• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Lelit Bianca PL162T Çift Kazan Akış Kontrolü ve PID

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Lelit Bianca alan arkadaşlar için ben makineye nasıl güncelleme yaptım hangi sepetleri aldım onlara bu mesajda toparlamak istiyorum.

Lelit Bianca ile maalesef isimsiz sepet ve shower screen geliyor. Nuova Simonelli Oscar ve Musicadan Precision sepetler konusunda faydasını görmüş ve tecrübeli biri olarak hemen sepetleri ve shower screenı değiştirmeye karar verdim. Bunun için de uygun fiyat ve ulaşım konusu nedeni ile IMS tercih ettim.

Aldığım Sepetler IMS Baristapro Serisi Nano Kaplı:
H24 - 15-17 gr
H26 - 17-19 gr
H28- 19 -21 gr

24-26-28 Mm sepetin yükseklik değerleri. Burada bir problem ortaya çıkıyor. Benim aldığım 2019 yılı cihaz ile gelen normal portafiltreye maalesef H26-28 oturmuyor. Tabanın şekli nedeni ile. Tabansız portafiltre de ise çentik nedeni ile H28 oturmuyor bunun için tornacıda çentik kısmı traşlatmanız gerekiyor kısa süreli bir iş.

Nano kaplama sorunu: Daha öncede forumda konuşulmuştu nano kaplamalar kullandığınız deterjana bağlı olarak zamanla atabiliyor. Benim geçen bir yıllık sürede tamamen olmasada yüzde 70 civarı bir kayıp olmuştur. Ama bu kaplama sayesinde sepetlerin temizliği çok kolay oluyor. Bütçenizi zorluyorsa IMS in nano kaplı olmayan precision sepetlerini alabilirsiniz fiyatları daha uygun.

Shower Screen:
Kişisel fikrim en önemli geliştirmelerden biri. Hem suyun homojen dağılımı hem temizliğin kolay olmasına katkı sağlıyor. Ben ilk başta IMS nano kaplı E61 grup başları için olanı almıştım. Fakat bunun ortasında akış delikleri yok. Sonrasında IMS in E&B lab adı altında çıkardığı nano kaplı E61 gruplar için uyumlu olan shower screeni satın aldım. Aralarında belirgin fark görmedim. Hangisini bulursanız alabilirsiniz.

Ridge-Ridgeless
Sepet araştırırken isimlendirme de bu farkı göreceksiniz. Ridge iç yüzeyide çentik oluyor tamp seviyesini görmeyi kolaylaştırıyor. Ama bu çentik akışı bozduğunu okuduğum ve ridgeless tavsiye edildiği için iç kenarı düz olan sepetleri tercih ettim size de ridgeless tavsiye ederim.

58.55 - 58.80
Piyasada IMS sonrası precision sepet üreten birkaç firma daha ortaya çıktı bunların hepinizin bildiği üzere Pullman ve VST. Bu iki firmanın sepet iç çapı 58.55 IMS in ise 58.80. Tamp yaparken kenarlarında tam tamp olabilmesi için 58.80 tamper tercih etmelisiniz. 58.80 bulamazsanız 58.55 tamper de alabilirsiniz. Bu arada ben 58.80 için kendime özel bir tamper yaptırmıştım elimde 1-2 tane fazla var isteyen olursa konuşuruz.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Cihaz ile ilgili kafanıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 3248Ekli dosyayı görüntüle 3249Ekli dosyayı görüntüle 3250
Hocam sepet ve screeni amazondan mı aldınız yoksa başka bir siteden mi?

Hocam sepet ve screeni amazondan mı aldınız yoksa başka bir siteden mi?

Ben elektros.it sitesinden aldım. 2013 yılından beri bu siteden alışveriş yapıyorum. Sahibi 60 lı yaşlarda bir amca :). Aceleniz yoksa yakın zamanda bir firma getirecek.

Hayeller Bianca Hayatlar Beko :) İnşallah birgün alabilirim :D :D

Black Friday indirimi bekleyenler varsa diye yaziyorum, gelbura'da son 5 adet Bianca kalmis. Hepsiburada'nin satacagi makineleri stoktan dustukleri icin mi oyle gorunuyor bilmiyorum ama ben riske etmek istemedim. :)

Black Friday indirimi bekleyenler varsa diye yaziyorum, gelbura'da son 5 adet Bianca kalmis. Hepsiburada'nin satacagi makineleri stoktan dustukleri icin mi oyle gorunuyor bilmiyorum ama ben riske etmek istemedim. :)
Hayırlısı olsun, bir Bianca kullanıcısı daha kazandık :) Önceden kullandığınız bir makine var mıydı ?

Benim de ilk makinem olabilirdi :) Önce aşırı klasik bir şeyle birkaç yıl espresso deneyimlemek istedim. Hem hevesimden emin olmuş olacaktım hem de çok daha zor yoldan keyifli bir öğrenme süreci olacaktı. Pavoniyle şimdilik iyiyiz, bundan ancak Bianca gibi bir şeye yükseltmek isterdim, nitekim sanıyorum bir gün ben de alacağım Bianca'yı. :)

130 derece dual boiler bir makina için çok düşük değil mi? 210 hatta 280 derecelere çıkan dual kazanlar gördüğümden eminim. Rancilio Silvia bile tek kazanıyla 155'e çıkıyor. Şaşırdım buna.

O derece sıcaklığın yarattığı basıncı korumak için tank zırhı gibi birşey olması gerekir. Buhar kazanında ki suyun sıcaklığının yansıması size buhar basıncı olarak döner. Mesela benim eski cihazımda Nuova simonelli Oscar ve musica 1.3 ideal ayarken yanlış hatırlamıyorsam 1.5 1.6 üzeri tehlikeliydi kazanın buhar basıncı nedeni ile patlama ihtimaline karşı (emniyet valfi var ek olarak) .

Biancanın yeni güncelleme ile basıncı artırmaya izin vermesi aslında kazanın ne kadar güvenilir olduğunu gösteren bir durum. 2.1 Bar basınçta latte yapmak için oldukça kuvvetli bir basınç.

Bu arada kafanız karışmış olabilir süt köpürtürken önemli olan boiler hacmi ve buhar basıncıdır. Silvianın buhar basıncı 1 civarı ve boiler 330ml. Elma ile armutu karşılaştırmak gibi birşey. Ek olarak Bianca HX değil dual boiler bir cihaz

Lelit Anna ile aynı basınç bu.
Anna 250ml kazana
Bianca 1.5 lt kazana sahip

280 derece su 50 bar civarı basınç veriyor
@peregrinus

Silvia 140 derece

kazanın hacmi; basınçlı buharın gelme süresini etkiler ama suyun ulaştığı ısı; gelecek buharın birim zamandaki miktarını yani basıncını etkiler.

Kısmen doğru kısmen yanlış şu şekilde düşünün 250 ml kazan ve 1.5 lt kazan var ve 250 ml süt ısıtıyorsunuz. Aynı delik çapından buhar çubuğunuz var her iki cihazda. Küçük kazanda buhar miktarı az olduğu için hızlıca gücü azalacaktır, ama 1.5 lt kazan uzun süre basıncını koruyacaktır.

6 tane 1.6mm lik deliği olan buhar çubuğundan gelen buharın basıncı ile 1 tane 0.2mm den gelen suyun basıncı aynı olmayacaktır.

Basınç aynı olur, sadece sütü ısıtma ve kazanın tepkisi değişir. Büyük delikte hızlıca basınç düşer ve süt çok çabuk ısınır. Küçük delikte ise basınç yavaş düşer ama süt geç ısınır. Ama başlangıçta buhar basıncı aynıdır sonuçta kazan ne ise buhar çubuğuda odur. Küçük delikli buhar çubuğu kullanırsanız süreci daha rahat kontrol edersiniz. Büyük delikli buhar çubuğu kullanırsanız süreci kontrol etmek zorlaşır fakat süt çok çabuk ısınır

Kısmen yanlış demişsiniz, yanlış olan kısım neresi?

300 ml sütü rancilio silvianın 250 ml hacimli yüksek sıcaklık değerli ve basınçlı kazanı içinde ki basıncı tolere edemeden hızlı basınç kaybı yaşayacak, ama biancanın buhar kazanı 1.5 lt olduğu için uzun süre basınıcı koruyacak. Silvia 2.5bardan 1.2 hızlıca düştüğünü düşün ortalaması 1.8 olur ama Bianca 2.2 den 2.0 adüştüğünde ortalaması 2.1 olur

130 derece dual boiler bir makina için çok düşük değil mi? 210 hatta 280 derecelere çıkan dual kazanlar gördüğümden eminim. Rancilio Silvia bile tek kazanıyla 155'e çıkıyor. Şaşırdım buna.

O gördükleriniz Fahrenheit olmasın? 280 derece Fahrenheit 138 derece Celcius yapıyor.

Evet tertemiz bir özet olmuş bu, işte o yüzden bu tip bir makinada ben 2'den fazla buhar çıkışı olmasını beklerdim. Bir çift kazanlı makina yani seri bir şekilde kahve yapabilmeli, sadece yorulmaması değil hızlı olması da beklenebilecek bir makina Bianca.
Yoksa Rancilio da, bekle sen ben bir toparlanayım diyen bir makina değil art arda kahve yapabilir.

İçinden iki adet buhar çubuğu çıkıyor biri küçük delikli biri büyük delikli. Hem amatör yeni başlayanları hem de profesyonelleri düşünmüşler. Tek deliği yönetmek benim için daha kolay oluyor.

Bu arada o setuptaki bianca'dan daha hoş şey Niche. Çok namını duydum ama kullanmadım, kruve ile test edilebilir sanırım.

Niche öğütüm kalitesinden ziyade kullanışlılığı çok yüksek bir değirmen. Farklı kahveler ve farklı öğütüm kalınlıkları(filtre-espresso) arasında geçiş inanılmaz kolay ve tutarlı.

Bianca bence E61 grup yapısı kullanan cihazlara çağ atlatan bir cihaz. 60 yıldır göz önünde duran E61 grup yapısına akış kontrolü koyarak basınç profillemesine izin vermek ve arkasından diğer firmalara sürüklemek takdir edilesi :)

İkisinden birini tercih etmek zorunda kalsam Niche tercih ederim :)

Elek testleri benim için pek anlam ifade etmiyor partikül boyutundan ziyade partikül şekli kesilişinin önemli olduğunu düşünüyorum. Partiküller ne kadar düzgün kesilirse o kadar homojen demlenir.

Basınç profillemeden ne kastettiğinizi anlamadım. Şöyle bir durum mu acaba?
ilk 10 sn 9 bar
sonra 10 sn 10 bar
son 8 saniye 12 bar basınca ulaşacak miktarda su ver gibi bir işlem mi yapabiliyor.

Mesela istersem basıncı 9 bara 6 sn de istersem 20 sn de çıkartabiliyorum. Veya 5 bar gidip 9 bar yapıp tekrar 3 bara düşebiliyorum nasıl istersem. Üzerinde ki paddle bunu ayarlamak için çok hassas. Daha kolay anlayabilmeniz için LM nin görselini ekliyorum.

Ekli dosyalar

• pressure-profiling-guide-jpeg-2.jpg
    pressure-profiling-guide-jpeg-2.jpg
    191.9 KB · Görüntüleme: 110
Geri