alperer
Barista
Daha fazla
- İsim
- Alper Er
- Firma
- Kruen Roastery
- Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
- Evet
- Kahve Arkadaşlığı İl
- Trabzon
Benim çok hâkim olduğum bir konu değil açıkçası, soru gelince ben de şaşırmıştım.Benim boyle bir teorim vardi, sordugumuzda ana profil diyorlar kavurucular, deneme kavrumu sunanlar kimler acaba, bildiklerinizi bana ozelden yazabilir misiniz?
Eskiden tanıyan arkadaşlar bilir; “ilk kavrumu indirimli veriyor musunuz?” gibi sorular da bana her zaman garip ve şaşırtıcı gelmiştir.
Kendi adıma konuşayım:
Ticari makinelerde genelde ilk batch veya ikinci batch’te profil zaten oturur. Benim pratiğim bu yönde. Şu an kavrumları Bullet ile yaptığım için miktarlar 500 g civarında; bu da ana profil etrafında birkaç parti daha rahat dolaşabilmeyi sağlıyor.
Her kahve için ortalama 4 kavrum yapıyorum (gerektiğinde artabiliyor) ve ardından kör tadıma geçiyoruz. Bugüne kadar bir kahve hariç, ilk profilden farklı bir profilin seçildiğini açıkçası hatırlamıyorum. Atölye içi tüketime de ortalama 1500 g civarı kahve kalıyor. Gelen giden, coldbrew derken göze gelmeyecek bir miktar bence.
Anlattıklarım tamamen kendi aksiyonum ve çalışma biçimimle ilgili.
“Olmayan profil verilir mi / verilmez mi” tartışmasının tarafı değilim. Zaten demleme reçetesi hazır olmayan bir kahveyi satışa açmayan biri olarak, mental olarak da çok dahil olabileceğim bir alan değil.