• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Askı Konu - Forum Kuralları ve Bilgilendirme Metni

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Genel olarak kurallardan

• Memnunum

Oy: 169 92.3%
  • Memnun Değilim

Oy: 14 7.7%

• Kullanılan toplam oy
    183
  • Anket kapatılmış .
2. maddeye sonradan eklenen (f) bendine katılmıyorum.

Çeşitli nedenlerle birden fazla üyelik kullanan insanlar olabilir. Başlıklarda kendi düşüncesini desteklemek için kuklacılık yapılmıyorsa veya anketleri manipüle etmek için mükerrer hesap açmıyorsa, bir kişinin birden fazla hesabının bulunması ne gibi bir sorun yaratır ki?

Ayrıca bu vesileyle aklıma gelen bir konuyu sormak isterim: Sitenin gizlilik politikasında "hangi veriler işlenmektedir?" başlığı altında belirtilen veriler net ve tam olarak hangi kalemleri kapsıyor? Bu kullanıcı verilerini kimler görüntüleyebiliyor ve inceleyebiliyor?

İleride bu kullanıcı verilerine şikâyet üzerine mi, şüphe üzerine mi, yoksa düzenli olarak herkese mi bakılacak? Yapılan incelemenin sebepleri ve sonuçlarının kaydı tutulacak veya forumda paylaşılacak mı?
Hangi sebepler ile birden fazla hesap açılması gerekir? Forum ortamında bir kişi birden fazla hesaba neden ihtiyaç duyar düşünüyorum bulamıyorum, belki sizden düşünmediğim bir bakış açısı gelir.

Hangi sebepler ile birden fazla hesap açılması gerekir? Forum ortamında bir kişi birden fazla hesaba neden ihtiyaç duyar düşünüyorum bulamıyorum, belki sizden düşünmediğim bir bakış açısı gelir.
Amerika'yı yeniden keşfetmenin bir alemi yok. Kullanıcı ilişkileri konusunda altın standarda sahip olduğunu düşündüğüm İngilizce Wikipedia'da birden fazla hesabın meşru kullanımı konusu şu şekilde ele alınıyor, naçizane okumanızı tavsiye ederim: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sockpuppetry#Legitimate_uses

2. maddeye sonradan eklenen (f) bendine katılmıyorum.

Çeşitli nedenlerle birden fazla üyelik kullanan insanlar olabilir. Başlıklarda kendi düşüncesini desteklemek için kuklacılık yapılmıyorsa veya anketleri manipüle etmek için mükerrer hesap açmıyorsa, bir kişinin birden fazla hesabının bulunması ne gibi bir sorun yaratır ki?

Ayrıca bu vesileyle aklıma gelen bir konuyu sormak isterim: Sitenin gizlilik politikasında "hangi veriler işlenmektedir?" başlığı altında belirtilen veriler net ve tam olarak hangi kalemleri kapsıyor? Bu kullanıcı verilerini kimler görüntüleyebiliyor ve inceleyebiliyor?

İleride bu kullanıcı verilerine şikâyet üzerine mi, şüphe üzerine mi, yoksa düzenli olarak herkese mi bakılacak? Yapılan incelemenin sebepleri ve sonuçlarının kaydı tutulacak veya forumda paylaşılacak mı?

Birden fazla hesap açan kişi, makul sebebiyle yönetime bunu bildirirse bunun sorun olacağını sanmıyorum. Onun haricinde iyi niyetle bile olsa açılan diğer hesapların sürekli kontrolü gerekir ki bu da çok saçma bir iş yükü demek.
Bu forumun da üzerine kurulduğu Xenforo ve buna benzer bütün alt yapılarda üyelerin sireye erişim sağladıkları ip adresi yönetici tarafından görüntülenebilir. Şüpheli bir durumda yönetici bu ip çakışmalarını kontrol eder. Aynı haneden giriş yapan 2 kişi olması ihtimaline karşılık da üyeliklerin forum içerisindeki herkese açık hareketlerini gözler. Bu şekilde bir karara varır ya da üyeye direkt olarak sorar.
Birden fazla üyelik açmanın nedenlerine gelecek olursak, ticari kimlik sahibi kimselerin ticari ve şahsi hesaplarını ayırma isteğinden başka aklıma bir sebep gelmiyor ki; böyle bir durumda da yukarıda söylediğim gibi yönetime önceden bilgisi verilir ve verilmelidir.

• b) Doğrudan hakaret içermese de forum üyelerini veya bir grubu haklı olarak rahatsız edebilecek ironiler, söylemler, iddialar. (30 Puan)

Genel olarak ben de memnunum işaretledim; ama birinin yaptığı ironi bir başkasını ya da bir grubu (ki bu ‘grup’ önceden birbirini tanıyan bir grup da olabilir) rahatsız ediyor diye ceza yazmayı sağlam bir zemine oturtamıyorum ben kafamda. Kişinin ya da kişilerin rahatsız olması bir başkasını cezalandırmak için yeterli değildir ve ifade özgürlüğüyle taban tabana zıttır. Kaldı ki bahsedilen “rahatsız” olma eşliği kişiden kişiye ve jenerasyondan jenerasyona göre değişmektedir. Niyetinizin böyle olmadığını tahmin edebiliyorum ama bu tarz muğlak kurallar birçok platformda moderatör görevi üstlenen kişilerin, kurallardaki diğer “suçlara” girmeyen ama yine de bir şekilde hoşlanmadığı içerikleri kaldırmak için kullandığı kurallara benziyor.

Amerika'yı yeniden keşfetmenin bir alemi yok. Kullanıcı ilişkileri konusunda altın standarda sahip olduğunu düşündüğüm İngilizce Wikipedia'da birden fazla hesabın meşru kullanımı konusu şu şekilde ele alınıyor, naçizane okumanızı tavsiye ederim: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sockpuppetry#Legitimate_uses
Link için teşekkürler, wikipedia bir forum değil dolayısı ile referans olacağını da düşünmüyorum. Siz bir kahve forumunda birden fazla aktif hesap bulunmasının nasıl bir gerekliliği olduğunu düşünüyorsunuz? Belirli durum var mı örnek verebileceğiniz?

Bizim gibi tek hesap kullananlar için pek mantıklı bir açıklaması yok tabiki birden çok hesap açmanın. Bizim nedenini anlamamız da zor. Ama nedendir bilinmez bunu ciddi şekilde yapanlar var. Paikolojik anlam veremediğimiz bir çok bozukluk var, bu da onlardan biri muhtemelen. Mesela yakın zamanda alım satım bölümünde 4. heaabını açan bir arkadaşımız vardı neden açtığını kendisine sormak lazım. Herhalde Comandantevenge kullanıcı adı bunlardan biriydi.

Ben kurallara ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Bu işe emek veren gönül veren kesimin belli bir seviyeye sahip bir olduğunu ve iyiniyetle aşılmayacak sorunların bulunduğunu düşünmüyorum. Sadece birkaç sivri dilli arkadaş var onlar da biraz kendini törpülerse herşey ok bence.

yani düşününce, belki firma yetkili hesabı ve firmadakilerin şahsi hesabı ayrı olabilir. Bunun dışında benim de aklıma neden 2. hesap gerektiğiyle ilgili bişey gelmiyor. Yani eğer biri gerçek kişi kimliğinin dışında garip garip bişeyler yapıyorsa lazım olur.

Bu da aklıma başka bişey getirdi. Geçen gün bir ilan gördüm. Bu ilandaki ekipmanın aynısını tam set olarak gözümle endüstriyel bir kahve firmasının ofisinde gördüm. Hatta bana forumdaki fiyatıyla teklif edildi ayak üstü. Bu durumda aslında firma sahibi olup burda kendilerini bu şekilde tanıtmayan arkadaşlarımız olduğunu da düşünüyorum.

yani düşününce, belki firma yetkili hesabı ve firmadakilerin şahsi hesabı ayrı olabilir. Bunun dışında benim de aklıma neden 2. hesap gerektiğiyle ilgili bişey gelmiyor. Yani eğer biri gerçek kişi kimliğinin dışında garip garip bişeyler yapıyorsa lazım olur.

Bu da aklıma başka bişey getirdi. Geçen gün bir ilan gördüm. Bu ilandaki ekipmanın aynısını tam set olarak gözümle endüstriyel bir kahve firmasının ofisinde gördüm. Hatta bana forumdaki fiyatıyla teklif edildi ayak üstü. Bu durumda aslında firma sahibi olup burda kendilerini bu şekilde tanıtmayan arkadaşlarımız olduğunu da düşünüyorum.
Teşekkürler. Deneyiminiz ilginç olmuş gerçekten.

Şöyle düşünüyorum, bir tüzel kişiyi temsil eden gerçek kişinin 2. bir hesap açması gerekirse (ki zaten bu durumda iki ayrı kişi oluyor), tüzel kişi yanında firma olduğuna dair daha önce de konuşulan onaylı bilgisi olmalı ve temsil eden gerçek kişinin de hesabı yanında o tüzel kişi ile ilişkisi olduğunu belirtmesi gerekir sanırım.
Bu durumda dahi işler karışık oluyor zira firmayı temsil eden gerçek kişi kendi hesabı üzerinden ben firmadan bağımsız olarak bu yorumu yapıyorum diyebilir mi? Derse ne kadar gerçekçi olur.

Benim aklıma bir kahve forumunda birden fazla hesap açılmasına neden olacak (gerçek/tüzel kişi ayrımı hariç) bir durum gelmiyor. Kaçırdığım birsey mi var anlamaya çalışıyorum, bu sebeple soruyorum bu arada.

Teşekkürler. Deneyiminiz ilginç olmuş gerçekten.

Şöyle düşünüyorum, bir tüzel kişiyi temsil eden gerçek kişinin 2. bir hesap açması gerekirse (ki zaten bu durumda iki ayrı kişi oluyor), tüzel kişi yanında firma olduğuna dair daha önce de konuşulan onaylı bilgisi olmalı ve temsil eden gerçek kişinin de hesabı yanında o tüzel kişi ile ilişkisi olduğunu belirtmesi gerekir sanırım.
Bu durumda dahi işler karışık oluyor zira firmayı temsil eden gerçek kişi kendi hesabı üzerinden ben firmadan bağımsız olarak bu yorumu yapıyorum diyebilir mi? Derse ne kadar gerçekçi olur.

Benim aklıma bir kahve forumunda birden fazla hesap açılmasına neden olacak (gerçek/tüzel kişi ayrımı hariç) bir durum gelmiyor. Kaçırdığım birsey mi var anlamaya çalışıyorum, bu sebeple soruyorum bu arada.
Alım satım bölümünde dolandırıcılık mesela. Burada güven çok ön planda. Ama her isteyeninde rahatlıkla üye olabildiği bir forum burası. En azından alım satım bölümü için belki referans sistemi türü birşey geliştirilebilir. Dolandırıcılar için bizim alımsatım bölümümüz iştah kabartıcı olacaktır muhtemelen.

Alım satım bölümünde dolandırıcılık mesela. Burada güven çok ön planda. Ama her isteyeninde rahatlıkla üye olabildiği bir forum burası. En azından alım satım bölümü için belki referans sistemi türü birşey geliştirilebilir. Dolandırıcılar için bizim alımsatım bölümümüz iştah kabartıcı olacaktır muhtemelen.
Bu konuya iyi ki değindiniz hocam. Aklıma gelmişti ama yazmayı unutmuştum.
Forumda alım-satım ilanı açabilmek için mesaj sayısı şartı getirilebilir. Bu, elindekileri iyi niyetle satmak isteyip foruma gelen kullanıcıyı küstürmeyeceği gibi, kötü niyetli kimseler için de bir miktar caydırıcı olur diye düşünüyorum.

Merhabalar. Forum ile ilgili birkac önerim olucakti:
1) daha önce de bahsedildigini düsünüyorum firma/roastery yetkililerine editör/yönetici gibi bir adet banner verilmesi.

2) profili gizlemenin kaldirilmasi.
Kavuruculardan cekirdek bilgilerinde seffaflik bekliyoruz, kahveseverler olarak da seffaf olmaliyiz. Bunu isteme nedenim: x kisisi y firmasina gidip bir seyi begenmedigini yaziyorsa, önceki mesajlarina bakip neyi begendigini görmek. Veya 2. el satis yapan kisinin daha önce forumda ne yazdigini görmek güveni arttiracaktir..

forum kalabaliklastikca özellikle yeni üyeler biraz trol olabiliyor..

Dikkate alacaginizi dusunuyorum, tesekkur ederim

Link için teşekkürler, wikipedia bir forum değil dolayısı ile referans olacağını da düşünmüyorum. Siz bir kahve forumunda birden fazla aktif hesap bulunmasının nasıl bir gerekliliği olduğunu düşünüyorsunuz? Belirli durum var mı örnek verebileceğiniz?
Bir kişinin birden fazla hesap açabilmesinin bir gereklilik olduğundan ziyade, bunu meşru kılacak sebepler olabileceğini söyledim ve verdiğim linkte de buna dair örnekler var. Bunun tartışmaların selameti, güvenlik, gizlilik gibi nedenleri olabileceği gibi, mizah amaçlı çoklu hesaplar da açılabilir.
Tamamen atıyorum, birisi hiç beklenmeyecek bir cihazla mükemmel bir shot alarak forumda paylaşır, sonra altta birisi mizah amaçlı açtığı "kaplan_deseni" hesabıyla "Arkadaşlar olay doğru, ben o shottaki kaplan deseniyim" diye bir gönderi paylaşabilir. Veya kişisel olarak ihtilaflı olduğunuz bir kişinin açtığı konuya yardımcı olmak için bir cevap yazmak istersiniz ancak bunu kendi hesabınızdan yapmak istemezsiniz, böyle bir durumda sizinle doğrudan ilişkilendirilmeyecek bir hesapla o başlığa yazabilirsiniz. Keylogger kullanılan bir cihazdan giriş yaptığınızda, kullanıcı adınızın öğrenilmesini (belki başka platformlarda da aynı özgün kullanıcı adını kullanıyorsunuzdur mesela?) veya forumdaki diğer faaliyetlerinizin öğrenilmesini istemezsiniz gibi gibi.

Bir kişinin birden fazla hesap açabilmesinin bir gereklilik olduğundan ziyade, bunu meşru kılacak sebepler olabileceğini söyledim ve verdiğim linkte de buna dair örnekler var. Bunun tartışmaların selameti, güvenlik, gizlilik gibi nedenleri olabileceği gibi, mizah amaçlı çoklu hesaplar da açılabilir.
Tamamen atıyorum, birisi hiç beklenmeyecek bir cihazla mükemmel bir shot alarak forumda paylaşır, sonra altta birisi mizah amaçlı açtığı "kaplan_deseni" hesabıyla "Arkadaşlar olay doğru, ben o shottaki kaplan deseniyim" diye bir gönderi paylaşabilir. Veya kişisel olarak ihtilaflı olduğunuz bir kişinin açtığı konuya yardımcı olmak için bir cevap yazmak istersiniz ancak bunu kendi hesabınızdan yapmak istemezsiniz, böyle bir durumda sizinle doğrudan ilişkilendirilmeyecek bir hesapla o başlığa yazabilirsiniz. Keylogger kullanılan bir cihazdan giriş yaptığınızda, kullanıcı adınızın öğrenilmesini (belki başka platformlarda da aynı özgün kullanıcı adını kullanıyorsunuzdur mesela?) veya forumdaki diğer faaliyetlerinizin öğrenilmesini istemezsiniz gibi gibi.
Zahmet etmiş ve düşüncelerinizi paylaşmışsınız teşekkür ederim. Bunca yıldır hobi forumlarında yazıyorum, takip ediyorum bir kullanıcının ikinci bir hesap açmasını gerektirecek bir durumla hiç karşılaşmadım. Hobi forumunda bir kullanıcı yazdıklarının görülmesini neden istemez veya husumeti olan birine neden yardım etmek ister en ufak bir fikrim yok zira burası örnek verdiğiniz şekilde bir risk (örnek olarak bir ülke vatandaşı veya bir eğilime tabi bir kişi bağlı olduğu zümrenin hoşuna gitmeyecek şekilde tarihi bir gerçeği paylaşıp, kimliğini gizli tutmak isteyebilir.) barındırmıyor olmalı.
Gözlemim açılan ikincil hesapların pek de forumun geri kalanının lehine kullanılmadığı yönünde. Verdiğiniz örnekler benim için ikincil hesabı meşru kılan şeyler değil (zira verdiğiniz kaplan örneğini de tüm platformlarda aynı kullanıcı adı kullanımını da anlayamadım.) ancak paylaşımlarınız belki başka üyelere veya forum yönetimine ışık tutar.

ifade özgürlüğü konusunda hepimizin bildiği evrensel ölçütler oldukça yeterli olacaktir-ne eksik ne fazla. bunun dışında eklenecek her kural (3-a b c maddeleri gibi) forum kullanıcılarını kısıtlayacaktır.

Konuyu hortlatmış gibi olmayayım ama bu "tepki puanı" tabiri beni baya endişelendirdi :) Forumda yeniyim ve bir kaç tepki alınca "ya ben bu insanlara ne yaptım niye tepki gösteriyorlar" demekten alamadım kendimi. Meğer olumlu da bir şeymiş. Ama işin doğrusu "tepki" kavramı genelde olumsuzluk taşır. Benim gibi yeni gelenlerin moralini bozabilir anlayana kadar. Bir not olarak kayıtlara geçsin :)

EyZJZL-WYA01SB5.jpg

Forumdaki admin sayısını arttırmak mümkün mü?

Forumu severek takip eden ve yazan istekli iyi bilinen üyelere konuyu açma/kapama, (varsa) kullanıcıya time-out verme gibi özellikler verilebilir mi?

Şu an başka bir konuda bir kavga dönüyor ve birkaç saattir müdahale eden admin olmadı :(

Kendisi de isterse @nuclearmoonrise hocamın bu işi iyi yapacağına inanıyorum.

Son düzenleme:
Geri