• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Çok araştırdım kafam karışık. Yardım lütfen

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dimantiro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Profitec Go sürekli sütlü olarak tüketilecek kahveler için uygun olur mu? Süt mevzusu yüzünden hx ya da çift kazanlı bir şeyler istemiştim, kısmen de kolay kullanılmasını.. Profitec Move benim için çok ideal, bir de elene elene galiba sadece bu kaldı ama fiyat tabii.. Bu arada profitec servis ve parça anlamında Türkiye'de iyi mi? Uzun yıllar kullanılır mı sağlam mı? Parasına değmez diyenler de var?
Çoğunlukla sütlü içecekler için Profitec Go yerine Stone Espresso'ya da bakabilirsiniz.

Merhabalar sadece kendi fikirlerimi belirtmek istedim:
1-Bence takıldığın ilk konuda haklısın ne olursa olsun E61 grup başlığı olan bir makina almalısın ki aldığın her aksesuarı gönül rahatlığıyla al ilerde makinayı büyütünce de kullanırım rahatlığı çok önemli.
2-Mutlaka Pid opv gibi özellikleri olan bir ürün almalısın çünkü kötü bir shot aldığında acaba su soğuk geliyor ondan mı ya da basıncı düşürseydim daha iyi mi olurdu gibi kafanı sürekli kurcalayacak bu sorunlar.
3- peki hangi ürün, bence gaggia zamanı geçti modlama vs uğraşıp başarsan dahi toplamda verdiğin paraya alabileceğim makinalar var. Peki hangi makinaları alabilirsin ( ben de bütçe topluyorum şuanda sürekli araştırma halindeyim)
Türkiye içinde:
a- idose gen2 (türkiye garantili ürün almış olursun 36.000 TL ye opv pid almış almış olursun)ama ön demlemesi yok gibi düşünmelisin
b- Bellezza chiara (İtalyan malı ne kadar kötü olabilir ki) yüzde 10 iskontoyla 55.000TL ye alabilirsin ( yedek parça sorunu yaşamazsın çünkü cimbali vs gibi endüstriyel ürünlerin tamir eden tüm mekanikçiler bunu da tamir vs yapabiliyor)
c- lelit mara x( yüksek ısınma süresi sıkıntısı var ama lelit markası sonuçta görünüşü bile çok şık 75.000 TL bence yüksek bu makina için…Yerine profitec veya rocket de bakabilirsin.

Şimdi asıl mevzuya gelelim eğer yurtdışı imkanın varsa:
1-Miicoffee apex V2 gri renk 520 Euro fiyatı(idose gen2 nin gerçekten ön demleme olanı gibi düşün)—Asıl model Gemilai 3007Z
2-Cecotec baristemo Classic 700 Euro—-Asıl model Gemilai 3145
Gibi seçenekler uzar gider

Burda saydığım her makina gemilai üretimi ve malesef Türkiye de veya Avrupa da satışı yok.
Keşke imkanımız olsa da gidip gemilai marka model bir makina alabilsek.
Gemilai sitesini buraya bırakıyorum makinaların ne kadar güzel ve fiyat performans ürünü olduğunu ne kadar kazık yediğimizi anlamanız için…

Sonuç olarak ben ne karar verdim:
Bütçemi topladığım zaman ufak bir Avrupa turu 25kg valiz hakkıyla gelirken Amazon üzerinden satın aldığım bir apex V2+ Df64 türeviyle toplamda 1000 Euro’ya mis gibi set

İyi forumlar…

Ben de bir süredir Profitec Pro 400 kullanıyorum, o yüzden kendi deneyimimden biraz katkı yapayım. Eğer sütlü içecek ağırlıklı tüketilecekse açıkçası Profitec Go bana çok mantıklı gelmiyor. Tek kazan olduğu için espresso aldıktan sonra buhara geçmek, sonra tekrar soğutmak gibi bir iş akışı var. Ara sıra latte/cappuccino yapılacaksa sorun değil ama sürekli sütlü içecek olacaksa bir süre sonra bekleme kısmı biraz can sıkabiliyor.
Pro 400 HX olduğu için en azından espresso ve süt işini aynı anda yapabiliyorum ve bu günlük kullanımda ciddi rahatlık sağlıyor. O yüzden sırf süt tarafı için HX ya da çift kazan düşünmen bence gayet mantıklı bir yaklaşım.
Profitec tarafına gelince; makinenin işçilik kalitesi, kullanılan parçalar ve genel sağlamlık konusunda benim deneyimim çok iyi. Pro 400 gerçekten tank gibi bir makine. İçindeki komponentlerin çoğu zaten standart espresso parçaları olduğu için servis ve parça konusu da çok problemli olmuyor.
Move bence kağıt üzerinde çok güzel bir makine. Çift kazan, PID kontrolü, daha rahat bir iş akışı… ama fiyatı biraz can yakıyor. Yine de uzun yıllar kullanılacak bir makine düşünülüyorsa ve sütlü içecekler ağırlıktaysa mantıklı bir yatırım olabilir.
Kısacası benim bakış açıma göre:
Go → daha çok espresso odaklı ve tek tük sütlü içecek için uygun
HX / dual boiler → sütlü içecek ağırlıklı kullanımda çok daha konforlu
Teşekkür ederim detaylı açıklama için. Pro 400 e baktım ama onun da fiyatı 100 lirayı görmüş malesef.

Hocam dozajlı makine olmasına neden bu kadar önem verdiğinizi pek anlayamadım aslında. Espressonun akışını takip etmek zaten yaklaşık 25-30 saniye alıyor ve arka arkaya 10 shot almayacağınız için tek odak espresso olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca akışı takip etmek hem genel olarak kahveyi anlamak hem de espresso dinamiklerini anlamak adına oldukça faydalı olur.
Yani işin gerçeği 25 - 30 saniye dediğiniz gibi bir şey değil. Ama iki durum var benim çekindiğim. Birincisi böyle bir makineyle uğraşmadığımdan daha önce suyun akış hızı mesela sabit mi yoksa o hızı, azlığı çokluğu benim mi ayarlamam gerekiyor, o vanayı belli ayarda ben mi sabitlemeliyim gibi çekincelerim var. Ama bu böyle benim zannettiğimden çok alakasız basit bir şey olabilir. İkincisi de bende dikkat eksikliği var. O iş benim canımı sıkıyor. Kaç bardak yaparsam bir o kadarını da rezil etmekten korkuyorum biraz. Sürekli böyle baştan baştan yapmak zorunda kalıyorum da gün içinde. O yüzden garanti iş yapayım dedim ama yapamayacağım gibi görünüyor. Neyse yapacak bir şey yok belki zamanla dikkatim de gelişir. 😅

1-Bence takıldığın ilk konuda haklısın ne olursa olsun E61 grup başlığı olan bir makina almalısın ki aldığın her aksesuarı gönül rahatlığıyla al ilerde makinayı büyütünce de kullanırım rahatlığı çok önemli.
2-Mutlaka Pid opv gibi özellikleri olan bir ürün almalısın çünkü kötü bir shot aldığında acaba su soğuk geliyor ondan mı ya da basıncı düşürseydim daha iyi mi olurdu gibi kafanı sürekli kurcalayacak bu sorunlar.
3- peki hangi ürün, bence gaggia zamanı geçti modlama vs uğraşıp başarsan dahi toplamda verdiğin paraya alabileceğim makinalar var. Peki hangi makinaları alabilirsin ( ben de bütçe topluyorum şuanda sürekli araştırma halindeyim)
Türkiye içinde:
a- idose gen2 (türkiye garantili ürün almış olursun 36.000 TL ye opv pid almış almış olursun)ama ön demlemesi yok gibi düşünmelisin
b- Bellezza chiara (İtalyan malı ne kadar kötü olabilir ki) yüzde 10 iskontoyla 55.000TL ye alabilirsin ( yedek parça sorunu yaşamazsın çünkü cimbali vs gibi endüstriyel ürünlerin tamir eden tüm mekanikçiler bunu da tamir vs yapabiliyor)
c- lelit mara x( yüksek ısınma süresi sıkıntısı var ama lelit markası sonuçta görünüşü bile çok şık 75.000 TL bence yüksek bu makina için…Yerine profitec veya rocket de bakabilirsin.

1-Miicoffee apex V2 gri renk 520 Euro fiyatı(idose gen2 nin gerçekten ön demleme olanı gibi düşün)—Asıl model Gemilai 3007Z

Burda saydığım her makina gemilai üretimi ve malesef Türkiye de veya Avrupa da satışı yok.
Gemilai sitesini buraya bırakıyorum makinaların ne kadar güzel ve fiyat performans ürünü olduğunu ne kadar kazık yediğimizi anlamanız için…

Bütçemi topladığım zaman ufak bir Avrupa turu 25kg valiz hakkıyla gelirken Amazon üzerinden satın aldığım bir apex V2+ Df64 türeviyle toplamda 1000 Euro’ya mis gibi set

İyi forumlar…
Teşekkür ederim detaylı anlatım için. Fiyat farkları konusunda yediğimiz kazıklar her alanda aşikar zaten malesef. Ben de bir sürü markanın bir sürü modeline baktım. Çoğu da forumda yazılı zaten ama neye göz koyduysam yok, bitmiş, gelmiyor. Olan bir iki bir şey de bulutlarda geziyor. 🙄 Lelit ve Profitec bakmaya devam edeceğim sanırım. İdose hakkında pek bir bilgim yok ama. Yanlış hatırlamıyorsam makineleri de çinde ürettirdiklerini okumuştum o kadar. Belezza'yı hele hiç bilmiyorum. Birkaç sayfada ürünlerini gördüm. Bakayım neymiş derken fiyatlarını okuyunca görmezden gelip hızlıca kapattım. Ama dediğiniz modele bir bakacağım.
Benim için Avrupaya gitmek falan söz konusu olamaz şimdilik ama umarım siz Avrupa seyahatinizi gerçekleştirme ve istediğiniz ürünleri alıp getirebilme imkanı bulursunuz.

Türkiye içinde:

İyi forumlar…
Bu arada Gemilai makinaları gerçekten çok güzelmiş. Sayfayı açınca zaten direk 3145 te gözüm kaldı. Performansı bilemiyorum tabi ama özellikleri açısından tam aradığım makina. Görüntü olarak da gerçekten çok göze hitap eden modeller yapmışlar. İnşallah kısmet olur. Biraz inceledim de o sebeple tekrar yazmak istedim. Güzel bir sayfa paylaşmşsınız teşekkür ederim.

Pro 400 e baktım ama onun da fiyatı 100 lirayı görmüş malesef

Merhabalar, pro 400’ü 100 liralara nerede gördünüz bilemiyorum ancak bütçenizi biraz daha zorlayabilirseniz kıyas götürmez Drive modeli düşünülebilir. Günümüz şartlarında 135 bin fiyatla gözü kapalı tercih edilebilecek ömürlük bi makine. Dual boiler, PID, rotary pump, flow control ve daha fazlası. Artı üstün malzeme kalitesi.

Bütçe kısıtlı ise
Merhabalar, pro 400’ü 100 liralara nerede gördünüz bilemiyorum ancak bütçenizi biraz daha zorlayabilirseniz kıyas götürmez Drive modeli düşünülebilir. Günümüz şartlarında 135 bin fiyatla gözü kapalı tercih edilebilecek ömürlük bi makine. Dual boiler, PID, rotary pump, flow control ve daha fazlası. Artı üstün malzeme kalitesi.
Ya hocam arkadaş 100 bin lira çok diyor, bütçesini aşıyor belli ki. Siz yüzde 35 daha fiyat arttırıp bunu al diyorsunuz :) Biri de boş ver onu ECM Synchronika II al derse ne olacak? Bunun sınırı yok ki

Biri de boş ver onu ECM Synchronika II al derse ne olacak?
Bana kalırsa gayet mantıklı olur hocam, ‘bir kere al ileride tekrar aynı şeyleri düşünme’ mantalitesiyle diğer önerilere göre çok daha ucuz kalırlar. İkinci el satışta bu yüzden kolay kolay göremediğimiz makineler bunlar. Kaldı ki zaten zorla aldırdığımız yok, kafası karışmış yardım isteyen birine farklı bakış açısı sunmuş olmak niyetiyle yazdım. Selamlar.

Merhaba. Pro 400 espresso perfetto'da 83 lira gözüküyor ama stoğu yok. Beymen'de buldum sadece 104 bin lira o da. Belki başka sitelerde olup da ben de fark etmemiş olabilirim tabi.
Anlattığınız model şahane görünüyor, rotary pump cezbedici. Ben genel bir şey sormak istiyorum. Bilmediğimden biraz araştırmaya çalıştım bu flow kontrol biraz fazlaca ustalık isteyen bir şeye benziyor. Çekirdeği tanımak, el ayarını oturtmak vs beni çok zorlar da ilk etapta, bu işten soğutur mu? Çünkü full acemiyim yani. Derdim biraz hobi olsun bir de lezzetli kahve içeyim. O sebepten biraz kolay öğrenilir bir şey tercih etmeye çalışıyorum. Kalite ve yeterlilik açısından makineyi habire yükseltmek zorunda kalmamak istiyorum. Küçük başlayayım kademe kademe yükselirim kafasında değilim. Bir kere alayım o artık gittiği kadar gitsin istiyorum. Her şeye tabi ki gücüm yetmez fakat imkan dahilinde işte.. Ama akış kontrolü mevzusu beni düşündürüyor yalan yok.

Bütçe kısıtlı ise
Ya hocam arkadaş 100 bin lira çok diyor, bütçesini aşıyor belli ki. Siz yüzde 35 daha fiyat arttırıp bunu al diyorsunuz :) Biri de boş ver onu ECM Synchronika II al derse ne olacak? Bunun sınırı yok ki
Hahaha ya ilk mesajları okudunuz mu bilmiyorum ama ben buralara ikinci el 50 bin liralık simonellilerden geldim. Ta pradan bakınca içinde bulunduğum durum komik geliyor. Bütçenin içinden geçme gayretindeyim üstelik daha değirmen bile almadım. Değirmene ayırdığım parayı makinaya yedirirsem sonra değirmeni halletmenin başka bi yolunu bulabilir miyim diye düşünüyorum 😂 Ama bir noktada durmak zorundayım zaten.
Bana kalırsa gayet mantıklı olur hocam, ‘bir kere al ileride tekrar aynı şeyleri düşünme’ mantalitesiyle diğer önerilere göre çok daha ucuz kalırlar. İkinci el satışta bu yüzden kolay kolay göremediğimiz makineler bunlar. Kaldı ki zaten zorla aldırdığımız yok, kafası karışmış yardım isteyen birine farklı bakış açısı sunmuş olmak niyetiyle yazdım. Selamlar.
Ben size cevap yazmıştım, göndermeden önce uzun bir süre sayfayı açık bırakıp gittim gelince de direk cevabı yolladım. Ama o arada siz bir şeyler yazmışsınız. Denk gelmiş ben gerçekten bir kere alayım sonra düşünmeyeyim mantığındayım onu yazmıştım ama sonsuza kadar açamıyorum bütçeyi malesef. 😁 Yeni bir makina incelemiş oldum yine de. Buraya yazıp vakit ayırıp cevap veren herkesten bir şeyler öğrendim. Oturup okumakla sorduğuna cevap verilmesi farklı şeyler. Bayağı bir yol geldim bence. Flow kontrol işinin nasıl olabileceği hakkında daha net bir fikrim olursa biraz daha rahatlayabilirim sanırım. Ama bunun üstüne de kimse ECM Synchronica 2 tavsiyesinde bulunmazsa çok sevinirim. 😂

Lelit Mara X ve DF64 kombini de sizi mutlu edebilir. Sütlü içecekler içinde performans üzmez. E61 ekosisteminde kalıp ileride büyük makineye geçerseniz aksesuar çeşitliliğiniz olur.
Bütün 58mm cihazlar için geçerli bu durum aslında, e61 olmasına gerek yok.

Anlattığınız model şahane görünüyor, rotary pump cezbedici. Ben genel bir şey sormak istiyorum. Bilmediğimden biraz araştırmaya çalıştım bu flow kontrol biraz fazlaca ustalık isteyen bir şeye benziyor. Çekirdeği tanımak, el ayarını oturtmak vs beni çok zorlar da ilk etapta, bu işten soğutur mu? Çünkü full acemiyim yani. Derdim biraz hobi olsun bir de lezzetli kahve içeyim. O sebepten biraz kolay öğrenilir bir şey tercih etmeye çalışıyorum. Kalite ve yeterlilik açısından makineyi habire yükseltmek zorunda kalmamak istiyorum. Küçük başlayayım kademe kademe yükselirim kafasında değilim. Bir kere alayım o artık gittiği kadar gitsin istiyorum. Her şeye tabi ki gücüm yetmez fakat imkan dahilinde işte.. Ama akış kontrolü mevzusu beni düşündürüyor yalan yok.
Bu düşüncedeyseniz Drive tam size göre bir makine hocam. Flow control gözünüzü hiç korkutmasın, ilk etapta kullanmazsınız. Zamanla makineye ısındığınızda ufak ufak denemelerle başlarsınız. Kahveyi seviyorsanız soğumak bir kenara daha çok ilgi duyarsınız. Adım adım ilerlemek, makineyi sürekli yükseltmek zorunda kalmak kafasında değilseniz zaten bence de yolun sonu denebilecek bir yerden başlamak gayet iyi bir karar olur. Bu makine diğer makinelerden daha ustalık gerektiren bir makine değil aksine bu tür üst seviye makineler daha kullanıcı dostudur, kullanıcı hatalarını daha iyi tolere ederler. Espressoyu sevdiğinizden, geçici bir heves olmayacağından eminseniz harika makine. Bütçe durumu da önemli. Diğer durumlar gözünüzü korkutmasın. hangi makineyi alacak olursanız olun güzel bir hobi hocam, şimdiden hayırlı olsun sizin için.

Bu düşüncedeyseniz Drive tam size göre bir makine hocam. Flow control gözünüzü hiç korkutmasın, ilk etapta kullanmazsınız. Zamanla makineye ısındığınızda ufak ufak denemelerle başlarsınız. Kahveyi seviyorsanız soğumak bir kenara daha çok ilgi duyarsınız. Adım adım ilerlemek, makineyi sürekli yükseltmek zorunda kalmak kafasında değilseniz zaten bence de yolun sonu denebilecek bir yerden başlamak gayet iyi bir karar olur. Bu makine diğer makinelerden daha ustalık gerektiren bir makine değil aksine bu tür üst seviye makineler daha kullanıcı dostudur, kullanıcı hatalarını daha iyi tolere ederler. Espressoyu sevdiğinizden, geçici bir heves olmayacağından eminseniz harika makine. Bütçe durumu da önemli. Diğer durumlar gözünüzü korkutmasın. hangi makineyi alacak olursanız olun güzel bir hobi hocam, şimdiden hayırlı olsun sizin için.
Teşekkür ederim. Ama değirmen de almam gerektiği için Drive beni aşıyor. Yani zaten bunların hepsi aşıyor aslında ama şu an sponsor peşindeyim bakalım halledebilirsem Move ve bir değirmen koparmaya çalışacağım. Hem Drive hem değirmen koparmam imkansız. Yoksa daha aşağılara doğru inmek zorundayım zaten.

Teşekkür ederim. Ama değirmen de almam gerektiği için Drive beni aşıyor. Yani zaten bunların hepsi aşıyor aslında ama şu an sponsor peşindeyim bakalım halledebilirsem Move ve bir değirmen koparmaya çalışacağım. Hem Drive hem değirmen koparmam imkansız. Yoksa daha aşağılara doğru inmek zorundayım zaten.
Hocam bende sizin gibi uzun zamandır espresso makinası arayışındayım ve kafayı lelit mara x e takmıştım. Ama bütçemin üzerinde bir makine ve dediğiniz gibi makinenin yanına güzel bir öğütücüde almak gerek. Sonra düşündüm ,maddi imkanım buna el vermiyor ,zorlamaya ne gerek var. :) Bir kaç gün önce profitec pro go ve eureka mignon zero 65 speddy öğütücü sipariş verdim.6 taksite böldürdüm yavaş yavaş ödeyeceğim. Bir kaç yıl bunlarla takılacağım artık. İleride hayat karşımıza nasıl makineler çıkarır bilemem :)
bu arada öğütücü için single doz bir kıstas olmasın . Genelde 18 gr kahveyi tartıp öğütücüye atıyoruz . ;)

Arkadaşlar Move kullanmış olan var mı aranızda?
Bir de değirmen almam gerekiyor. 35 bin gibi olabilir fiyatı. Ben birkaç tane buldum ama hangisi daha iyidir benim için?
Df64 hem bulamadım hem de o sanırım her seferinde tek shot çeken bir değirmen. Doz ayarı olmasını iyi ama tek seferde biraz fazla çekip saklayamamak biraz işi bozuyor. Ben çünkü genellikle geceleri uyanığım ve gece böyle şeyleri çalıştırmak olmuyor malesef.
Mazzer Mini D diye bir şey buldum iyi midir?
Onun dışında bir iki model Vosco buldum biri A80.
Eureka'lar var ama seveni kadar memnun olmayanı da varmış.
Genel anlamda önerilere açığım yani.

Modelleri seçip fiyat olarak total bir miktar belirleyebilirsem ona göre araştırmalarıma başlayacağım. Olmuyorsa kademe kademe geri düşeceğiz artık.

Hocam bende sizin gibi uzun zamandır espresso makinası arayışındayım ve kafayı lelit mara x e takmıştım. Ama bütçemin üzerinde bir makine ve dediğiniz gibi makinenin yanına güzel bir öğütücüde almak gerek. Sonra düşündüm ,maddi imkanım buna el vermiyor ,zorlamaya ne gerek var. :) Bir kaç gün önce profitec pro go ve eureka mignon zero 65 speddy öğütücü sipariş verdim.6 taksite böldürdüm yavaş yavaş ödeyeceğim. Bir kaç yıl bunlarla takılacağım artık. İleride hayat karşımıza nasıl makineler çıkarır bilemem :)
bu arada öğütücü için single doz bir kıstas olmasın . Genelde 18 gr kahveyi tartıp öğütücüye atıyoruz . ;)
Hayırlı olsun ürünleriniz. Keyifle kullanırsınız umarım. Öğütücü için hiçbir şeye kafayı takma aşamasına daha gelemedim. O kadar araştıramadım daha öğütücüleri 😅 Bana doğum günümden hediye sözü vermiş ama ben şimdi bir şey lazım değil sonra isterim dediğim için hiçbir şey almamış birkaç arkadaşım var. Hakkımı rezerve ettirmeyi becerebildiysem voltran taktiği deneyeceğim bakalım. Move ve bir öğütücüye kadar çıkabilmeyi umuyorum ama artık ne kadar tutarsa.

Arkadaşlar Move kullanmış olan var mı aranızda?
Bir de değirmen almam gerekiyor. 35 bin gibi olabilir fiyatı. Ben birkaç tane buldum ama hangisi daha iyidir benim için?
Df64 hem bulamadım hem de o sanırım her seferinde tek shot çeken bir değirmen. Doz ayarı olmasını iyi ama tek seferde biraz fazla çekip saklayamamak biraz işi bozuyor. Ben çünkü genellikle geceleri uyanığım ve gece böyle şeyleri çalıştırmak olmuyor malesef.
Mazzer Mini D diye bir şey buldum iyi midir?
Onun dışında bir iki model Vosco buldum biri A80.
Eureka'lar var ama seveni kadar memnun olmayanı da varmış.
Genel anlamda önerilere açığım yani.

Modelleri seçip fiyat olarak total bir miktar belirleyebilirsem ona göre araştırmalarıma başlayacağım. Olmuyorsa kademe kademe geri düşeceğiz artık.
Espressoda sabahtan çekeyim akşam kullanırım yapamazsınız maalesef, kahveyi çektiğiniz gibi kullanmanız gerek. Aksi takdirde kahve bayatlar hem kalibrasyonda hem tatsal sıkıntı yaşarsınız önceden öğütürseniz.

Geri