coffeewizard35
Barista
- İsim
- Gökberk
Yeşil sepette Hario Pegasus çok iyi iş gördü. Batch için daha önce Etkin 8 tavsiye edilmiş fakat daha uygun fiyatlı olup kullanımından memnun kaldığınız filtreler var mıdır?
Single sepet için Hario 02, Cafec filtrelerini çizdiğim Pegasus taslağına göre katlayıp kullanıyorum onlar da acayip işe yarıyor. Batch için Etkin 8’den daha iyi alternatif olmadı halen. Elimde Wallmart’ta satılan filtre kâğıdı var o da iş görüyor.Yeşil sepette Hario Pegasus çok iyi iş gördü. Batch için daha önce Etkin 8 tavsiye edilmiş fakat daha uygun fiyatlı olup kullanımından memnun kaldığınız filtreler var mıdır?
Süre ayarlanabiliyormuş, 99 dereceyi de değiştirdim.Ben denedim, 1.5 saat sürüyor.
Ama ön tanımlı 99 derece blooming'i kullandım. Önce bunu düşürüp sonra suyu da değiştirip deneyeceğim.
İyi kötü çıkıyor ama nihai hedefime daha ulaşamadım.
Kısa sayılabilecek bir süredir kullanıyorum fakat oldukça memnunum. Benim en dikkatimi çeken özelliği müdahale edilebilirliği, yani tamamen elle demliyormuşsunuz gibi. Çekirdeklerle ilk denemeyi yaptıktan sonra içerken, telefondan bir sonraki demleme için profile müdahelelerde bulunuyorum, uygulamanın senkronizasyonu da çok iyi.Arkadaşlar kullananlar makinede memnun mu, ben makine olarak moccamaster kullanıyorum, tat farkı ne seviyede? Elle demlemeye yakın mı?
Uzun süredir kullanıyorum oldukça memnunum tek sıkıntı büyük filtrenin Türkiye'de uygun fiyatlı kağıtları yok maalesefArkadaşlar kullananlar makinede memnun mu, ben makine olarak moccamaster kullanıyorum, tat farkı ne seviyede? Elle demlemeye yakın mı?
xbloom bubana göre 2 eksisi var, o da döküşler arası zamanı ve döküş başına düşen su miktarını bağımsız ayarlayamamak.
Aiden, döküşler arası zamanı ayarlayabiliyor fakat tüm aralıklarda aynı zamanı kullanıyor; döküş başına su miktarını da (toplam su-bloom)/döküş miktarı ile eşit bölüyor.
Bunu da çözerse olay bitmiştir demektir.
Edit: şimdi aklıma geldi, döküş hızını da ayarlama işi eksik. Bir de o olursa manuel demlemeden hiçbir farkı kalmayacak yiğidimin.
Bu sorun yazılımla halledilemez mi acaba?bana göre 2 eksisi var, o da döküşler arası zamanı ve döküş başına düşen su miktarını bağımsız ayarlayamamak.
Aiden, döküşler arası zamanı ayarlayabiliyor fakat tüm aralıklarda aynı zamanı kullanıyor; döküş başına su miktarını da (toplam su-bloom)/döküş miktarı ile eşit bölüyor.
Bunu da çözerse olay bitmiştir demektir.
Edit: şimdi aklıma geldi, döküş hızını da ayarlama işi eksik. Bir de o olursa manuel demlemeden hiçbir farkı kalmayacak yiğidimin.
Bu bir sorun değil daha ziyade bir özellik yoksunluğu lakin yazılımsal olarak yapılabilir. Şahsen ben bir gün gelmesini bekliyorum fakat fellow yazılımda "maalesef" çok iyi değil. Biraz vakit alabilir yani.Bu sorun yazılımla halledilemez mi acaba?
bence kesinlikle yazılımla halledilebilecek bir durum.Bu sorun yazılımla halledilemez mi acaba?
evet. xbloom bildiğim kadarıyla Türkiye'de satılmıyor. ayrıca sanırım batch brew gibi özellikler yok xbloomda.xbloom bu
Evet batch yok ama aiden'ın batch tarafı da çok standart zaten, asıl fark yarattığı yer single brew.bence kesinlikle yazılımla halledilebilecek bir durum.
evet. xbloom bildiğim kadarıyla Türkiye'de satılmıyor. ayrıca sanırım batch brew gibi özellikler yok xbloomda.
Dün gece başlığa bakıyordum tesadüfen profil paylaşan var mı diye, güzel denk geldi.
Çıktılar nasıl ? Hangi kahvelerde daha çok tercih ediyorsunuz?
İşinize yarar umarım. Öğütüm kahveden kahveye değişiyor o yüzden şu profil şu öğütüm diyemem, ama ortalama olarak cmd 20-24 aralığı genelde. waytanın 90+ caturrasında iyice inceye gitmiştim ama muhtemelen cmd 14-16 bandına inmişimdir. Çok sıcağı sevmeyen fermantasyonu bol, şovlu kahveler için düşük sıcaklıkla başlayıp yükselen tarif iyi çalıştı genelde. tatlılığı parlatmak için de geri kalanında uzun bloom iş yaptı.Dün gece başlığa bakıyordum tesadüfen profil paylaşan var mı diye, güzel denk geldi.
Öğütüm olarak ortalama ayar ne kullanıyorsunuz? Comandante cinsinden baz alacak olursak…
Şöyle, ben 1:17,18 kullanıyordum çoğunlukla aidenda, bir gün kazara 1:15 civarı birşey demledim ve daha çok hoşuma gitti açıkçası. farkettim ki su oranını yüksek tuttuğumda anlam veremediğim bir bitterlik oluyordu. Bu şekilde biraz onlardan kurtuldum. Uzun bloom açık kavrum ve çok kurcalamamışlarda iyi, katkılılarda da iyi çalışıyor çünkü benim anladığım tatlılığı arttırıyor. Valla elimdeki hemen her kahvede denedim, hepsinde çalıştı. Başka tariflerim de var ama en çok bunlara gidiyor elim.Çıktılar nasıl ? Hangi kahvelerde daha çok tercih ediyorsunuz?
Bahsettiğiniz bitterlik özellikle fermente kahvelerde Batch brew demlemede ben de yaşıyorum bazen. Su hemen hemen aynı su buna rağmen bazı kahvelerde çok oluyordu bahsettiğiniz reçeteleri deneyip yorumlarımı ekleyeceğim. Şu aletin nimetlerini iyice kullanalım.Şöyle, ben 1:17,18 kullanıyordum çoğunlukla aidenda, bir gün kazara 1:15 civarı birşey demledim ve daha çok hoşuma gitti açıkçası. farkettim ki su oranını yüksek tuttuğumda anlam veremediğim bir bitterlik oluyordu. Bu şekilde biraz onlardan kurtuldum. Uzun bloom açık kavrum ve çok kurcalamamışlarda iyi, katkılılarda da iyi çalışıyor çünkü benim anladığım tatlılığı arttırıyor. Valla elimdeki hemen her kahvede denedim, hepsinde çalıştı. Başka tariflerim de var ama en çok bunlara gidiyor elim.