• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1zPresso X-Ultra versus Kingrinder K6

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan turedas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

turedas

Yeni Üye
İsim
Hakan Karpat
Daha fazla  
İsim
Hakan Karpat
Merhabalar,
El değirmeni seçme sürecindeyim (Avrupa'da alacağım):
Bende Timemore C3 Pro var. K6 veya X-Ultra almayı düşünüyorum.
Kingrinder K6 (83€)
1zPresso X-Ultra (143€).
Üst limitim 150 Euro olduğu için K-Ultra ve ZP6 pek olası değil. K-Ultra Avrupa'da 250€ civarı, ZP6 da 220€.

Genellikle değırmeni pour over için kullanacağım. Hario V60, Chemex ve Timemore B75 kullanıyorum. Çoğunlukla light roast kahveler hazırlıyorum.
Espresso'ya yeni başladım. Baratza Encore ESP var. El degirmenini sık olmasa da espresso için de arada kullanırım.
Sizce fiyatı da düşünürsek pour over için hangi el değirmeni daha mantıklı? X-Ultra için 143€'ya çıkmaya değer mi?

Bu iki el öğütücüyü şu açılardan nasıl derecelendirirsiniz/karşılaştırırsınız:

A. Pour-over için: 1. homojenlik , 2. küçük parçacık miktarı, 3. içimdeki berraklık, 4. asidite, 5. gövde, 6. flavor zenginliği, 7. kullanım kolaylığı, 8. malzeme, ürün kalitesi / tüm paket (aksesuarlar vb.)

B. Espresso için genel performans (genel anlamda, Pour over gibi ayrıntılara gerek yok).

Ve her biri için Hario ve Chemex için hangi ayarları önerirsiniz (kavurmaya göre)?

Çok teşekkürler.

Ayrıca Mavo Phantox Pro da olabilir. Bu grinder'lara göre nasıldır? 116 Euro'ya satılıyor ve cazip geldi. Ama yeterince yorum vs. göremedim.

X-ultra her işinizi görür. Özellikle espressoda klik başına 12 mikron hayat kurtarır.

X-ultra her işinizi görür. Özellikle espressoda klik başına 12 mikron hayat kurtarır.
Teşekkür ederim. Siz X-Ultra veya K6 kullandınız mı?
X-Ultra için birkaç foruma ve Reddit'e baktım. Yeterli ve kullanıma dayalı değerlendirme pek yok. Ama 1zPresso öğütücü burr geometrisini değiştirdiği için X-Pro'ya göre kalitenin düştüğünü söyleyip çok eleştirenler olmuş. Biraz kafa karıştırdı.

Teşekkür ederim. Siz X-Ultra veya K6 kullandınız mı?
X-Ultra için birkaç foruma ve Reddit'e baktım. Yeterli ve kullanıma dayalı değerlendirme pek yok. Ama 1zPresso öğütücü burr geometrisini değiştirdiği için X-Pro'ya göre kalitenin düştüğünü söyleyip çok eleştirenler olmuş. Biraz kafa karıştırdı.
X-Pro ve K-Ultra var bende, "burr" geometrisi eleştirenler kör tadım yapsa farkı anlayabilecek mi merak ediyorum. Dişlide minimal bir değişiklik var genel geometri hemen hemen aynı ki pour-over tadımda yeni dişlinin daha iyi olduğunu düşünen bir kitle de mevcut. Ben geri kalan işlevlere bakarım ergonomi örneğin. X-Ultra kaplamasız geliyor el tutuşu nasıldır bilemiyorum ancak X-Pro deri benzeri kaplaması ile çok konforlu, zamanla çözülme-atma yaparsa bir formül buluruz. X-Ultra mıknatıslı hazne ile geliyor. K-Ultradan aşina olduğum üzere bence çok kullanışlı bir özellik. Öğütme yaparken dikkatli olmak gerekiyor ya alt hazneyi de tutarak öğütüm yapacaksınız ya da tamamen üstten tutarak alt hazneye dokunmayacaksınız. Hafif bir dönme hareketinde hazne düşüyor çünkü. 1-2 sefer benimki düştü ancak kullanımı öğrendikten sonra sorunsuz ve pratik bir hazne olduğunu söylemek lazım. Bu gün değirmen alacak olsam all-Around düşünürsek yine X-Ultra veya K-Ultra alır geçerim. K-Ultra bütçesi uygun olanlar için her türlü demlemede çok iyi bir seçenek tank gibi değirmen. X-Ultra ise onun küçük kardeşi gibi ve espressoda abisinden daha işler çıkartabilir.

X-Pro ve K-Ultra var bende, "burr" geometrisi eleştirenler kör tadım yapsa farkı anlayabilecek mi merak ediyorum. Dişlide minimal bir değişiklik var genel geometri hemen hemen aynı ki pour-over tadımda yeni dişlinin daha iyi olduğunu düşünen bir kitle de mevcut. Ben geri kalan işlevlere bakarım ergonomi örneğin. X-Ultra kaplamasız geliyor el tutuşu nasıldır bilemiyorum ancak X-Pro deri benzeri kaplaması ile çok konforlu, zamanla çözülme-atma yaparsa bir formül buluruz. X-Ultra mıknatıslı hazne ile geliyor. K-Ultradan aşina olduğum üzere bence çok kullanışlı bir özellik. Öğütme yaparken dikkatli olmak gerekiyor ya alt hazneyi de tutarak öğütüm yapacaksınız ya da tamamen üstten tutarak alt hazneye dokunmayacaksınız. Hafif bir dönme hareketinde hazne düşüyor çünkü. 1-2 sefer benimki düştü ancak kullanımı öğrendikten sonra sorunsuz ve pratik bir hazne olduğunu söylemek lazım. Bu gün değirmen alacak olsam all-Around düşünürsek yine X-Ultra veya K-Ultra alır geçerim. K-Ultra bütçesi uygun olanlar için her türlü demlemede çok iyi bir seçenek tank gibi değirmen. X-Ultra ise onun küçük kardeşi gibi ve espressoda abisinden daha işler çıkartabilir.
Çok faydalı bir değerlendirme olmuş. X-Ultra'ya dair kafamdaki soru işaretlerini büyük oranda giderdiniz. Çok teşekkürler.
K6 için de çok olumlu görüşler var. Onunla ilgili deneyiminiz oldu mu? K6 da iyi bir değirmen olduğu için kendim için de bir seasoning (terbiyelenme) olarak şu an onunla yetinip K-Ultra'da bir indirim yakaladığımda ona geçme ihtimalini de düşündüm.
Bu arada ben 2 değirmeni de sipariş ettim ve elime geçti. Birkaç gündür denemeler yapıyorum. Birini satacağım veya iade edeceğim.
Dediğiniz gibi X-Ultra gerçekten daha işlevsel duruyor ve malzeme kalitesi daha iyi. Öğütme K6'ya göre biraz daha kolay geldi bana. Daha az zorlanma ve efor gerektiriyor. Timemore C3 Pro'ya göre ikisi de çok daha hızlı öğütüyor.
K6'nın silikon bandının olduğu yerde çok fazla toz birikiyor. Sapını plastik kapakla birleştirmediğimden sinir edici düzeyde fazla düşüyor.
X-Ultra'da garipsediğim bahsettiğiniz gibi magnetik hazne oldu. Düşebilir diye endişelendiriyor, dikkatli olmak gerekiyor.
Değirmenler yeni olduğu için daha ayarlarını öğrenme aşamasındayım. Benzer ayarda öğütülmüş çekirdekleri incelediğimde çok fazla fark göremedim. Ikisinde de epey homojen bir tanecik dağılımı var gibi duruyor. Her ikisinde de toz epey az.
Lezzet olaraksa çok az fark hissedebildim. Bu benim lezzet ayırt etmedeki yetersizliğimden dolayı olabilir. Yeni oldukları ve ayar farkları bulunduğu için, kahvelerin niteliği gibi faktörlerden dolayı da olabilir.
X-Ultra'da öğütüp V60'da hazırladığım kahveler biraz daha temiz ve net geldi. Ama daha gövdesiz ve daha dar lezzet aralığında hissettim.

Hazırlamada kahve yatağında da çok az toz var ikisinde de. Ve Timemore C3 Pro'ya göre oldukça hızlı iniyorlar filtreden aşağıya. Yine de biraz çaysı bir ürün çıkıyor ortaya. Bunun için bir çözüm olarak kabaca yüzde 75-80 ideal ayarda, yüzde 20-25 daha ince ayarda çekilmiş kahve ile demledim. (Toz çok az olduğundan) daha az acı ve keskin, daha gövdeli ve daha geniş ve çeşitli lezzette kahve çıktı.

K6 ile hazırladığım espresso'lar da hiç fena gelmedi ama daha 1 haftalık bir deneme olduğu için net birşey söyleyemem. Espresso konusunda tecrübeli değilim.
Fakat birkaç farklı kahveyle denedim. Eğer kahve kalitesi iyiyse, ikisinden de gayet iyi lezzet alınabiliyor.

K6 mı 😍 tek değirmen

Geri