• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Öğütmek/Değirmenler Hakkında…

kahvelidondurma

Yeni Üye
İsim
Merve
Daha fazla  
İsim
Merve
Selamlar,
öğrenci evimde kendimce bir kahve ”çalışma alanı” (?) oluşturmak istiyorum. Elimde (hediye olarak gelen) peugeot nostalgie manuel öğütücü var. İyi midir değil midir onu bile bilmiyorum. Bir süredir bu forumda okuyucu olarak vakit geçiriyorum ve öğütücü meselesini hala tam anlayamadım.
Esas sormak istediğim şey şu: yeni bir kahveyi öğütürken neye dikkat ediyorsunuz? Evet doğru ayar bu, dedirten şey nedir? Sürekli deneme yanılma yaparak mükemmeli yakalayana kadar elinizdeki paket bitmiyor mu, yoksa sadece “yeterince iyi” bir kahve mi elde etmeye çalışıyorsunuz?
Bir sonraki öğütüm için standardizasyonu nasıl yapıyorsunuz? En boştan başlayıp tık’ları saymak sanırım en çok kullanılan yöntem.
Başka sormayı unuttuğum/ düşünemediğim noktalar olabilir o yüzden mümkün olduğunca detaylı açıklarsanız çok mutlu olurum.
çok teşekkür ederim şimdiden,
elinize sağlık afiyet olsun :)

Selamlar,
öğrenci evimde kendimce bir kahve ”çalışma alanı” (?) oluşturmak istiyorum. Elimde (hediye olarak gelen) peugeot nostalgie manuel öğütücü var. İyi midir değil midir onu bile bilmiyorum. Bir süredir bu forumda okuyucu olarak vakit geçiriyorum ve öğütücü meselesini hala tam anlayamadım.
Esas sormak istediğim şey şu: yeni bir kahveyi öğütürken neye dikkat ediyorsunuz? Evet doğru ayar bu, dedirten şey nedir? Sürekli deneme yanılma yaparak mükemmeli yakalayana kadar elinizdeki paket bitmiyor mu, yoksa sadece “yeterince iyi” bir kahve mi elde etmeye çalışıyorsunuz?
Bir sonraki öğütüm için standardizasyonu nasıl yapıyorsunuz? En boştan başlayıp tık’ları saymak sanırım en çok kullanılan yöntem.
Başka sormayı unuttuğum/ düşünemediğim noktalar olabilir o yüzden mümkün olduğunca detaylı açıklarsanız çok mutlu olurum.

Merhaba, yıllardır kahve içenler zaten kahvelerin az çok hangi ayarda öğütülmesi gerektiğini biliyor oluyor. 1zpresso gibi bir çok değirmen markasında dış ayar mekanizması var, değirmenin hangi ayarda olduğu üzerinde görünüyor. Comandante gibi klasik mekanizmalılarda da kullanıcılar genelde hep aynı klikte bırakarak sürekli sayma işinin önüne geçiyor. Ben mesela Comandante'yle 18'de de 22'de de öğütsem hep 20'ye getirip bırakıyorum.

Selamlar,
Merhaba, kahve öğütümünde ayarlara zaten belli bir süre sonra alışıyorsun. Aşağıda verdiğim linkte çeşitli marka ve model değirmenlerin klik ayar ve karşılıkları verilmiş; bu senin için bir referans olabilir. Belli bir süre sonra kahvenin menşei, kavrumu vb. değişkenler seni küçük de olsa klik değiştirmeye itebiliyor. Hiçbir zaman kesin bir klik ayarı yok, bu biraz daha senin kahveyle meşgul olmanla açığa çıkan bir şey. Çok bariz farklı bir öğütüm yapmadığın sürece, referans aralığında kalarak zaten iyi bir fincan yakalayabiliyorsun. Ondan sonrası tecrübeye ve damak tadına göre değişiyor. Değirmenin sürekli sıfırlanmasına gerek yok, belli bir klikte bırakarak onun üzerinden ayarlama yapmak daha kolay olur, işin bittiğinde tekrar düzeltirsin.

Merhaba.

Burada daha önceden hazırladığım konular var, kahve demleme kılavuzu yarım da olsa ilerleyen süreçte size yardımcı olacaktır diye düşünüyorum;

Maalesef değirmen konusu sıklıkla önemi küçümsenen bir konu. Öncelikle iyi değirmen nedir dediğimizde benim için iyi değirmen homojen öğütüm yapabilen değirmendir. Daha açık söylemek gerekirse siz X değirmende diyelim V60 için 20 klik kullanayım dediniz. Kahveyi koydunuz ve öğüttünüz. Öğütülen bütün kahve partikülleri aynı boyutta mı? Gözle seçilemese de bir kısmı biraz daha büyük bir kısmı biraz daha küçük bir kısmı ortalama bir yerlerdeyse o değirmen iyi bir değirmen değildir çünkü demlemede kullandığınız diğer tüm parametrelerde sizi yanıltır. Boyutlarına göre kahvenin bir kısmı az demlenir bir kısmı çok demlenir bir kısmı ideal ölçüde demlenir. Haliyle aynı fincanda hem ekşi hem acı hem olması gereken tatlar olur. Sonuç ise hoş olmaz. Bu sorunu da ne su sıcaklığı, ne klik sayısı, ne çoklu döküş ne de başka bir dokunuşla düzeltemezsiniz.

Diyelim iyi bir değirmen aldınız ve ilk sorunu çözdünüz. İkinci konu ise öğütme aralıkları yani klik sayısı. Ben 25 klikte iyi sonuç alıyorum ya da üretici 25 klik önermiş demekle iş bitmiyor. Hangi kahvede 25 klik? Kaç gram demlerken 25 klik? Hangi tadım notalarını yakalamak isterken 25 klik? Düz bir matematik yapalım. 15 gram kahve demliyorsunuz ve X kahvede 25 klik size çok uydu. Peki canınız biraz daha fazla kahve içmek istedi ya da iki kişilik demlemeniz gerekti. 30 gram kahve demleyeceksiniz. 25 klik iyi sonuç verecek mi? Vermeyecek çünkü 15 gram demlerken V60'a koyduğunuz kahve diyelim 2 parmak derinlikte olacak ama 30 gram 3 parmak olacak. Haliyle su daha fazla kahveden süzülecek, daha uzun süre süzülecek ve çözünme artacak. Haliyle 15 gram demlemeyle 30 gram demleme sonucu aynı olmayacak. Ya da X bir yıkanmış Etiyopya'da 25 klik sizi mutlu etti ama bir de naturel Brezilya almıştınız. Etiyopya 2000-2200 metrede yetişmiş, yıkanmış bir çekirdek ve light kavrulmuş ama Brezilya 1300-1400 metrede yetişmiş bir naturel. Ayrıca diyelim medium veya medium+ kavrulmuş. İkisinin su tutma kapasitesi farklı, tozlanması farklı, tadım notaları farklı, ikisi de kahve ama birbirleriyle uzaktan yakından alakası olmayan iki kahve. Birinin ideal klik sayısı diğerine uymaz. Yani görebileceğiniz üzere bu işin sihirli bir yolu, değişmez bir formülü yok. Dolayısıyla iyi kahve için öncelikle iyi bir değirmen sonrasında ise kendi damak tadınıza ve kahve seçiminize göre o değirmeni doğru kullanmak oldukça önemli.

Geri