• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1zpresso JX Manual yeterli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan aknskn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

aknskn

Barista
İsim
AKIN SAKIN
Daha fazla  
İsim
AKIN SAKIN
Değirmen
1Zpresso JX, X-Pro S
Ekipmanlar
Hario V60, Konchero AS-21235, Timemore Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Bursa
Yaklaşık 1.5 sene önce aldığım JX Manual değirmenimi 3 kg civarında kahveyi makine ile demleme yaparak ve 2 kg civarında da V60 ile demleme yaparak kullandım. Yaşadığım tek zorluk reçetelerde genellikle diğer markaların ayarının belirtilmesi. Bunun haricinde fazlasıyla memnunum aslında.
Asıl sorum bu değirmenin beni ne kadar ileriye götüreceği. Ne zaman bu değirmenin yerine daha profesyonel bir ürüne geçmeliyim?

Bunun haricinde fazlasıyla memnunum aslında.
Cevap vermişsiniz aslında, bu cümleyi bu kadar rahat kuramadığınız zaman değiştirebilirsiniz sanki :)

Şahsim fikrim:
Espresso çukuruna düşmediğiniz, değirmen kolu çevirmekten yorulmadığınız ya da flat burrler farklı tad profili veriyormuş bir de onu mu denesem demediğiniz sürece JX'i değiştirmeniz gerekecek bir durum oluşmayacaktır kolay kolay. Bende de JX var ben böyle planlıyorum en azından.

düştüm, yoruldum, dedim. :/

Şayet satmayı düşünürseniz kendisine talip olabilirim :D

Şaka bir yana elinizdeki değirmenin ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyilerinden biri olduğunu düşünüyorum, ecnebi forumlarında da çok övülen bir marka/model. Yine de kafanızı kurcalayan bir konu ise, bizzat edinmeyi düşündüğünüz modellerle birinci gözden kıyaslamanız daha sağlıklı olacaktır.
Öğütüm aralığı konusunda da: https://www.kruveinc.com/pages/brew-guide

Cevap vermişsiniz aslında, bu cümleyi bu kadar rahat kuramadığınız zaman değiştirebilirsiniz sanki :)

Şahsim fikrim:
Espresso çukuruna düşmediğiniz, değirmen kolu çevirmekten yorulmadığınız ya da flat burrler farklı tad profili veriyormuş bir de onu mu denesem demediğiniz sürece JX'i değiştirmeniz gerekecek bir durum oluşmayacaktır kolay kolay. Bende de JX var ben böyle planlıyorum en azından.

düştüm, yoruldum, dedim. :/
Sanırım oralara daha zamanım var. Tam aslında acaba değiştirsem mi dediğim dönemdeyim (sebepsiz bir şekilde). Dediğiniz gibi şu anlık bir sorun yaşamadığıma göre böyle devam. Teşekkür ederim.
Şayet satmayı düşünürseniz kendisine talip olabilirim :D

Şaka bir yana elinizdeki değirmenin ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyilerinden biri olduğunu düşünüyorum, ecnebi forumlarında da çok övülen bir marka/model. Yine de kafanızı kurcalayan bir konu ise, bizzat edinmeyi düşündüğünüz modellerle birinci gözden kıyaslamanız daha sağlıklı olacaktır.
Öğütüm aralığı konusunda da: https://www.kruveinc.com/pages/brew-guide
Öyle bir durum olursa haber veririm tabii ki de.
Ben de yurt dışındayken çok araştırıp almıştım. Hatta çoğu forum sitesinde başlangıç için yüksek modellere gerek olmadığını bu modelin fazlasıyla işimi göreceğini öğrenip almıştım ama yine de o değiştirme hevesine yenik düşmek üzereydim. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

K-pro dan cmd4 e geçtim. Hiçbirşey değişmedi hayatımda. Hatta cmd red clix olmadan kpro kadar ince seviyeye inemiyor.

2 yıl Timemore C2 kullandım, 1 yıldır da Comandante kullanıyorum. Timemore kullanırken reçetelerde verilen CMD klik sayısını birkaç adım değiştirerek (ör CMD kliği +2/3 gibi) kullanıyordum. CMD adımları 30 mikron olduğu için klik sayısına göre mikronunu bularak kendi değirmeninizin aralığına çevrim yapabilirsiniz.

Bunlardan öte şöyle bir durum da var, farklı değirmenler aynı mikronda öğütse bile birebir aynı tadı vermeyecektir. O yüzden reçetedeki bitiş süresini referans alıp, değirmeninizde yaklaşık olarak bir aralık belirleyerek, aşağı-yukarı oynamalarla bir sonuca yaklaşabilirsiniz. Değirmeni tanıdıkça bu işlem daha kolay oluyor. Ben artık içgüdüsel olarak örneğin 2 klik aşağı inersem bu kahvede süre 10sn uzar diyorum ve genelde tutuyor.

Evde comandande iş yerimde jx kullanıyorum. Jx öğütüm hızı ve tutuş ergonomisi olarak çok hoşuma gidiyor. Filtre kahve konusunda aralarındaki tat farkı yok. Şimdiki aklım olsa evde kullanmak için de jx alırım.

Hatta cmd red clix olmadan kpro kadar ince seviyeye inemiyor.
Bu durumu okumuştum forumda daha önce de. Tatsız bir durum.
2 yıl Timemore C2 kullandım, 1 yıldır da Comandante kullanıyorum. Timemore kullanırken reçetelerde verilen CMD klik sayısını birkaç adım değiştirerek (ör CMD kliği +2/3 gibi) kullanıyordum. CMD adımları 30 mikron olduğu için klik sayısına göre mikronunu bularak kendi değirmeninizin aralığına çevrim yapabilirsiniz.

Bunlardan öte şöyle bir durum da var, farklı değirmenler aynı mikronda öğütse bile birebir aynı tadı vermeyecektir. O yüzden reçetedeki bitiş süresini referans alıp, değirmeninizde yaklaşık olarak bir aralık belirleyerek, aşağı-yukarı oynamalarla bir sonuca yaklaşabilirsiniz. Değirmeni tanıdıkça bu işlem daha kolay oluyor. Ben artık içgüdüsel olarak örneğin 2 klik aşağı inersem bu kahvede süre 10sn uzar diyorum ve genelde tutuyor.
Haklısınız hocam. Dediğiniz yolu izleyerek bitiş noktası üzerinden haraket etmeyi deneyeceğim. Değirmenimi bu zamana kadar (neredeyse 2 yıldır) kullanıyorum ve kendime göre ayarlayabiliyorum aslında. Sorun sadece farklı reçeteler. Onu da bu yolla kıyaslama yapmaya çalışacağım artık.
Evde comandande iş yerimde jx kullanıyorum. Jx öğütüm hızı ve tutuş ergonomisi olarak çok hoşuma gidiyor. Filtre kahve konusunda aralarındaki tat farkı yok. Şimdiki aklım olsa evde kullanmak için de jx alırım.
Özellikle böyle deneyim aklımdaki acaba değiştirsem mi sorusuna tam olarak gerekli cevabı vermiş oldu.

Teşekkür ederim bu değerli deneyimleriniz ve yorumlarınız için. Uzun bir süre (en azından sorun yaşayana kadar) böyle bir değişime ihtiyacım olmadığına ikna olmuş durumdayım. :)

Ben bir süre hem CMD hem de JX birlikte kullandım. Tat olarak hiç bir fark görmedim V60 ile benim kullanımımda. Daha sonra sattım CMD'yi.
1,5 yıldır JX kullanıyorum ve çok memnunum. Malzeme kalitesi, eldeki rijit duruşu vs bence oldukça üst düzey.

Ben kendimce şöyle bir tablo yapmıştım başlarda CMD ve JX klik sayıları için, forumda da paylaşmıştım link veriyorum.

Daha deneyimli arkadaşlar daha iyi cevap verecektir ancak bence filtre kahve veya arada bir Türk kahvesi gibi ince öğütümler yapıyorsanız değiştirmenize gerek yok. El değirmeni hele almanıza bana göre gerek yok. Hem espresso hem filtre tüketiyorum. Espresso ince öğütüm istediği için comandante biraz yoruyor fakat filtre de el değirmeni son derece yeterli. Elinizdeki değirmen zaten kaliteli.

Ben bir süre hem CMD hem de JX birlikte kullandım. Tat olarak hiç bir fark görmedim V60 ile benim kullanımımda. Daha sonra sattım CMD'yi.
1,5 yıldır JX kullanıyorum ve çok memnunum. Malzeme kalitesi, eldeki rijit duruşu vs bence oldukça üst düzey.

Ben kendimce şöyle bir tablo yapmıştım başlarda CMD ve JX klik sayıları için, forumda da paylaşmıştım link veriyorum.

Bu konuyu açarken beklediğim aslında böyle bir şeydi ama bu küçük bir ihtimaldi tabii. Sanırım bu tabloyu her seferinde kullanacağım. Anıl hocam gerçekten teşekkür ederim.

Çok iyi çalışma, elinize sağlık

Bende JX kullanicisiyim. Oncelikle tablo icin tesekkur ederim. Wacoco pico almayi dusunuyorum. Espresso da, bu degirmenin beni uzmeyecegini dusunuyorum. ( Bende bir kinu`m olsun isterim ama ) Aklim bu aralar cmd ve k-plus a kayiyordu. Bu konudan sonra duygularima biraz daha komut vermeyi ogrenebildim. :)

Son düzenleme:
Bende JX kullanicisiyim. Oncelikle tablo icin tesekkur ederim. Wacoco pico almayi dusunuyorum. Espresso da, bu degirmenin beni uzmeyecegini dusunuyorum. ( Bende bir kinu`m olsun isterim ama ) Aklim bu aralar cmd ve k-plus a kayiyordu. Bu konudan sonra duygularima biraz daha komut vermeyi ogrenebildim. :)
Ben de bu konu sonrasında kendime hakim oldum ve değiştirmedim. 2 yılı geçti halen kullanıyorum. Her ne kadar esspresso da hiç kullanmamış olsam da arada bir TK öğütümü yapıyorum. Gayet yeterli geliyor. Hatta ikinci bir ev için X-Pro aldım ve bir süre ikisini beraber kullandım. Öğütüm ayarını değiştirirken sağladığı kolaylık gerçekten önemli ama onun haricinde JX'den fazlasıyla memnunum. Hatta 1 aydır X Pro'yu kutusuna kaldırıp JX ile devam ediyorum.

Geri