• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Fiyatları

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Orkun06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Orkun06

Barista
İsim
Orkun
Daha fazla  
İsim
Orkun
Espresso Makinesi
Lelit Mara X
Değirmen
DF64E , Timemore C3 S2c
Fiyatı düşen bir şey var: Kahve. Arabica kahvesi son 6 ayda %30'a yakın düştü, sadece cuma %4'e yakın düşüş oldu. Ana sebep, Brezilya'da iyi hava koşullarına bağlı üretimdeki büyük artış.. Peki kahvecilerin kahve fiyatını düşürdüğünü gördük mü?IMG_3820.jpeg

Fiyatı düşen bir şey var: Kahve. Arabica kahvesi son 6 ayda %30'a yakın düştü, sadece cuma %4'e yakın düşüş oldu. Ana sebep, Brezilya'da iyi hava koşullarına bağlı üretimdeki büyük artış.. Peki kahvecilerin kahve fiyatını düşürdüğünü gördük mü?Ekli dosyayı görüntüle 42549

Fiyatın düşmesi güzel bir haber ama burada önemli bir nokta var: Kahveciler kahveyi hangi fiyattan satın aldı?

Özellikle nitelikli kahve tarafında bu çok kritik. Eğer bir kavurucu kahveyi borsa 350 iken kontratladıysa, bugün borsa 285 diye fiyatını hemen düşürmesi mümkün değil. Çünkü elindeki stok o maliyetle alınmış durumda.

Ayrıca nitelikli kahve ticareti çoğu zaman spot borsa fiyatından değil, primli kontratlarla yapılır. Çiftlik, mikro lot, kalite primi, işleme yöntemi gibi faktörler fiyatı zaten borsadan ciddi şekilde ayırır.

Bir diğer konu da stok döngüsü. Birçok kavurucu kahveyi aylar öncesinden satın alır ve ithalat, lojistik, depolama gibi süreçler vardır. Bu yüzden borsa hareketleri genellikle gecikmeli yansır.

Türk kahvesi veya büyük hacimli ticari kahvelerde durum biraz farklı olabilir. Çünkü konteyner bazlı ve daha hızlı dönen bir ticaret var. Bu yüzden fiyat değişimleri daha hızlı yansıyabilir.

Ama nitelikli kahve tarafında fiyatı değerlendirirken yalnızca borsaya değil, alım zamanı, kontrat fiyatı ve kalite primine de bakmak gerekir.

Yiyecek ve içecek sektöründe ürün maliyeti bazlı fiyatlama çok kullanılan bir yöntem değil. Baz Ürün maliyeti bir parametre ama o parametrenin artık önüne geçen işçilik, enerji kira vs gibi ağırlığı çok artmış kalemler var. Pazar fiyatlaması ( rakipler benzer ürünü kaça satıyor ) ve müşteri yönelimi (müşteri ürün için ne harcamaya hazır) ayrıca sermaye kaybının önüne geçmek için ( enflasyon döneminde) gelecek fiyatlaması yapılıyor. Bu tarz fiyat düşüşlerinin nitelikli kahvede tüketiciye yansıyacağını düşünmüyorum. Bir ihtimal bir süre stabil kalır fiyatlar.

Yani düşmesin tamam ama artması daha ilginç, doların nispeten hafif arttığı dönemde son 3 ayda %30'dan fazla zam yapan nitelilki kavurucular mevcut.

benim 1 şeyler diyesim geliyor bu konu hakkında ..ama galiba susmak en iyisi gibi - dilsiz şeytan ı oynamak bu zamanda doğru olan ! mı acaba?

Arkadaşlar bu konuda uğurasilsoy (Paper) da çok ilginç paylaşımlarda bulunuyor. Fiyatın düşmesinin mümkün olmadığı, artmasının devam etmesi gerektiği vb. Kendisine cvp da verdim “haklısınız, ekonomi bozuk ama sektörde biraz suistimal ediyor, çok artırıyor” falan şeklinde ılıman yaklaştım. Ama son 3 gündür diğer ülkelerden falanda araştırma yaptım, üstüne borsadaki fiyat durumu, üstüne ülkemizdeki hissedilen enflasyonu falan da ekledim. Çok ama çok üzücü bir durumla karşılaştım. Ne yazık ki 2-3 firma hariç bizim gibi nitelikli kahveye gönül vermiş, bu sektörün derinleşmesini sağlayan ve bunun doğal sonucu olarak da pek çok firmanın kurulmasına yani bu işten ekmek yemelerine vesile olan biz nihai tüketicileri, bu arkadaşlar çok net şekilde kazıklamaktadır. Artık ılıman ve yapıcı falan konuşmayacağım. Arkadaşlar bu ülkede en baba çekirdek dahi olsa 250 gr mı 800 tl üzerinde olamaz. Bu arkadaşların hepsi birbirini tanıyor hepsi aynı yerden yeşil çekirdek alıyor ve hepsi aralarında anlaşıp bizleri kandırıyorlar. Lütfen kusura bakmayın çok ama çok sinirliyim. Bundan sonra seçkisinde 250 gr fiyatı 700 tl altında olan çekirdek sayısı %50 düzeyinde olmaya hiç bir firmadan alım yapmayacağım. Söylenecek çok şey var aslında ama neyse. Tek ricam hiç bir firma cvp yazmaya falan kalkmasın gerçekten sakin kalmaya çalışıyorum. Son sözde arkadaşlar size lütfen aklınızı başınıza alın, para kolay kazanılmıyor. Yapılan işe saygım var ama bu arkadaşların yaptığı işde beyin cereahlığı değil ve bu faiş kazancı hak etmiyor.

valla ne dersen haklısın .. bu ahlaksız her malın artışı bizleri daha çok düşünmeye teşvik ediyor ..sağolsunlar iyi ki de böyle oldu da gözümüzü açtılar sağolsunlar

Arkadaşlar bu konuda uğurasilsoy (Paper) da çok ilginç paylaşımlarda bulunuyor. Fiyatın düşmesinin mümkün olmadığı, artmasının devam etmesi gerektiği vb. Kendisine cvp da verdim “haklısınız, ekonomi bozuk ama sektörde biraz suistimal ediyor, çok artırıyor” falan şeklinde ılıman yaklaştım. Ama son 3 gündür diğer ülkelerden falanda araştırma yaptım, üstüne borsadaki fiyat durumu, üstüne ülkemizdeki hissedilen enflasyonu falan da ekledim. Çok ama çok üzücü bir durumla karşılaştım. Ne yazık ki 2-3 firma hariç bizim gibi nitelikli kahveye gönül vermiş, bu sektörün derinleşmesini sağlayan ve bunun doğal sonucu olarak da pek çok firmanın kurulmasına yani bu işten ekmek yemelerine vesile olan biz nihai tüketicileri, bu arkadaşlar çok net şekilde kazıklamaktadır. Artık ılıman ve yapıcı falan konuşmayacağım. Arkadaşlar bu ülkede en baba çekirdek dahi olsa 250 gr mı 800 tl üzerinde olamaz. Bu arkadaşların hepsi birbirini tanıyor hepsi aynı yerden yeşil çekirdek alıyor ve hepsi aralarında anlaşıp bizleri kandırıyorlar. Lütfen kusura bakmayın çok ama çok sinirliyim. Bundan sonra seçkisinde 250 gr fiyatı 700 tl altında olan çekirdek sayısı %50 düzeyinde olmaya hiç bir firmadan alım yapmayacağım. Söylenecek çok şey var aslında ama neyse. Tek ricam hiç bir firma cvp yazmaya falan kalkmasın gerçekten sakin kalmaya çalışıyorum. Son sözde arkadaşlar size lütfen aklınızı başınıza alın, para kolay kazanılmıyor. Yapılan işe saygım var ama bu arkadaşların yaptığı işde beyin cereahlığı değil ve bu faiş kazancı hak etmiyor.
Bu konu hakkında iyi niyetimi bende kaybetmiş bulunmaktayım, malesef ülkedeki ticari etik yoksunluğu bu piyasaya da riayet etmiş görünmektedir, nihai tüketicinin bu aşamada neye kime nasıl hizmet ettiğini göz önünde bulundurarak daha seçici hareket etmesi gerekiyor sanırım, bazı kavurucular çekirdekten ve maliyetlerden bağımsız marka konumlandırma stratejisi ile hareket ediyor. Ben bu kavuruculardan alım yapmıyorum artık önceden tüketim alışkanlığım sadece damak zevkime yönelik iken şimdi damak zevkine yönelik fiyat/performans odaklı alım.

Son düzenleme:
Bu konu hakkında iyi niyetimi bende kaybetmiş bulunmaktayım, malesef ülkedeki ticari etik yoksunluğu bu piyasaya da riayet etmiş görünmektedir, nihai tüketicinin bu aşamada neye kime nasıl hizmet ettiğini göz önünde bulundurarak daha seçici hareket etmesi gerekiyor sanırım, bazı kavurucularin çekirdekten ve maliyetlerden bağımsız marka konumlandırma stratejisi ile hareket ettiğini düşünmeye başladım.
Evet ne yazık ki durum tam da dediğiniz gibi. Aslında bunda biraz da suç bizde. Asla kimsenin eğitimini, tecrübesini, mesleğini küçümsemek değil amacım ama bizler gibi belli bir sosyo-ekonomik seviyenin üstünde ki insanlar kalkıpta kahve çekirdeğine bu kadar karmaşık anlamlar yüklenmesine çanak tutarsak, bir akademisyenlik, bir doktorluk, bir mühendis vb. Pek çok işten çok daha zahmetli ve özel bir iş yapıyorsunuz etiketini bu arkadaşlara yapıştırırsak olacağı budur. Bende artık bu 1500 tl 250 gr çekirdek ama aylık alımda %25 indirimi görünce de saldırmayı bırakalım ve bu başlık altında bizi kazıklama derdinde olmayan kavurucuları paylaşalım, indirim falan da istemeyelim, direkt o firmalardan sipariş geçelim.

Sonuna kadar bu görüşteyim. Aylık indirim sonra da bindirim falan istemiyoruz. Bütün firmalar var bu forumda aralarında bi temsilci seçip artık bizle iletişim kurup, fiyatlardaki faişliği bir miktar geri çekmeyi kabul ettikleri güne kadar alım yapmatacağım. Hatta bunu görev edinip bu forum dışında da heryerde anlatacağım ve hatta dün gece alım yaptığım tüm firmalardan eski siparişlerimi toparladım bir dilekçe oluşturdum. Ortalama son iki yılda %200 - %300 artış var. Ticaret Bakanlığına CİMER üzerinden şikayette bulunacağım. Hepsini incelesinler. Çıkıp öyle instagramda bu ülkede durum belli, ne fiyat düşürmesi, daha da artacak, fiyat düşsün diyen insanlarla hafiftende dalga geçer gibi konuşmak neymiş anlasınlar. Ayrıca bu aylık alım olayının mantığını fa değiştirmek lazım neren oylama yapıyoruz sonra ayaklarına gidiyoruz faiş şekilde yükseltilen fiyatı olmasına gerekene çekin diye. Her ayın son gününe kadar firmalar yapacağı kampanyayı bildirsin forumdan toplu olarak yayınlansın herkes almak istediği yerden alsın. Bu durum toplu şekilde fiyatlarda inişin önünü açacaktır. İndirmek istemeyen indirmesin gitsin nerede satıyorsa satsın zaten belli bir süre sonra mecburen elemine olacaklardır.

Son düzenleme:
Ben kahve fiyatlarının Avrupalı kavurucularda da düşmediğini görüyorum, Amerikalı kavurucuların fiyatları zaten "tariff" muhabbeti ve enflasyon artışıyla dalga dalga yükseldiler. Ticari dediğimiz kahvelerin fiyatları 'specialty' kahve fiyatlarıyla yarışır halde, düşüş veya durulma olursa belki bu ürünlerde olur. Dünya ekonomisi gerileme trendinden de çıkacak gibi durmuyor, sadece hammadde(nitelikli kahve fiyatlarında bir düşüş var mı tabii kim bilir) fiyatına bakıp, düşüş beklemek hayalcilik oluyor. İndirimden indirime almaya devam.🥲

Sonuna kadar bu görüşteyim. Aylık indirim sonra da bindirim falan istemiyoruz. Bütün firmalar var bu forumda aralarında bi temsilci seçip artık bizle iletişim kurup, fiyatlardaki faişliği bir miktar geri çekmeyi kabul ettikleri güne kadar alım yapmatacağım. Hatta bunu görev edinip bu forum dışında da heryerde anlatacağım ve hatta dün gece alım yaptığım tüm firmalardan eski siparişlerimi toparladım bir dilekçe oluşturdum. Ortalama son iki yılda %200 - %300 artış var. Ticaret Bakanlığına CİMER üzerinden şikayette bulunacağım. Hepsini incelesinler. Çıkıp öyle instagramda bu ülkede durum belli, ne fiyat düşürmesi, daha da artacak, fiyat düşsün diyen insanlarla hafiftende dalga geçer gibi konuşmak neymiş anlasınlar. Ayrıca bu aylık alım olayının mantığını fa değiştirmek lazım neren oylama yapıyoruz sonra ayaklarına gidiyoruz faiş şekilde yükseltilen fiyatı olmasına gerekene çekin diye. Her ayın son gününe kadar firmalar yapacağı kampanyayı bildirsin forumdan toplu olarak yayınlansın herkes almak istediği yerden alsın. Bu durum toplu şekilde fiyatlarda inişin önünü açacaktır. İndirmek istemeyen indirmesin gitsin nerede satıyorsa satsın zaten belli bir süre sonra mecburen elemine olacaklardır.
Hocam haklısınız. Fakat daha önce bir çok kez bunu dile getirdik ve getirdiler. Lakin bu oylamanın fiyatla bir ilgisi olmadığını, amacın kavurucuyu desteklemek, forum olarak beraber deneyimlemek olduğu tarafında görüş bildiren kişiler oldu. Hatta bir kahve çok pahalı dediğimde "alma o zaman, indirimde olan firmalardan al" diyenlerde oldu. Oylamada kazanacağı belli iken fiyatına zam yapanlarda oldu. Yapılan oylamanın doğru olmadığı görüşünde hem fikiriz. Ama sanırım yöneticiler açısından bir sorun teşkil etmiyor ya da geri bildirimleri çok dikkate almıyorlar

Valla ben çok tükettiğimden dolayı kısmen fiyatı uygun olan çekirdekleri alıyorum yoksa başka türlü ben yetişemem.. nitelikli dediğiniz kahveleri de merak ediyorum açıkçası... ediyorum da 250 gr fiyatı na verdiğiniz paraya 1 kilo alıyorum ben :)

Son düzenleme:
Hocam haklısınız. Fakat daha önce bir çok kez bunu dile getirdik ve getirdiler. Lakin bu oylamanın fiyatla bir ilgisi olmadığını, amacın kavurucuyu desteklemek, forum olarak beraber deneyimlemek olduğu tarafında görüş bildiren kişiler oldu. Hatta bir kahve çok pahalı dediğimde "alma o zaman, indirimde olan firmalardan al" diyenlerde oldu. Oylamada kazanacağı belli iken fiyatına zam yapanlarda oldu. Yapılan oylamanın doğru olmadığı görüşünde hem fikiriz. Ama sanırım yöneticiler açısından bir sorun teşkil etmiyor ya da geri bildirimleri çok dikkate almıyorlar
Ben forum yöneticisi arkadaşlarımızın özverisinden son derece eminim ve @emrekocakurt, @kahveanalisti nin bu konu ile ilgileneceğini düşünüyorum. Hatta kendilerinin de bizdeki nitelikli kahvecilerin artık bi silkelenip kendilerine gelmeleri noktasında görüşleri olduğunu da biliyorum.

İtidalli yaklaşmaktan yanayım. Motorine 2 gün önce 6 TL 23 kuruşluk bir zam geldi. Banka promosyonları, bayram ikramiyeleri, MB'sının para basıp durması vb. sebeplerden piyasadaki para arzı artıyor. TL dolar karşısında her gün değer kaybediyor ve yeşil çekirdek piyasası dolar üzerinden yürüyor. Elektrik, su, gaz, maaş vs. giderler sürekli artarken sektör büyümeye de çalışıyor. Yeni yeni vergiler türüyor gibi gibi devam eder.

Türkiye'de her şeyi her geçen gün daha pahalıya alacaksınız ve fiyatlar hiçbir zaman düşmeyecek, bunu size garanti edebilirim. Zaten genelde bir şeylerin, eğer sektörü tamamen değiştirecek devasa bir atılım olmadıysa, alışılageldik fiyatının aniden düşmeye başlaması hiçbir ülkede hayatın doğal akışına uygun değildir. Normal durumlarda deflasyon mümkün değil. Bizdeki sorun aşırı enflasyon. Burada odaklanılması gereken noktalar pahalı olduğu değil, lüzumundan pahalı olduğu durumlar olabilir. Parayı elinde bulunduran sizsiniz, böyle düşündüğünüz durumlarda tüketici olarak irade göstermeniz gerekir. Eğer yukarıda bahsettiğim durum ile karşılaşırsanız paranızı mal ile takas etmezsiniz ve bu durumda iki şey yaşanabilir; ya gerçekten tüketici ilgili firma konusunda haklıdır ve firma satış yapabilmek için makûl fiyatlara iner yahut o kadar da haklı değilsinizdir ve bunun sonucunu ilgili firmanın küçülmesi, seçkilerinin sıradanlaşması şeklinde görürsünüz.

Bu konuda bizden nasıl bir beklenti içerisinde olabileceğiniz konusunda emin değilim. Bu serbest piyasa. Finca Bernardina Gesha beyaz ekmek değil ki devlet ya da bir kuruluş regüle etsin. İndirim konusunda pazarlık yapıyoruz ama fiyat konusuna karışmak diye bir şey söz konusu olamaz, olabilecek bir şey değil bu. Misal A firması bize %25 indirim teklif ediyor ama indirim öncesindeki fiyatlarında herhangi bir oynama yok. Bu o firmanın indirim olmadığı halde o fiyatlar üzerinden satış yapabildiği anlamına geliyor. Demem o ki bu firmalar bize indirim sunmak zorunda değiller, zaten işliyorlar.

Ben listeyi hazırlarken açıkçası hiç fiyatlara dikkat etmiyorum artık. Dikkat ettiğim şey seçkide ne olup olmadığı. Listeye girenler de bize listede bulunmayı arzu ettiklerini bildiren ve ardından bizim aralarında eleme yaptığımız firmalar, yani gidip ucuz bir firma var mı diye aranıp insanlara yazmıyoruz. Sizin bildiğiniz yine seçkisi listedekiler kadar kaliteli olabilen ama aynı zamanda ucuz fiyat sunacak firmalar lütfen onlara ulaşın, eğer gönülleri olur ise onlar da bize ulaşsınlar. Ama hiçbir zaman birinci önceliğimizin fiyat olmadığını, bu etkinliği yapış amacımızın bu olmadığını belirtmek isterim. Bizler de sizler gibi oy veriyoruz, bizim oylarımız da sizinkiler ile eş. Neyin seçilip seçilmeyeceği sizlerin elinde.

Belki bir ara samimi olduğum bir iki firma sahibi ile konuşurum sizin için, uygun görürlerse birlikte fizibilite çalışmalarını değerlendiririz ve ben de bulduklarımı sizinle paylaşırım.

Son düzenleme:
Geri