• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mayıs 2025 - Meet Lab - Deneyim, Reçeteler ve Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kocakurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kocakurt

Müverrih
Editör
İsim
Emre
Daha fazla  
İsim
Emre
Merhaba.

Bu ayki etkinliğimizin kazananı Meet Lab'ın kahveleri için oluşturduğunuz reçeteleri ve kahve özelinde deneyimlerinizi bu başlık altında paylaşabilirsiniz.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Meet Lab
Çekirdek:
Demleme Yöntem ve Detayları:
Öğütüm Detayları:
Su Detayları:
Toplam Süre:
Kahve Miktarı:
Oran:

Demleme Basamakları:

Kavurucu: Meet Lab
Çekirdek:Ethiopia Taferi Kela Natural Anaerobic 96H
Demleme Yöntem ve Detayları:hario v60 hario kettle abaca filtre
Öğütüm Detayları:
cmd 20 klik
Su Detayları:
80 ppm
Toplam Süre:
2.25
Kahve Miktarı:
15
Oran:
1/16

Demleme Basamakları:
sitede yazan sekilde demledim 45 sn bloom 15 saniyede 160a tamamla 5 sn bekle sonra geri kalanı 20 sn tamamladım.sitesinde 3-3.30 dk diyor bende 2.25te kahveye yatağı ust kısımda su bitti.kahve fena değildi ancak daha önce de içtiğim bi kahve oldugu icin biliyorum Demleme olmadı.bu seriden demleyen arkadaşlar varsa yardımcı olursa sevinirim

Kavurucu meetlab
Çekirdek Panama Chevas
Tadım notaları mild floral, hazelnut paste, berries, pomegranate
Deneme 1
Lelit Mara X
PID 0
Df64 SSP MP
Öğütüm ayarı 13
Abant su
18 gram kahve 40 gram espresso
26 saniye
Tat: hafif ekşi, hafif acı, gövdesi düşük ağızda kalan az bir nar tadı dışında belirgin aroma hissetmedim
Deneme 2
Lelit Mara X
PID 1
Df64 SSP MP
Öğütüm ayarı 12
Abant su
18 gram kahve 36.8 gram espresso
33 saniye
Tat: çiçeksi ve meyvemsi tatlar biraz daha belirgin ağızda kalan nar tadı da belirginleşti ancak biraz daha bitter bir tada dönüştü diye düşünüyordum ama espresso biraz daha soğudukça içerken daha çiçeksi, ekşimsi sonrasında damakta çiğ fındık gibi bir tat kaldı
Yorum üçüncü denememde 12.5 gibi bir öğütüm ve PID 1 olarak demlemeyi düşünüyorum. Çekirdeği espressoda beğendim, içerken değişken tatlar hissettirmesi arkada bıraktığı tat hoş. Muhtemelen denemeler yaptıkça çok çeşitli espressolar deneyimleyeceğim. Yaptığım iki deneme de birbirinden çok farklı olsa da kesinlikle ikisi de içilebilir kahvelerdi bu yönünü de beğendim.

Senelerdir yapılan toplu alımlar içinde forumla iletişimi en iyi sağlayan birkaç firmadan biri -belki de birincisi- olabilir Meetlab. Kahveyle ilgili değil ancak alımla ilgili genel deneyimim bu şekilde.

Tebrik ederim.

Demleme Reçetesi:

Kavurucu:
Meet Lab
Çekirdek:
Colombia, Santa Monica, Honey+Wine Yeast X Banana
Colombia, Jairo Arcila
Ethiopia, Benki Buku
Costa Rica, El Perezoso
Demleme Yöntem ve Detayları: Mokapot, Bialetti Venus 4cup
Öğütüm Detayları:
CMD MK4, 17 click
Su Detayları:
Erikli, Bulak. 200ml
Toplam Süre:
2 dakika kadar
Kahve Miktarı:
20gr
Oran:
1:10

Demleme Basamakları:
80 derece su sıcaklığıyla başlanılıp en küçük ocağın en kısık ateşinde demleme yapıldı. Ayrıca kahveleri V60 ve aeropress demleme yöntemleriyle de deneyimledim.

Santa monica yapay geldi sevmedim. Arcila, santa'dan bi tık daha düz, bunu da sevmedim. Benki buku kahve gibi kahve olduğu için hoşuma gitti. El perezoso da iyi. Komple deneyim olarak ambalajların cafcaflı olması iyiydi. Kahve olarak değil de görsel olarak bir şölen yaşadık sağolun.

Kavurucu: Meet Lab
Çekirdek:Ethiopia bette bena megadu
Demleme Yöntem ve Detayları: Fellow aiden single batch bloomsuz 4 eşit dokus profili
Öğütüm Detayları:zpreeso q air 1.7.2
Su Detayları: 89 derece 90ppm 225 ml
Toplam Süre:
Kahve Miktarı:13.6 gram
Oran:1/16.5

Demleme Basamakları aiden ile bloom kapalı mod 4 Basamak aralari 15 sn olacak şekilde demledim.kahveye gelirsek hiç rahatsız etmeyecek şekilde Sulu bir gövdeye sahip asidite belirgin ama rahatsız etmedi kahve soğudukca daha keyifli hale geldi çiçeksilik ve florallik arttı.bir sonraki denemeyi daha ince ogutum ve iki dokus ile yapmayı düşünüyorum notalar biraz geride kaldı gibi hissettim bunda ama gerçekten keyif aldım elinize sağlık @meetlabcoffee

Benti Buku(27.04 kavrum)

20/340
ZP6 4.3
91c Abant Bolu
V60 + TH3
60-170-230-340
1 dk bloom
3:20 bitiş

Kavrumu tercihlerime göre oldukça koyu buldum. ZP6 ile birleşince daha da göz önüne çıktı haliyle. Islak kokusu gayet güzeldi demlerken. İlk demlemeye ve bu kadar koyu kavruma göre yine de fincanda sonuç kötü değildi. İyi de değildi şimdilik ama ilk demleme olduğu için kesin yargılara varmıyorum, beklediğim canlılığı alamasam tatlı bir fincandı. Normal başlangıç noktamdan daha kalından başlamış olmama rağmen daha da kalına gidip standart reçetem olan bloom + 2 döküşle deneyeceğim bir sonrakinde Abaca ile.

Panama chevas
1:16
72 ppm
Reçeteye uygun şekilde 40 sn. Ön demleme. Ve 2.30 civarı denleme bitti.

Yaptığım alımda ilk denemem oldu. Düz günlük bir kahve. Tadım notlarını pek verdiğini söyleyemem. 2025 hasa ve fiyat bandı içinde yüksek denilebilecek bir çekirdek için verdiği performans açıkçası vasat ve düz kaldı diyebilirim.

Panama chevas gercekten fiyatı ve puanı göz önüne alındığında vasat bir çekirdek.O puanla uçup kaçmasını bekleyerek aldım ama malesef dümdüz bir kahve.kötü değil ama o paralari haketmiyor.
Etiyopya benti buku ise tam tersi fiyatına gôre oldukça iyi iş çikariyor asiditesi çok dengeli. Kirmizi meyve tatları net geliyor. Gövdesi yerinde

Costa Rica - El Perezoso: Bu çekirdek Türk kahvesine çok yakışıyor. Nedense fiyata görece daha uygun olan kahveleri ben daha çok sevdim :D

El Diviso Sidra Natural Hydro Honey(25.04 kavrumu)

12.5/225
ZP6 3.7
90c Abant Bolu
V60 + TH3
35-115-150-225
45 sn bloom
2:30 bitiş

Bu kahveyi daha önce başka bir kavrumla(işlem sadece natural olarak belirtilmişti o kavurucu tarafından) içtiğimi ıslak kokuda fark ettim açıkçası. Çok da başka bir şeye benzemeyen bubble gum tipi bir kokusu var.

Kavrum yine görece koyu tarafta kalmış ve bunu renkten yola çıkarak söylemiyorum çünkü böyle kahvelerin yeşili genelde kahverengiye yakın olduğu için çok doğal koyu gözükmesi kavrulunca. Biraz yağlanma var çekirdeklerde, bazısı direkt yağlı hatta, bu tarz kahvelerde bazen olsa da bi tık fazla geldi bana.

Haliyle gövdesi görece yüksek, tatlar biraz daha iç içe ama yine de seçilebilir katmanlar var. Daha mor ve turuncu tarafta bi kahve, 1:18 bile fazla gövdeli oldu, biraz kalına gidip bloom + 2 döküşle Mugen gibi yavaş akan bir ekipmanla denemek mantıklı olabilir çünkü elimdeki en yavaş kağıt TH-3 zaten. İlk demlemeye göre yine iyiydi, biraz daha ince ayar ile daha güzel olacaktır diye umuyorum.

Panama Chevas Catuai'yi yüksek sıcaklık orta-ince öğütümle hario switch'te denedim.

24/25 Nisan kavrumu
Hario Switch & Hario 100lü poşet
Cmd 20klik
16gr:240ml
95 derece buzdağı su
3xdöküş; ilk iki döküş normal; üçüncü döküşte switch kapalı (immersion)
60ml (30 sn bloom) + 90ml + 1:15 gibi switch'i kapatıp 90ml ekledim ve 2:00 gibi switch'i açtım.
Demleme 3dk falan sürdü.

Filtrede uçan kaçan bir kahve değil evet. Meyvemsi tadları (nar ekşisi örneğin) bu şekilde alabildim.

Son düzenleme:
Panama chevas dan sonra Colombia blueberry ile ikinci denemeyi yaptım. Ama daha cupping yapmaya yakın bir yöntem olarak Clever kullandım. Tadım notaları vb açıdan performansını görmek istedim.
Su yine 72 ppm, sıcaklık 90 derece ve reçeteden faklı olarak 19 click denedim Clever kullandığın için.
İyi olan çekirdek istersen 1:16 yap üstüne sıcak suyu dök kendini belli ediyor. Bu çekirdekte aynen böyle zaten Panama chevas dan farklı olarak paketi açar açmaz inanılmaz güzel iç gıcıklayıcı tatlı bir kokusu insanın suratına vuruyor. Demlerken tüm mutfağı koku sardı diyebilirim. Tadımda da aynı mayhoş tatlılık devam etti. Bigbabol sakız kokusu ve tatlılığı var resmen. Chevas gerçekten çok başarısız iken blueberry de bir o kadar fiyatına göre deneysel kahvelerin bile üzerinde performans sunuyor.

Sonunda Final Touch aldım, işten vakit bulunca deneyeceğim. Güzel dörtlü bir seçki de oluşturdum kendimce, teşekkür ederim emekleri için herkese.

Benti Buku(27.04 kavrum)

20/330
ZP6 4.6
89c Abant Bolu
V60 + Abaca
60-200-330
45 sn bloom
2:45 bitiş

Öncekine göre bi tık daha iyi. İçerken bir sıkıntı yok ama bitişte baskın bir is mevcut. Genel olarak şeftali/mandalina arası bir lezzet var. Benim çok da sevmediğim "kahve gibi kahve" karakterinde biraz, tercih meselesi günün sonunda. Uzun süredir bu tarz bi kahveye denk gelmemiştim, ters köşe oldum biraz tercihlerimin neredeyse tam tersi olduğu için.

Benti Buku(27.04 kavrum)

Öncekine göre bi tık daha iyi. İçerken bir sıkıntı yok ama bitişte baskın bir is mevcut. Genel olarak şeftali/mandalina arası bir lezzet var. Benim çok da sevmediğim "kahve gibi kahve" karakterinde biraz, tercih meselesi günün sonunda. Uzun süredir bu tarz bi kahveye denk gelmemiştim, ters köşe oldum biraz tercihlerimin neredeyse tam tersi olduğu için.
Merhaba, is tadından kurtulabildiniz mi? Gelişme var mı? Aynı durumdayım. Teşekkür ederim

Merhaba, is tadından kurtulabildiniz mi? Gelişme var mı? Aynı durumdayım. Teşekkür ederim
88c, Q2 Heptagonal 21.0 klik(CMD için 22-23 gibi olabilir), 60-210-320, 50 sn bloom, 2:40 bitiş olarak demledim dün. Q2'nin daha blended profili dolayısıyla is geride kaldı bir noktada, en azından ZP6 kadar bariz değildi. Bir de 85c ile Aeropress'te deneyeceğim, o zaman da yazarım yine.

88c, Q2 Heptagonal 21.0 klik(CMD için 22-23 gibi olabilir), 60-210-320, 50 sn bloom, 2:40 bitiş olarak demledim dün. Q2'nin daha blended profili dolayısıyla is geride kaldı bir noktada, en azından ZP6 kadar bariz değildi. Bir de 85c ile Aeropress'te deneyeceğim, o zaman da yazarım yine.
V60tan sonra (k-max ile) farklı farklı parametre ile 5-6 espresso demledim. Yanık tanından kurtulamadım ve kurtulamayacağım.

Siz de deyince Aeropress ile demledim şimdi (83 derece ve kalın), yanık tadı çok azaldı ama kahve tatsız oldu. Aeropress ile devam...

Bu arada Q2 ve ZP6 deneyiminiz hakkında merak ediyorum. Ne zaman ZP6'i tercih ediyorsunuz? Ne tür kahve ile ZP6 değil Q2 kullanıyorsunuz? Teşekkür ederim

Son düzenleme:
V60tan sonra (k-max ile) farklı farklı parametre ile 5-6 espresso demledim. Yanık tanından kurtulamadım ve kurtulamayacağım.

Siz de deyince Aeropress ile demledim şimdi (83 derece ve kalın), yanık tadı çok azaldı ama kahve tatsız oldu. Aeropress ile devam...

Bu arada Q2 ve ZP6 deneyiminiz hakkında merak ediyorum. Ne zaman ZP6'i tercih ediyorsunuz? Ne tür kahve ile ZP6 değil Q2 kullanıyorsunuz? Teşekkür ederim
Aeropress'te orta-kalın öğütüm, görece uzun bir demleme süresi(4 dk + 1 dk ağırlık vermeden çok hafif bir press gibi) çalışabilir diye düşünüyorum. Elimde çok kahve var, sırası gelince deneyeceğim ama.

ZP6'yı çok açık kavrumlarda(elimde olsa başka türlü kahve içmem zaten), yıkanmışlarda, Etiyopya ve Kenya çekirdekleri gibi yoğun yapıdaki çekirdeklerde kullanıyorum genelde. Q2 Heptagonal'i daha çok fermente yönü güçlü kahvelerde ve görece daha az açık(mevcutta konuştuğumuz kahve gibi fazla koyu kahvelerde değil) kavrumlu kahvelerde kullanıyorum. ZP6 biraz fazla şeffaf olabiliyor, çekirdek ve demlemedeki sıkıntıları geçtim suyunuz bile kahveye uymazsa yüzünüze vuruyor biraz. Q2 Heptagonal'in burr yapısı küçük bi K serisi burrü(aynı zamanda CMD ile çok benzer) olduğu için daha blended, daha tatlı fincanlar veriyor. 3 sene CMD, Heptagonal alana kadar da 1 sene generic Pentagonal burrlü Q2 kullandım, bi 2.5-3 senedir de Heptagonal olanı kullanıyorum, ZP6'yla da bir sene oldu hala hepsi arasında favorim Q2 Heptagonal bu arada.

Geri