• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Pulse Tekniği Hakkında Önemli Soru

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kelemen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kelemen

Barista
Merhabalar, pulse tekniğiyle demleme yapıyordum, pulselar arasında 30 saniye koyup(35sn bloom 30ar sn 4 pulse) kahvenin tam süzülmesini beklemeden döküyordum, her pulseta kahvenin kahve yatağına dek süzülmesi beklenmeli diye birşey okudum,beklememiz gerekli mi? Bir kere denedim elimdeki Natural Yirgacheffe gr1in tadı Anaerobik fermente kahveler gibi oldu, asidite çok yoğunlaştı, fermente tadı çok kuvvetlendi.

Demleme boyunca sıcaklığın daha stabil kalabilmesi için mümkün olduğunca azaldıkça tamamlama şeklinde gidilmeli diye düşünüyorum. Ayrıca bahsettiğiniz yöntem kahve yatağını tekrar tekrar bozacağı için kahvenin tamamı eşit çözünmeyecek. Sanırım bahsettiğiniz yüksek asiditenin sebebi de bu olsa gerek.

Bu pulse yöntemi akış hızını ayarlayamadığınız sıradan kettlelar ile v60 demlemek için kullanılıyor. İlk başta bu yöntemle başlamış birisi olarak, bütçeniz varsa bir kuğu boynu kettle almanızı öneririm. İşinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Demleme boyunca sıcaklığın daha stabil kalabilmesi için mümkün olduğunca azaldıkça tamamlama şeklinde gidilmeli diye düşünüyorum. Ayrıca bahsettiğiniz yöntem kahve yatağını tekrar tekrar bozacağı için kahvenin tamamı eşit çözünmeyecek. Sanırım bahsettiğiniz yüksek asiditenin sebebi de bu olsa gerek.

Bu pulse yöntemi akış hızını ayarlayamadığınız sıradan kettlelar ile v60 demlemek için kullanılıyor. İlk başta bu yöntemle başlamış birisi olarak, bütçeniz varsa bir kuğu boynu kettle almanızı öneririm. İşinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Teşekkür ederim, kuğu boyunlu kettleım var.

O halde v60'ı dolu tuttuğunuz sürece pulse ile sürekli döküm arasında anlamlı bir fark olacağını düşünmüyorum açıkçası. Sizin pulse tercih etmenizin özel bir sebebi var mı?

Hayır özel sebebi yok, v60ı aldığımda internette önüme çıkan ilk tarifti, 500 ml için sürekli döküm tarifiniz varsa sevinirim.

Ben birkaç yıl önce James Hoffmann'ın v60 tekniğini öğrendim ve hala aynısına devam ediyorum, çok fazla tarif denediğimi söyleyemem. Tatmin edici kahveler demleyebiliyorum. 500g su için 30g çekirdek kullanıyorum. Daha sonra 60g su ile 45 saniye bloom, ardından 30 saniyede 240g daha ekleyerek toplam 1dk 15saniyede 300g'a ulaşarak v60'ı tamamen dolduruyorum. Bu noktadan sonra süre biraz daha ikinci planda kalıyor, öncelikli olarak v60'ı dolu tutacak şekilde devam ediyorum, ama kabaca 1:45'e geldiğimde 500g suyun tamamını eklemiş oluyorum. Buradan sonra da zaten kendi hızında akmasını beklemek kalıyor.

Bana v60'ın mantığını öğreterek su/kahve oranını, öğütüm boyutunu, su sıcaklığını kullandığım kahveye, damak zevkime, o anki ruh halime göre değiştirme ve aslında bir nevi kendi reçetelerimi oluşturma becerisini kazandıran bu videoyu size de tavsiye ederim.

Konuyla ilgili bir güncelleme yapmak istiyorum. Öncelikle istemeden de olsa yanlış bilgi verdiğim için sizden ve okuyan forum halkından özür diliyorum.

Yıllardır Hario Slim seramik değirmen ve Hoffmann reçetesi ile hayatıma devam ederken, son bir aydır Eureka Mignon Chrono kullanmaya başladım. Seramik değirmen pek de tutarlı öğütemediği için ortalama sonuç veren bir ayar bulmuş ve uzun süre değiştirmemiştim. Çok daha tutarlı öğüten bu değirmene geçtikten sonra kahve deneyimimin iyiye gitmesini beklerken çok da bir fark olmadığını görünce çok şaşırdım. Öğütümün etkilerini deneyimlemek için aynı kahveyi farklı ayarlarda öğütüp denedim. Çok inceye kaçtığımda channeling denen olayı yaşıyor, daha kalına geçtiğimde ise kahvem underextracted oluyordu. Değirmenin ayarıyla epey oynadıktan, farklı marka sular ve farklı kahveleri denedikten sonra sıra nihayet o çok güvendiğim, yıllardır kullandığım tekniğimi sorgulamaya geldi.

Bloom + tek döküş şeklinde uyguladığım teknik, her ne kadar Hoffmann ve Hedrick gibi kahve influencerları tarafından önerilse de, işin o kadar da basit olmadığını farkettim. Döküş sayısını arttırarak kahve yatağını tekrar tekrar karıştırmak, çözünmeyi arttırarak çözmesi zor kahvelerden daha iyi sonuçlar almak için kullanılan bir yöntemmiş aslında. Sadece Sanalbaharat kahvelerini Hario seramik değirmen ile öğüttüğüm için sorun yaşamadığım yöntemim, çok daha az kavrulmuş CoffeeNutz kahvelerinin tutarlı öğütümlerinde çalışmadı :)

Yine 30g kahve 500g su oranını kullanarak, ama bu sefer 60g bloom + 240g ilk döküş + 200g ikinci döküş şeklinde denediğimde aradaki fark çok belirgindi.

Konuyla ilgili bir güncelleme yapmak istiyorum. Öncelikle istemeden de olsa yanlış bilgi verdiğim için sizden ve okuyan forum halkından özür diliyorum.

Yıllardır Hario Slim seramik değirmen ve Hoffmann reçetesi ile hayatıma devam ederken, son bir aydır Eureka Mignon Chrono kullanmaya başladım. Seramik değirmen pek de tutarlı öğütemediği için ortalama sonuç veren bir ayar bulmuş ve uzun süre değiştirmemiştim. Çok daha tutarlı öğüten bu değirmene geçtikten sonra kahve deneyimimin iyiye gitmesini beklerken çok da bir fark olmadığını görünce çok şaşırdım. Öğütümün etkilerini deneyimlemek için aynı kahveyi farklı ayarlarda öğütüp denedim. Çok inceye kaçtığımda channeling denen olayı yaşıyor, daha kalına geçtiğimde ise kahvem underextracted oluyordu. Değirmenin ayarıyla epey oynadıktan, farklı marka sular ve farklı kahveleri denedikten sonra sıra nihayet o çok güvendiğim, yıllardır kullandığım tekniğimi sorgulamaya geldi.

Bloom + tek döküş şeklinde uyguladığım teknik, her ne kadar Hoffmann ve Hedrick gibi kahve influencerları tarafından önerilse de, işin o kadar da basit olmadığını farkettim. Döküş sayısını arttırarak kahve yatağını tekrar tekrar karıştırmak, çözünmeyi arttırarak çözmesi zor kahvelerden daha iyi sonuçlar almak için kullanılan bir yöntemmiş aslında. Sadece Sanalbaharat kahvelerini Hario seramik değirmen ile öğüttüğüm için sorun yaşamadığım yöntemim, çok daha az kavrulmuş CoffeeNutz kahvelerinin tutarlı öğütümlerinde çalışmadı :)

Yine 30g kahve 500g su oranını kullanarak, ama bu sefer 60g bloom + 240g ilk döküş + 200g ikinci döküş şeklinde denediğimde aradaki fark çok belirgindi.
bu iki dökümde ilk dökümün tamamen süzülmesini bekliyor musunuz ikinci döküme geçmek için?

bu iki dökümde ilk dökümün tamamen süzülmesini bekliyor musunuz ikinci döküme geçmek için?
Yeni yeni denediğim için henüz 7-8 defa bu şekilde demleme şansım oldu. 1:00'a kadar bloom, ardından 1:30'a kadar ilk döküm, 2:00'a kadar bekle, 2:30'a kadar ikinci döküm şeklinde yaptım. Tamamının süzülmesi de yaklaşık 3:30'a hatta 4:00'a kadar sürüyor. Hem görece ince öğüttüğüm hem de rao spin de yaptığım için olsa gerek süzülmesi uzun sürüyor. Bu süreleri takip ettiğimde ikinci döküm öncesi tamamen süzülmüyor, ama yarıya iniyor diyebilirim.

ben sizin tavsiyenizle hoffmann metodu yapıyorum metodun orjinalindeki rao spinleri de yapıyorum, sonuçlar çok iyi ama hiç asidite ve fermente tad kalmadı çekirdeklerde bu metodla, pulse yaparken sirke gibi sonuçlar alıyordum full fermente notalı.

ben sizin tavsiyenizle hoffmann metodu yapıyorum metodun orjinalindeki rao spinleri de yapıyorum, sonuçlar çok iyi ama hiç asidite ve fermente tad kalmadı çekirdeklerde bu metodla, pulse yaparken sirke gibi sonuçlar alıyordum full fermente notalı.
Demleme süreniz nedir, eğer ince öğütüp bir de üstüne spinle kahveyi ajite ediyorsanız tıkanma ve fazla çözünme yaşıyor olabilir kahve. Ben şahsen spinden kaçınıyorum ve tek değişkenin öğütüm kalınlığı olmasına uğraşıyorum, spin biraz fazla kaçınca tıkanma vs yaşanabiliyor ve bence daha tutarlı sonuç almayı zorlaştırıyor.

Yaklaşık 1.5 hafta denemenin sonucunda anladım ki Hoffmann metodu Natural kahvelerde ve yıkanmış bile olsa Etiyopya kahvelerinde iflas ediyor zira fines/toz çok bırakıyor bu kahveler, Naturallerde üstelik yapışkanlık da var. Sumatra Mandhelingde tam Hoffmannın dediği gibi 3.30da biten süzülüm Natural kahvelerde(Brezilya Sabia, Beija ve Arara denedim) 4.50yi geçiyor. ChatGPT naturallerde bu metodu uygulama medium coarse/Chemex boyutu öğüt(Hoffmann metodunda medium fine üretiliyor), su 92-93 derece olsun ve Hoffmann metodunda yapılan çalkalama ve kaşıkla karıştırmaları yapma dedi, bugün GPTnin dediğini denedim, müneccim gibiymiş mübarek tam 3.30da bütün süzülme bitti. (Çok kaliteli grinderlarda toz daha az oluyor deniyor ama çoğumuzun gücü yetmez o servet değerinde grinderlara, ben Vestel taze kahve öğütücüyü kullanıyorum, bir burr grinder)

Hocam gerçekten de yenice farkettim yüksek asiditeli fermente notalı kahveleri Hoffmann metodu yüzünden mırra sertliğinde içmişim bu metoda geçtiğimden beri. Kronometre tutmuyordum ben, çalakalem yapıyordum 4-5 gündür kronometre tutuyorum Hoffmann metodunda 5 dakikaya varan sürelerde demliyormuşum Natural kahvelerimi.

Hoffmann'ın "öğütümü acılaşana kadar incelt mümkün olduğunca ince öğütüm ve mümkün olduğunca sıcak su" tavsiyesi sadece çok az kavrulmuş yıkanmış arabica kahveler için mantıklı gibi görünüyor. Ben de yeni yeni 93-94 derece su ile, spinsiz, ve daha kalın öğütümle demleme yapmaya başladım ve aldğım sonuçlar kesinlikle daha tutarlı

Geri