• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

.

Bu bir alışkanlık, kötü alışkanlık maalesef. Tabii ki yasal değil, tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.

Yaratılan algı çok yanlış sanki vergi farkını size hediye ediyormuş gibi bir algı var. Görünen o ki aslında vergi kaçıramadığı için sizi cezalandırıyor.

Kartla sigara almak istediğinizde, üstüne 2 TL koyan tekel, 16tl tutunca 20 liraya para üstü vermeyen taksici gibi mikro kazanımları kendilerine hak gören esnaf alışkanlıkları listesi uzun. 🙂

Yeterince eski arkadaşlar bilirler, her alışveriş için fiş toplanır fişler vergi iade zarfına konarak ödenen vergi geri alınırdı.
Hatta TRT'de verki kaçırmamamız için bugün ki kamu spotlarının eski halleri vardı. Onlardan en meşhurlarından birini ekliyorum.

Merhabalar,

Bugün yaşadığım bir durumu sizinle paylaşmak istedim, maliye bilgisi ya da esnaf olanlar daha iyi bilir diye düşünüyorum. 40 tl ücreti olan bir baskı yaptırdım, 3 sayfa kuşe baskı ve 5 sayfa normal baskı. Kartla ödemek istiyorum dediğimde, o zaman 47 tl alırım, %18 vergisi var devlet alıyor dedi ve benden 47 tl aldı. Böyle bir şey yasal mı? Eğer yasal değilse gerekli yerlere bildirim yapıcam bu hafta içi.

Teşekkürler şimdiden.
esnafın %90'ı böyle devlet de bunu kabul etmiş zaten götürü usulü diye vergi çeşidimiz var. Örn. hangi taksiciden fiş aldık ki bi düşünün. Onlar da esnaf. Yada fırından ne zaman ekmek aldık ve fiş aldık. Sokak simitçisinden.....
Çoğu esnaf zaten götürü usulü vergiye tabi. Vergiye tabi olmayan da bi şekilde kendini bu şekilde ilan etmiş.
Bizim ülkede kayıt tutma ahlakı olmadığı için şikayet etseniz bile birşey bulamaz müfettişler. Çünki envanter tutmak zorunda değiller.

Adamın yaptığı işe gelelim. Kendince seni vergiden muaf yapıp hesaplamış. Ama kart diyince artık kayıt giriyor işin içine, o yüzden sizden kdvyi de istemiş. bence şikayet edilecek bir durum yok. Diyelim ki ettiniz gelen müfettiş hiç bir şey bulamaz.

Maliye tarafından uygulanan uzlaşma prosedürü diye bir şey varmış.

Denetime gelmeden

"10 bin lira verin, uzlaşalım yoksa biz gelirsek daha fazla çıkar"

şeklinde bir uyarı yapılıyor. Bu şekilde devlet açısından daha kolay oluyor. Resmi bir işlem.

Halil kardeş benzer olaylar sürekli başımıza geliyor, en basiti markete giriyorum bana dini öğütler veriyor alışveriş tamam çıkarken fiş kesiyor bir bakıyorum kdv si olmayan yada düşük üründen kesmiş mesela sigara gibi, yav ben sigaramı aldım dediğimde yanlış olmuş hakkını helal et diyor! Ne ben ediyorum ne devlet etsin istemiyorum, sen şikayet et, et ama giden olurmu orası meçhul, bir kaç hafta önce sosyal medyada ürün satan bir arkadaştan araba parçası aldım, garantisi için fatura şart ve hani fatura dediğimde abi kdv sini verirsen keseriz diyor, beni bağlamaz dedim kestirdim, denetim yok insanlarda hakkını arama yok bunun gibi fırsatçılar neden kdv ödesin?

Gelen müfettis müşteri gibi gelip benim yaptığım işlemin aynısını yaparsa bulur, zaten maliye geldiğinde sadece kendi biliyor maliye olduğunu, işletme bilse olayi kalmaz. Düşünün siz devletsiniz ve sizin cebinizden biri para çalıyor, görmezden mi gelirsiniz üstüne mi gidersiniz. Aslında olay bizde bitiyor hangi fırından fiş istediniz ya da hangi taksiden, istesek vermekle yükümlüdür vermemek de suç.
Bu topyekün bir hareket olmalı yoksa her fiş istediğinizde ek para talep edilir vaz geçersiniz bi yerden sonra.
Devlet bile vaz geçmiş yoksa taksimetre belli cart diye kesebilir vergiyi.

Bu tip durumların olacağı dükkanlarda önce ürünü alıp parasını veriyorum sonra fişini istiyorum ben. Genellikle kartla ödeme yapsam da bu tip esnaflarda nakit kullanıp fiş alıyorum. Bazı esnaflar böyle yapınca bir şey diyemiyor. KDV'yi her zaman son tüketici öder. Bu yüzden iş maliye kaydına girince KDV'yi istiyorlar. Diğer türlü bakı işi olup ürün çıkışı olmadığı için KDV'siz aldığı para direk cebe kalıyor. Net kar şeklinde değerlendirilebilir. ;

Bu tip durumların olacağı dükkanlarda önce ürünü alıp parasını veriyorum sonra fişini istiyorum ben. Genellikle kartla ödeme yapsam da bu tip esnaflarda nakit kullanıp fiş alıyorum. Bazı esnaflar böyle yapınca bir şey diyemiyor. KDV'yi her zaman son tüketici öder. Bu yüzden iş maliye kaydına girince KDV'yi istiyorlar. Diğer türlü bakı işi olup ürün çıkışı olmadığı için KDV'siz aldığı para direk cebe kalıyor. Net kar şeklinde değerlendirilebilir. ;
KDV'yi müşteri ödüyorsa satıcının yaptığı yasal olmasa bile kendi açısından ve çoğu müşteri için haklı gözükür. Son zamanda bir düşünce daha var, zaten vergileri çarçur ediyorlar, bari vermeyelim diye dillendiriyorlar.

Basit usule tabi olmayan tüm ticaret erbabı esnaf, fatura düzenleme zorunluluğunun altında kalan teslim ve hizmetlerde fiş kesme mecburiyetindedir ki bunu da yine 3100 sayılı kanunun getirdiği zorunluluk olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz ile gerçekleştirmek durumundadırlar. Bu cihazlar gelir idaresi başkanlığı ile entegre bir sisteme sahiptir ve yapılan alışveriş doğrudan vergi idaresinin veri havuzuna işlenir. Bu sayede vergi kaybının önüne geçilir. Vergi kaçıran esnaf özellikle nakit tahsilatlarda fiş kesmeme yoluna gidebilmektedir. Eğer ki malını fatura ile almışsa kesmediği Bu fişler için daha sonra KDV ödemek istemeyen bir başka üç kağıtçı mükellefe komisyon karşılığı toptan belge düzenlemek suretiyle stoklarına eksiltir.

Vergi müfettişlerinin gidip de bulamayacağı bir kaçakçılık unsur yoktur. Müfettiş sinekten yağ çıkarır. "Müfettiş gitse de bir şey bulamaz" diyen arkadaşlar Vergi denetim kurulu ile henüz tanışmamışlar belli ki.. (umarım hayatları boyunca tanışmazlar da) Bu tarz adi vakalar müfettiş radarında değildir. Olamaz da. Sınırlı olan denetim gücü yüksek cirolar ve yüksek kayıp-kaçak risk unsurunun bulunduğu sektör ve faaliyetler de değerlendirilir. Vergi müfettişleri akaryakıt kaçakçılığı, sahte belge organizasyonları ve hayali ihracatlarla mı uğraşsın bakkal çakkalın kestiği fiş ile mi ? Bunun için yerel birim olan vergi dairelerinin yaygın yoğun denetim elemanları olan yoklama memurları görevlendirilir.

Bu gibi vergi kayıp kaçağına rastladığınız durumlarda doğrudan o mevki ile ilgilenen vergi dairesine ya da 189 u arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.

Geri