Katıldığım bir yaklaşım, kahve yolculuğu yavaş ve eğlendirici bir şekilde kendi doğası içinde akmalı bana kalırsa. Basamaklar gibi düşünün kahve tecrübesini, ilk adım evde kahveyi kendinizin öğütmesi ile başlıyor. Mili yalpa yapmayan ve çelik burr sahibi bir el değirmeni adı sanı duyulmamış olsa bile yeterli giriş seviyesinde, tabi hep eklediğim gibi söyleyeyim espresso konusunda konuşamam çok uzağım.Kavurucudan öğütülmüş kahvenin taze taze hemen tüketilmesi gerekiyor. Kargo süresi vs de eklenince kahvenin tazeliği sıkıntıya düşüyor. Başlangıç için sürekli kahve alımı yaptığımız yerlerde öğüttürmek mantıklı evet ama evde hemen öğütüp demleme yapmanın tazeliği ve demlemeye etkisi çok farklı. Ufak tefek öğütüm farklılıklarını başlangıç için ben kabul edebilirim açıkçası kendi adıma
İlk espresso makinesi aldığımda (arcelik) hazır ögütülmüs alıyordum ve en fazla ilk birkaç shot düzgün çıkıyordu. Kahve tazeliğini çok hızlı kaybediyor ogutuldukten sonra. Sonrasında sözen aldım ve yıllarca gayet iyi shotlar içtim. Hatta aldığım shotlar dışarıda içtiğim özensiz espressolardan çok çok daha iyiydi.Katıldığım bir yaklaşım, kahve yolculuğu yavaş ve eğlendirici bir şekilde kendi doğası içinde akmalı bana kalırsa. Basamaklar gibi düşünün kahve tecrübesini, ilk adım evde kahveyi kendinizin öğütmesi ile başlıyor. Mili yalpa yapmayan ve çelik burr sahibi bir el değirmeni adı sanı duyulmamış olsa bile yeterli giriş seviyesinde, tabi hep eklediğim gibi söyleyeyim espresso konusunda konuşamam çok uzağım.
Günlük kahve tüketiminizi ve palet gelişiminize bağlı olarak tecrübeniz arttıkça zaten ihtiyacınız olan değirmene karar verir hale geliyorsunuz, sürede kişiden kişiye değişecektir haliyle, kimisinin lezzet merakı üst düzeydedir ve daha fazlasını ister, kimisi hayli memnun kalır ve bulunduğu durumdan ileriye gitmeye gerek duymaz.
Ben kişisel olarak bu yolculuğa epinoxun seramik değirmeni ile başlamıştım. İyikide öyle yapmışım, onunla gelen hisleri ve sonrasındaki keşiflerimi yaşamış olmak beni mutlu ediyor. Üst seviye bir değirmen ile başlasam bunları yaşayamazdım sanırım.Aradan geçen 6 sene kadardır elimden sayısını hatırlamadığım kadar değirmen geçti (cebe zararı olmadı değil) ama o ilk zamanlardaki seramik dandik değirmende aldığım hazzı hiç unutmam hala...
Çok bir bilgim yok ancak espresso makinelerinde galiba taze kahvenin köpüğü çok daha hoş oluyor diye gördüm. Bu tarz şeyleri gördükçe evde kendi kahvemi çekesim geldi şahsenİlk espresso makinesi aldığımda (arcelik) hazır ögütülmüs alıyordum ve en fazla ilk birkaç shot düzgün çıkıyordu. Kahve tazeliğini çok hızlı kaybediyor ogutuldukten sonra. Sonrasında sözen aldım ve yıllarca gayet iyi shotlar içtim. Hatta aldığım shotlar dışarıda içtiğim özensiz espressolardan çok çok daha iyiydi.
İnse bile vergiyle 750 lere dayanıyorKısıtlı bütçe ile en mantıklı seçenek bence Aliexpress'teki çelik öğütücülü değirmenler. Bazen 400-500 TL civarına inebiliyor.
Düşünüyorum; öğrenciyim, biraz bütçem var. bunu da gidip kahve değirmenine veriyorum.Arkadaşlar merhaba bir süredir evde kendim kahvemi öğütüp güzel bir kahve yapmak istiyorum. Ancak bir türlü hangi değirmeni alacağımı seçemedim. Bu konuda ailemden de çok fazla destek alamadığımdan dolayı öğrenci bütçesine yakışır tavsiye edebileceğiniz bir öğütücü var mı acaba (moka pot veya V60 ile kullanacaktım). Timemore C3 önerdiler ancak ne yazık ki biraz bütçemin üstünde oluyor. Önerilerinize açığım şimdiden çok teşekkürler dostlar
Komik yanı ben aileme bağlıyım para kaynağı olarak ve izin vermiyorlar kısacası. Bunun dışında her şeye bütçemde var gezip tozmama da param var. Sizin anlayacapınız parayla bie ilgisi yokDüşünüyorum; öğrenciyim, biraz bütçem var. bunu da gidip kahve değirmenine veriyorum.
Sanırım yapmazdım. Bence sende yapmamalısın. O parayla yapabileceğin daha iyi birşey muhakkak vardır.
Ben gider nescafe içerdim ama o parayla da gezer tozar keyfime bakardım. Takdir yine senin.
E ne güzel işte ailen gayet makul. 3.nesil kahve işi biraz iş hayatına atıldıktan sonraki level gibi. Gez, toz, eğlen, öğren, tadını çıkar, sonra nasıl olsa çooook içeceksin.Komik yanı ben aileme bağlıyım para kaynağı olarak ve izin vermiyorlar kısacası. Bunun dışında her şeye bütçemde var gezip tozmama da param var. Sizin anlayacapınız parayla bie ilgisi yok
Kahve güzel hobi ya her şeyle gidiyor, gitar çalamıyorum belki bir gençlik hevesidir gitar akdeniz akşamları falan ama sahilde oturup bi aeropressle kahve demlerim bir gün batımı mis, kahve bir uğraşı olsa zaten v60 işine girip kafamı meşgul etmezdim ileride bence daha az zamanı kalacak işten güçten, masa başı iş olursa belki zaman olur ama düşünemiyorum yoğun bir iş arasında gidip v60 demlemeyi falan, bence her şeyin doğru zamanı gençlikE ne güzel işte ailen gayet makul. 3.nesil kahve işi biraz iş hayatına atıldıktan sonraki level gibi. Gez, toz, eğlen, öğren, tadını çıkar, sonra nasıl olsa çooook içeceksin.
Ne kadar yaşayacağımız belli değil yapmak istediklerimi o gün yapamasamda o ay veya yıl yapmayı planlıyorum. Hepsini aynı anda niye yapmayayım kiE ne güzel işte ailen gayet makul. 3.nesil kahve işi biraz iş hayatına atıldıktan sonraki level gibi. Gez, toz, eğlen, öğren, tadını çıkar, sonra nasıl olsa çooook içeceksin.
Sizi çok iyi anlıyorum geçen seneye kadar bende aileme bağımlıydım. Zorla bı mokapot aldırdım. Daha sonra değirmen aldırmak için saatlerce dil döktüm. İstesem 1000tl ye gidip kıyafet alırlardı ama 500tl lık değirmeni almıyorlardı.Komik yanı ben aileme bağlıyım para kaynağı olarak ve izin vermiyorlar kısacası. Bunun dışında her şeye bütçemde var gezip tozmama da param var. Sizin anlayacapınız parayla bie ilgisi yok
Tam olarak aynısıSizi çok iyi anlıyorum geçen seneye kadar bende aileme bağımlıydım. Zorla bı mokapot aldırdım. Daha sonra değirmen aldırmak için saatlerce dil döktüm. İstesem 1000tl ye gidip kıyafet alırlardı ama 500tl lık değirmeni almıyorlardı.
Bu sene üniversiteye gidince ekonomik olarak biraz daha özgür oldum aylık belirli bir miktar para gönderiyorlar onu nereye harcıcağım bana kalmış biriktirerek şuan 2000tl lik K4 almak üzereyim.
Ailen için maalesef bir önerim yok ben ikna edemedim, belki aylık haftalık harçlık alıyorsan onları biriktirerek birşeyler yapabilirsin
Kahve için bir sorunum yok 3ü1 aradaların ne kadar kanserojen olduklarını kendileri de biliyor o nedenle doğal bir ürün olarak gördükleri için alıyorlarBir de bunun kahve tarafı var. Değirmen hadi bir şekilde aldınız, sonra iş kahve almaya gelince sorunsuz bir şekilde bu alışveriş devam edebilecek mi? Yani günümüz şartlarında artık başlangıç seviyesi nitelikli kahveler bile paket başı 200-250 lira bandında. Kahve ne yazık ki pahalı bir hobi oldu artık, emin olun bu hepimizi bir noktada etkiliyor. Madem ki bütçeniz kısıtlı, bu hobinin sizin için sürdürülebilirliğini düşünerek hareket etmenizi tavsiye ederim.
Comandantenin sapsağlıklı kahve öğüttüğüne aileni ikna etmen çok daha kolay gibi görünüyor.Kahve için bir sorunum yok 3ü1 aradaların ne kadar kanserojen olduklarını kendileri de biliyor o nedenle doğal bir ürün olarak gördükleri için alıyorlar![]()
Haklı bir bakış açısı kesinlikeKahve ne kadar pahalı bir hobi olsa da ben de barımı ailemin bütün karşıtlığına karşın topluyorum bence ne olursa olsun yapılabilir bir hobi ufak tefek başlamak da iyidir. Granül kahvenin sağlıksızlığına karşın nitelikli kahvenin pahalı olması bir sorun olarak görülmemeli. Benim bar toplamama ters ters bakan aileme tek cevabım kötü bir şey yapmıyorum, ekmeğin nasıl tazesini yiyorsam kahvenin de sağlıklısını içiyorum diyorum ve sorun çözülüyorBiraz onlara da bakış açısı kazandırmak iyidir. (Bu arada annemi de alıştırdım demleme kahveye bir tek babam karşıt şu an ona sevdiremedim bir türlü)