• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Dükkanları, Dükkanda Bilgisayarla Çalışılmasına Engel Olmalı mı? (Perfect Daily Grind Yazısı)

Normal şartlarda bir müşteri, işletmenin herhangi bir sorunu ile alakadar edilmemeli. Kurallarda açıkça beyan edilmediği sürece istediği kadar oturma ve bilgisayarda çalışma hakkına sahip. Burada kilit olan nokta müşterinin nasıl aksiyon aldığı:
Eğer tek başına gidip rahatlıkla çalışabileceği bir noktaya oturmak yerine bir grubun oturabileceği masayı kaplıyorsa ve burayı saatlerce işgal edip ek bir sipariş vermiyorsa etik açıdan doğru olmaz. Ya işletmeci en başından aksiyon alıp o müşteriyi rahat edebileceği bir noktaya yerleştirebilir ya da en başından yazılı olarak kural koyması gerekir. Kaldı ki (Bazı mekanlarda sıklıkla rastladığım durum) sırf müşteriler bilgisayarla çalışıyor diye işletmeci/çalışan çalışan masaları rahatsız etmeye başlıyorsa bu bambaşka bir durum. Bu rahatsızlık veren hareketleri örnekleyecek olursak, masaların hemen yan tarafında absürt bir ses çıkararak süpürge/paspas yapmak, farklı çalışan göndererek başka bir isteği olup olmadığını sormak(bu self servis olmayan işletmelerde sıklıkla oluyor yalnızca bilgisayarlı müşterilere yapılmıyor) ve en sinir bozucu kısmı olan modeme reset atma hareketi. Bu tip hareketlerle müşterileri rahatsız etmek bir işletmenin kendine yapabileceği en büyük zararlardan biri. Çünkü bu sefer müşteri diğer arkadaşlarına durumu anlatır ve bir arkadaş çevresi olan potansiyel müşteri grubunu kaybeder. Hele yukarıda yazdığım "modeme reset atma" hareketi gördüğüm en sinir bozucu şeylerden biri. Sen yazmışsın Wi-Fi var diye ve müşteri bunu görerek oraya oturuyor. Bilgisayar/Tablet üzerinden işlerini yürütürken bir anda internet kesiliyor ve bu bazen o günkü bütün çalışmasını alt üst ediyor. Istemiyorsan bilgisayarlı çalışan, bunu baştan yazman gerekir. Belli bir bölgede çalışılmasını istiyorsan, bunu baştan yazman gerekir. Belli bir oturma düzeni varsa aklında, müşterinin buna göre hareket etmesini ummadan baştan yazman gerekir.

Bağlamdan koptum kusura bakmayın ama dışarıda çalışmalarını yürüten birisi olarak(Evdeki ortamım müsait olmadığı için mecburiyetten dışarıda çalışıyorum) bu tip minik ama "etkili" hareketler sinir bozucu oluyor. Ben gelmişim içecek siparişimi vermişim tek başıma çalışabileceğim bir köşeye yerleşmişim. Hiçbir zararım da yok ne fazladan sandalye ne de fazladan masa kaplıyorum. Sırf büyük masa işgal etmemek için bilgisayarımın zor bela sığabildiği masalara geçiyorum işletmeyi düşünüp. Yine de zamanında bazı mekanlardan bu tip tepkiler aldım. Demiyorum ki her bilgisayarlı müşteri duyarlı davranıp minimal düzeyde alan işgal ediyor ancak bunun genelleme yapılarak çoğu bilgisayarlı müşteriye yapılması saçma oluyor.

İşletmelerin bu duruma çözüm olarak yapabileceği hareketler gayet basit aslında:
-Bilgisayarla çalışılabilecek alanları önceden belirleyip buraları etiketlemek
-Alan varsa ortak çalışma masası ayarlanıp(Evet Starbucks usulü) bilgisayarlı çalışanları buraya etiketler ile yönlendirmek(Sözlü yönlendirmedense etiketli yönlendirme daha sağlıklı bir iletişim yöntemi. Müşteriyi negatif düşünmeye itmez.)
-Bilgisayarla çalışılması istenmeyen masalara bunu etiketlemek
-Spesifik grup masalarınız varsa bunu da belirtmeniz gerekir tek başına oturulamayacağını

Bütün bunlar yapılırsa herkesin yakındığı duyarsız "kampçı müşterilere" karşı daha sağlıklı çözüm bulunur.

*Yorumumu baştan okudum bazı yerlerde sert çıkmış olabilirim herkesten özür dilerim ancak böyle paylaşmak dışarıda çalışan birinin bakış açısından görünmesini sağlayabilir diye düşünüyorum. Bunu yazarken bile bir dükkanda "kamp" yapmış durumdayım. Gelebilecek olumsuz yorumlara karşı da baştan belirtmeliyim ki bar arkasında da çalıştım sahada da çalıştım. Oturma düzeni konusunda neler yaşandığında bir işletme için zarar olarak döndüğünün farkındayım. O yüzden baştan belirtmediğiniz sürece müşterilere karşı söyleyebileceğiniz çok fazla bir yorum olmuyor.

Edit: Eğer yeterince alanınız varsa hem kısa süreli hem de uzun süreli oturan müşteri için, direkt olarak uzun süreli oturacak müşterileri engellemeniz yanlış bir seçim olur. O müşteri uzun süreli olarak otururken orayı benimsemeye başlar ve yeri geldiğinde arkadaşlarını da getirir. Arkadaşları da memnun kaldıktan sonra farklı arkadaşlarını getirir. Böylelikle müşteri sayısında organik bir büyüme sağlamış olursunuz. Direkt olarak "bilgisayar tamamen yasak" ya da "bilgisayar tamamen serbest" demeniz size uzun vadede olumsuz olarak döner.

Maliyeti 5 TL olan bir kahvenin satış fiyatı neden 20 TL sorusuna buranın kirası var şusu var busu var cevabı veriliyorsa kirasına ortak olunan alanı kullanmak müşterinin en doğal hakkı. 10TL kahve fiyatı 10TL kafeyi kullanma fiyatıysa o zaman 10TL ile kahve içip, çıkar işi olmayan. Ama hem 20 ver hem çabuk iç gitse. Müşterinin hakkı yenmiş olur.

Ayrıca insanlar çok çabuk sıkılır. Bana kalk deseler bi daha gelmem. Müşteri kaybederler.
Starbucks bu dandik kahveleri başka türlü satabilir miydi.

Not: Fiyatlar örnektir.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Çantasında notebook olan ya iyi bir gelir seviyesine sahiptir, ya da iyi bir işletmede çalışmaktadır.Bu profildeki birini kovalamak( notebook pc yasağı) resmen işletmenin intiharı olur.
Talep boşluk kabul etmez, orada açamaz isem başka yere giderim der ve de gider.Öte yandan kahve kültürü olan birinin de butik bir coffee shopta işgalcilik yapacağını da düşünmüyorum.

Son 7-8 aydır dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmelerin zaten ekonomisi dışa bağımlı ve hassas olan ülkemizi içine düşürdüğü duruma bakın.

Genel bir çerçeve çizmek gerekirse; makroekonomik düzeyde devam eden resesyon, buna bağlı olarak tüketicilerin harcamalarını yiyecek, giyecek, kira gibi zorunlu ibate ve iaşe kalemlerine ayırması, büyük harcamalarını ertelemesi, aynı şekilde girişimcilerin çalışma maliyetlerini mümkün olduğu ölçüde kısıtlaması ve işgücü ve ekipman harcamasını kısması, yatırımlarını ertelemesine yol açmıştır.

Ancak tüm bunların temelinde bir ekonomideki temel birim olan hanehalkının harcanabilir gelirindeki düşme yatmaktadır. Harcanabilir gelirin düşmesi hem tüketicilerin daha az mal ve hizmet almasına, hem de üreticilerin daha az gelir ve kar elde etmesine yol açmaktadır.

Ülkede kafelerde minimum harcama tutarı ya da masa işgal (?) süresi gibi kavramlar gündeme gelmiştir. Gerçekten yazık.

İşin kötüsü bunlar iyi günlerimiz.

Biraz kişisel bir örnek üzerinden yaklaşmak istiyorum bu konuya. Eşim alışveriş yapacağı zaman veya onu bir yere bırakacağım zaman 3-4 saat civarı dışarıda çalışmam gerekiyor. Böyle durumlarda her zaman ilk tercihim 3.nesil bir kahve dükkanı oluyor. Malum kahve çay gibi sürekli içilebilen bir içecek olmadığı için de bir tane içip 3-4 saat oturuyorum. Bunu kaybetmek istemem şahsen. Bunu bana sunmayan kahve dükkanıyla da herhangi bir şekilde alışveriş yapmak da istemem. Çok küçük bir dükkan ve sirkülasyonu yüksek bir dükkanda zaten böyle bir şeyi aramıyorum şahsen ancak yeri müsait olduğu halde ve müşterisi olduğum halde max. 2-3 TL lik bir elektrik kullanmama izin vermeyecek bir işletmenin de müşteriye bakış açısından şüphe duyarım. Umarım böyle günleri görmeyiz artan maliyetlerden ötürü.

Eğer gidilen yer alan ve imkan olarak bu duruma uygunsa ve buna rağmen işletmenin böyle bir talebi varsa maalesef tüketici tarafından herhangi bir sınırlandırma anlaşılır bir durum olmayacaktır. Bununla birlikte eğer koşullar bu şekilde değil ise işletmenin bu şekilde bir talebi olmamasına karşın bireyin bu konuda bireysel bir aksiyon alıp durumu önemsemesi gerektiği kanısındayım. İzmir'de böyle bir uygulamanın bir çok kafeyi müşterisiz bırakabileceğini öngörüyorum. Ben bireysel olarak kahvenin ne kadar lezzetti olabileceğini fark ettiğimden beri neredeyse hiç bir yerde gidip oturmuyor iken bir de bir işletme bu şekilde yaklaşıma sahipse kesinlikle tercih etmem. Bu noktaya gelinmesinin nedeni sadece ekonomik durumlar değil de buna ek olarak empati yoksunluğu olduğunu da düşünüyorum. Kendim düzenli olarak alışveriş yaptığım ve kahve tükettiğim bir işletmede bile eğer yoğunluk olursa alan kısıtlı olduğunu için ya yer değiştiriyorum ya da ekstra bir gelir getiremeyeceksem kalkıp gidiyorum :D tabi ki de konuya iki taraflı yaklaşmalı ancak bu durum yazılı talepler noktasına geldiğinde kulağa çok itici geliyor. Bir yerde laptop ile çalışmak veya evinde ofisinde çalışmak aynı şey değil bireyin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmayan bir işletme işine ne derecede önem verir ve hizmet eder sorgulanmalı. Toplum maalesef yokluktan kaynaklı kazanç odaklı olmaya başladı ve bu da ilerleyen zamanlarda ikili ilişkileri ve bireysel huzuru daha çok etkileyecektir. Ekstra yapılan çay-kahve ikramlarından güler yüzlü işletmelerden şu an geldiğimiz konuştuğumuz konular üzücü maalesef... Ancak aynı zamanda da anlaşılır. Insanlar evlerine akrabalarını bile davet edemiyor masraflar vb kaygılar dolayısı ile bir işletmenin de bu kadar duygusal bağ kurmadığı kişilerden farklı farklı taleplere yönelmesi şaşırtıcı gelmiyor bir yandan da...

Ciddi cevap vermek gerekirse işletmelerin işgal kısıtı ve harcama alt limiti getirmesi hiç hoş olmaz ancak 1 kupa kahve ile 4 saat geçirmeyi ben etik bulmuyorum.

Zamanım çok ve oturmak mı istiyorum? 45 dakika 1 kupa kahve için gayet yeterli. 15 dakika boş oturup ardından 1 dilim de kek söyleyebilirim, hani arka arkaya kahve içilmiyor ya... 1 saat sonra da kalkarım.

Bunlar kesin sınırlar değil elbette. Sizin vicdanınız 20 lirayla 4 saat vakit geçirmeye el veriyorsa tabi ki oturabilirsiniz.

Geçenlerde bir haber çıkmıştı. Kafede saat ücreti alınıyormuş. Tüketim yapmak şart değil. Bilgisayarlı müşteri istediği kadar kalabilir. En ideal çözüm bu olsa gerek. Nitelikli internet kafe : )

Önceki mesajlarda bahsedilmişse kusura bakmayın. Okumadım.

Geçenlerde bir haber çıkmıştı. Kafede saat ücreti alınıyormuş. Tüketim yapmak şart değil. Bilgisayarlı müşteri istediği kadar kalabilir. En ideal çözüm bu olsa gerek. Nitelikli internet kafe : )

Önceki mesajlarda bahsedilmişse kusura bakmayın. Okumadım.

Ben de aynı şeyi yazacaktım. En temizi bu bence. Yeni kafe açıyor olsam İki türlü hizmet verecek bir kafe tasarlardım. Bir gel al git. Diğeri de bu şekilde saatlik , günlük biletle girilen.

Şehirdeki bankacı borsacı IT nüfusundan dolayı bu durum bir zamanlar San Francisco ve Londra’nın da kanayan yarasıydı. Onlardaki çözüm basit bar gibi tab açılıyor saat/sipariş oranı var. Hatta uygulaması olan firmalarda rezervasyon yapabiliyorsunuz.

Geri