• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bugün İçtiğiniz Espresso

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Portafiltre değişiminin süreyi etkilememesi gerek. Sepet değiştirmek etkileyebilir.

Evet benim eski makineye de talip olmuştunuz, Pavoni'de öğrenme süreci biraz uzun sürebiliyor. Isı stabilizasyonu konusuna eğilmenizi ve bununla ilgili birçok video izlemenizi tavsiye ederim. Deneyim kazandıkça birçok makineye nal toplatacak bir makine olduğunu gözlemleyeceksiniz. :)
90 saniyelere çıkmazsınız, akış süresi 25-30 saniye sürüyor çünkü. Ön demleme uzadıkça kahve daha geçirgen oluyor zaten. Çok ince öğütülmüş kahveye direk baskı yaptığınızda tıkanır mesela, ama ön demlemeyi uzun tuttuğunuzda tıkanmaz aynı incelikte...
Bu arada YouTube'da Fellini Teknik videolarını da izlemenizi tavsiye ederim.
Kesinlikle kapasite olarak çok potansiyeli olan bir alet, tek fark iş yükü kullanıcıda. Benzer işleri makineye yaptırmak istediğinizde fiyat skalası çokça yukarı çıkıyor. 90 saniye ön demleme için oluyor yanlış aktarmış olmayayım, akışı o kadar uzun almak mümkün değil zaten. Öğütümü inceltip kolu açık bıraktığınızda kazandaki 1 barlık basınçla uzunca bir ön demleme imkanı var. Bu şekilde garip bir filtre kahve demleme yöntemi bile çıkarılabilir :) Tabii şu anda ince ayar ve kusursuz shot almak üzere yaptığım şeyler değil bunlar, sadece makinenin sınırlanırını görmek için oynuyorum diyebilirim.

Dediğiniz gibi termal yönetim makinenin en dikkat edilmesi gereken konusu, onu da dijital termometre ile gözlemleyerek çözmek mümkün. Zaten belli bir süreden sonra makineyi kendi haline bıraktığınızda ortalama hangi sıcaklık aralığında çalıştığını gözlemleyebiliyorsunuz. Fellini biraz tartışılır bir konu gibi geliyor bana, arkasındaki mantığa göre çok gerekli görmediğim bir konu açıkçası ama blooming gibi yöntemlere ilgim var diyebilirim.

Sistemi tamamlayıp yeterli tecrübeden sonra bir inceleme yazmayı düşünüyorum, yurt dışında bu kadar kabul görmüş bir makineyi Türkçe kaynaklarda da tanıtmak faydalı olacaktır.

Son düzenleme:
Kavurucu: Spada
Çekirdek: Colombia Narino Juananambu
Kavurma Profili: Omni
Değirmen: Comandante / 7 klik
Kahve Miktarı: 19 gr
Çıktı: 44 ml
Süre: 36 sn
Makine: Picopresso

Yine 1 ayı geçmiş ama kendi paketinde iyi muhafaza edilmiş bir çekirdek. İnsan bazen bi 6.5 klik aramıyor değil, ama direnicem biraz daha red clix'e :). Ortaya harika bir shot çıktı. Misket limon suyu içiyor gibiydim. Rahatsız edici bir asiditesi kesinlikle yok, daha çok tatlı meyvu suyu gibiydi. Tek ve en net aldığım tat buydu ve beni çok mutlu etti.

LA DİVİSİA – GEİSHA NATURAL ANAEROBİC zümrüt karaca

Bugüne kadar içtiğim en karışık duygular uyandıran espressolardan biri oldu, aramolarını aşırı belirgin şekilde hissettiriyor, nerdeyse şu meyve diyeceğim kıvama geldim ki bu bende nadir olur, sevdim mi; karıştım, sevmedim mi; kesinlikle hayır,
ilk denememdi devam edeceğim. Ofiste standart filtre kahve makinesiyle de içmiştim bence başarılıydı, alt kattan kokusuna gelenler oldu 😶

Sevgiler

Portafiltre değişiminin süreyi etkilememesi gerek. Sepet değiştirmek etkileyebilir.

Evet benim eski makineye de talip olmuştunuz, Pavoni'de öğrenme süreci biraz uzun sürebiliyor. Isı stabilizasyonu konusuna eğilmenizi ve bununla ilgili birçok video izlemenizi tavsiye ederim. Deneyim kazandıkça birçok makineye nal toplatacak bir makine olduğunu gözlemleyeceksiniz. :)
90 saniyelere çıkmazsınız, akış süresi 25-30 saniye sürüyor çünkü. Ön demleme uzadıkça kahve daha geçirgen oluyor zaten. Çok ince öğütülmüş kahveye direk baskı yaptığınızda tıkanır mesela, ama ön demlemeyi uzun tuttuğunuzda tıkanmaz aynı incelikte...
Bu arada YouTube'da Fellini Teknik videolarını da izlemenizi tavsiye ederim.
Portafiltre ile gelen sepeti kullandım, farkı görmek için, bugün ims nanoya geçtim, optimize oldu👌🏻

Kavurucu: Fam Coffee Family
Kahve: Hambella Espresso Kavrum 29. Gün
Su: Buzdağı 94°
Oran: 18/42 27 saniye akış ( Kav. Tavs: 28-32)
Makine: Lelit Bianca Standart 9 Bar Demleme
Sepet: 14-18 Gr IMS Lelit stock
Değirmen: Eureka Mignon Perfetto
Tatlar: Tatlı, dengeli asidite, orta gövdeli, meyvemsi

Sevgili Nisan Usta indirim yaptığında üç paket Hambella espresso kapmıştım, bugün son paketi açtım. Bu kahvede kavurucu tavsiyesi çok iyi sonuç verdiği için verdiği süreyi bulmaya çalıştım. 2. pakette kalan ayar çok ince geldi, 45 saniye kadar sürdü, bitter tattı. Sonra kalına da fazla gitmişim, sınıra 1 saniye uzak kaldım. :) Ama yine de keyifli... Şeftali, kayısı benzeri bir meyvemsilik eşlik ediyor. Aftertaste olarak sanki yarım saat önce şeftali yemişsin gibi hissi kalıyor. Toplu alıma kalırsa 1 kilo çekeceğim. :)

20211225_122305.jpg

@sncy Video ve yazı dili iştah açıcı olmuş. Elinize sağlık. Ben esas bardağı merak etmiştim. Kruve mi o acaba?

Ofiste standart filtre kahve makinesiyle de içmiştim bence başarılıydı, alt kattan kokusuna gelenler oldu 😶
Bazı ofislerde ne kahveler demleniyor. Biz okulda çay ocağına yeni kavuştuk, ucuzluk marketten çay ve karton bardakla keyfeyliyoruz. :)

Gün geçtikçe daha da çok sevmeye başladım ben bu işi. Ancak 70ml su haznesine göre az gibi geldi bana bu çıktı, 40-45ml ancak var o çıktı. Bardak 80ml bu arada.

Kavurucu: Calibre Coffee
Çekirdek: Honduras Comsa (23/11 kavurma)
Kavurma Profili: Filtre
Değirmen: Molent G50 / 3 klik
Kahve Miktarı: 17 gr
Çıktı: 40-45 ml
Süre: 50 sn
Makine: Flair Pro2

oVReEN.jpg

oVRU8e.jpg

Son düzenleme:
Kavurucu: Kawa
Çekirdek: Costa Rica - Fernando Cordero
Kahve Miktarı: 21 gr
Çıktı: 40 gr
Süre: 31 sn
Makine: Lelit Bianca
Değirmen: Mahlkönig Vario 7-A / seramik dişli ile

Ağız sulandırıcı asiditesi, canlı aroması ve güçlü aftertaste'i ile son zamanlarda espressoda denediğim en iyi çekirdeklerden diyebilirim.

Önceki deneyimlere ek olarak, dinlendikçe daha stabil ve tok bir yapı halini alıyor tadı. Özellikle ristretto çıktılarını baya sevdim.

*Bellek yetersizliği uyarısı sebebiyle görsel eklemedim.

Son düzenleme:
Kahve: Juan Pablo Palavio Montoya (10 Aralık)
Makine: Flair Pro 2
Öğütücü: Comandante Red 14 klk
Oran: 16 gr/40 gr
Su: Munzur Su
Süre/Profil: Süre tutmadım. Öncelikle 2 bar , ardından düzenli artışla 8 bar sonrasında azalışla 6bar ve bitiş.

Uzun süredir görev, tatil vs derken espressodan uzak kalmıştım, özlemişim.😎 İlk denemede istediğim akış ve kıvamı yakalamak da ayrı bir mutlu etti. Kızımla balkonda tadını çıkardık.

Fincanda gövde geride ama asidite başlangıçtan bitişe oldukça keyifliydi. Meyvemsi ve öne çıkan bir asidite diyebilirim. Klasik espresso severlerin beğenmeyeceği bir demleme oldu ama ben bu çekirdeğe espresso ile devam etmeye karar verdim. Biraz daha gövdeyi öne çıkarabilirsem tam istediğim gibi olacak. Herkese mutlu pazarlar, keyifli fincanlar dilerim.☕👋

Ekli dosyalar

• C16C32AF-1407-40EA-BB48-FAD509B5790C.jpeg
    C16C32AF-1407-40EA-BB48-FAD509B5790C.jpeg
    92.2 KB · Görüntüleme: 94
Kavurucu: Cleancup
Çekirdek: Ethiopia Konga
Kahve Miktarı: 16.5gr
Çıktı: 38 ml

Şu ana kadar içtiğim en tatlı çıktılardan biri oldu. Biraz meyvemsilik, az biraz asidite var; ama en çok vuran gövdesindeki o tatlılığıydı. V60'ta zaten çok tatlı ve keyifli bir kahve çıkarabilmiştim; ama espressoda bu kadar tatlı bir shot çıkacağını tahmin etmezdim, daha asidik beklerdim.

Kavurucu: Preon Coffee Roastery
Çekirdek: Espresso Northwest
Kavurma Profili: Espresso
Kahve Miktarı: 16.5gr
Çıktı: 39 ml

Klasik çikolata ve kuruyemiş tatlarına sahip bir blendin yanında hafif narenciye ve meyvemsilik tatları aldım. Gayet zarif bir gövdesi ve tadı var. İlk kez @Beytbaba 'dan kahve aldım (elimde filtre ve espresso için birkaç farklı çekirdek daha var) ve çekirdeklerin kavrumunu ve homojenliğini çok beğendim.

Ekli dosyalar

• IMG_20211228_214858.jpg
    IMG_20211228_214858.jpg
    124.7 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleme:
Her ne kadar espresso diye başlayıp Americano olarak hayatına devam ettiyse de doğuşu itibariyle bu başlığa girmeye hak kazandı bence :)

Çekirdek: Omar de Jesús Echavarría Ospina (23/11 kavurma)
Değirmen: Molent G50 / 3 klik
Kahve Miktarı: 18 gr
Çıktı: 45-50 ml
Süre: 60 sn
Makine: Flair Pro2

oyjRC8.jpg

Kahvefabrikası
Colombia Villa Clabelinota Espresso 24.12.2021
Sırma Su Şekerpınarı 94°
18/36
Lelit Bianca 9 Bar
Eureka Mignon Perfetto
Ims 14-18 Ims Lelit Stock Sepet
Süre: ilk damlayla 42 Sn (İlk shotun günahı)
Tat: Çok tatlı, çok gövdeli, hafif asidik, sıfır bitterlik ve adı konamamış hafif meyvemsi-karamelize aromalar

Her güzel şeyin sonunun geldiği gibi Fam Hambella bitince degass megass demeden 7. günde ilk denememi yaptım. Bir kere çekirdeklerin görsel olarak ciddi manada koyu olduğunu söylemek mümkün, fakat yağlı değildi. Referans öğütümüm çok ince geldi, ilk damlalar ön demlemesiz 12. saniye civarı geldi. Bitter olacak yanık olacak derken, hiç acılık olmayan, çok dolgun, çok yüksek gövdeli ve çok tatlı bir shot aldım. Arkadan şarabımsı meyvemsi aromalar da eşlik etti. Uçarı kaçarı olmayan, espresso gibi espresso demek mümkün... Ben çok keyif aldım, maksimum faydayı sağladığım nokta çok daha iyi olacak. Ama "Nordictir vardır bir hikmeti" mottosuyla yaklaşılıp kompleks bir espresso arayanları tatmin etmeyeceğini düşünüyorum. En azından ilk izlenimim bu yönde.:)

20211231_155300.jpg

El Salvador Siberia

Ekli dosyalar

• CEDC30A5-5705-4F27-B5CE-9377717078BF.jpeg
    CEDC30A5-5705-4F27-B5CE-9377717078BF.jpeg
    107.9 KB · Görüntüleme: 78
  • 051F0C9D-C52D-47DC-94C1-2F58558F7BB5.jpeg
    051F0C9D-C52D-47DC-94C1-2F58558F7BB5.jpeg
    114.5 KB · Görüntüleme: 104
Kahve: Pink Star (14 Aralık)
Kavurucu: Kafein Kültür
Makine: Flair Pro 2
Öğütücü: Comandante Red 15 klk
Oran: 16 gr/40 gr
Su: Munzur Su
Süre/Profil: Süre tutmadım. Öncelikle 2 bar , ardından düzenli artışla 9 bar sonrasında azalışla 6bar ve bitiş.

İlk yudumlarımda, galiba tecrübeli arkadaşların klasik espresso tadı diyerek aktardığı, gövdeli ve aromasız, düz ama keyifli bir shot tadı aldım fakat sonlara doğru hafif acılaştı. Biraz daha üzerinde oynamam gerekiyor. Hepimize keyifli pazarlar.☕👋

Ekli dosyalar

• CE183B0A-7958-4835-9452-3A68AB703807.jpeg
    CE183B0A-7958-4835-9452-3A68AB703807.jpeg
    119.4 KB · Görüntüleme: 96
El Salvador Finca La Siberia

Ekli dosyalar

• espresso2.jpg
    espresso2.jpg
    103.5 KB · Görüntüleme: 85
Kahve: Etiyopya Sidamo Gr1
Kavurucu: Brownberry
Makine: Beko (Gaggia)