• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Satılık Hakkari Karakovan BALI / Kahve Kulübüne Özel İndirim / Meş Arıcılık

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Arıcı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ben hala sabırsızlıkla bekliyorum, UPS kargo pişmanlık oldu resmen 🤦
Haklısınız, sizinki normalde bugün için teslim edilmesi gerekiyordu. Fakat yarın teslim edeceklerdir büyük olasılıkla.
Kargo sürecini ben de takip ediyorum bir yandan, yarın da teslim edilmezse ben firmayla iletişime geçerim.

Ürünler geldi, balın kokusu bir garip geldi bana, herhalde ilk defa düzgün bal yiyorum 😀😀 ağızda bıraktığı tat çok güzel. Hediye ceviz için teşekkür ederim.

Karakovan ve süzme bal arasındaki fark nedir?

Karakovan ve süzme bal arasındaki fark nedir?

Karakovan petek bal çeşididir.
Karakovan balda, peteğin içerisindeki balmumunu arının kendisi üretmektedir. Karakovan olmayan petek balda ise örme halindeki hazır balmumu kullanılmaktadır. Arıcılar, genelde daha hızlı petek bal elde etmek için kovanın içerisine hazır balmumunu koyarlar, böylece arılar, çiçeklerden topladıkları nektarları bu bal mumunun içerisine yerleştirerek petek balı üretirler.
Karakovanda ise balmumunu da arı ürettiğinden oluşumu daha yavaştır. Bu bal çeşidinde, arı, kovanın içerisine konulan yuvarlak çıtanın içerisini baştan sona örmektedir. Birçok insan bu sebepten karakovan balını daha çok tercih etmektedir.
Süzme bal ise, balın petekten süzülmüş ve sıvı hale getirilmiş halidir.

Karakovan petek balımız:
WhatsApp Image 2022-12-13 at 20.10.33.jpegWhatsApp Image 2022-12-13 at 20.24.04.jpeg

Süzme balımız:
WhatsApp Image 2022-12-13 at 20.23.11.jpeg

Not: Görseller kendi ballarımıza aittir.

Ürünler geldi, balın kokusu bir garip geldi bana, herhalde ilk defa düzgün bal yiyorum 😀😀 ağızda bıraktığı tat çok güzel. Hediye ceviz için teşekkür ederim.
Beğenmenize çok sevindim Bulut Bey.
Dediğiniz gibi, balımızın kendine özgü yoğun bir aroması var, bu hemencecik fark ediliyor.
Afiyet olsun :)

Balın gerçek mi sahte mi olduğu nasıl anlaşılır hocam? Şekerlenen bal arıya şeker verildiği anlamına mı gelir acaba?
Ben de sinoptayım bizim buraların da kestane balı iyi derler.

Balın gerçek mi sahte mi olduğu nasıl anlaşılır hocam? Şekerlenen bal arıya şeker verildiği anlamına mı gelir acaba?
Ben de sinoptayım bizim buraların da kestane balı iyi derler.
Balın şekerlenmesinin balın sahte olup olmadığını göstermesi konusu biraz tartışmalı bir konu :)
Bazı araştırmacılar, balın soğuk havaların etkisiyle kristalleşmesinin bala şeker verilmediği ve balın hakiki olduğu anlamına geldiğini söylemektedir. Benim gözlemlerime göre de hakiki balın soğuk havalarda kristalleştiği yönünde. Fakat bu durum gerçek anlamda balın sahteliğinin anlaşılmasını sağlamamaktadır; çünkü bazı sahte balların da soğuk havalarda kristalleştiği birçok kez gözlemlenmiştir. Bu yüzden, yalnızca bu yönüne bakıp kesin bir şey söylemek çok zor.
Sahte balın sahtelinin nasıl anlaşılacağı sorunuzla ilgili olarak, aslında internette araştırdığınızda balın sahteliğinin nasıl anlaşılacağı ile ilgili insanlar birçok yöntem yazmış, fakat bunların gerçek anlamda geçerliliklerinin olduğunu söylemek çok zor. Burada hakikilik konusunda bazı unsurlar size fikir verebilir; kıvam, yoğunluk, koku gibi. Söz gelimi balın kokusu, bence bu çok önemli bir unsur, bakın yukarıda Bulut Bey @cooper52 tam da bu noktadan bahsetmiş; çünkü hakiki baldan çok yoğun ve aromatik bir koku yükselir; kutunun veya kavanozun kapağını açtığınızda buram buram koku yayılır.
Diğer yandan, her zaman bu ölçütlerle de anlayamıyoruz balın hakikiliğini. Sanırım bu noktada, yine en önemli ölçütümüz kendi damak tadımız olacaktır. Sahte balların o yavan tadı hissediliyor çünkü, hakiki balda ise bal insanın ağzında adeta dağılır. Geçenlerde forumdan bir arkadaş, benden satın aldığı balın tadına baktığında şekerli balların o zehir gibi keskin tadını almadığını söylemişti. Bu tarif çok yerinde gelmişti bana.
Elbette, yine en garanti yol, daha önce de söylediğim gibi, bir şekilde yerel üreticinin kendisine ulaşmak ve onun katkı malzemesi kullanıp kullanmadığını sorduktan sonra ondan satın almak.

Karakovan petek bal çeşididir.
Karakovan balda, peteğin içerisindeki balmumunu arının kendisi üretmektedir. Karakovan olmayan petek balda ise örme halindeki hazır balmumu kullanılmaktadır. Arıcılar, genelde daha hızlı petek bal elde etmek için kovanın içerisine hazır balmumunu koyarlar, böylece arılar, çiçeklerden topladıkları nektarları bu bal mumunun içerisine yerleştirerek petek balı üretirler.
Karakovanda ise balmumunu da arı ürettiğinden oluşumu daha yavaştır. Bu bal çeşidinde, arı, kovanın içerisine konulan yuvarlak çıtanın içerisini baştan sona örmektedir. Birçok insan bu sebepten karakovan balını daha çok tercih etmektedir.
Süzme bal ise, balın petekten süzülmüş ve sıvı hale getirilmiş halidir.

Karakovan petek balımız:
Ekli dosyayı görüntüle 23502Ekli dosyayı görüntüle 23503

Süzme balımız:
Ekli dosyayı görüntüle 23504

Not: Görseller kendi ballarımıza aittir.
Peki peteği denklem dışında bırakırsak durum ne olur? Yani aynı bölgeden elde edilmiş karakovandan süzülmüş bal ile hazır petekten süzülmüş olan bal arasında besleyicilik/kalite olarak fark var mıdır?

Burada dediğiniz gibi eğer arının kendi ördüğü balmumunu bir kenara bırakırsak, arada kalite ve besleyicilik açısından bir fark yok. Çünkü denklemde yine aynı arılar, aynı coğrafya, aynı çiçekler ve aynı nektar var. Zaten arıcılar karakovan balı süzme bal için kullanmazlar genel olarak.
Dolayısıyla konu süzme bal olunca, hazır balmumunun kullanılmış olmasının bir farkı yok.

Hocam balı nasıl muhafaza etmek gerek?

Buzdolabına girer mi?
Balın en güzel yanlarından biri de kolayca bozulabilen bir ürün olmaması ve çok uzun süreler dayanabilmesidir. Muhafazası çok kolaydır. Oda sıcaklığında muhafaza edilmesi yeterlidir, buzdolabına konulmasına gerek yok. Yalnızca doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Buzdolabına konulmasının da bir sakıncası yok esas olarak, sadece bal biraz sertleşir ve kristalleşebilir, bu da balın ekmeğe sürülmesini zorlaştırır.
Kendim de evimde balı buzdolabında saklamıyorum, genellikle mutfağın doğrudan güneş almayan bir köşesine koyuyorum.

Geri