• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mart 2022 - Fam Coffee Family - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DaunterM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sarabimsi olabilen govde kirmizi meyve notalari asiditesi ve tatliligi, hermanosu animsatti. Benim icin la Fany pacamara, bu yilin iz birakan kahvelerinden olacagi kesin.

Benim La siberia deneyimim ise bunlardan cok daha farkliydi.

Firma: Fam Coffee Family
Kahve: El Salvador La Fany Pacamara
Kavurma Tarihi: 03.03.2022

Demleme Metodu: Hario V60 01 - Hario 01 Bol Poşet
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: K-Pro 71 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Peak Water 95°C
Demleme Süresi: 2.40
Demleme Notları: Bloom + Çift Döküş / 15:250 oran

Tadım Notları: Bu ay içtiğim en lezzetli kahveydi. Başlangıçta frambuaz, kırmızı meyveler çok net. Bitişte böğürtlen. Gövdesi tatmin edici. Kahvenin, yıkanmış kahvelere yakın bir temizliği/berraklığı var. Fermantasyon, bu berraklığı daha derin hale getirmiş. Garip tatlar yok. Henüz ilk demlemem, lakin gayet hoşlandım.

Yıkanmış Gigesa'da yaşadığım durumu Pacamara'da da yaşıyorum. Gigesa'da 80 klikte başlayıp bir hafta içinde 70'e inmiştim.
Pacamara'da da dün 71 klik ile başladım, 2:40 sürede akış sonlandı ve çok lezzetli bir bardak içtim. Şu an 53 klik'e kadar indim (mokapot ayarı), 2:35'te akış sonlandı ve aromalar anca hissedilmeye başladı. Daha da aşağı inebilirim.
İki çekirdeğin de su direnci birden düştü, sebebini bilmiyorum. Direnci düştükçe demlemesi daha zor oluyor kanallanma falan. Acayip.

Edit: En son Mugen ile süreyi 3:30 civarına çıkardım. Bu sefer de buruk, fazla çözünmüş bir bardak elde ettim. Demek ki 2:30-3:30 arasında bir yerde bekliyor kahvenin aromaları. Orayı bulmaya çalışacağım artık.
6 önceki mesajda Pacamara'nın demlenmesi kolay bir çekirdek olduğunu yazmıştım ama çekirdek bir günde değişip su tutmayan, demlenmesi zor bir hâle geldi. Acaba varyeteden kaynaklı bir durum mu? Tin Coffee'nin pacamarası da bir günde olmasa da hızlı sönmüştü çünkü.

Son düzenleme:
Arkadaşlar ben toplu alıma aponte ve la fany pacamara ile katıldım. 28 şubat kavrumlular. Demlemelerimi buzdağı su 96 derece ile yaptım.
Kavurucu iki kahve içinde aynı parametrelerde demleme önerisi vermiş. Açıkça söylemek gerekirse ben 2:30 3:00 arası demleme sürelerini kesinlikle tutturamadım. Bu süreler için th3 filtre gerekiyor heralde. Ben bol poşet hario 02 filtre ile 4 basamaklı demlemeler yapıp son döküşümü 1:38 de bitirmeme rağmen demlemeyi 2:18 e kadar uzatabildim. Sonuç itibarı ile iki kahvede de optimum demlenmeyi cmd 20 click, 96 derece buzdağı su, 3 basamaklı döküş, döküş bitimi 1:35 demleme bitimi 2:15 civarı yaptım. Aponte için diyebileceğim fazla beklentiye girilmeden içilmesi gereken sıradan bir colombia, pacamara ise kırmızı meyve notalarını hafiften alabildiğim ortalama bi kahve. Benim için biraz hayal kırıklığı oldu.

Acaba birşeyleri yanlış mı yapıyorum? Buzdağı su seçimimi mi yanlış? Hario filtreler bu kahveler için çok mu hızlı geldi? Daha kalın öğütüp döküş basamakları arasındaki süreyi mi uzatayım? Tavsiyelere açığım. Teşekkürler
Merhaba. Mevcut lojistiğimiz çok benzer. Bu nedenle ben de kendi deneyimimi size aktarmak istedim. Sizden farklı tek kullandığım şey Abaca filtre ki abaca akış hızı daha yüksek bir filtre. 20 kesinlikle ince bir öğütüm ve bu paramtereler ile 2:18 ciddi kısa. Ajitasyon fazla olabilir. Tabi seramik v60 kullandiginizi varsayıyorum. Örneğin metalde akış çok daha hızlı olacaktır. İnce ve biraz daha yüksekliği düşük tutarak bir döküşle demleme yapmanızı öneririm. Kendi adıma kahveyi şu parameteler ile optimumuma oturttum.

20 gr / 320 gr
22 click cmdnt
96 su (Buzdağı)
75 gram blooming(rao gibi kaşık ile ajite ediyorum)
30. Saniyede 200 grama kadar ilk döküşü yapıyorum. Tüm yatağı gezerek ince ve agresif olmayacak şekilde. Eğer nitelikli bir tartınız varsa saniyede 5 gr civarı olacak şekilde takip edebilirsiniz. 200 grama tahmini 55. Saniye gibi ulaşıyorum. Sonra 10 saniye bekleyişten sonra. Aynı şekilde 320 ye kadar devam. 320 ye ulaştığında büyük bi swirl yapıyorum. Rutin olarak böyle iyi çıkıyor. Denerseniz yorumunuzu merak ediyorum

Firma:Fam Coffee Family
Demleme Ekipmanı:Bialetti Venüs 10 Cup[Mokapot]
Değirmen:1ZPresso JX PRO
Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur[20]
Çekirdek Miktarı: 45,5 Gram
Çekirdek:EL Salvador LA Fany[Red Bourbon]
İşleme: Natural
Kavrum Profili:Espresso
Kavrum Tarihi:28/02/2022
Su Sıcaklığı:88°C - 89°C
Su:Nestle Pure Life

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Akış biraz sorunlu gibiydi ve beklediğim gibi bitterlik vardı lakin bu bitterliğin bastıramadığı aromalar hissediliyordu ve yüzümü güldürdü.Akışı rahatlatabilmek için öğütümü kalınlaştırmayı deneyecektim.

Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur + Yarım Step [20,5]
Çekirdek Miktarı: 45,5 Gram

Demleme Notları:
Ocağım'da ki sorun sebebi ile en küçük gözün bir büyüğünde en kısık ateşte demlemeyi başlattım ve ilk kahve aktığınsa en küçük göze yine en kısık ateşte demlemeye devam ettim.Kahvenin rengi açılıpta su rengini aldığında ocağın üzerinden alarak su haznesini içerisine koyduğum buzlar ile soğuttuğum su dolu kabın içerisine koyarak demlemeyi sonlandırdım.

Tadım Notları: Öğütümü kalınlaştırmış olmama karşın akış yine sorunluydu ve yine bitterlik hissediliyordu ve fakat bu kez çıktı hem gövdesinden kaybetmişti hemde lezzetinden.

Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur + 1 Step [21]
Çekirdek Miktarı: 46 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notları: Gövdesinden yitirmemesi adına gramajı arttırdım lakin yine bitterlik ve dümdüz bir taddan öteye gidemedim.

Yaptığım tüm denemelerde eskiden yapmadığım bir deneme yaptım.Değirmenimde öğütülmüş çekirdeğin dolduğu haznedeyken bir kürdan yardımı ile topakların dağılması adına wdt misali bir uygulama yaptım,sepete koyduğum partiküllerde topaklanmalar yoktu.

Bana bu konuda nasıl yardımcı olabilirsin sevgili Nisan Ağca @pacamara

Öğütüm Derecesi: 2 Tam Tur + 1 Step [21]
Çekirdek Miktarı: 46 Gram

Demleme Notları:

Tadım Notları: Gövdesinden yitirmemesi adına gramajı arttırdım lakin yine bitterlik ve dümdüz bir taddan öteye gidemedim.

Yaptığım tüm denemelerde eskiden yapmadığım bir deneme yaptım.Değirmenimde öğütülmüş çekirdeğin dolduğu haznedeyken bir kürdan yardımı ile topakların dağılması adına wdt misali bir uygulama yaptım,sepete koyduğum partiküllerde topaklanmalar yoktu.

Bana bu konuda nasıl yardımcı olabilirsin sevgili Nisan Ağca @pacamara
Kahve gramajını arttırmak doğru bir çözüm değil. Önce neden böylesine bir ‘gövde’ sevdası diye sormam lazım. Yüksek gövde, tatları bastıran, kahvenin genellikle bitter ya da ekşi karakterini daha ön plana çıkaran bir unsur. Çok sensory kısmına girmeyeceğim detaylı ama istediğiniz ‘aromatik’ bardağa ulaşmak için önce bu gövde arayışından vazgeçmek lazım. Aynı kahvelerş yan yana tadamadığımız için, kalibrasyonumuz da farklı, net cevap ya da yorum çok zor.

Naçizane tavsiyem, kahve gramajı sabitken, öğütümü inceltip, daha soğuk bir suyla başlamak olurdu. Ya da suyu daha az koyup hiç bir şey değiştirmezdim.

Bildiğiniz gibi her kahve aynı değil, her kavurma da farklı bir yaklaşım. Bizim kahve anlayışımızda, ‘flavour’ her zaman öncelik, onu kapatmayacak yükseklikte bir gövde de eşlikçisi olmalı şeklinde.

Kahve gramajını arttırmak doğru bir çözüm değil. Önce neden böylesine bir ‘gövde’ sevdası diye sormam lazım. Yüksek gövde, tatları bastıran, kahvenin genellikle bitter ya da ekşi karakterini daha ön plana çıkaran bir unsur. Çok sensory kısmına girmeyeceğim detaylı ama istediğiniz ‘aromatik’ bardağa ulaşmak için önce bu gövde arayışından vazgeçmek lazım. Aynı kahvelerş yan yana tadamadığımız için, kalibrasyonumuz da farklı, net cevap ya da yorum çok zor.

Naçizane tavsiyem, kahve gramajı sabitken, öğütümü inceltip, daha soğuk bir suyla başlamak olurdu. Ya da suyu daha az koyup hiç bir şey değiştirmezdim.

Bildiğiniz gibi her kahve aynı değil, her kavurma da farklı bir yaklaşım. Bizim kahve anlayışımızda, ‘flavour’ her zaman öncelik, onu kapatmayacak yükseklikte bir gövde de eşlikçisi olmalı şeklinde.

Selamlar Sevgili @pacamara

Samimiyetinize güvenerek neden gövde sevdası soruna çünkü yüksek gövdeli kahveler tüketmeyi seviyorum olarak yanıt verebilirim.

Eğer öğütümü inceltip demlemeyi başlattığım suyun sıcaklığı aşağıya çekersem su haznesindeki basınç geç oluşacak olması sebebi ile kahve sepeti ısı ile daha fazla temas etmesi sonucunda çekirdeğin ısınmasını sağlayarak yüksek çözünme sağlamayacak mıdır?Bu durumda bitter tadlar daha da ön plana çıkmayacak mıdır?

merhaba @pacamara hocam 2713 sipariş numarasında taze kavrum not yazmıştım ama elimdeki kahvelerin hafta sonu ağzı açık kalmış.
elinizdeki kavrumlarıda degasing beklememek için değerlendirebilirim hazır varsa gönderebilirsiniz.

Selamlar,
V60 için yaklaşık 150 gram pacamara çekirdeği
farklı öğütümlerde(g50 ile 37 - 43 klik aralığında gittim)
farklı demleme aralıklarıyla(1/15,5 - 1/16 - 1/17 oranlarında - 50/60ml 30sn bluemint sonrası 4döküş / 3döküş / 2 döküş - demleme sürem 2:20 - 3:10 aralıklarında oldu)
farklı su sıcaklıklarıyla (92dereceden - 98 dereceye)
ve farklı su markalarıyla(elmacık-buzdağı-nestle) denedim ancak başlangıçtaki o ekşi tadı bir türlü çözemedim.

Öncelik olarak fam kafe reçetesi ve burada ki reçeteleri denedim sonra ben farklı demlemeler çıkarmaya çalıştım ama hiç istediğim sonucu alamadım
Ne yapmalıyım?

Selamlar Sevgili @pacamara

Samimiyetinize güvenerek neden gövde sevdası soruna çünkü yüksek gövdeli kahveler tüketmeyi seviyorum olarak yanıt verebilirim.

Eğer öğütümü inceltip demlemeyi başlattığım suyun sıcaklığı aşağıya çekersem su haznesindeki basınç geç oluşacak olması sebebi ile kahve sepeti ısı ile daha fazla temas etmesi sonucunda çekirdeğin ısınmasını sağlayarak yüksek çözünme sağlamayacak mıdır?Bu durumda bitter tadlar daha da ön plana çıkmayacak mıdır?

Her zaman çıkmayabilir, bu noktada da kullandığınız su miktarını azaltabilirsiniz

Her zaman çıkmayabilir, bu noktada da kullandığınız su miktarını azaltabilirsiniz

Kaybedecek bir şeyim yok denerim elbette,umarım bitterlikten ölmem :ROFLMAO: @pacamara

Suyun sıcaklığını aşağıya çekmekten kasıt ne kadar bir düşüş,60-70 aralığına kadar dranatik bir düşüş mü yoksa 80-85 aralığı daha mı uygun?

La fany pacamaradan verim alamayan arkadaşlara ince öğütümden ve yuksek sıcaklıklardan kaçınmalarını öneririm. En iyi demlemem cmd 22 click 92 derece su , blooming + 2 basamaklı demleme toplam demleme süresi 2:15. Kahve ilk yudumlarda içilebilir, soğumaya başladıkça içilmeyecek derecede ekşimsi oluyorsa fazla cözünme sağladınız demektir. Ona göre kahveyi kalınlaştırıp sıcaklığı düşürün.

Bu arada fam ın sunduğu demleme sürelerine takılmamanızı öneririm. Baz alınabilecek bir öğütüm derecesi vermemişler. Süre tutturmaya çalışırken kahvenin yarısını çöp edebilirsiniz.

La fany pacamaradan verim alamayan arkadaşlara ince öğütümden ve yuksek sıcaklıklardan kaçınmalarını öneririm. En iyi demlemem cmd 22 click 92 derece su , blooming + 2 basamaklı demleme toplam demleme süresi 2:15. Kahve ilk yudumlarda içilebilir, soğumaya başladıkça içilmeyecek derecede ekşimsi oluyorsa fazla cözünme sağladınız demektir. Ona göre kahveyi kalınlaştırıp sıcaklığı düşürün.

Bu arada fam ın sunduğu demleme sürelerine takılmamanızı öneririm. Baz alınabilecek bir öğütüm derecesi vermemişler. Süre tutturmaya çalışırken kahvenin yarısını çöp edebilirsiniz.
yarın g50 ile 44 klik ve 92 derecede deneyeceğim
sanıyorum cmd 22 klik frenchpress 'e yakın oluyor değil mi? g50de frenchpress 45click sonrası öneriliyor. ondan dolayı sordum üstad

100 gr falan kahve harcadıktan sonra Pacamara tekrar kendine geldi, gene lezzetli artık. Daha da kimseye demleme tavsiyesi vermem, takla attırdı bize Pacamara 😀

Hocam ben de kalın öğüttüm 92 derece ile demledim, hiç olmadı. Nasıl desem ham kayısıların suyunu içiyor gibiyim. Hiçbir aroma almadım fincandan. Bir de @Oguzhan beyin reçetesi ile deneyeceğim yarın. 250 gramlık ilk paketim bitmek üzere, benim için tam bir hayal kırıklığı oldu Pacamara.

Geri