• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 ekşi tat

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan MR11
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MR11

Üye
İsim
Mehmet
Daha fazla  
İsim
Mehmet
Merhabalar, V60 ile ilk denememde kahvem hem acı hem ekşi olmuştu, ikinci denememde kahvenin gramajını düşürüp suyu sabit tuttum fakat bu sefer de acılık geçti ama ekşilik hala devam etti maalesef. Kahveyi 1:16 oranıyla yapıyorum, ilkinde 18 gr kahve 288 ml su kullandım, ikincisinde ise 16 gr kahve 288 ml su kullandım. İlkini Timemore C3 S2C ile 16 clickte, ikincisini de yine aynı değirmende 18 click'te öğüttüm ve ikisinide 2:30 dakika demledim. Su sıcaklığı 95 derece. İlk etapta 1:3 oranında su dökerek 30 saniye blooming'te yaptım ve sonrasında kalan suyu yavaş yavaş dairesel şekilde komple boşalttım. Sizce sorun nerede olabilir? Kullandığım kahve https://sezycoffee.com/urun/honduras-honey-catuai-micro-lot/ 5/8 tarihinde kavrulmuş.

Bir de şunu merak ediyorum, suyu kaynattım 95 dereceye filan düşürdüm ama demleme bittikten sonra fincandaki kahvenin sıcaklığı 86-87 dereceleri buluyor, bu normal birşey mi? Su 100 derece olduğu an bütün ekipmanları da ısıtıyorum halbu ki.

Su döküş stili çok önemli. Bende de ilk başladığımda bu sorunlarla karşılaşıyordum. Suyu yavaş şekilde sakin ve kahve yatağında girdap oluşmayacak şekilde dökerseniz çıkan sonucun daha dengeli olacağını göreceksiniz. Benim genel mantığkm kahveyi çok rahatsız etmeyeceksin.

Hocam 18 click fazla.
Ben 14/15/16 clicklleri kullanıyorum.
Siz 18 clickte yaptığınız içn kahve çözünememiş o yüzden ekşi.
16 clickte deneyin. Su sıcaklığını 92 dereceleri düşürün ve döküşünüzü stabil ve yavaş bir şekilde dökün.
Ve bol bol V60 reçetesi izleyin.
Su önemli da çok önemli.

Sezy Kahveleri için Su olarak Erikli ve demlemede sıcaklı olarak 92-93 derece tavsiye ederim iyi sonuç veriyor.

timemore c3 de 16 klik e çıkmadım ben hiç. Max 14 e çıkmışımdır ama genelde 12 klikte filtre öğütümü yapıyorum. 16lar 18ler frenchpress e kayıyor bence

timemore c3 de 16 klik e çıkmadım ben hiç. Max 14 e çıkmışımdır ama genelde 12 klikte filtre öğütümü yapıyorum. 16lar 18ler frenchpress e kayıyor bence
Timemore değirmenlerin hepsi aynı standart ayarda degil ben hep 16 - 17 kullanıyorum mesala ve en ince noktalarda o yüzden timemore'da click olayı yanıltıcı

14-16-18 clickleri denedim, 15-16-17-18 gram kahveyi 300 ml su ile demledim ama nafile, süreyi de 2 dk ile 2.30 dakika arasında tutuyorum hep. Kahve kavrumu üzerinden 17 gün geçti, tavsiye edilen degassing süresini de tamamladı halbuki.

14-16-18 clickleri denedim, 15-16-17-18 gram kahveyi 300 ml su ile demledim ama nafile, süreyi de 2 dk ile 2.30 dakika arasında tutuyorum hep. Kahve kavrumu üzerinden 17 gün geçti, tavsiye edilen degassing süresini de tamamladı halbuki.
Suyu değiştirmenizi tavsiye ederim bazı sular bazı kahveleri asla çözemiyor Erikli tavsiyemdir genelde her türlü kahveyi çözebiliyor. Yine sonuç alamazssanız kavrum hatası olabilir çekirdekte.

Son düzenleme:
ben evin arıtıcı suyuyla yapıyordum, yanlış mı ki tercihim?
Arıtıcı su ile ekşi tatlar almanız çok doğal hocam arıtıcılar genelde 8-10 PPM su verir aşırı yumuşaktır ve kahveyi asla çözemez o su ile Türk kahvesi boyutunda dahi çekseniz kahveyi çözemezssiniz ekşi olur. Gidin Erikli hazır su alın onunla demleme yapın sorununuz çözülecek garantisini veririm. Erikli ortalama 70 - 90 PPM arası bir su sunuyor v60 için çok ideal.

Arıtıcı su ile ekşi tatlar almanız çok doğal hocam arıtıcılar genelde 8-10 PPM su verir aşırı yumuşaktır ve kahveyi asla çözemez o su ile Türk kahvesi boyutunda dahi çekseniz kahveyi çözemezssiniz ekşi olur. Gidin Erikli hazır su alın onunla demleme yapın sorununuz çözülecek garantisini veririm. Erikli ortalama 70 - 90 PPM arası bir su sunuyor v60 için çok ideal.
Tamamdır, yarın deneyip sonucu tekrar paylaşırım.

Buzdağı Su hakkında düşünceniz nedir acaba?

Hem Çobanpınar hem de Hayat su ile denedim fakat sonuç yine aynı. Erikli bulamadım bu civarlarda maalesef. Bıkkınlık geldi artık ekşi kahve içmekten 😂kahvenin ilk 2-3 yudumu normal ama sonrasında bir anda limona dönüşüveriyor.

Acı ve ekşi aynı anda olmaması lazım hocam. Ekstraksiyon fazla olduğunda daha acı bitter tatlar almanız lazım. Düşük olduğunda ise daha ekşi ve mayhoş tatlar. Su sıcaklığını, öğütüm derecesini indirip artırabilirsiniz. Ama arkadaşların dediği gibi su da çok fark ediyor. Buzdağı su ppm olarak kahve demlemeye çok uygun eğer arıtıcınız yoksa. Yemek sepeti -> Mahalle kısmından aratın illaki bir markette denk geliyor.

Ek olarak nasıl bir reçete uyguluyorsunuz. Kaç döküm ve totalde kaç saniyede bitişe ulaşıyorsunuz. Son olarak son döküşten sonra dripperde suyun rengi koyu bir renk mi yoksa açık, safran rengine yakın mı ?

Acı ve ekşi aynı anda olmaması lazım hocam. Ekstraksiyon fazla olduğunda daha acı bitter tatlar almanız lazım. Düşük olduğunda ise daha ekşi ve mayhoş tatlar. Su sıcaklığını, öğütüm derecesini indirip artırabilirsiniz. Ama arkadaşların dediği gibi su da çok fark ediyor. Buzdağı su ppm olarak kahve demlemeye çok uygun eğer arıtıcınız yoksa. Yemek sepeti -> Mahalle kısmından aratın illaki bir markette denk geliyor.
Timemore C3 S2C ile 15-16 click'te öğütüyorum, 12 ve 14 denemişliğim de var, 18 denemişliğim de var. Ortalama 2.5 dakika demliyorum, daha az demlediğimde bu ekşilik çok daha bariz belli oluyor. Kahve / Su oranını da genelde 1:16 ya da 1:17'de tutuyorum. Yukarıda bahsettiğim çobanpınar'ın ppm değeri 130 civarı birşeyken Hayat su 60'larda birşeydi, iki tane çok uç ppm değerine sahip suları denedim ki farkını bariz şekilde göreyim diye ama beklediğim sonucu alamadım :) tabi sadece ppm'le de bitmiyormuş iş, suyun diğer mineralleri de önemliymiş o yüzden birçok kişinin önerdiği gibi Erikli markasıyla da bi denemek istiyorum, hatta Buzdağı'nı da denemek istiyorum. Kahvenin son hali aynı fotoğraftaki gibi
Hario_V60_coffee_V60_coffee_pour_over_coffee_filter_coffee.jpg

Bu arada kahvenin acılığı abartı olmadıkça çok önemli değil, ben öyle kahveyi de içerim ama yeter ki şu ekşilikten kurtulayım :)

Geri