• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hepsi aynı mı?

Selam.

Bende Electrolux'un şu modeli var. https://www.amazon.com.tr/Electrolux-Explore-E6CM1-5ST-Öğütücülü-Makinesi/dp/B09LD36CPJ

Alalı 7-8 ay oldu sanırım. Bu süre zarfında 20'ye yakın 250 gr fiyat aralıkları 150-250 TL arası olan çekirdekler denedim. Ve hemen hepsinin aroması, gövdesi vs. çok büyük oranda aynı idi. Sadece 1-2 tanesinde baskın meyvemsi aroma aldım. Onlar da ortalama üstü çekirdekler idi. Makinenin aroma seçeneğiyle oynadığımda sadece gövdesi artıyor veya azalıyor. Bu hissediliyor ama aroma (çekirdeklerde yazan meyvemsilik, yok limon yok kivi vs :D) hissedilmiyor... Bu durum çekirdek ile mi alakalı yoksa makine ile mi? Yoksa benim olmayan damak tadımla ilgili mi? Bu tarz bir makine yerine Moccamaster tarzı bir makine olsa aromaları daha mı iyi hissederdim? Makinelerin ne gibi farklılıkları var?

Şimdiden teşekkürler.
 
Selam.

Bende Electrolux'un şu modeli var. https://www.amazon.com.tr/Electrolux-Explore-E6CM1-5ST-Öğütücülü-Makinesi/dp/B09LD36CPJ

Alalı 7-8 ay oldu sanırım. Bu süre zarfında 20'ye yakın 250 gr fiyat aralıkları 150-250 TL arası olan çekirdekler denedim. Ve hemen hepsinin aroması, gövdesi vs. çok büyük oranda aynı idi. Sadece 1-2 tanesinde baskın meyvemsi aroma aldım. Onlar da ortalama üstü çekirdekler idi. Makinenin aroma seçeneğiyle oynadığımda sadece gövdesi artıyor veya azalıyor. Bu hissediliyor ama aroma (çekirdeklerde yazan meyvemsilik, yok limon yok kivi vs :D) hissedilmiyor... Bu durum çekirdek ile mi alakalı yoksa makine ile mi? Yoksa benim olmayan damak tadımla ilgili mi? Bu tarz bir makine yerine Moccamaster tarzı bir makine olsa aromaları daha mı iyi hissederdim? Makinelerin ne gibi farklılıkları var?

Şimdiden teşekkürler.

Makineyi, kahveleri bir aşamada kenara bırakırsak tatları, aromaları alma olayı deneyime göre şekilleniyor çoğunlukla. Tabi deneyimi de gelişigüzel kendi haline bırakmak yerine yönlendirmek gerekiyor.

Mesela çekirdeğimiz Colombia huila olsun,
bir dark roast ve bir de medium veya light roast kavrulmuş kahveyi kıyaslayarak başlamak daha yararlı. Bu sayede aynı kahvenin farklı kavrumlarla ne gibi tatsal farklılıklar sergilediğini daha iyi hissedebiliriz. Bu tip kavrumlar arası farklar genellikle majör dediğimiz değişiklikleri net biçimde ortaya koydukları için daha kolay sınıflandırılabiliyorlar. Bunun akabinde aynı kavrumlara geçip kahveleri birbiri ile kıyaslamak ve damakta sınıflandırmak tatsal düzeyi anlamamız için daha iyi bir yöntemdir. Tabi bu aşamada sadece fincandaki tada odaklanmamak gerekiyor. Aromatikler kahvenin kuru ve ıslak yapısında bir bütün olarak bulunan şeylerdir. Bir kısmı dil ile bir kısmı koku ile algılanabilir. Tatsal tipoloji diyebiliriz buna.

Eğer ilk aşamada kavrumlar arası farkları sınıflandırma konusunda aşama kaydettiğinizi düşünüyorsanız, moccamaster gibi cihazlar artık bir anlam ifade eder.
 
Selam.

Bende Electrolux'un şu modeli var. https://www.amazon.com.tr/Electrolux-Explore-E6CM1-5ST-Öğütücülü-Makinesi/dp/B09LD36CPJ

Alalı 7-8 ay oldu sanırım. Bu süre zarfında 20'ye yakın 250 gr fiyat aralıkları 150-250 TL arası olan çekirdekler denedim. Ve hemen hepsinin aroması, gövdesi vs. çok büyük oranda aynı idi. Sadece 1-2 tanesinde baskın meyvemsi aroma aldım. Onlar da ortalama üstü çekirdekler idi. Makinenin aroma seçeneğiyle oynadığımda sadece gövdesi artıyor veya azalıyor. Bu hissediliyor ama aroma (çekirdeklerde yazan meyvemsilik, yok limon yok kivi vs :D) hissedilmiyor... Bu durum çekirdek ile mi alakalı yoksa makine ile mi? Yoksa benim olmayan damak tadımla ilgili mi? Bu tarz bir makine yerine Moccamaster tarzı bir makine olsa aromaları daha mı iyi hissederdim? Makinelerin ne gibi farklılıkları var?

Şimdiden teşekkürler.
Denediğiniz çekirdekleri de paylaşırsanız hatırladığınız kadarıyla; daha iyi yorumlar alabilirsiniz. 🙂
 
Makineyi, kahveleri bir aşamada kenara bırakırsak tatları, aromaları alma olayı deneyime göre şekilleniyor çoğunlukla. Tabi deneyimi de gelişigüzel kendi haline bırakmak yerine yönlendirmek gerekiyor.

Mesela çekirdeğimiz Colombia huila olsun,
bir dark roast ve bir de medium veya light roast kavrulmuş kahveyi kıyaslayarak başlamak daha yararlı. Bu sayede aynı kahvenin farklı kavrumlarla ne gibi tatsal farklılıklar sergilediğini daha iyi hissedebiliriz. Bu tip kavrumlar arası farklar genellikle majör dediğimiz değişiklikleri net biçimde ortaya koydukları için daha kolay sınıflandırılabiliyorlar. Bunun akabinde aynı kavrumlara geçip kahveleri birbiri ile kıyaslamak ve damakta sınıflandırmak tatsal düzeyi anlamamız için daha iyi bir yöntemdir. Tabi bu aşamada sadece fincandaki tada odaklanmamak gerekiyor. Aromatikler kahvenin kuru ve ıslak yapısında bir bütün olarak bulunan şeylerdir. Bir kısmı dil ile bir kısmı koku ile algılanabilir. Tatsal tipoloji diyebiliriz buna.

Eğer ilk aşamada kavrumlar arası farkları sınıflandırma konusunda aşama kaydettiğinizi düşünüyorsanız, moccamaster gibi cihazlar artık bir anlam ifade eder.

Hocam öncelikle aydınlatıcı bilgilerin için teşekkürler. Aynı çekirdeğinkini denemesem de medium veya dark roast farkını net anlayabiliyorum. Zaten makinenin aroma ayarıyla oynayınca kavruma seçenekleriyle oynamış gibi oluyorsun. Tabiri caizse acılığını arttırıp azaltabiliyorsun ama "aroma" kısmı, dediğim gibi 1-2 tanesinde rastladım. Ama dediğin gibiyse yani kimisi kokusunda kimisi dilinde hissedilebilir yani, o zaman benim makinenin çok da bir hatası yok o zaman. Ya da var mı? :D Yani bir moccamaster, standart bir filtre kahve makinesine göre neyi bu kadar farklı yapıyor olabilir ki?

Şimdi bir de espresso makinesi aldım Konchero'nun, onunla espresso deneyimliyorum. Henüz çok farklı çekirdekler denemedim ama filtre kahveden biraz daha fazla aroma hissediliyor ve "bu farklı bir çekirdek" diyebiliyorum en azından. Filtre %80-90'ı aynı gibi. Kötü anlamında değil, iyi ama aynı.

Denediğiniz çekirdekleri de paylaşırsanız hatırladığınız kadarıyla; daha iyi yorumlar alabilirsiniz. 🙂

Tek tek sayamayacağım ama Nutz, probador, fam, spada gibi bilindik markaların bilindik kahveleri... Meyvemsi aromayı aldıklarımdan biri probador'un bir etiyopya'sı idi.
 
Hocam öncelikle aydınlatıcı bilgilerin için teşekkürler. Aynı çekirdeğinkini denemesem de medium veya dark roast farkını net anlayabiliyorum. Zaten makinenin aroma ayarıyla oynayınca kavruma seçenekleriyle oynamış gibi oluyorsun. Tabiri caizse acılığını arttırıp azaltabiliyorsun ama "aroma" kısmı, dediğim gibi 1-2 tanesinde rastladım. Ama dediğin gibiyse yani kimisi kokusunda kimisi dilinde hissedilebilir yani, o zaman benim makinenin çok da bir hatası yok o zaman. Ya da var mı? :D Yani bir moccamaster, standart bir filtre kahve makinesine göre neyi bu kadar farklı yapıyor olabilir ki?

Rica ederim. Cihazlardaki su başlığı haricinde Moccamaster ya da diğer cihazlar arasında bulunan farklar çok büyük değil aslında. Sadece az porsiyon ve demleme süresince daha stabil ısı ön plana çıkıyor. Biraz geç de olsa çoğu makine üreticisi bu şartları teknik anlamda sunan cihazları son bir iki senedir sunmaya başladı.

Zaten makinenin aroma ayarıyla oynayınca kavruma seçenekleriyle oynamış gibi oluyorsun.

Bu bakımdan elinizdeki modelin neye müdahale ettiğinden emin değilim. Ama benzer yapıdaki cihazların istisnasız tamamı seçilen ayara göre ''su miktarına otomatik müdahale'' ederek suyu azaltma ve arttırma şeklinde demleme yapıyor. Yani brew ratio / demleme oranını ayarlıyor.
 
Rica ederim. Cihazlardaki su başlığı haricinde Moccamaster ya da diğer cihazlar arasında bulunan farklar çok büyük değil aslında. Sadece az porsiyon ve demleme süresince daha stabil ısı ön plana çıkıyor. Biraz geç de olsa çoğu makine üreticisi bu şartları teknik anlamda sunan cihazları son bir iki senedir sunmaya başladı.

Bunu bildiğim iyi oldu. :)
Bu bakımdan elinizdeki modelin neye müdahale ettiğinden emin değilim. Ama benzer yapıdaki cihazların istisnasız tamamı seçilen ayara göre ''su miktarına otomatik müdahale'' ederek suyu azaltma ve arttırma şeklinde demleme yapıyor. Yani brew ratio / demleme oranını ayarlıyor.

Tabiri caizse müdahalesi kahvenin acı veya hafif oluşuna... Sanırım demleme süresi ile oynuyor. Bir de öğütme inceliğini ayarlıyorsunuz, ona göre aromasına da etki ediyor galiba. Emin değilim ama memnunum şimdilik, özellikle sizden aldığım dönütlerden sonra soru işaretlerim kalmadı. Su miktarı konusu ise, koyduğun kadar suyun tamamını kullanıyor. Orası sana kalmış ama ben standart ölçüleri kullanıyorum.
 
Bu işi de çözdüm sanırım dostlar. :D Meraklısına bilgi olsun diye yazıyorum.

Sanırım yukarıda bahsettiğim durumun sebebi seçtiğim kahve çekirdekleri ile alakalıymış. Yani profil olarak birbirine yakın kahveler seçmişim hep. O konuda ufkumu biraz geliştirince fark ettim. Örneğin Monteblanco gibi yoğun asiditesi olan çekirdeği bu makine ile demlediğimde gayet de aromalı bir kahveye ulaştım. Tabii belki bir v60 kadar değildir (daha önce v60 deneyimlemedim) ama doğru çekirdek ile net bir şekilde aroma alınabiliyormuş bu tip bir makine ile de.
 
Geri
Üst