Hangi değirmen, hangi tartı, hangi filtre, hangi makine gibi konulara hükmedecek tek konu. Bu konudaki amaç sürekli olarak bir şeyler önerilmesi değil, 2 gönderide bütün öneri işini rafa kaldırmak. Bir gönderi filtre için, bir gönderi espresso için, bir gönderi elektrikli öğütücüler ile flat burrlar için ve belki isteyen olursa bir tane de Türk kahvesi için. Yeni arkadaşlar gelsinler burayı okusunlar ve yeni ekipman öneri başlığı açmasınlar, açanlar da buraya yönlendirilsin.
Ben filtre için olan gönderiyi yazacağım elimden geldiğince. Yer yer sübjektif de olabilir.
-Filtre Kahvede Öncelikler-
Her şey iyi bir çekirdekle başlar. Eğer elinizde iyi bir çekirdeğiniz yoksa kırk dereden su getirseniz de iyi bir bardak çıkaramayabilirsiniz. Dolayısıyla sorun her zaman sizde veya ekimanınızda olmak zorunda değildir.
Önem sırası;
1) Çekirdek
2) Su
3) Değirmen
4) Filtre
5) O anki ruh haliniz

6) Brewer
7) Kettle
8) Tartı
9) Demlerken kullanılan antin kuntin oyuncaklar
10) Şekil şukul bardaklar, hazneler
-Su-
Kahvemizin çözünme oranına göre değişmekle birlikte ortalama %98'ini su oluşturmaktadır. Suyun içindeki mineral varlığı ve PPM(Particles per Million) kahvenin çözünümünü etkiler. Kişilerin damak zevkine, demleyişine ve kahvesine göre farklı sular tavsiye edilmekle birlikte en çok önerilen bir kaç tanesi şöyledir;
Nestle, Buzdağı, Abant, Assu, Saka. Ben kişisel olarak bir de
Fuska eklemek isterim, bana hep iyi sonuçlar verdi.
Hazır sularla birlikte bir de kendi suyunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Marketten alabileceğiniz malzemelerle kendi suyunuzu yapabilmek için şuradaki yönlendirmeleri izleyebilirsiniz;
buradan. Ek olarak bir de paket mineraller bulunmakta;
Third Wave Water, Lotus Coffee Water, Aquacode, Perfect Coffee Water... Ya da
Final Touch ile kendi zevkinize uygun olarak suyunuzu mineralize edebilirsiniz.
-Değirmen-
Bu "filtre kahve" yazısı olduğu için burada önereceğim değirmenler diğer öğütümlerde başarılı olamayabilir ya da o aralıklarda hiç öğütüm yapmayabilir. Hario gibi seramik dişli değirmenler almayın, paranızı çöpe atarsınız.
-25$: Bu noktada alabileceğiniz tek değirmen
KINGrinder P0.
-75$: KINGrinder K0, Timemore C3 varyantları(Aliexpress), 1zpresso Q Air
-100$: MHW-3BOMBER R3(Aliexpress)
-150$: KINGrinder K6
-250$: 1zpresso X-Ultra, 1zpresso ZP6
-350$: Comandante C40 MK4, Kinu M47, 1zpresso K-Series
Elektrikli olanlarda;
-6000TL: Konchero Mostro(Konik)
-10000TL: Baratza Encore(Konik)
-20000TL: DF64 Gen2, Fellow Ode Gen2 ya da en kötü Eureka Mignon Single Dose(Flat)
-£550/650+vergi: Niche Zero/Duo(TR'de yok)
-35000TL: Timemore Sculptor 078(Sadece filtre, espresso için yurt dışından 078s)
-55000TL: Mazzer Philos
-$1500+vergi: Zerno Z1, Acaia Orbit, Lagom P64(TR'de yok)
-120000TL: Mahlkönig EK43s
-Filtre-
Ağartılmış kağıt her zaman iyidir. Doğal kahverengi olanlar kahveye kağıt tadı geçmesine sebep olmaktadırlar. Filtreleri kademesel olarak yazacağım.
Not: Filtre alırken boyutlarına dikkat edin. 2-4 kişilik demleyiciye 1-2 kişilik filtre almayın.
Konik filtreler;
1) Hario, Cafec Traditional, Timemore
2) Cafec TH-3(Diğer TH'leri de deneyebilirsiniz)
3) Cafec Abaca ve Abaca+(Aralarında pek bir fark yok)
Düz filtreler;
*Kalita*: Başka kullananı ne gördüm ne duydum.
Aeropress;
*Kafiltro*
Trapezoid;
1) Tchibo, Rossman, Melitta, Moccamaster
2) Cafec Abaca
-Brewer-
Zevkler ve renkler çok değişiyor, yukarıdakiler için de bu geçerli. Aeropress gibi ürünün kendi ile müsemma yöntemlerden bahsetmeyeceğim, bu bir öneri kısmı sonuçta.
French Press
İyi french press diye bir şey yok. Tek önerebileceğim şey eğer çift cidarlı bir tane alırsanız sıcaklık muhafaza eder ve daha tutarlı bir demleme olur.
Pour-over
Belli başlı demleyicilerden uzaklaşmanın anlamı yok. Birçoğunu deniyorsunuz ama başladığınız yere geri dönüyorsunuz. Ayrıca belirtmek isterim ki ben demleyicilerde, eğer öyle bir opsiyonu varsa, her zaman plastik olanını tercih ederim; ısıtma ve ısı kaybı problemleriniz fazla olmuyor. Plastik > Cam > Porselen > Seramik
Konik:
Hario V60, Timemore Crystal Eye, Origami, Cafec Flower serisi
Düz:
Timemore B75, Orea, Kalita
Immersion X Pour-over
*Clever Dripper
*Hario Switch
Bunlarla hem su içinde bekleterek hem de döküşle demleme yapabilirsiniz. Switch döküşte daha iyi.
-Kettle-
Yakın zamana kadar Epinox 600ml ocak üstü kullanıyordum. Kuğu boyunlu olduğu sürece(hatta olmasa bile) kahve demlenilebilir. Ocaküstü alacaksanız indüksiyon mu değil mi dikkat edin. Eğer gazlı ocak kullanıyorsanız indüksiyon için olanları kullanamazsınız.
Gazlı ocak için alacaksanız ucuz yollu Epinox, Urban Tools, Black Goat alıp geçebilirsiniz ya da biraz daha verip Timemore Fish alabilirsiniz ama onun da üstüne artık lüzum yok. İndüksiyon için bunlardan biri ya da Hario olabilir.
Elektrikli kettle noktasında şahsen ben Aliexpress'ten Timemore Fish Pro aldım. Siz de Aliexpress'ten Fish ya da Fish pro alabilirsiniz. Isı ayarı olmayan bir tane almayın, misal Hario'nun bir kettle'ı var öyle.
Ya da illa Türkiye'den olsun, garantisi olsun derseniz;
*(29.03.2024) - Yurtdışı vergisiz fiyatlar
*Konchero(Ucuz) - 3.000TL
*Escobarista(Ucuz) - 3.000TL
*Hario(Pahalı) - TR/8.800TL - EU/€125(Hario-Europe)
*Felicita(Biraz daha pahalı) - TR/9.000-10.000 - US/$130(felicitacoffee.com)
*Brewista(Biraz daha pahalı) - TR/9.180TL - US/$170(brewista.co)
*Fellow(Daha da pahalı) - TR/12.000- US/$195(fellowproducts.com)
Ucuz kesimde ısı tutma ya da döküşte hafif problemler olabilir, Hario ve Timemore seviyesinde olmuyor. Fellow fantezi ürünü. Timemore da var TR'de fakat Aliexpress'ten yarı fiyatına alabiliyorken buradan iki katına alın demek bana ters geliyor.
-Tartı-
Yeni başlarken şunu alabilirsiniz; buradan. Çin'den getirilip marka basılan ve pek çok ad ile görebileceğiniz bir ürün ama iyidir. Bundan ucuzu yok.
Bunun da üstüne çıkacaksanız artık Timemore alın. Basic Plus, Basic 2 alabilirsiniz. Daha küçük bir tartı isterseniz Wacaco bakabilirsiniz. Çok param var, fantezi yapacağım derseniz Acaia.
-Bardak-
Aroma Enhanced
En lüzumsuz para dökülen kısımlardan birindeyiz. "Aroma enhanced" diye bir olay vardır ancak bunu yapan bardaklar bunu yaptıkları belirtilerek piyasaya sürülmezler.
"Aroma enhanced" bir bardak nasıl olur;
1) Taban kahveyi yayıp hava ile temas eden yüzeyini arttırarak buharlaşma oranını yükseltecek şekilde geniştir.
2) Bardağın içinde buharın yukarı çıkışını engelleyecek bir girinti çıkıntı yoktur. Aslında bir volkan şekli arıyoruz.
3) Bardağı salladığımızda kahvenin temas ederek ince bir tabaka oluşturacağı ve böylelikle buharlaşmayı arttırması için geniş bir yüzey alanı vardır.
4) Ağız kısmı bardağın kalanıyla mukayese edildiğinde oldukça dardır, böylelikle aromalar havaya karışmak yerine bir noktada yoğunlaşarak bizim burnumuza ulaşır.
Shakeinn Malt Viski Kadehi
Nude Islands Serisi
Nude Stem Zero Serisi
Nude Copita
Glencairn
Copita ve Glencairn'de tabanın geniş olmadığını göreceksiniz. Bunun sebebi tamamen 3. maddemize yoğunlaşmış olmalarıdır.
Çift Cidar
Çift cidarlı bardakların makbulü ince ağızlı olanlardır. Bunun için gövdedeki katı ağız kısmında keser ve tek kat cam/porselen ile devam ederler. Böyle bardakları Türkiye'de bulması güçtür. Eğer ağız kısmı problem değilse Zwilling alınabilir ama yine de burada önermeyeceğim.
Çift cidarda dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise cidarı yaparken hava kullandıkları için düşük kaliteli olanların tabanlarında bir çentik olur, burası havayı üfledikleri yerden geriye kalandır. Bazı ürünlerde burası iyi kapatılmadığı için yıkarken iki cidar arasına su kaçma durumları yaşanabilmektedir.
Simax
Stagg
Ovalware
Kruve
Icosa
Materyal, Yüzey ve Kalınlık
Elimizde bardak için belli materyaller var; cam, seramik ve porselen. Bunlardan hiçbiri kahve ile etkileşime girmediği için tadı değiştirmez ama bizim tadı algılayışımızı değiştirir. Bu tamamen elimizle ve dudağımızla materyale yaptığımız temas ile alakalı. Misal dışı sırlanmamış bir porselen veya seramikten kahve içtiğimizde texture olarak daha pütürlü, topraksı bir şey içtiğimiz hissine kapılabiliriz. Talep gören espresso bardakları sırlı, kalın ve porselendir, ağız kısımları oldukça oval olur. Bu bir tesadüf mü? İçilen espressonun daha kremamsı, yağ gibi hissedilmesine sebep olur. Cam pardaklarda ağzın inceliği ve materyalin yoğunluğuna yapılan temas daha asidik, meyvemsi bir hissiyata yol açar. O yüzden elde çeşitli türevlerde bardak bulundurmakta fayda var.
-Filtre Makinesi-
-Sage SDC450 - 9999TL (Aslında daha fazla ama sürekli indirimde olduğu için...)
-Technivorm Moccamaster (Fiyatı çok oynak, 7500-15000)
-Zwilling Enfinigy - 9999TL