• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aralık 2025 - CoffeeNutz - Deneyim, Reçeteler ve Toplu Tadım Etkinliği

Herkese mutlu yıllar dilerim!

Benim için yeni yılın ilk kahveleri tabi ki CoffeeNutz'dan oldu. 22.12.2025 kavrumlu Kolombiya Coocentral Yıkanmış ve Etiyopya Asefa Dukamo Honey kahvelerini demledim.

Kavrumları her zamanki gibi çok beğendim, ellerinize sağlık. Zaten ikisi de temiz içimli kahveler olduklarından damak tadıma da uydular.

Reçetelerimi ve demleme notlarımı paylaşayım:

Kolombiya Coocentral Yıkanmış

Hario Switch – CAFEC Abaca
1Zpresso K-Ultra 7.5
94°C | RO + Sweet Water 2112, 50 ppm
15 g kahve / 250 ml su
Switch kapalıyken 60 ml ile 45 sn bloom. Ardından switch’i açıp kalan suyu 30 sn içinde, önce dairesel sonra merkezi döküşle tamamlıyorum.
Toplam süre yaklaşık 2 dk 15 sn.

Giriş seviyesi bir kahvede çilek suyu notu heyecanlandırmıştı ama meyvemsi karakteri arka planda, daha çok kuru yemişler tarafında kalan bir kahve gibi geldi bana. Yine de oldukça tatlı ve temiz bir kahve. Böyle kahveleri espressocular tercih ediyor genelde ama ben filtrede de seviyorum.

Etiyopya Asefa Dukamo Honey

Hario Switch – CAFEC Abaca
1Zpresso K-Ultra 8.0
92°C | RO + Sweet Water 2112, 50 ppm
15 g kahve / 250 ml su
Switch kapalıyken 60 ml ile 45 sn bloom. Ardından switch’i açıp kalan suyu 30 sn içinde, önce dairesel sonra merkezi döküşle tamamlıyorum.
Toplam süre yaklaşık 2 dk 45 sn.

Ağız sulandırıcı buruk bir tatlılığı var, ıhlamur ve bal olarak not aldım ben. Alttan kavun ve golden elma meyvemsiliği de geliyor ama kahvenin karakteri daha çok ıhlamur ve bal tarafında bana kalırsa.
İyi yıllar, güzel yorumlarınız için teşekkürler, su sertliğini bir miktar artırabiliyorsanız belki daha zengin sonuçlar gelebilir bizim testler genellikle 90-100 ppm arasında yapılıyor.

Etiyopya Rumudamo Yıkanmış Anaerobik

Mükemmel. Tam kaliteli yıkanmış Etiyopya gibi. Tertemiz limon aroması. İşte Anaerobic kelimesi görünce her şey mümkün olabildiğini gördük. Demek ki processi güzel uyguladılar. Kahvenin has karakteristikleri değiştirmek degil geliştirmek icin.

Asefa Dukamo Honey

Bayıldım. O da güzel bir honey örneği. Bu sene (veya geçen sene mi oldu 😀) en beğendiğim kahve olabilir.

kolombiya el mirador natural dark room (08.12)
cmd 22 klik, hario switch 100lü hario filtre kağıdı
93 derece buzdağı su, 20/300
120 gr su ile 60 saniye mandal kapalı blooming
mandalı açıp 1:45e kadar 300 grama tamamlıyoruz.
lıkır lıkır içiyoruz. 😁

La sirena yı Türk kahvesi olarak mutlaka deneyin.
7gr kahve/ 75 gr su

Wamena, Coocentral ve Dukamo tavsiye edilen tüketim tarihinde içtiğimde asla kötü kahveler değildi fakat beklentimi tam karşılamamıştı. İzlediğim yöntemde hiçbir değişiklik yapmamama rağmen son 1 haftadır epey değiştiler. Psikolojik mi yoksa biraz daha beklemem mi gerekiyormuş bilmiyorum fakat özellikle Wamena'nın kokusu ve tadında çileğe yakın bir tatlılık oluştu.

Wamena, Coocentral ve Dukamo tavsiye edilen tüketim tarihinde içtiğimde asla kötü kahveler değildi fakat beklentimi tam karşılamamıştı. İzlediğim yöntemde hiçbir değişiklik yapmamama rağmen son 1 haftadır epey değiştiler. Psikolojik mi yoksa biraz daha beklemem mi gerekiyormuş bilmiyorum fakat özellikle Wamena'nın kokusu ve tadında çileğe yakın bir tatlılık oluştu.
Bu dönüşümleri yazmanız bizim için ayrıca önemli çünkü maalesef her kahve için yaşlandırma yapamıyoruz hatta tecrübelerimiz genellikle ilk hafta ile kısıtlı oluyor. Beğenmenize memnun oldum afiyet olsun @coffeewizard35

Wamena'yı içeli çok zaman oldu ama benzer şekilde aklımda kalmış bekledikçe muhteşem bir hal almıştı. Ben genel olarak Nutz kahvelerini 1-2 ay dinlendiriyorum eğer ilk haftalarında verim alamazsam. Gerçekten çok değişiyolar.

Arkadaşlar, Kenya Wanrich kahvemiz için siteye pour over reçetesi ekledim, dem oranı düşükken daha keyifli ve normalde her kahvemiz için üzerinde durmam ancak 15. Gününde bu kahve çok iyi açılıyor bugün tecrübe etmiş bulunuyorum. Afiyet olsun.

Ömer Bey, öncelikle elinize, emeğinize sağlık. Sitenizde referans reçeteler olması benim adıma çok güzel deneyimdi. Reçetelerinizde bir kahve 15gr/230 ml, birisi 15/240, birisi 15/210; hepsi çok farklı oranlara sahip ve denediklerimden şaşırtıcı derecede güzel çıktılar aldım. Bunlar aromaların çok daha dengeli ve net olduğu çıktılardı.

Senelerdir birçok farklı kavurucudan bir sürü kahve denedim. Üst segment kahveler de içtim, lezzetliydi de. Elbette bir kahveyi demlerken nasıl yaklaşacağımı az çok biliyorum fakat sizin reçeteleriniz bende, önceki içtiğim tüm kahveler ile ilgili şu hissi uyandırdı: “Belki çok farklı bir reçete ile daha güzel olabilirdi.” Bu yüzden sorum şu: Siz bu reçeteleri oluştururken kahvenin işlemine göre sıcaklık ya da oranlara nasıl yaklaşıyorsunuz ve kahveyi doğru demlemekle alakalı bir öneriniz var mıdır?

Ömer Bey, öncelikle elinize, emeğinize sağlık. Sitenizde referans reçeteler olması benim adıma çok güzel deneyimdi. Reçetelerinizde bir kahve 15gr/230 ml, birisi 15/240, birisi 15/210; hepsi çok farklı oranlara sahip ve denediklerimden şaşırtıcı derecede güzel çıktılar aldım. Bunlar aromaların çok daha dengeli ve net olduğu çıktılardı.

Senelerdir birçok farklı kavurucudan bir sürü kahve denedim. Üst segment kahveler de içtim, lezzetliydi de. Elbette bir kahveyi demlerken nasıl yaklaşacağımı az çok biliyorum fakat sizin reçeteleriniz bende, önceki içtiğim tüm kahveler ile ilgili şu hissi uyandırdı: “Belki çok farklı bir reçete ile daha güzel olabilirdi.” Bu yüzden sorum şu: Siz bu reçeteleri oluştururken kahvenin işlemine göre sıcaklık ya da oranlara nasıl yaklaşıyorsunuz ve kahveyi doğru demlemekle alakalı bir öneriniz var mıdır?
Merhaba Samet Bey, işleme yöntemlerinde sıralamayı en fazla işlem görmüş kahvelerden en az işlem görmüşlere doğru yapabilirsiniz. Bu şekilde de düşününce de örneğin yıkanmış bir kahveyi ekstrakt etmek için naturele göre parametrelerde daha fazla güç uygulamanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Mesela naturel bir kahve için aynısının yıkanmışına göre 1-2 derece daha düşük sıcaklıkta su ile deneme yapmanız tatların daha fazla ortaya çıkmasına sebep veriyor ve tatlılık artıyorsa doğru yapmışsınız demektir. Elbette aynı kahvenin farklı işlemlerini bulmak gerçekçi olmayan idealize bir durum olacağı ve kahvenizin bileşenleri ile ilgili tada ve demlemeye etki eden bir çok değişkeni bulundurduğunu göz önüne alırsak bu denklemi işleme yöntemleri için kullanacaksanız sadece bir ipucu / referans olacağını ekleyeyim.
Örneğin bahsettiğim Kenya Wanrich için dem oranını düşürmek normalde yıkanmış olması nedeniyle ekstraksiyonunun istenmeyen derecede azalması anlamına gelebilirdi fakat bardakta öyle olmadı. Kahve ile ilgili öğreneceğimiz şeylerin sonu gelmiyor ve galiba her ne kadar zor ulaşılmış olsa da yeni bilgilerimize tutunmayıp bir sonrakine kadar daha fazla ipucu toplamaya devam etmenin keyfini sakince çıkarmak gerekiyor.
Reçetelerimizin işe yaramasına çok sevindim yine de kusursuz olmadıklarını ve eminim biliyorsunuzdur ama ortamınızın çeşitli değişkenlerini tecrübeniz ile yönetmeniz gerekeceğini de ekleyeyim.
Sorunuz için teşekkür ederim.

Cevabınız için ben teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yaklaşıyorum elimdeki kahvelere, az da olsa doğru yaklaştığımı bilmek beni mutlu etti. Toplu alımda 5 kahvenizi denedim ve reçetelerinizin çok güzel çıktı verdiğini biliyorum. Kenya kahvenizi denemedim fakat reçetenizi görünce sormadan edemedim. Dediğiniz gibi yıkanmış bir kahveyi o oranla görmek şaşırttı, epey cahil hissettirdi, ezberleri yıkmam lazım😅. Çok keyifli bir toplu alım etkinliğiydi. Her şey için teşekkürler🙏

Asefa Dukamo Honey 💯🫠
3 gün daha vardı degassing bitmesine ama dayanamadım az önce demledim. Mükemmel. Umarım başka bir kampanya olur da tekrardan satın alırım. 🥹

Espressoya yeni başlamış biri olarak, Coocentral çözemediğim bir çekirdek oldu. Sitede espresso reçetesi olan etiyopyalardan 3er içimlik ayırıp, diğer espresso uyumlu kahvelerimi vakumlayıp buzluğa atacağım. Bu çekirdekler espressoda bölüm sonu canavarı olduğu kanaatindeyim. Bu deneyimsizlikle heba ediyorum hissi uyandırdı.

Edit: Haftasonu dayanamayıp "Etiyopya Yaye Natural" i denedim. Bitişe doğru çok güzel kiraz tadı aldığımı hissettim. Memnun kaldım.
Demek ki, Coocentral damak tadıma uygun veya benim doğru çıktı almayı beceremedim bir çekirdekti.

Son düzenleme:
Son dakikalarda Kenya Wanrich Washed AA I aldığım için mutluyum.

Sitedeki reçeteyle demliyorum (15/210, düşük oran). Çok güzel frenk üzümü asiditeli fincanlar içiyorum.

Geri