• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Celsius - Burundi Kayanza

1618424072975.png

LİMON | ÜZÜM | KARAMEL | TATLI​

• BÖLGE North Of Burundi,Ghombo Commune
  • YIKAMA İSTASYONU Businde
  • KOOPERATİF Matraco
  • ÇİFTÇİ Küçük Ölçekli
  • YÜKSEKLİK 1850 – 2000 m
  • VARYETE Bourbon
  • YÖNTEM Yıkanmış
  • HASAT YILI 2020 – 2021
  • TEDARİKÇİ BIEN
  • CUPPING SCORE 87,75
KAVURUCUNUN TARİFİ

Burundi - Kayanza

Klik:Comandante 22
Oran: 1:14,5
Filtre:cafec TH3
Kahve:19gr
Su:275,5ml
Sıcaklık:95
Sertlik:80ppm
Ön demleme:60ml/10sn
30.sn geri başla
1.demleme : 200ml/1:00
1:20.sn geri başla
2.demleme: 275,5ml/1:45
Bitiş 2:30-2:40

Son düzenleme:
Denemeye başlayan yok mu :)

Burundi-Kayanza
1)Molent 35 klik
2)Molent 38 klik
3) Molent 30 klik
19 gr kahve
270 ml su
Cafec traditional
1 döküş 60 ml 30 sn bekleme
2 döküş 200 ml e tamamlama 20 sn bekleme
3 döküş 275,5 ml tamamlama 1.45 te bitti
Demleme 2.30 veya 2.35 te bitti.

Ne yaptıysam ekşiliği gideremedim 3 demlemede kahve olayında cok yeniyim :)

4 demlemeyi az önce yaptım,

Molent 33 klik
20 gr kahve
320 ml su
Cafec traditional

1 döküş 60 ml 10 sn 30 sn bekledim
2 döküş 190 ml tamamladım 20 sn bekledim
3 döküş 320 ml tamamlama 1.45 bitiş,
Demleme 2.35 gibi bitti.
Ilk 3 demlemeye göre daha tatli bir fincan yakaladım.

Dediğim gibi çok yeniyim, deneye deneye öğreneceğiz :)

Su sıcaklığı ile ilgili bilgi veremiyorum, anam babam usulu şuan kaynatıp 1 dk bekleyip demlemeye başlıyorum =)

Yol gösterecek olan varsa sevinirim :)

Cok vaktinizi aldım.
Tesekkur ederim

Denemeye başlayan yok mu :)

Burundi-Kayanza
1)Molent 35 klik
2)Molent 38 klik
3) Molent 30 klik
19 gr kahve
270 ml su
Cafec traditional
1 döküş 60 ml 30 sn bekleme
2 döküş 200 ml e tamamlama 20 sn bekleme
3 döküş 275,5 ml tamamlama 1.45 te bitti
Demleme 2.30 veya 2.35 te bitti.

Ne yaptıysam ekşiliği gideremedim 3 demlemede kahve olayında cok yeniyim :)

4 demlemeyi az önce yaptım,

Molent 33 klik
20 gr kahve
320 ml su
Cafec traditional

1 döküş 60 ml 10 sn 30 sn bekledim
2 döküş 190 ml tamamladım 20 sn bekledim
3 döküş 320 ml tamamlama 1.45 bitiş,
Demleme 2.35 gibi bitti.
Ilk 3 demlemeye göre daha tatli bir fincan yakaladım.

Dediğim gibi çok yeniyim, deneye deneye öğreneceğiz :)

Su sıcaklığı ile ilgili bilgi veremiyorum, anam babam usulu şuan kaynatıp 1 dk bekleyip demlemeye başlıyorum =)

Yol gösterecek olan varsa sevinirim :)

Cok vaktinizi aldım.
Tesekkur ederim
Kavrum tarihi nedir çekirdeklerin? G50 ile V60 için 30 klikte öğütüp underextraction almak epey zor olur diye tahmin ediyorum.

7 Nisan hocam :)

Zoru başardık desenize :)
İllaki sizin yaptıklarınızla alakalı olmayabilir durum. Zaten 4. demleme daha iyi demişsiniz. 30 klik G50'de V60 demlemeleri için artık alt sınırlarda, onun için öyle söyledim. Misal geçen ayki Coffee Department çekirdeklerini aşağı yukarı kavrumdan bir hafta sonra demlemiştim, ağzım ekşilikten kupkuru olmuştu. Öğütüm veya suyla alakalı bir durum olmadığından da epey emindim ki 10. günden sonra o çekirdekler epey açıldı. Celsius çekirdekleri için de benzer bir durum geçerli olabilir. Hatta 2. haftadan sonra da açılmaya başlayabilir, biraz dene yanıl yapmak gerekiyor ne olursa olsun. Onun dışında kavurucunun kendi paylaştığı tariflerdeki su sıcaklıkları genelde 94 derece ve üstü. 1 dakika beklemek dereceyi nereye indirir emin değilim ama light roast olan bu çekirdeklerde yüksek dereceli su kullanmak daha iyi çözünme sağlayabilir. Sizin için de bekleme süreleri değişebilir veya basit bir termometre alarak da ölçüm yapabilirsiniz. Yine kahve-su oranına bakacak olursak kavurucunun tariflerinde 1:14 hatta bazı çekirdeklerinde 1:13 kullandıklarını yazmışlar, bu da ayri bir parametre. Kullandığınız su yine tabi büyük bir etken. Forumda genel olarak kullanılan bazı sular var (Buzdağı, Abant, Nestle Pure Life gibi), eğer çok farklı bir su kullanıyorsanız bunlarla da denemeler yapabilirsiniz.

Son düzenleme:
İlla ki sizin yaptıklarınızla alakalı olmayabilir durum. Zaten 4. demleme daha iyi demişsiniz. 30 klik G50'de V60 demlemeleri için artık alt sınırlarda, onun için öyle söyledim. Misal geçen ayki Coffee Department çekirdeklerini aşağı yukarı kavrumdan bir hafta sonra demlemiştim, ağzım ekşilikten kupkuru olmuştu. Öğütüm veya suyla alakalı bir durum olmadığından da epey emindim ki 10. günden sonra o çekirdekler epey açıldı. Celsius çekirdekleri için de benzer bir durum geçerli olabilir. Hatta 2. haftadan sonra da açılmaya başlayabilir, biraz dene yanıl yapmak gerekiyor ne olursa olsun. Onun dışında kavurucunun kendi paylaştığı tariflerdeki su sıcaklıkları genelde 94 derece ve üstü. 1 dakika beklemek dereceyi nereye indirir emin değilim ama light roast olan bu çekirdeklerde yüksek dereceli su kullanmak daha iyi çözünme sağlayabilir. Sizin için de bekleme süreleri değişebilir veya basit bir termometre alarak da ölçüm yapabilirsiniz. Yine kahve-su oranına bakacak olursak kavurucunun tariflerinde 1:14 hatta bazı çekirdeklerinde 1:13 kullandıklarını yazmışlar, bu da ayri bir parametre. Kullandığınız su yine tabi büyük bir etken. Forumda genel olarak kullanılan bazı sular var (Buzdağı, Abant, Nestle Pure Life gibi), eğer çok farklı bir su kullanıyorsanız bunlarla da denemeler yapabilirsiniz.
Sağol hocam, zaman ayırıp uzun uzun yazmışsın, kesinlikle beklemek gerekiyor onu fark ettim. Sicaklik olayına kesin çözüm olarak timemore kettle almak olacak, bir aksilik olmazsa haftaya alacağım onuda :) Su oranlarini ilk demlemelerde 1:14,5 olarakta kullandım :) Su hamidiye Uludağ premium kullandım. Ama sonuc ilk demlemelerde hic değişmedi.
Bende sizin düşündüğünüzü düşünüp beklemeye karar verdim.

Tekrar teşekkürler.

7 Nisan tarihli kavrum paketi dün akşam açtım. Çekirdek ve öğütülmüş halinde hafif yanık ve isli bir koku aldım, ama çok az belli belirsiz. Sonra sitesinde verilen parametrelerinin hepsini birebir kullanarak bir demleme yaptım plastik v60 ile. Hiç bir tadım notasını alamadım desem yeridir, gövdeli kahveler içmeyi sevmeme rağmen ağır geldi diyebilirim.

Aynı parametreleri birde cafec dripper kullanarak deneyeceğim, bakalım nasıl olacak.

Elinde farklı reçetesi olan var ise paylaşırsa sevinirim.

Bu kahveyi bir türlü beceremedim .90 dereceye kadar indim . Ağzımda hep isli bir tat kaldı.

7 Nisan tarihli kavrum paketi dün akşam açtım. Çekirdek ve öğütülmüş halinde hafif yanık ve isli bir koku aldım, ama çok az belli belirsiz. Sonra sitesinde verilen parametrelerinin hepsini birebir kullanarak bir demleme yaptım plastik v60 ile. Hiç bir tadım notasını alamadım desem yeridir, gövdeli kahveler içmeyi sevmeme rağmen ağır geldi diyebilirim.

Aynı parametreleri birde cafec dripper kullanarak deneyeceğim, bakalım nasıl olacak.

Elinde farklı reçetesi olan var ise paylaşırsa sevinirim.
celsiusun bug'ını buldum sanırım.. tüm kahveler için tek reçete.. (bu kahveyi almamıştım, diğer tüm kahvelerde bu reçeteyi kullanıyorum..)

15gram kolay v60/origami tarifi:

15-250gr, Nestle, 93-94°C
traditional filtre,
cmd 22-24 klik damak tadına göre,
45gr blooming 30 saniye, kalan su tek döküşte 1.10a kadar..

celsiusun bug'ını buldum sanırım.. tüm kahveler için tek reçete.. (bu kahveyi almamıştım, diğer tüm kahvelerde bu reçeteyi kullanıyorum..)

15gram kolay v60/origami tarifi:

15-250gr, Nestle, 93-94°C
traditional filtre,
cmd 22-24 klik damak tadına göre,
45gr blooming 30 saniye, kalan su tek döküşte 1.10a kadar..
Teşekkürler üstat, yarın deneyeceğim bu tarifi. Adado ve el paraiso içinde denerim.

Sitesindeki tarifi cafec dripper ile demledim bu sefer. Su buzdağı, öğütüm molent g50 de 40 klik. Süre 3:05 oldu, 2:30-2:40 için 45 kliklere çıkmak lazım sanırım. İçimi daha yumuşak ve aromatik oldu diyebilirim ama notalardan eser yoktu, ben alamadım en azından.

V60 ile ne yaptıysam hiç verim alamadığım bu çekirdeği en son immersion denedim ve tadım notlarını alabildiğim çok güzel bir fincan çıktı en sonunda.

18 gr molent 45 klik kahve, 270 ml buzdağı 94 derece su, cafec traditional filtre (son parti akışı yavaş olan), Hario v60 switch dripper.

50-55 gr su ile blooming (kaşık ile karıştırma ve sallama ile güzel bir ajitasyon), 30.saniyede kuvvetli döküş ile 270ml e tamamladım ve kaşıkla tekrar kuvvetli bir şekilde karıştırdım. 2:00 da akışı başlattım hemen bir spin yaptım, yarıda tekrar bir spin yaptım. Toplamda 3:20 gibi bitti demleme.

Limon ve karamel notaları belirgin, tatlı ve içimi keyifli bir fincan oldu. Bu demleme bu çekirdek hakkındaki bütün düşüncelerimi değiştirdi. Kuru kokuda olan hafif isten fincanda eser yoktu.

Geri