunda sorun yaşamanız muhtemel. Ama sütlü içecek içiyorsanız da single boiler almanız boş yere yorar sizi.

Ağırlıklı tüketim Espresso mu Sütlü mu o önemli.

Sutlu cokca içiyorsanız bu fiyat bandinda HX ancak alınır ama ısı dalgalanmasi ve beklemede kafa isinmasi nedeniyle Espresso ağırlıklı kullanimda HX Önermem, stabil ısı saglayamazsiniz ve aynı Espresso Shot'lari alabilmek icin ısı zamanlamasi shot oncesi biraz su akitma vs yapmaniz gerekir ve yorar.

Ağırlık Espresso arada sütlü tuketiyorsaniz ve sut köpurtme için shot sonrası 1-1.5dk isinma süresini beklerim diyorsaniz ECM Classica II Pid ya da Bezzera Unica PID harika makinelerdir, yada bi tik daha uygun fiyatli Profitec Pro GO da guzel makine.

Ben de zamanında La Pavoni'den yarı otomatik E61'e geçmiştim. Fark var, çünkü hem robotta hem de La Pavoni'de demleme usulünden kaynaklı bir ön demleme ve zamanla basınç artışı mevcut, yeni makinede ise demleme klasik 9 Barla başlayıp bitiyor. Marka olarak zaten forumda kullanılan belli başlı marka ve modeller var. Kullanılan bileşenler genel olarak aynı gibi; daha çok iç-dış tasarım, aksesuar, yazılım, teknik destek ve fiyat konularında ayrışıyorlar. Lelit modelleri biraz daha performans/fiyat oranları olarak iyiyken, Rocket bu konuda çok geriden geliyor. ECM Rocket olarak olmasa da yine fiyat olarak yüksekken, kardeşi Profitec'le birlikte tasarım olarak Lelit ve Rocket'ten öne çıkıyor. Bunlar E61 modelleri için geçerli, Slayer vb marka ve modellere hakim değilim; zaten bütçeniz bunlara yönelik değil.
Çok teşekkürler hocam. Manuel makinelerin ister istemez alıştırdığı pre-infusion ve basınç takibi insanı gerçekten şımartıyor. Ama işin içine E61 girdiğinde de sıfır fiyatları bütçemi epey aşıyor maalesef.
Bu durumda sıfır makine sevdasından biraz uzaklaşıp ikinci el piyasasında temiz bir cihaz kovalamaya başlamam gerekecek gibi duruyor. Bir diğer ihtimal de yurt dışı seyahatinde yanımda getirme durumunu araştırmak.
Bir yandan da bu E61 grupların ısınma süresinin 20-25 dakikayı bulduğunu öğrendim, bu durum hevesimi biraz kaçırdı açıkçası. Şimdi E61'lerin uzun ısınma süresini beklemek yerine; Profitec Go gibi 5-10 dakikada hızlıca hazır olan bir makineye yönelip, süt için 1-2 dakika beklemek daha mı mantıklı olur diye ciddi ciddi düşünmeye başladım.
Bakalım, temiz ve uygun fiyatlı bir ikinci el E61 denk getirebilirsem harika olur; yoksa Profitec Go en basit seçenek gibi.

Çok teşekkürler hocam. Manuel makinelerin ister istemez alıştırdığı pre-infusion ve basınç takibi insanı gerçekten şımartıyor. Ama işin içine E61 girdiğinde de sıfır fiyatları bütçemi epey aşıyor maalesef.
Bu durumda sıfır makine sevdasından biraz uzaklaşıp ikinci el piyasasında temiz bir cihaz kovalamaya başlamam gerekecek gibi duruyor. Bir diğer ihtimal de yurt dışı seyahatinde yanımda getirme durumunu araştırmak.
Bir yandan da bu E61 grupların ısınma süresinin 20-25 dakikayı bulduğunu öğrendim, bu durum hevesimi biraz kaçırdı açıkçası. Şimdi E61'lerin uzun ısınma süresini beklemek yerine; Profitec Go gibi 5-10 dakikada hızlıca hazır olan bir makineye yönelip, süt için 1-2 dakika beklemek daha mı mantıklı olur diye ciddi ciddi düşünmeye başladım.
Bakalım, temiz ve uygun fiyatlı bir ikinci el E61 denk getirebilirsem harika olur; yoksa Profitec Go en basit seçenek gibi.
Süt bazlı espresso ağırlıkta olacaksa Profitec Go tavsiye etmem açıkçası. 1-2 dakika da olsa aldığınız espresso illaki soğuyacak. 1-2 dakika ısınmasını bekleyip bir de ondan sonra krema yapmak için süre harcayacaksınız. Sütü de 60 dereceyi geçmeyecek şekilde krema haline getirmeniz gerekir ki üstü bir derece sütün yapısını bozar. Bu arada 2 dakikadır kenarda bekleyen espresso soğuduğu için sütle birleştiğinde sıcaklık daha da düşecek. Bu sorun olmaz diyorsanız tabi siz bilirsiniz. E61 olan ürünlerde evet ısınma süreleri 20-30 dakika civarında. İçmeden yarım saat önce açmak çok sorun olmasa gerek. Sabah erken saatte espresso yapacaksanız da akıllı prizle bu çok kolay aşılabilecek bir durum. Sabah 05:30 da akıllı priz makineyi çalıştırıyor ve 06:00 da kalktığımda makine hazır oluyor.

Bu noktada karar tabiki sizin. Lakin ben olsam sırf 10 dakika daha erken ısınıyor diye tek kazanlı Go almam. En azından temiz bir HX makine bulur keyfime bakarım.

Robottaki kanallanma olmayan derin puck ve bu sayede kadifemsi texture olan çıktıları arayacaksanız step down basket edinin. Tercihen graph gear. Robotun sepetine çok benzer yapısı.
Ayrıca robotun bir diğer güzelliği basıncın yavaş artması ve bitişin kademeli basınç düşüşü ile olması.
Bunu flow controlle kısmen sağlarsınız.
50 bine belki eski nesil Ecm classika ii pid bulursunuz. Sıcaklık stabilitesi falan gayet güzel cihaz. Flow control de takılıyor
Hx makineler ile sıcaklık konusunda sorun yaşamanız muhtemel. Ama sütlü içecek içiyorsanız da single boiler almanız boş yere yorar sizi.
Daha aksesuar konusuna gelemedim maalesef 😔 Robot'ta sepet için filtre kesmek, bir de 3D printer çıktıları yetiyordu. Cihazı alırsam bir süre kutudan çıkanlarla yetinirim ama aksesuar araştırırken muhakkak dönüp yorumunuza bakarım valla 🙏

Mara X yerine neden Pro 400'e kaydınız, Mara X sevdalısı çok.
Malzeme kalitesi ( iç ve dış aksam ) ön planda benim için. Profitec Pro 400 de kullanılan iç aksama ait parçalar genelde diğer espresso makinelerinde de kullanılan parçalarla aynı oluyor. Lelit Mara X'te zamanla sensör arızası olduğu belirtilmiş. Hem Lelit hemde Profitec yakından gördüm. Açıkçası Profitec daha premium hissi verdi.

Bunca zaman sütlü kahveyi ne evde ne dışarıda hiç aramadım aslında. Evde microfoam yapamadığım için, dışarıda güzel kahveciye gittiğimde de hep espresso içip damak geliştirmeye çalıştım. Ama evde imkan varken hiç sütlü kahve yapmam demek benim için pek gerçekçi değil. Sütlü oranı %50-%50 olur bence. @Fectus, @orhanozel

Bunca zaman sütlü kahveyi ne evde ne dışarıda hiç aramadım aslında. Evde microfoam yapamadığım için, dışarıda güzel kahveciye gittiğimde de hep espresso içip damak geliştirmeye çalıştım. Ama evde imkan varken hiç sütlü kahve yapmam demek benim için pek gerçekçi değil. Sütlü oranı %50-%50 olur bence. @Fectus, @orhanozel
O oran için bile Profitec Go tercih etmem

Şimdi E61'lerin uzun ısınma süresini beklemek yerine; Profitec Go gibi 5-10 dakikada hızlıca hazır olan bir makineye yönelip, süt için 1-2 dakika beklemek daha mı mantıklı olur diye ciddi ciddi düşünmeye başladım.
5-10 dakika ısınma süresi espresso için yeterli değil; ısı dalgalanması yüksek oluyor. Bir E61 modele geçer ve yaklaşık 30 dakika ısınmasını bekledikten sonra shot aldığınızda neden beklemeniz gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Optimum çözünme ve lezzet için bu gerekli... Bu şekilde pahalı kafe makinelerinin kalitesinde shot alabilirsiniz evinizde...

%50 Ciddi bir oran :) Gunde bir iki icecekseniz yapilabilir, fazlasi yorar gibi, butce boyleyse razi olunabilir :)

Bu sutlu orani icin daha hizli is akisi saglayan HX makinelere yonelinebilir ancak Espresso kalitesi olarak Single ya da Double Boiler PID'li bir makine kalitesinde Espresso alabilmek ugrastirir bu sefer de. Artik hangisi olacagi sizin tercihinize kaliyor, Espresso kalitesi icin ugrasmak mi Sut Kopurtme icin isinma beklemek mi :)

Isinma icin beklerken Espresso Shot'in sogumasi kismina pek katilmiyorum pratikde, 36gr Espresso 10-20 derece sogusa bile uzerine 150gr kadar isinmis sut gelecek ve sut zaten 65-70 derece olacak, sonucta fark edecek toplam soguma miktari 3-4 dereceyi gecmez ki shot biraz soguyunca zaten tadi da daha guzel hale geliyor.

Isinma suresi Profitec Pro Go icin 15dk fazlasiyla yeterli, butunlesik kafa olup blokla birlikte isindigi icin bir nevi saturated group gibi oluyor, E61 gibi termosifon dolasim sistemiyle isinmadigi ve termal kutlesi az oldugu icin 10-15dk fazlasi ile yeterli geliyor, E61 ile ayni kategoride degerlendirip onun isinma sureleriyle karsilastirmak yaniltici olur. Ancak E61 dogal mekanik pre-inf olmasiyla, termal kutlesi nedeniyle isiyi stabil tutma performansi ile isinma suresini beklemeye deger bir fark yaratiyor bence cok aceleniz yoksa :)

Profitec Pro 400 ile Mara X arasinda yan yana karsilastirma yaparsaniz zaten kalite calisma mekanigi malzeme ne kadar farkli olduklarini ve Profitec'in baya onde oldugunu kendiniz de cok net tereddutsuz anlarsiniz :) Demleme kolunu kullanin ve kafanin calismasina bakin, dis kasaya bakin, ayaklara bakin mara da ayarsiz basit plastik ayaklar var mesela, agirliklarina bakin vs vs ...

Makine seçimiyle ilgili herkesten gelen bilgiler için çok teşekkür ederim. Şimdi şöyle bir sorun var: Bütçe kaynaklı ikinci el makinelere yöneleceksem nelere dikkat etmem gerekiyor?

Büyük ihtimalle İstanbul ve çevresinde gidip deneyebileceğim makineleri almak isterim. Fakat kozmetik, kaç yılında alındı gibi basit sorular haricinde, gidip yerinde 1 shot alır, bir de süt köpürtürüm. Bunlar dışında makinelerde sıkıntı olabilecek ya da özellikle dikkat etmem gereken şeyler nelerdir?

Geri