Fiyatı düşen bir şey var: Kahve. Arabica kahvesi son 6 ayda %30'a yakın düştü, sadece cuma %4'e yakın düşüş oldu. Ana sebep, Brezilya'da iyi hava koşullarına bağlı üretimdeki büyük artış.. Peki kahvecilerin kahve fiyatını düşürdüğünü gördük mü?Ekli dosyayı görüntüle 42549
Bu konu hakkında iyi niyetimi bende kaybetmiş bulunmaktayım, malesef ülkedeki ticari etik yoksunluğu bu piyasaya da riayet etmiş görünmektedir, nihai tüketicinin bu aşamada neye kime nasıl hizmet ettiğini göz önünde bulundurarak daha seçici hareket etmesi gerekiyor sanırım, bazı kavurucular çekirdekten ve maliyetlerden bağımsız marka konumlandırma stratejisi ile hareket ediyor. Ben bu kavuruculardan alım yapmıyorum artık önceden tüketim alışkanlığım sadece damak zevkime yönelik iken şimdi damak zevkine yönelik fiyat/performans odaklı alım.Arkadaşlar bu konuda uğurasilsoy (Paper) da çok ilginç paylaşımlarda bulunuyor. Fiyatın düşmesinin mümkün olmadığı, artmasının devam etmesi gerektiği vb. Kendisine cvp da verdim “haklısınız, ekonomi bozuk ama sektörde biraz suistimal ediyor, çok artırıyor” falan şeklinde ılıman yaklaştım. Ama son 3 gündür diğer ülkelerden falanda araştırma yaptım, üstüne borsadaki fiyat durumu, üstüne ülkemizdeki hissedilen enflasyonu falan da ekledim. Çok ama çok üzücü bir durumla karşılaştım. Ne yazık ki 2-3 firma hariç bizim gibi nitelikli kahveye gönül vermiş, bu sektörün derinleşmesini sağlayan ve bunun doğal sonucu olarak da pek çok firmanın kurulmasına yani bu işten ekmek yemelerine vesile olan biz nihai tüketicileri, bu arkadaşlar çok net şekilde kazıklamaktadır. Artık ılıman ve yapıcı falan konuşmayacağım. Arkadaşlar bu ülkede en baba çekirdek dahi olsa 250 gr mı 800 tl üzerinde olamaz. Bu arkadaşların hepsi birbirini tanıyor hepsi aynı yerden yeşil çekirdek alıyor ve hepsi aralarında anlaşıp bizleri kandırıyorlar. Lütfen kusura bakmayın çok ama çok sinirliyim. Bundan sonra seçkisinde 250 gr fiyatı 700 tl altında olan çekirdek sayısı %50 düzeyinde olmaya hiç bir firmadan alım yapmayacağım. Söylenecek çok şey var aslında ama neyse. Tek ricam hiç bir firma cvp yazmaya falan kalkmasın gerçekten sakin kalmaya çalışıyorum. Son sözde arkadaşlar size lütfen aklınızı başınıza alın, para kolay kazanılmıyor. Yapılan işe saygım var ama bu arkadaşların yaptığı işde beyin cereahlığı değil ve bu faiş kazancı hak etmiyor.
Evet ne yazık ki durum tam da dediğiniz gibi. Aslında bunda biraz da suç bizde. Asla kimsenin eğitimini, tecrübesini, mesleğini küçümsemek değil amacım ama bizler gibi belli bir sosyo-ekonomik seviyenin üstünde ki insanlar kalkıpta kahve çekirdeğine bu kadar karmaşık anlamlar yüklenmesine çanak tutarsak, bir akademisyenlik, bir doktorluk, bir mühendis vb. Pek çok işten çok daha zahmetli ve özel bir iş yapıyorsunuz etiketini bu arkadaşlara yapıştırırsak olacağı budur. Bende artık bu 1500 tl 250 gr çekirdek ama aylık alımda %25 indirimi görünce de saldırmayı bırakalım ve bu başlık altında bizi kazıklama derdinde olmayan kavurucuları paylaşalım, indirim falan da istemeyelim, direkt o firmalardan sipariş geçelim.Bu konu hakkında iyi niyetimi bende kaybetmiş bulunmaktayım, malesef ülkedeki ticari etik yoksunluğu bu piyasaya da riayet etmiş görünmektedir, nihai tüketicinin bu aşamada neye kime nasıl hizmet ettiğini göz önünde bulundurarak daha seçici hareket etmesi gerekiyor sanırım, bazı kavurucularin çekirdekten ve maliyetlerden bağımsız marka konumlandırma stratejisi ile hareket ettiğini düşünmeye başladım.
Sonuna kadar bu görüşteyim. Aylık indirim sonra da bindirim falan istemiyoruz. Bütün firmalar var bu forumda aralarında bi temsilci seçip artık bizle iletişim kurup, fiyatlardaki faişliği bir miktar geri çekmeyi kabul ettikleri güne kadar alım yapmatacağım. Hatta bunu görev edinip bu forum dışında da heryerde anlatacağım ve hatta dün gece alım yaptığım tüm firmalardan eski siparişlerimi toparladım bir dilekçe oluşturdum. Ortalama son iki yılda %200 - %300 artış var. Ticaret Bakanlığına CİMER üzerinden şikayette bulunacağım. Hepsini incelesinler. Çıkıp öyle instagramda bu ülkede durum belli, ne fiyat düşürmesi, daha da artacak, fiyat düşsün diyen insanlarla hafiftende dalga geçer gibi konuşmak neymiş anlasınlar. Ayrıca bu aylık alım olayının mantığını fa değiştirmek lazım neren oylama yapıyoruz sonra ayaklarına gidiyoruz faiş şekilde yükseltilen fiyatı olmasına gerekene çekin diye. Her ayın son gününe kadar firmalar yapacağı kampanyayı bildirsin forumdan toplu olarak yayınlansın herkes almak istediği yerden alsın. Bu durum toplu şekilde fiyatlarda inişin önünü açacaktır. İndirmek istemeyen indirmesin gitsin nerede satıyorsa satsın zaten belli bir süre sonra mecburen elemine olacaklardır.
Hocam haklısınız. Fakat daha önce bir çok kez bunu dile getirdik ve getirdiler. Lakin bu oylamanın fiyatla bir ilgisi olmadığını, amacın kavurucuyu desteklemek, forum olarak beraber deneyimlemek olduğu tarafında görüş bildiren kişiler oldu. Hatta bir kahve çok pahalı dediğimde "alma o zaman, indirimde olan firmalardan al" diyenlerde oldu. Oylamada kazanacağı belli iken fiyatına zam yapanlarda oldu. Yapılan oylamanın doğru olmadığı görüşünde hem fikiriz. Ama sanırım yöneticiler açısından bir sorun teşkil etmiyor ya da geri bildirimleri çok dikkate almıyorlarSonuna kadar bu görüşteyim. Aylık indirim sonra da bindirim falan istemiyoruz. Bütün firmalar var bu forumda aralarında bi temsilci seçip artık bizle iletişim kurup, fiyatlardaki faişliği bir miktar geri çekmeyi kabul ettikleri güne kadar alım yapmatacağım. Hatta bunu görev edinip bu forum dışında da heryerde anlatacağım ve hatta dün gece alım yaptığım tüm firmalardan eski siparişlerimi toparladım bir dilekçe oluşturdum. Ortalama son iki yılda %200 - %300 artış var. Ticaret Bakanlığına CİMER üzerinden şikayette bulunacağım. Hepsini incelesinler. Çıkıp öyle instagramda bu ülkede durum belli, ne fiyat düşürmesi, daha da artacak, fiyat düşsün diyen insanlarla hafiftende dalga geçer gibi konuşmak neymiş anlasınlar. Ayrıca bu aylık alım olayının mantığını fa değiştirmek lazım neren oylama yapıyoruz sonra ayaklarına gidiyoruz faiş şekilde yükseltilen fiyatı olmasına gerekene çekin diye. Her ayın son gününe kadar firmalar yapacağı kampanyayı bildirsin forumdan toplu olarak yayınlansın herkes almak istediği yerden alsın. Bu durum toplu şekilde fiyatlarda inişin önünü açacaktır. İndirmek istemeyen indirmesin gitsin nerede satıyorsa satsın zaten belli bir süre sonra mecburen elemine olacaklardır.
Ben forum yöneticisi arkadaşlarımızın özverisinden son derece eminim ve @emrekocakurt, @kahveanalisti nin bu konu ile ilgileneceğini düşünüyorum. Hatta kendilerinin de bizdeki nitelikli kahvecilerin artık bi silkelenip kendilerine gelmeleri noktasında görüşleri olduğunu da biliyorum.Hocam haklısınız. Fakat daha önce bir çok kez bunu dile getirdik ve getirdiler. Lakin bu oylamanın fiyatla bir ilgisi olmadığını, amacın kavurucuyu desteklemek, forum olarak beraber deneyimlemek olduğu tarafında görüş bildiren kişiler oldu. Hatta bir kahve çok pahalı dediğimde "alma o zaman, indirimde olan firmalardan al" diyenlerde oldu. Oylamada kazanacağı belli iken fiyatına zam yapanlarda oldu. Yapılan oylamanın doğru olmadığı görüşünde hem fikiriz. Ama sanırım yöneticiler açısından bir sorun teşkil etmiyor ya da geri bildirimleri çok dikkate almıyorlar