• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Üç Değirmen Çelıncı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HaLiL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HaLiL

Barista
İsim
İbrahim Halil
Daha fazla  
İsim
İbrahim Halil
Espresso Makinesi
Cafelat Robot
Değirmen
Eureka MSD, 1Zpresso K-Plus&X Pro👍🏻, Sözen♾,
Ekipmanlar
Clever Dripper, Kalita 155, V60(01-02 plastik+02 İmmersion), Aeropress&Delter Press, Espro, Stagg Ekg
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Gaziantep
Konuyu hemen açacaktım, fakat... amaaan neyse yazıyorum şimdi işte:D

Nerden Çıktı?
Niji cupping etkinliği sırasında sayın arkadaşımız @ekşibirazsanki , SSP'li Fellow Ode öğütücüsünü de sağolsun yanında getirmişti. Buluşmanın ilk tadımını da Matruşka 4 ile kendisinin ellerinden, SSP'li Ode öğütümüyle içmiş idik. Etkinlik sonrası yine @ekşibirazsanki : " Hadi C40 ile Fellow'u da karşılaştıralım." dedi.
Etkinliğe gelirken sayın arkadaşım @Freeman 'dan K Pro'sunu da getirmesini rica etmiştim, zira bir önceki buluşmada K serisinin farkını yeterince görmediklerini düşünüyor ve bu deneyimi yaşamalarını istiyor idim. Neyse bu sırada yanılmıyorsam Alireza Bey, K Pro'yla üçlü karşılaştırma yapalım deyince Antep deyimiyle sütlü sahanı gibi yan yana dizildik.

Bölüm 1 Kahve Kardeşliği

Sansasyon yaratacak , değirmen savaşlarına yepyeni bir boyut getirecek, tüm doğru sanıp iman ettiğiniz gerçeklerin tabu olduğunu görüp isyan etmenize sebep olacak karşılaşmaya hazır mısınız?
IMG-20221112-WA0023.jpg
Soldan sağa SSP'li Fellow Ode değirmeniyle @ekşibirazsanki ,Red clixli C40'la @selamet , ve K Pro'yla her türlü köleliğe karşı bendeniz @HaLiL :)

İki demleme yaptık. Benzer boyutlarda öğütmeye çalıştık . Cupping kaselerine alıp tadım yaptık. 1,2 ve 3. sırayı belirledik; her ikisinde de sıralama değişmedi. Yetmedi ikinci demlemeyi Kevser Hanım'a kör tadım yaptırdık. Sonuç:

Herkesin değirmeni C40'ı sandın birinci
Döktü göz yaşı Fellowun ardında inci inci
Neden sonuç böyle ayıkla gel şimdi pirinci
Açık ara en dengeli güzel fincanı K pro verdi.

5B sınıfından arkaşımıza bu manidar şiiri için teşekkür ederken herkesi ciddiyetle davet edip yorumlarını bekliyorum :ROFLMAO:

Bir reklam

Pek yakında , yani yine umarım, ilk bölüm hasılatına bağlı :)

Üç Değirmen Çelıncı II , Dripper Savaşları
Üç Değirmen Çelıncı III, Kralın Çöküşü

1. K pro: Leziz ve dengeli.
İkinci öğütümü Alireza Bey yaptı. Kürşat da, benim kıymetlimiss K Plus'ımı espresso ayar rahat oturur pozisyonda denemişti. Onu saymıyorum bi daha dene dedim. Kısaca opobjektif yorumum sonrası değirmenin hakkı değirmene diyerek Ali Bey, ve sevgili arkadaşlarımdan deneyimlerini paylaşmalarını bekliyoruz.

2. Fellow Ode: Kendi SSP bıçaklı öğütücüsünü getiren arkadaşımız @ekşibirazsanki 'ye bu deneyim için teşekkür ediyoruz. Öğütücü hakkındaki bilgi ve detayı kendisi paylaşacaktır. K Pro'ya yakın güzel bir sonuç çıkarmakla birlikte ince bir ayar istiyordu bana göre.

3. C40: Tamamen objektif yazıyorum 🤣ağızda kuruluk bırakan ikinci yudumu almak istemeyeceğiniz asidik bi şeyler...

Bu eğlenceli zamanları geçirmemize olanak sağlayan bizi ağırlayan @Niji Coffee Co. ailesine ve sevgili arkadaşlarıma teşekkür ediyor; birkaç fotoğraf paylaşarak ilk bölümü nihayete erdiriyorum.

Esenlikler dilerim efenim.

K Pro şampiyon ellerde
IMG_20221123_213634.jpg
...?
IMG-20221112-WA0020.jpg
IMG_20221123_213535.jpg

Eğlenceli ve ilgi çekici bir etkinlik olmuş. Benim görüşüme göre de paralel sonuçlar alınmış. Genel anlamda mutlu oldum. 1zpresso Q2 modeli bile Comandanteyi satmama yetti. Kplus ile son derece keyifli ve temiz fincanlar yakalıyorum. Hayatımın en mantıklı kararlarından birisiydi.

Konuyu hemen açacaktım, fakat... amaaan neyse yazıyorum şimdi işte:D

Nerden Çıktı?
Niji cupping etkinliği sırasında sayın arkadaşımız @ekşibirazsanki , SSP'li Fellow Ode öğütücüsünü de sağolsun yanında getirmişti. Buluşmanın ilk tadımını da Matruşka 4 ile kendisinin ellerinden, SSP'li Ode öğütümüyle içmiş idik. Etkinlik sonrası yine @ekşibirazsanki : " Hadi C40 ile Fellow'u da karşılaştıralım." dedi.
Etkinliğe gelirken sayın arkadaşım @Freeman 'dan K Pro'sunu da getirmesini rica etmiştim, zira bir önceki buluşmada K serisinin farkını yeterince görmediklerini düşünüyor ve bu deneyimi yaşamalarını istiyor idim. Neyse bu sırada yanılmıyorsam Alireza Bey, K Pro'yla üçlü karşılaştırma yapalım deyince Antep deyimiyle sütlü sahanı gibi yan yana dizildik.

Bölüm 1 Kahve Kardeşliği

Sansasyon yaratacak , değirmen savaşlarına yepyeni bir boyut getirecek, tüm doğru sanıp iman ettiğiniz gerçeklerin tabu olduğunu görüp isyan etmenize sebep olacak karşılaşmaya hazır mısınız?
Ekli dosyayı görüntüle 23023
Soldan sağa SSP'li Fellow Ode değirmeniyle @ekşibirazsanki ,Red clixli C40'la @selamet , ve K Pro'yla her türlü köleliğe karşı bendeniz @HaLiL :)

İki demleme yaptık. Benzer boyutlarda öğütmeye çalıştık . Cupping kaselerine alıp tadım yaptık. 1,2 ve 3. sırayı belirledik; her ikisinde de sıralama değişmedi. Yetmedi ikinci demlemeyi Kevser Hanım'a kör tadım yaptırdık. Sonuç:

Herkesin değirmeni C40'ı sandın birinci
Döktü göz yaşı Fellowun ardında inci inci
Neden sonuç böyle ayıkla gel şimdi pirinci
Açık ara en dengeli güzel fincanı K pro verdi.

5B sınıfından arkaşımıza bu manidar şiiri için teşekkür ederken herkesi ciddiyetle davet edip yorumlarını bekliyorum :ROFLMAO:

1. K pro: Leziz ve dengeli.
İkinci öğütümü Alireza Bey yaptı. Kürşat da, benim kıymetlimiss K Plus'ımı espresso ayar rahat oturur pozisyonda denemişti. Onu saymıyorum bi daha dene dedim. Kısaca opobjektif yorumum sonrası değirmenin hakkı değirmene diyerek Ali Bey, ve sevgili arkadaşlarımdan deneyimlerini paylaşmalarını bekliyoruz.

2. Fellow Ode: Kendi SSP bıçaklı öğütücüsünü getiren arkadaşımız @ekşibirazsanki 'ye bu deneyim için teşekkür ediyoruz. Öğütücü hakkındaki bilgi ve detayı kendisi paylaşacaktır. K Pro'ya yakın güzel bir sonuç çıkarmakla birlikte ince bir ayar istiyordu bana göre.

3. C40: Tamamen objektif yazıyorum 🤣ağızda kuruluk bırakan ikinci yudumu almak istemeyeceğiniz asidik bi şeyler...

Bu eğlenceli zamanları geçirmemize olanak sağlayan bizi ağırlayan @Niji Coffee Co. ailesine ve sevgili arkadaşlarıma teşekkür ediyor; birkaç fotoğraf paylaşarak ilk bölümü nihayete erdiriyorum.

Esenlikler dilerim efenim.

K Pro şampiyon ellerde
Ekli dosyayı görüntüle 23024
...?
Ekli dosyayı görüntüle 23025
Ekli dosyayı görüntüle 23026
Eskişehir'e festivale geldiklerinde Şampiyon ile beraber bendeki 1zpresso Q2 yi denemiştik öğütüm kalınlıkları klik olarak aynı olarak yorumladık ve bileği yormadığı için gayet fiyatına göre iyi buluyorum Q2 yi🤩🥳

Ekli dosyalar

• IMG-20221023-WA0022.jpg
    IMG-20221023-WA0022.jpg
    120 KB · Görüntüleme: 170
Bence de çok keyifli bir etkinlik oldu. Herkesin eline sağlık 🙂
Yaptığımız denemelerde ben de k-pro’yu beğendim.
Bendeki ssp cast versiyon. Tatlılık ve gövde konusuna yoğunlaşan bir bıçak. Getirdiğimde seasoning tamamlanmamıştı henüz. Şu an daha iyi bir noktada. Asiditede gelişme var. Biraz daha deneme yapıp tekrar bir karşılaştırma için size ulaşacaktım ben de :) Bu sefer kruve elek ile ayar eşleştirmesi yaptıktan sonra switch ile deneriz

Bencede, güzel bir etkinlik oldu. Açık konuşmak gerekirse, 3 farklı high-end diye sayılan değirmende bu derece farklılık olmasını ben şahsen beklemiyordum.

Yaptığımız demlemelerde, K-Pro üç değirmen arasında en iyisi di direk. Balanslı ve dengeli ve kompleks bir sonuç oraya çıktı. Demlemeyi geçtim kuru kokusunda direk diğer değirmenlerden tatlı bir kokuya sahipti.
Comandante, asidite olarak çok parlaktı diğerlerine göre. Bunun haricinde çok berrak bir sonuç vardı. Temiz bir fincan ortaya çıktı.
Fellow Ode, seasoning kaynaklı olarak muhtemelen, fazla toz üretiyordu. Bunun sebebi olarak fincanda acılık vardı, ve asidite arka plandaydı.

Biraz daha deneme yapıp tekrar bir karşılaştırma için size ulaşacaktım ben de :) Bu sefer kruve elek ile ayar eşleştirmesi yaptıktan sonra switch ile deneriz

Bir karşılaştırma daha yapmalıyız kesinlikle. Bu amaçla buluşup bol bol denereiz. Kruve testi de güzel olur. Ayrıca farklı ayarları karşılaştırız buluşup. EK-43 de ekleriz karşılaştırmaya. Güzel güzel planlar var kafamda.

Sadece Kevser Hanım mı kör tadım yaptı yoksa tüm tadımlar mı kör tadımdı?

Kaç kere tadım yapıldı? Kaç farklı kahve kullanıldı?

Çok ayrıntılı bir değerlendirme olmadı. Sadece Kevser hanım kör tadım yaptı. Onun da kararı bizimkilerle korele idi. Toplamda 2 deneme, 2 farklı kahve kullanıldı.
1. kahve v60ta ön demleme sonrası 2 parçalı döküş, 2. Kahve switch ile denendi.
Göz kararı ve kruve cetvel ile ayarlara karar verildi.
Evde yaptığım denemelerde kruve elek ile ayarlara karar veriyorum. Evde sadece iki kahve ile deneme yapabildiğim için cmd-ssp karşılaştırmam şu an için doğru olmaz. Seasoning halen devam ediyor. Daha çok kahve ile net birşeyler yazabilirim ilerde.

Son düzenleme:

Comandante için (espriyle karışık da olsa) "ikinci yudumu almak istemeyeceğiniz asidik bi şeyler" yorumu pek doğru gelmedi açıkçası.
Kruve karşılaştırma videosu linki ekledim yukarıya. Ekipman almak isteyen kahve severler için daha açıklayıcı ve doğru yönlendirme olur diye düşünüyorum zira bu başlığı okuyanlar yanlış yönlendirilmiş olmasın.

2 farklı kahvede deneme yaptık. Biraz spontene gerçekleşti her şey. İlk kahve Tin Coffee - El Salvador Pacamara, İkinci kahve - Niji Java Halu Banana idi.

İlk demlemede, takribi olarak genel bilgilerimiz ile, 3 farklı değirmende kaç klik kaça karşılık geliyor şeklinde kararlaştırdık ve öğütüm yaptık. Gözle baktığımızda dahi öğütümde bariz boyut farklılığı vardı zaten. Aynı V60 tarifi uyguladık. Kendi adıma konuşacak olursam deplasmanda, bilmediğim bir kettle ile V60 tarifi uygulamakta zordu. O sebeble biraz demlemede de farklılıklar oldu.

İkinci demlemede, bütün değermenlerde farklı ayarlarda öğütüp, 3 değirmen için en yakın öğütümü gözle seçtik. Sonrasında hario switch ile çok basit demleme hatalarını en aza indiricek bir tarif uyguladık.

Sadece Kevser hanım kör olarak tadım yaptı. Kendi adıma konuşacak olursak benim comandantede üzerine gönül bağım olmasına rağmen sevdiğim versiyon k-pro du.

Burada şu da yanlış anlaşılmasın. Bir değirmen kötü bir değirmen berbat biri süper demek doğru olmaz. Biraz spontane, eliminizden o an geldiği şekilde bir karşılaştırma oldu. Bu şartlarda bu kahvelerde elimizdeki sonuçlar böyle çıktı.

Ekleme: Ayrıca; Çıkan farklılıkları da öğütüm boyutu farklılığından mı yoksa değirmen farklılığından mı söylemek bizim test şartlarımızda zor. Biz elimizden geldiğince 3 değirmeni aynı şartlara getirmeye çalıştık. O an elimizde bunu niteliksel olarak ölçecek karşılaştıracak bir ekipmanda yoktu.
Bunların haricinde, kişisel görüşüm değirmen karşılaştırması yapılırken, bire bir aynı mikrondan karşılaştırma yapmaktan ziyade pik performans karşılaştırmasının yapılması. Çünkü değirmenden değirmene parçacık dağılımının zaten farklı olacağı aşikar. Bu noktada, aynı kalınlıkta bir değirmenin diğerini göre iyi performans göstermesinden çok, her değirmen ile çıkarılabilecek optimum ayarda karşılaştırması mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Sonuç olarak evde kahve demlerken mikronlara göre değil, fincada ki çıktıya haraket ediyoruz.

Son düzenleme:
Haters will hate but..

Evde Timemore chestnut x lite ile comandante arasında kendimce tadım karşılaştırması yapıyorum 2 ayı ve belki 2-3 kiloda kahveyi geçmiştir biraz , X lite önde ve oldukça objektif değerlendiriyorum :)
Comandante ye saygım büyük lakin sanırım forumda büyük bir fan kitlesine sahip ne bileyim Apple fanları gibi geliyorlar bazen :p

Bunların haricinde, kişisel görüşüm değirmen karşılaştırması yapılırken, bire bir aynı mikrondan karşılaştırma yapmaktan ziyade pik performans karşılaştırmasının yapılması. Çünkü değirmenden değirmene parçacık dağılımının zaten farklı olacağı aşikar. Bu noktada, aynı kalınlıkta bir değirmenin diğerini göre iyi performans göstermesinden çok, her değirmen ile çıkarılabilecek optimum ayarda karşılaştırması mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Sonuç olarak evde kahve demlerken mikronlara göre değil, fincada ki çıktıya haraket ediyoruz.
Etkinlik çok güzel olmuş, bileydim c3 ve Pocket ile ortamı sallamaya gelirdim :D
Karşılaştırma konusunda ben de sizin gibi düşünüyorum. Göz kararı yanıltıcı zira bunu c3-pocket ile gördüm. Ben değirmenleri kendi içinde v60 standart bir tarifle zamana yayarak farklı kahvelerle deneyip kalın ince sınırı belirliyorum. Bundan sonra görüntü farklı olsa bile fincanlar ve bitiş süreleri yakın oluyor. C3 denk diye düşündüğüm ayarda Pockete göre daha ince duruyor ama karşılaştırmalı demleyince süreler ve fincandan denk olduğunu çıkarıyorum.
Etkinlik bilimsel kesinlikte yapılmasa da (bence bilimsel kesinlikte(?) yapılsa bile yorum farklılıkları her zaman olabilir) bence yararlı tecrübeler olmuş. En azından bu üst seviye denilen değirmenler arasında açık ara, abartılacak farklar olmadığını, ayarlarda optimumu bularak ve tarifte oynamalar yaparak ideal fincanın bulunabileceği sonucunu çıkardım. Umarım doğru bir çıkarımdır.

Bu K pronun bıçaklar comandante nitro blade çakması değil miydi yahu bir tarafta leziz bir sonuç diğer tarafta kara kuru bir şey çok fantastik

Ayrıca cmd için “ikinci yudumu almak istemeyeceğiniz” değerlendirmesini okuduktan sonra tamamiyle objektif bir inceleme okuduğuma emin oldum.

Ve derhal comandantemi satıp k pro almak için yola koyuluyorum

Ben değerlendirmelerden ziyade önceden c2 im vardı onunlada aynı kahveyi demledim comandante ilede aman aman bir fark yok.Bana göre comandante bir dil gibi ingilizceye benzetiyorum her yerde iletişim sağlarım ama güzel bir dil mi bence değil italyanca ispanyolca Fransızca daha çekici kulağa hoş geliyor gibi.Yani cmd en iyisi değil ama en iyi kavurucu ve demleyici arasında ki iletişim ağı gibi düşünüyorum.

K plus'ı yorgun bir hâlde denediğim doğrudur :). Genelde espresso tüketen biriyim fakat K-pro'dan çıkan fincan ile diğer fincanlar arasındaki fark bariz bir şekilde ortadaydı. Bu durumda daha önceden yaptığımız tadım etkinliğinin de etkisi olabilir. @HaLiL etkisiyle CMD'yi satıp K-pro'ya geçeceğim. K-pro'nun espresso öğütümünün de nasıl olduğunu tadım etkinliğinde denemiştim. K-plus beni zorlamıştı (ayakta değildim :)) fakat K-pro ile espresso öğütümünün CMD'den bile daha kolay olduğunu fark ettim (benim için). Etkinlik çok güzeldi. Benim gibi bir espresso delisi bile bu kahvelerle filtre kahveyi daha sık tüketmeyi düşündüyse bence etkinlik, amacına ulaşmıştır diyebiliriz :). K-pro aldıktan sonra özellikle işin espresso kısmında bu etkinliklerde tadım ve yapım aşamasında bir faydam da olabilir diye düşünüyorum. Bu etkinliğin Gaziantep'te gerçekleşiyor olması da gerçekten bizler için çok büyük bir avantaj. Dolayısıyla @Niji Coffee Co. size de çok teşekkür ederim. Bizlere bu fırsatı sağladığınız için gerçekten minnettarım. Bir grup insanın kahve konusunda böyle toplanması gerçekten hoş oluyor :).

Etkinlik çok güzel olmuş, bileydim c3 ve Pocket ile ortamı sallamaya gelirdim :D
Bir sonraki buluşmaya bekleriz. Değirmen bahanesi ile sizleri de görmek güzel olur.

En azından bu üst seviye denilen değirmenler arasında açık ara, abartılacak farklar olmadığını, ayarlarda optimumu bularak ve tarifte oynamalar yaparak ideal fincanın bulunabileceği sonucunu çıkardım. Umarım doğru bir çıkarımdır.
Aslında ilk mesajımda belirttiğim gibi farklılık benim beklentimden fazlaydı değirmenler arasında tat olarak. Fakat lezzetler arasında bu derece farklılık olmasına rağmen çıkan fincanlar kendi içerisinde değerlendiriliğinde bu sonuca varmak da mümkün. Burada net bir mesaj vermek için daha fazla deneme ve test yapmak gerekir.

Bence etkinliğin en güzel noktası, toplamda 7 kahve sever ve 2 kahve profesyonelin yaptığı tadımda ortak paydada buluşmaktı.

Geri