• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve üzerinde yağlanma

Atlasofcoffee

Yeni Üye
Herkese merhabalar. Bu konu üzerinde daha önce konuşuldu mu bilmiyorum, forumda kısa bir araştırma yaptım ama bulamadım.

Kendi demlediğim ya da kahvecilerde içtiğim birçok demleme kahvede, kahve yüzeyinde yağlanma olduğunu görüyorum. Biraz araştırma yaptım, duruma göre kimi zaman olumlu kimi zaman ise olumsuz olarak yorumlanıyor. Çoğu zaman tat ile ilgili kötü deneyimler yaşamasam da yüzeydeki bu yağlanma beni rahatsız ediyor. Bu konuda daha detaylı araştırmaları veya deneyimleri olan varsa bilgi verebilirse çok mutlu olurum.

Tat ile ilgili herhangi bir sorun olmasa da bu yağlanma konusuna takılmalı mıyım?

Bazen çay yüzeyinde de oluyor; yağ olmayabilir, suyla ilgili bir sıkıntı da olabilir.

bunun birçok nedeni olabilir, aklıma gelenlerden birkaçı:

-eğer filtrelerinizi mutfakta ağzı açık bırakıyorsanız, yemek pişerken oluşan kokular filtrelere yapışmış olabilir,
-dripper ve server iyi temizlenmediyse, önceki kullanımlardan kaynaklı bir yağ tabakası olabilir,
-CoffeePath'ın dediği gibi su kaynaklı olabilir

işin açıkçası ara sıra ben de denk geliyorum, ancak kahvenin tadını bozduğuna şahit olmadım.

bunun birçok nedeni olabilir, aklıma gelenlerden birkaçı:

-eğer filtrelerinizi mutfakta ağzı açık bırakıyorsanız, yemek pişerken oluşan kokular filtrelere yapışmış olabilir,
-dripper ve server iyi temizlenmediyse, önceki kullanımlardan kaynaklı bir yağ tabakası olabilir,
-CoffeePath'ın dediği gibi su kaynaklı olabilir

işin açıkçası ara sıra ben de denk geliyorum, ancak kahvenin tadını bozduğuna şahit olmadım.
Tada etkisine ben de şahit olmadım açıkçası. Ama belirttiğiniz detaylara dikkat edeceğim, teşekkür ederim.

O yağ genelde metal filtreli aeropress veya french press ile demleme yapınca gözüküyor. Metal filtre kağıt filtreye göre daha fazla yağ geçiriyor. V60'ta pek rastlamadım.

Niye kimse bu durumun normal olduğunu yazmamış ki 🙂

O kavrulmuş kahvenin kendi yağı, V60 demlemelerinde hep yağ olur. Chemex filtresi daha kalındır çıktı daha az yağlı olur metal filtre ya da french presstr daha belirgin olur. Kahveden kahveye değişir, demlemeden demlemeye değişen bir olgudur ama yağ kesinlikle olur. Aldığımız güzel tatların bir kısmı o yağdır. Bazı ışıkta daha çok belli olur bazı ışıkta daha az, güneş ışığında içinden gökküşağı rengi çıkar o yağın falan. 🙂

@nuclearmoonrise hiç karşılaşmadım demiş çünkü çok natural bir görüntü o, french pressteki gibi belirgin değil. O yüzden yanlış anlamış olabilir. Sizinki biraz obsesyon olmuş hocam ama bu doğal bir olgu, öyle düşünürseniz geçer diye düşünüyorum çok rahatsız ederse chemexe geçin derim. :) (Karanlık ortamlarda içmek de bir çözüm) Ayrıca forumda bunun bahsi de çok geçti ayrı ayrı yerlerde.

Niye kimse bu durumun normal olduğunu yazmamış ki 🙂

O kavrulmuş kahvenin kendi yağı, V60 demlemelerinde hep yağ olur. Chemex filtresi daha kalındır çıktı daha az yağlı olur metal filtre ya da french presstr daha belirgin olur. Kahveden kahveye değişir, demlemeden demlemeye değişen bir olgudur ama yağ kesinlikle olur. Aldığımız güzel tatların bir kısmı o yağdır. Bazı ışıkta daha çok belli olur bazı ışıkta daha az, güneş ışığında içinden gökküşağı rengi çıkar o yağın falan. 🙂

@nuclearmoonrise hiç karşılaşmadım demiş çünkü çok natural bir görüntü o, french pressteki gibi belirgin değil. O yüzden yanlış anlamış olabilir. Sizinki biraz obsesyon olmuş hocam ama bu doğal bir olgu, öyle düşünürseniz geçer diye düşünüyorum çok rahatsız ederse chemexe geçin derim. :) (Karanlık ortamlarda içmek de bir çözüm) Ayrıca forumda bunun bahsi de çok geçti ayrı ayrı yerlerde.
Çok teşekkür ederim, biraz rahatladım diyebilirim 😄 evet genelde demlemelerim güneş ışığında ya da fazlaca ışık altında olduğu için muhtemelen çok fazla gözüme geliyor. Bazen dediğiniz gibi tam olarak kahve yüzeyinde gökkuşağı oluyor diyebilirim 😊

Geri