BeanEngineer
Barista
.
Son düzenleme:
esnafın %90'ı böyle devlet de bunu kabul etmiş zaten götürü usulü diye vergi çeşidimiz var. Örn. hangi taksiciden fiş aldık ki bi düşünün. Onlar da esnaf. Yada fırından ne zaman ekmek aldık ve fiş aldık. Sokak simitçisinden.....Merhabalar,
Bugün yaşadığım bir durumu sizinle paylaşmak istedim, maliye bilgisi ya da esnaf olanlar daha iyi bilir diye düşünüyorum. 40 tl ücreti olan bir baskı yaptırdım, 3 sayfa kuşe baskı ve 5 sayfa normal baskı. Kartla ödemek istiyorum dediğimde, o zaman 47 tl alırım, %18 vergisi var devlet alıyor dedi ve benden 47 tl aldı. Böyle bir şey yasal mı? Eğer yasal değilse gerekli yerlere bildirim yapıcam bu hafta içi.
Teşekkürler şimdiden.
Bu topyekün bir hareket olmalı yoksa her fiş istediğinizde ek para talep edilir vaz geçersiniz bi yerden sonra.Gelen müfettis müşteri gibi gelip benim yaptığım işlemin aynısını yaparsa bulur, zaten maliye geldiğinde sadece kendi biliyor maliye olduğunu, işletme bilse olayi kalmaz. Düşünün siz devletsiniz ve sizin cebinizden biri para çalıyor, görmezden mi gelirsiniz üstüne mi gidersiniz. Aslında olay bizde bitiyor hangi fırından fiş istediniz ya da hangi taksiden, istesek vermekle yükümlüdür vermemek de suç.
KDV'yi müşteri ödüyorsa satıcının yaptığı yasal olmasa bile kendi açısından ve çoğu müşteri için haklı gözükür. Son zamanda bir düşünce daha var, zaten vergileri çarçur ediyorlar, bari vermeyelim diye dillendiriyorlar.Bu tip durumların olacağı dükkanlarda önce ürünü alıp parasını veriyorum sonra fişini istiyorum ben. Genellikle kartla ödeme yapsam da bu tip esnaflarda nakit kullanıp fiş alıyorum. Bazı esnaflar böyle yapınca bir şey diyemiyor. KDV'yi her zaman son tüketici öder. Bu yüzden iş maliye kaydına girince KDV'yi istiyorlar. Diğer türlü bakı işi olup ürün çıkışı olmadığı için KDV'siz aldığı para direk cebe kalıyor. Net kar şeklinde değerlendirilebilir. ;