• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve kavuran firmaların yabancı dil kökenli isimleri olması

Preinfusion: Ön demleme
Bloom: Çiçeklenme
Dual boiler: Çift kazan
Heat exchanger: bunu bilemedim :)
Brew: demleme
Pour over: Elle döküş
Kettle: bunu da bilemedim :)

Aslında bunların yerine bunları tercih edebiliriz.

Türkçeye Fransızcadan alıp eşanjör demişiz heat exchanger için. Fransızcası da échanger fiilinden türetmişiz. Isı değiştiricisi en türkçe hali olur sanırım. işim gereği biliyormuşum bunları ama yine de hala konuşurken heat exchanger diye çıkıyor ağzımdan günlük konuşmada cümle içerisinde. Eşanjör veya ısı değiştirici kelimeleri cümleye yabancılaştırıyor. Üzücü ama hissim böyle. Doğrusunun türkçe halini kulanmak olduğunu bilsem de...

(Let the linç begin😬😬😅😅😁)

Preinfusion: Ön demleme
Bloom: Çiçeklenme
Dual boiler: Çift kazan
Heat exchanger: bunu bilemedim :)
Brew: demleme
Pour over: Elle döküş
Kettle: bunu da bilemedim :)

Aslında bunların yerine bunları tercih edebiliriz.
sorun karşılık bulmakta değil ki hocam, halk tarafından kabul görmesi. konulara bakın insanlar bunları kullanmıyor. sebebi bilmemeleri de değil, orijinal kelimelerin daha kolay ve olayı daha iyi tasvir eder nitelikte oluşu. biz tercih de etsek dil canlı, kolay ve etkili olana doğru evriliyor.

heat exchanger askeri dokümanlarda da eski havacılık kayıtlarında da ısı eşanjörü olarak kullanılmış. geçersiz, kullanımı yok. bazı kelimelerinse ingilizcelerini kullanmıyoruz, mesela uçak. uçmak kökeni orhun anıtlarına kadar dayanıyor. üretilen uçak kelimesi de böylelikle halkta karşılık buluyor.

işi veya hayattaki gerçek vasfı bu kelimeleri üretmek olabilecek insanlara umarım bir gün imkan verilir.

@etozlu Bey'e katılıyorum bu konuda. Bir sektördeki hakim dil kullanılan kelimeleri çok etkiliyor. Türk kahvesi dışında kahve sektöründe öncü olduğumuz bir konu var mı bilmiyorum. Hakim dil Türkçe olmadığında ikinci şans olarak yeniliklere hızlı adapte olmak gerekiyor. Hızlı adapte olmaktan kastım ise kullanılan yabancı kökenli kelimelere yaygınlaşmadan karşılık bulmak. Bunu da yapamadığımızda sonradan getirilen Türkçe karşılıklar maalesef sadece kafa karıştırıyor.

Bu konuda aklıma gelen ilk örnek Aydın Köksal hocanın bilgisayar, bilişim, veritabanı gibi birçok kelimeye zamanında karşılık bulması ve bu kelimeleri benimsememiz. Fakat sonrasında teknoloji dünyasında birçok yeni kelimeye karşılık bulamadığımız için yabancı kelime kulanmak zorundayız ve geç bulunan Türkçe karşılıklar kulağa komik geliyor.

Diğer bir sebep de firmaların tüketici algısına göre hareket etmek zorunda olması. Birçok tüketiciye göre adı roastery olan bir yerin kavurucu olan bir yere göre daha iyi bir izlenim verdiğini biliyoruz. Bu yüzden ticari kayıp vermek yerine yabancı kelime kullanmayı tercih eden birçok firma vardır. Bence de gayet makul bir sebep.

Sivilde akşama kadar tartışırım bu konuyu, öyle de tatlı olur ki (gerçi zaten tartışıyorum)... Şimdilik kahveyle sınırlı tutalım. Burr'e Türkçe karşılık bulmaya çalışan benim gördüğüm ikinci kişi @teyyaredenkahve, takdir ediyorum bu davranışını. Birincisi bendim (😅😅) ama -doğru olmadığı için- "dişli"den vazgeçip pes ettim, burr demeye başladım.

Yabancı isim koyma aşkının global olma isteği ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum ayrıca forumda bir kahve sözlüğü tarzı bölüm olmasını temenni ediyorum. Terimleri anlamak ve yenilerini türetmek burada yeşerip, birgün dilimizdeki yerini alabilecektir.

Yabancı isim koyma aşkının global olma isteği ile bağlantılı olduğunu düşünüyorum ayrıca forumda bir kahve sözlüğü tarzı bölüm olmasını temenni ediyorum. Terimleri anlamak ve yenilerini türetmek burada yeşerip, birgün dilimizdeki yerini alabilecektir.

Aslında var :)

Sivilde akşama kadar tartışırım bu konuyu, öyle de tatlı olur ki (gerçi zaten tartışıyorum)... Şimdilik kahveyle sınırlı tutalım. Burr'e Türkçe karşılık bulmaya çalışan benim gördüğüm ikinci kişi @teyyaredenkahve, takdir ediyorum bu davranışını. Birincisi bendim (😅😅) ama -doğru olmadığı için- "dişli"den vazgeçip pes ettim, burr demeye başladım.
Bazen dikkat ediyorum, bazen de alışkanlıklar devam ediyor, ağızdan çıkıyor yabancı kelimeler.

Burr yerine kesici diyorum genelde :)

Aynı zamanda;
Ön demleme yerine neden blooming,
Demleme yerine neden extraction,
çiçeklenme yerine neden bloom,
soğuk demleme yerine neden cold brew vs,
terimlerini kullanıyoruz bunları da bir tartışmak gerek. Türkçe cümle kurarken araya bu tarz kelimelerin serpiştirilmesi, cümlelerimize daha bir ağırlık mı katıyor? Bazı cümlelere bakıyorum, %40'ı bu tarz kelimelerle kaplı, kaç kere goole'da kelimenin anlamını arattığımı biliyorum. Güzelim "toplam"da kelimesi varken tarz olduğunu sanıp "total"de kelimesi kullananlar gibi geliyor bana bu kişiler.
İsim konusunda söyleyecek birşeyim yok sektör içinde kahve çalışanı da olsa olduğum için. :) Ancak şu konuya ben de çok özen gösteriyorum, elden geldiğince her İngilizce bulduğum terimin Türkçesini söylemeye ciddi anlamda özeniyorum. Tıp terminolojisi değil en nihayetinde. :) Bir tek extraction-demleme eşleşmesi tam anlamını karşılamadığı için Türkçede de anlamı çözme, çözünme, özütleme gibi alışık olmadığımız kavramlar olduğundan dilimize Fransızca terminolojik kelimeler de yıllardır adapte olduğundan anlaşılması adına ekstraksiyon diyorum. :) Güzel konuya değinmişsiniz siz de. Levent keza sen de düşünülmesi gereken bir konuya parmak basmışsın. :) @teyyaredenkahve @ert--exxen

İsim konusunda söyleyecek birşeyim yok sektör içinde kahve çalışanı da olsa olduğum için. :) Ancak şu konuya ben de çok özen gösteriyorum, elden geldiğince her İngilizce bulduğum terimin Türkçesini söylemeye ciddi anlamda özeniyorum. Tıp terminolojisi değil en nihayetinde. :) Bir tek extraction-demleme eşleşmesi tam anlamını karşılamadığı için Türkçede de anlamı çözme, çözünme, özütleme gibi alışık olmadığımız kavramlar olduğundan dilimize Fransızca terminolojik kelimeler de yıllardır adapte olduğundan anlaşılması adına ekstraksiyon diyorum. :) Güzel konuya değinmişsiniz siz de. Levent keza sen de düşünülmesi gereken bir konuya parmak basmışsın. :) @teyyaredenkahve @ert--exxen
Teşekkürler Orkun 🙏

Extraction için ben de genelde "çözünme " kelimesini kullanıyorum. "Dem" olarak kullananlar da var.

Önemli olan, önerilen kelimelerin organik olması, yayılması, tutulması. Bean değil çekirdek, sifter değil elek, grinder değil değirmen/öğütücü diyoruz mesela. Demlenip tüketilmiş çayın üstüne tekrar sıcak su ekleyip demleme için kullanılan "türev alma" tabiri mesela, tamamen Türk icadı.

Geri