Gerçekten çok keyifli ve ilginç (benim için biraz masraflı

) bir çalışma oldu. 6 saat nasıl geçti anlamadık ki, herhalde aklımızdaki her şeyi yapmaya kalksak haftalar yetmez.
Çalışmanın başlarında benim ve bir başka arkadaşın C40 ile aynı clickte öğütümde neredeyse yarı yarıya fark oluştu. Burda şunu keşfettik ki, değirmen tutuşunuz , çevirme hızınız inanılmaz etki ediyor. Bundan dolayı da kalibrasyon için mesela sonraki öğütümleri aynı kişi ve aynı şekilde yaptık.
Cupping ve demlemeler açıkçası öznel değerlendirme içerdiği için şu değirmen iyidir yada şu değirmen kötüdür demek bence doğru değil. Bir de şu var ki, c40 da belli bir öğütümde aldığınız performansı başka bir değirmen, aynı çekirdekte farklı bir öğütümde verebilir. Biz bu çalışmada "SCA 320-2021 Home Coffee Grinders : Specifications and Test Methods" dan biraz yararlanarak tüm değirmenleri 700 micron ortalamalarda kıyasladık. Yani özetle bir çekirdek için 700 mikronda K-ULTRA ile aldığınız performansı belki C60 da 600 mikronda alacaksınız (yada 800 mikron). Onun için bence bardak sonuçlarını karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Çünkü aynı çekirdek gerçekten her değirmen için farklı sonuçlar verdi. Birinde asidite ön planda iken, diğerinde benzersiz bir tatlılık vardı. Bu kadar bariz farkların olması çok enteresan bence. Tabiki de fark olacak ama aynı çekirdeğe benzer ölçü öğütümde iyi yada kötü diyebilmek beni şaşırttı.
Ancak;
*Şu bir kere daha bence çok bariz ortaya çıktı. "C40 ta 20 click bir reçeteyi K-ULTRA da işte şu ayar yada K6 da şuna denk geliyor " şeklinde değerlendirme afedersiniz "complete b ... s... ". Her değirmeni ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor gibi.
* Reçete önerilerinde verilenler kesinlikle bir referans noktası olması dışında çok önemli değil.
* En iyi değirmen kesinlikle KİNU ( bu kısım benim harcadığım parayı haklı göstermek için olabilir

)