• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve firmaları yabancı isim furyası

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mykahve
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mykahve

Barista
Toplu alım anketini incelerken dikkatimi çekti, 2 firma dışında Türkçe isim koyan yok firmasına.
Yabancı isim konulunca daha mı havalı olunduğu düşünülüyor acaba?
Halbuki cezve kahve, telve kahve, köpük kahve gibi isimler de konulabilirdi firmalara.
Adam koskoca telefon firmasına elma (apple) ismini koymuş dimi ama.:)

Toplu alım anketini incelerken dikkatimi çekti, 2 firma dışında Türkçe isim koyan yok firmasına.
Yabancı isim konulunca daha mı havalı olunduğu düşünülüyor acaba?
Halbuki cezve kahve, telve kahve, köpük kahve gibi isimler de konulabilirdi firmalara.
Adam koskoca telefon firmasına elma (apple) ismini koymuş dimi ama.:)
Firmalara yabancı isimler konulmasının birkaç nedeni vardır:
  1. Uluslararası Pazarlama ve İletişim: Yabancı isimler, global bir pazarlama stratejisi benimseyen firmalar için, farklı ülkelerdeki tüketicilere daha etkili bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olabilir. Yabancı dillerdeki isimler, uluslararası arenada daha kolay telaffuz edilebilir ve akılda kalıcı olabilir.
  2. Algılanan Prestij ve Modernite: Yabancı isimler, bazı tüketiciler arasında modernlik, lüks ve prestijle ilişkilendirilebilir. Bu nedenle, birçok firma yabancı dillerdeki isimleri kullanarak ürünlerini ya da hizmetlerini daha çekici ve şık göstermeye çalışır.
  3. Global Kimlik ve Marka Oluşturma: Uluslararası pazarda faaliyet gösteren şirketler, yabancı isimlerle global bir kimlik ve marka oluşturabilirler. Bu, farklı ülkelerdeki müşterilerin aynı markayı tanıyarak ve hatırlayarak daha kolay bir şekilde bağ kurmasına yardımcı olabilir.
  4. Anlam ve Eş Anlamlılık: Bazı durumlarda, yabancı bir isim, o ürün ya da hizmetle ilişkilendirilen olumlu bir anlama veya eş anlamlılığa sahip olabilir. Böylece, marka, amacına ve değerlerine daha uygun bir biçimde ifade edilebilir.
  5. Hukuki ve Ticari Nedenler: Bir firma, belirli bir ülkede mevcut olan marka isimlerine ilişkin telif hakkı veya ticari sorunlar yaşayabilir. Yabancı bir isim, bu tür hukuki ve ticari engellerden kaçınmaya yardımcı olabilir.
Ancak yabancı isim kullanımı her zaman olumlu tepkilerle karşılanmayabilir. Bazı durumlarda, yerel dil ve kültüre uygun olmayan yabancı isimler, iletişimde karışıklığa neden olabilir ve marka hedef kitlesinden uzaklaşabilir. Bu nedenle, bir firma yabancı bir isim kullanmayı düşünüyorsa, yerel pazarlama uzmanları ve dilbilimcilerle işbirliği yaparak dikkatli bir şekilde değerlendirmesi önerilir. (chat-gpt)

Togg otomobilimiz yerli ve milli direksiyonda dünya lideri (ben)

Bu isimleri görsem ve 200gram kahveye 800tl fiyat çekseler, kesin karapara aklamak için kurulmuş derdim.

Sevgili @orkunustel 'in Baristatus videolarının birinde de bu muhabbet geçiyordu diye hatırlıyorum. Kafein Kültür ismi ile "dalga geçenler" bile oldu demişti.

Yukarıda belirtilen gerekçelerden "bence" en önemlisi ilki, yani uluslararası pazarda var olma motivasyonu. Avrupada'da ana dili İngilizce olmayan bir çok ülkede İngilizce isimli kavurucular var ve henüz Avrupa piyasasına hakim olmayan biri olarak bu firmaların bir çoğunun ismine bakarak hangi ülkeye ait olduklarına dair en ufak fikir yürütemiyorum mesela. Ama bu firmalar eğer ilk maddeyi referans alarak bu isimleri koydular ise amaçlarına ulaşmış gözüküyorlar çünkü aramızda bu firmalara abone olan arkadaşlar bile var. Fakat aynı şey TR kavurucuları için geçerli mi onu bilemiyorum tabi. Yani firmalarımızın yüzde kaçı bu niyetle isim koyuyor ve bunların ne kadarı yurtdışı müşterilere kahve satmayı başarıyor? Bütün firmalarımızın ismi Türkçe olsaydı (hatta böyle ö'lü ü'lü:D) total kavrulmuş kahve ihracatımız bundan ne kadar etkilenirdi acaba? Bir fikrim olduğu için sormuyorum bunu hakikaten merak ediyorum.

Muhtemelen şu an bir kavurmahane açsam ben de ismini İngilizce koyardım diye düşünüyorum, çünkü kesinlikle çok daha az riskli. Hatta paket tasarımına vs ekstra önem verirdim, riski biraz daha minimize etmek için. Ama kahve kavurma konusunda ya da ticari yetenek konusunda kendine çok güvenen biri olsaydım, bu sefer de Türkçe isim koyardım diye düşünüyorum. Çünkü bu tarz meydan okumalar da merak uyandırıcı olup müşteride olumlu bir algı yaratabilir. En azından bende yaratır:D.

Forumda son zamanlarda sıklıkla gördüğüm bir dizi safsata var:

"Kavurucunun fiyatlarına laf edeceğinize muhtarlığa adaylığınız koyun da ülkeyi düzeltin!!1"
"Buna bu kadar takılan adamlar ülkenin diktatörlüğe dönüşmesine ne dedi acaba?! :sss"
"Bu kadar Türkçe meraklısıysanız 15 Temmuz'da nerdeydiniz!111!"

Türkçe içerik olarak beğendiklerimden bir seri, ama özellikle bu iki videoyu tavsiye ederim:

"Topluluk olarak nasıl tartışılmalı?" konusunda da daha önce de forumda bahsettiğim ve en azından benim görüşlerime oldukça yakın bir tanesini de "doğru olan budur" diye değil de birilerinin hoşuna gidebilir diye paylaşmak isterim:

Konuya bu kadar gelmişken de çok özet bir görüş belirtmek istiyorum:

Girizgah: Milliyetçi değilim, azılı muhalifim (:

Bu evet firmanın ne yapmak istedikleri ile çok paralel bir seçim ve beni rahatsız da etmiyor açıkçası, ama ben daha yerel vurgulara sahip uluslararası bir marka yaratmanın da hem o dilin ve kültürün o firmanın ticaretini yaptığı ürünlerle ilişkisini geliştirmesi açısından hem de firmaya uluslararası pazarda rakiplerinden farklı "otantik" bir duruş sağlaması bakımından makul bir strateji olabileceğini düşünüyorum açıkçası.
Tabi bu yerelleştirme stratejisinin bizde mevcutta olduğu şekilde "kahve pazarı" "kahve otağı" falan gibi çiğ bir şekilde yapılmasını ben de sevmiyorum. (:

Kafein Kültür ismi ile "dalga geçenler" bile oldu demişti.
Evet bunu bende hatırlıyorum.
Kafein Kültür ama global çağrışımı olan bir isim değil mi
Mesela en başına buyruk almancada bile Kültür = Kultur olarak çevriliyor

Sevgili @orkunustel 'in Baristatus videolarının birinde de bu muhabbet geçiyordu diye hatırlıyorum. Kafein Kültür ismi ile "dalga geçenler" bile oldu demişti.

Yukarıda belirtilen gerekçelerden "bence" en önemlisi ilki, yani uluslararası pazarda var olma motivasyonu. Avrupada'da ana dili İngilizce olmayan bir çok ülkede İngilizce isimli kavurucular var ve henüz Avrupa piyasasına hakim olmayan biri olarak bu firmaların bir çoğunun ismine bakarak hangi ülkeye ait olduklarına dair en ufak fikir yürütemiyorum mesela. Ama bu firmalar eğer ilk maddeyi referans alarak bu isimleri koydular ise amaçlarına ulaşmış gözüküyorlar çünkü aramızda bu firmalara abone olan arkadaşlar bile var. Fakat aynı şey TR kavurucuları için geçerli mi onu bilemiyorum tabi. Yani firmalarımızın yüzde kaçı bu niyetle isim koyuyor ve bunların ne kadarı yurtdışı müşterilere kahve satmayı başarıyor? Bütün firmalarımızın ismi Türkçe olsaydı (hatta böyle ö'lü ü'lü:D) total kavrulmuş kahve ihracatımız bundan ne kadar etkilenirdi acaba? Bir fikrim olduğu için sormuyorum bunu hakikaten merak ediyorum.

Muhtemelen şu an bir kavurmahane açsam ben de ismini İngilizce koyardım diye düşünüyorum, çünkü kesinlikle çok daha az riskli. Hatta paket tasarımına vs ekstra önem verirdim, riski biraz daha minimize etmek için. Ama kahve kavurma konusunda ya da ticari yetenek konusunda kendine çok güvenen biri olsaydım, bu sefer de Türkçe isim koyardım diye düşünüyorum. Çünkü bu tarz meydan okumalar da merak uyandırıcı olup müşteride olumlu bir algı yaratabilir. En azından bende yaratır:D.
Evet bunu bende hatırlıyorum.
Kafein Kültür ama global çağrışımı olan bir isim değil mi
Mesela en başına buyruk almancada bile Kültür = Kultur olarak çevriliyor
Evet World of Coffee'de Roaster Village katılımcısıyken bir çok Alman yeni Alman kavurucu çıkmış galiba diye meraktan ziyarete gelip kahvelerimizi denedi Yunanistan'da. Ya da bir çok farklı memleketten insan ismimizin Caffeine Culture olduğunu anlayıp kendi has dilinde Türkçe olarak seslendirmeye çalışmak ve bunun üzerinden muhabbet kurmak için dahi ziyarete geldi, yine kahve deneyimlediler bol bol konuştuk. Bu arkadaşlardan bir tanesi Norveçli'ydi hatta, epey muhabbet sonrası geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelmiş. Bizi de ziyarete geldi. 🙂

İlk World of Coffee stant katılımcısı olarak deneyimimde gördüğüm (iki kez yarışmacı olarak katılmıştım.), yeni bir firmanın yerel isimle dikkat çekmeyi başarabildiği oldu. Günün sonunda kahve de lezzetliyse zaten insanlar markayı sevmeye başlıyor.

Bu isimle yurtdışında ilk deneyimimiz de değil, İngiltere'de Brighton ve Londra'da bir kahve dükkanınun iki şubesine uzunca bir süre misafir kavurucu olarak kahve yollamıştık. Amerika Birleşik Devletlerinde bir abonelik markasına yine yüklü miktarda ayın kavurucusu olarak kahve yollamıştık. Ve dönem dönem son kullanıcılara dünyanın her yerine kahve yolluyoruz. Orada da müşterilerden genellikle ilk duyduğum yorum, seçimlerindeki belirleyici ilk etkenin ismin farklı gelmesinden dolayı olduğuydu. Hatta Amerika'da ünlü bir gastronomi yazarı Alex Delany kahvelerimizi sevip uzunca bir süre evinde de tüketmişti. Yerel şeyleri çok seviyor gördüğüm kadarıyla. Uzunca bir süre kahvemizi bulduğu Ülker Petibör bisküvilerle, simitlerle yanyana çekip arkadaşlarına yaymışlığı vardır.

İsim seçiminde istediğim zaten ismin Türkçe olup, küresel dillerce anlaşılabilir olmasıydı @zebercet in söylediği gibi. Kuruluşumuzda yaptığım açıklamalarda da belirtmiştim.

En azından naçizane yurtdışı satış pazarlama deneyimlerimden gördüğüm kadarıyla yerel, anadilde isimlerin dikkat çekici olduğudur.

Kavurmasına, hizmet kalitesine guvenen kisi veya firma icin isim sadece ayrıntıdır. Hikayesi olmak zorunda bile değil. Hangi dilden oldugu da hic onemli degil. Bu mesele daha cok eksiklerini kapatma cabasinda olanlarin meselesi oluyor. Firma acisindan diyorum. İsim icin cok uzun sureler kafa patlatip aldigi kavurma makinasinin ozelliklerini ustun koru bilen baca icin bes saniye dusunmeyen cok firma kisi var. Musteri acisindan bence buna dikkat edilmesi gerekir. İs kaliteli olduktan sonra kafein kultur dersin hatta direk orkundan kahveler koysan bile her zaman her yerde satarsin. Ornegi orkundan vermek istedim :)

Acaba millet olarak ne zaman karşımızdaki insanların düşüncelerine saygı duyup bir açığını aramaktan veya direk saldırmaktan vazgeçeceğiz çok merak ediyorum.
Acaba millet olarak ne zaman çelişkiler ve tutarsızlıklar deryası olmaktan caz geçeceğiz acaba.
Bence mesaj saldırı içermiyor tam tersi bir çelişkiye, tutarsızlığa dikkat çekiyor. Dahası çok güzel bir tespit ve hatta yanılıyor olabileceğine de açık kapı bırakıyor (belki isim soyismi dir).
Toplumu ve diğerlerini kendi görüşümüze çekmeye önce kendimizden başlamalıyız.

İşin Türkçe kısmı ile ilgili eleştiri zaman zaman sektörde de tartışılıyor elbet. Ancak yakın süreçteki deneyimlerime göre yabancı isim tercihi daha rahat ettiriyor girişimciyi. Zaten Türkçe olup da kullanıma uygun, sektöre uygun kelime veya kelime gruplarının çoğunun marka tescili yapılmış. Bu gibi risk ve süreçlerle uğraşmamak için en temizi yabancı isim tercihi. Ancak henüz kullanılmamış Türkçe bir marka örneği vardır, Türk Patent ve Marka Kurumunca henüz kimse adına tescillenmemiştir, amenna.

İşin bu kısmından da bakmak lazım.

''xxx coffee roastery'', ''kuru kahveci mehmet usta''dan daha güzel gözüküyor bence. :D Ayrıca günümüzde ''yerlilik'' demek dandik hizmet, ürün demek. Kuru kahveci mehmet usta da bunun örneği olabilir. Benim firmam olsa ben de adını Memedin kahve atölyesi koymak yerine xxx Coffee Roastery koyarım. :D En azından insanlar nitelikli kahvenin ne demek olduğunu bildiğimi bilsinler isterim.

Kuru Kahveci dandik dundik demek olmaz çünkü Türkiyenin çoğunluğu hala onu tüketiyor, çekirdekler kalitesiz çoğu rio minas ya da depoda bekletilmiş çekirdekler
Çekirdek kalitesini bilmiyorum ama bu kuru kahveci mehmet olansa uzun bir süredir 100% Arabica kullanıyorlar bildiğim kadarıyla paketlerde de o şekilde yazıyor, tedariklerini de kendileri yapmıyormuş, yerli tedarikçiler ile çalışıyorlarmış. Kalitesi hakkında bilgi sahibi değilim.

Bir de dandik denmesine laf edip sonrasında çekirdeklerin ne kadar dandik olduğunu betimlemişsiniz sanki. "Kalitesiz, çoğu rio minas ve depoda bekletilmiş" çekirdeklere de bırakın dandik diyebilsin insanlar eğer öyle bir çekirdek varsa. İnsanların çoğunun bunu tüketmesi çekirdeklerin dandik olmadığını değil insanların çoğunun dandik çekirdek sevdiğini gösterir olsa olsa :)

Not: "Dandik" de ne çirkin bir kelime konudan bağımsız, çok kullanınca iyice kulak tırmalıyor. (:

Geri