• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Lelit Bianca Pl162t Espresso Makinesi Temizliği ve Bakımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mfa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mfa

Üye
İsim
Mehmet Fatih
Daha fazla  
İsim
Mehmet Fatih
Merhabalar,
Neredeyse bir yıldır evde severek kullandığım Lelit Bianca Pl162t V3 makinem var. Sanırım çok sayıda arkadaşımızın da elinde bu makinenin çeşitli versiyonları var. Ancak forumda makinenin bakım ve temizliği ile ilgili pek bir şey bulamadım. Dolayısıyla bu başlık altında eğer önerilerinizi yazarsanız sevinirim.
Mesela makinenin kireç temizliği ve diğer temizlikleri için takip ettiğiniz bir rutin var mı? Kullanıp verim aldığınız bir kireç sökücü vs. markası var mı?
Teşekkürler

Merhaba!
Her hafta geri yıkama (backflush) yapıyorum: Grup başlığını temizlemek için Cafiza gibi kahve makineleri için kullanılan temizlik tozunu kullanıyorum. Filtre sepetini ve portafiltreyi 10-15 dakika boyunca sıcak su ve temizlik maddesi ile ıslatın, ardından iyice durulayın.
Eğer suyunuz sertse, özellikle her 2-3 ayda bir kireç çözme işlemi yapın. Durgol veya Puly Descaler gibi kahve makineleri için özel olarak üretilmiş kireç çözücüleri kullanın. Her zaman kahve içiyoruz, bu yüzden sık sık ve iyice hile yapmamız gerekiyor.

Son düzenleme:
Merhabalar,
Neredeyse bir yıldır evde severek kullandığım Lelit Bianca Pl162t V3 makinem var. Sanırım çok sayıda arkadaşımızın da elinde bu makinenin çeşitli versiyonları var. Ancak forumda makinenin bakım ve temizliği ile ilgili pek bir şey bulamadım. Dolayısıyla bu başlık altında eğer önerilerinizi yazarsanız sevinirim.
Mesela makinenin kireç temizliği ve diğer temizlikleri için takip ettiğiniz bir rutin var mı? Kullanıp verim aldığınız bir kireç sökücü vs. markası var mı?
Teşekkürler
Bende de V3 Bianca var :) Maşallah diyelim.

Kazanlı makina olduğu için sakın ve sakın ! suya kireç çözücü katmayın.

Backflush yaparak başlığın temizleyebilir ve önlem olarak puck screen kullanabilirsiniz.

Filtreyi kullandığınız sürece sorun olacağını sanmıyorum. Eğer ısıtma performansı düştüğüne inanıyorsanız ve zaman uzuyorsa servise götürerek kazanların temizliğini yaptırabilirsiniz.

Filtre bulamadım diyorsanız amazonda delonghinin poşetlerle satılan ve direkt su kabına atılan paket şekilinde su filtresi mevcut. Bu filtreler suyu arıtmaz kireç yapan mineralleri tutar buna kendi filtreside dahil.

Bide düzgün su kullanımı önemli.

Bende de V3 Bianca var :) Maşallah diyelim.

Kazanlı makina olduğu için sakın ve sakın ! suya kireç çözücü katmayın.

Backflush yaparak başlığın temizleyebilir ve önlem olarak puck screen kullanabilirsiniz.

Filtreyi kullandığınız sürece sorun olacağını sanmıyorum. Eğer ısıtma performansı düştüğüne inanıyorsanız ve zaman uzuyorsa servise götürerek kazanların temizliğini yaptırabilirsiniz.

Filtre bulamadım diyorsanız amazonda delonghinin poşetlerle satılan ve direkt su kabına atılan paket şekilinde su filtresi mevcut. Bu filtreler suyu arıtmaz kireç yapan mineralleri tutar buna kendi filtreside dahil.

Bide düzgün su kullanımı önemli.
Hazır su kullanırken de bu filtreleri kullanmak gerekiyor mu? Kullanmanın ya da kullanmamanın ne gibi fayadası/zararı var acaba?

Kendi filtresi Amazon'da satılıyordu ama sanırım bir süredir stoğa girmiyor.

Bahsettiğiniz Delonghi ürünü de mineralleri tutacağı için kahvenin tadına da etkisi olabilir diye endişeleniyorum.

Hazır su kullanırken de bu filtreleri kullanmak gerekiyor mu? Kullanmanın ya da kullanmamanın ne gibi fayadası/zararı var acaba?

Kendi filtresi Amazon'da satılıyordu ama sanırım bir süredir stoğa girmiyor.

Bahsettiğiniz Delonghi ürünü de mineralleri tutacağı için kahvenin tadına da etkisi olabilir diye endişeleniyorum.
Ben arıtılmış TDS 40 ppm olan su kullanıyorum ve bu duruma rağmen kullanıyorum.
Tabii bu durum filtrenin ömrünü uzatıyor. Kirece maruz kalmadığı için çok fazla etkilenmiyor ve kahve tadınada olumsuz etkisi yok benim arıttığım suyun kendiside çok yumuşak ve mineralden az zengin hale geliyor.

Bu durumun kahve tadına etkisini gözlemlediğimi söyleyebilirim, pozitif olarak kahvelerim daha lezzetli hale geldi. Şahsen memnunum.

Ayrıca filtre, chamex, v60 demlemelerimde normal kaliteli pet sularda kullandım, kendi arttırmamın suyundan farklı bir tat oluşturmadığı için onlardan da tamamen vazgeçtim. Tekrar su yumuşatma filtresinden geçirilmiş su ile denemedim.

Açıkçası bir noktadan sonrada bunlara takılmıyorum artık, içtiğim kahveden zevk aldığım için sorun görmüyorum demem daha doğru olur.

Filtre Link'i

Son düzenleme:
Ben arıtılmış TDS 40 ppm olan su kullanıyorum ve bu duruma rağmen kullanıyorum.
Tabii bu durum filtrenin ömrünü uzatıyor. Kirece maruz kalmadığı için çok fazla etkilenmiyor ve kahve tadınada olumsuz etkisi yok benim arıttığım suyun kendiside çok yumuşak ve mineralden az zengin hale geliyor.

Bu durumun kahve tadına etkisini gözlemlediğimi söyleyebilirim, pozitif olarak kahvelerim daha lezzetli hale geldi. Şahsen memnunum.

Ayrıca filtre, chamex, v60 demlemelerimde normal kaliteli pet sularda kullandım, kendi arttırmamın suyundan farklı bir tat oluşturmadığı için onlardan da tamamen vazgeçtim. Tekrar su yumuşatma filtresinden geçirilmiş su ile denemedim.

Açıkçası bir noktadan sonrada bunlara takılmıyorum artık, içtiğim kahveden zevk aldığım için sorun görmüyorum demem daha doğru olur.

Filtre Link'i
Merhaba 40 ppm su espresso için az değil mi?

Aykut Bey "Kazanlı makina olduğu için sakın ve sakın ! suya kireç çözücü katmayın." yorumunuzu biraz detaylandırabilirseniz çok sevinirim.

Son düzenleme:
Merhaba 40 ppm su espresso için az değil mi?
Bu konu çok kompleks ve 40ppm çözünürlük için az bir değer, Ama su ısındığında çözünme oranı artıyor. Makinadan çıkan sıcak suyun TDS değeri 125ppm oluyor. Ortalama 75-150 uygun kabul edilebilirlik olarak değerlendiriliyor.
Yeteri çözünürlük sağlanmıyorsa tabi çözücüler eklenebilir. Suyunuzu kendiniz modifiye edebilirsiniz..

Aykut Bey "Kazanlı makina olduğu için sakın ve sakın ! suya kireç çözücü katmayın." yorumunuzu biraz detaylandırabilirseniz çok sevinirim.
Hızlıca bir özet geçeyim,

Malumunuz ısıtma sistemleri HX, DB, Thermo Block, Single Boiler, veya Kazanlı ve Thermoblock gibi piyasada bir çok tipte kombinasyonlu makinalar yer almakta ...

Eğer siz kazan içine kimyasal gönderirseniz, bu kazanda yer edinecek ve kazandan o kimyasalı arındıramarcaksınız. Çünkü arındırabilecek bir akış sağlayamacaksınız. Her ne Kadar doldur boşalt yapsanız da araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla çözücülerden arındırmak zor. En iyi yöntem kazanları komple söküp o akışı sağlayabilecek ve parçalar üzerinde işlem yaparak halletmek. Hal böyle olunca kireç çözücü bir tek thermo block sistemler için sağlıklı bir çözümdür.

Heating_Elements.jpg

Hızlıca bir özet geçeyim,

Malumunuz ısıtma sistemleri HX, DB, Thermo Block, Single Boiler, veya Kazanlı ve Thermoblock gibi piyasada bir çok tipte kombinasyonlu makinalar yer almakta ...

Eğer siz kazan içine kimyasal gönderirseniz, bu kazanda yer edinecek ve kazandan o kimyasalı arındıramarcaksınız. Çünkü arındırabilecek bir akış sağlayamacaksınız. Her ne Kadar doldur boşalt yapsanız da araştırdığım ve gördüğüm kadarıyla çözücülerden arındırmak zor. En iyi yöntem kazanları komple söküp o akışı sağlayabilecek ve parçalar üzerinde işlem yaparak halletmek. Hal böyle olunca kireç çözücü bir tek thermo block sistemler için sağlıklı bir çözümdür.

Heating_Elements.jpg
Budur. Yazasım geldi ama ortaya sorulmadığı için sazmamaya çalıştım.

Ek olarak, bir şekilde kazandan parça halinde çökelti söküp gruba tepme riski de vardır.

Ecm puristikanın altında olası uzun süreli kullanmama ya da taşıma durumları için kullanılan bir tahliye vanası var. Eğer bu vana direk boilera açılıyorsa(ki videoda öyle diyor) bu model özelinde anam babam usulü kireç çözme işi yapılabilir mi sizce?

Budur. Yazasım geldi ama ortaya sorulmadığı için sazmamaya çalıştım.

Ek olarak, bir şekilde kazandan parça halinde çökelti söküp gruba tepme riski de vardır.
Estağfirullah, Bilgi önemli :)

Ecm puristikanın altında olası uzun süreli kullanmama ya da taşıma durumları için kullanılan bir tahliye vanası var. Eğer bu vana direk boilera açılıyorsa(ki videoda öyle diyor) bu model özelinde anam babam usulü kireç çözme işi yapılabilir mi sizce?

Tahliye vanası olması güzel bir özellik, lakin tüm kazana saran kimyasaldan arındırmak mümkün değil.

Şunu yapamayacaksınız, kullanmayın :)

Arkadaşlar felaket tellallığı yapmaya gerek yok. Bahse konu kimyasal dediğiniz şey bir asit. Ve arındırmak dediğiniz şey de bol su ile yapılan bir şey. Kaldı ki benim şahsi tavsiyem arıtma su kullanın hiç kireç sökme işlemi yapmanıza gerek kalmasın. Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyor veya endiseleniyorsaniz teknik servise götürebilirsiniz. Ben üreticinin kireç temizliği videosunu bırakıyorum bianca için.

Arkadaşlar felaket tellallığı yapmaya gerek yok. Bahse konu kimyasal dediğiniz şey bir asit. Ve arındırmak dediğiniz şey de bol su ile yapılan bir şey. Kaldı ki benim şahsi tavsiyem arıtma su kullanın hiç kireç sökme işlemi yapmanıza gerek kalmasın. Eğer nasıl yapacağınızı bilmiyor veya endiseleniyorsaniz teknik servise götürebilirsiniz. Ben üreticinin kireç temizliği videosunu bırakıyorum bianca için.

Arıtma suyu sweet water ile minerallendiriyorum ve aynı suyu kettleda da kullanıyorum. Hiç kireç yapmıyor, garanti süresi dolunca limonlu tuz aracılığıyla bir tur temizlerim. Ondan önce yapınca garanti kapsamında olmuyor sanırım.

Ben bunu uyguladim fakat tekrar temizlemesi gercekten cok zor. Yasadigim sorunlardan biriside uzun sure boyunca su asiri yumusak oldugu icin makine surekli basinc basiyordu. En az 10-15 kazan temiz su ile duruladim ve alttaki tahliye vanasindan da cok temizleme yaptim. Sonunda duzeldi. Ama tekrar kesinlikle yapmam diye dusunuyorum.

Lelit grace için gasket silikon conta nerden bulabilirim acaba grlburadan aldığım conta 4 mm imiş taktıktan sonra farkettim portafiltre oturmuyo 4 mm olan dahil hiçbir yerde link bulamadım esas almam gereken 7.7mm olanı hiç bulamadım

Geri