• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve fazla mı yoksa az mı çözünmüş nasıl anlaşılır?

Kuantumkahve

Barista
İsim
Çınar
Daha fazla  
İsim
Çınar
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Gaziantep
ağızda kuruluk bırakma ekşilik gibi anlayanildiğimiz faktörler var ama mesela kuruluk bırakmanın hem olumlusu hem olumsuzu var meyvemsi kuruluk denilen ya sa fazla çözünmeden kaynaklanan bunları nası ayırt edebiliriz yani ben hala tam bir cevap bulamıyorum bunun için

Tecrübe ya da refraktometre ile.

Ağızda kuruluk, otsuluk, tozlu tatlar vs. gibi kavramlar yeni başlayan biri için çoğu zaman bir şey ifade etmiyor maalesef. Daha doğrusu bunların çözünme derecesiyle ilişkisi tecrübeyle gelişecek şeyler.

Bu işle gerçekten ilgiliyseniz ve maddi açıdan mümkünse bir refraktometre alıp geçmek, sürekli nitelikli (dolayısıyla pahalı) kahve tüketen biri için mantıklı diye düşünüyorum.

refraktometre fiyatları çok pahalı maalesef ama o da her zaman kesin sonuç vermiyor orkun üstelin bir videosu vardı 85 derece ve 95 derece ile demleme yapıyodu ama tds çok az değişiyodu yani bunun tatla anlatabiliriz sadece.Ama zaman geçitkce çıktılarımın daha iyi olduğunu farkefiyorum ama dediğim gibi bazı kahveler her şekilde kuruluk bırakıyor anca asiditeye falan bakarak anlayabilirim sanırım

her zaman kesin sonuç vermiyor orkun üstelin bir videosu vardı 85 derece ve 95 derece ile demleme yapıyodu ama tds çok az değişiyodu yani bunun tatla anlatabiliriz sadece

Maalesef bu bilgi yanlış. TDS'in az yükselmesi refraktometrenin yanlış olduğunu göstermez. Hiç kimse refraktometreden "çözünme ölçümüyle" ilgili (Orkun Üstel ya da Scott Rao dahil) daha iyi tespit yapamaz. Sadece yorum yapar. Çıkan sonucun yorumlanması, yüksek-düşük ekstrasyonun beğenilmesi öznel bir konu tabii.

Ama zaman geçitkce çıktılarımın daha iyi olduğunu farkefiyorum ama dediğim gibi bazı kahveler her şekilde kuruluk bırakıyor anca asiditeye falan bakarak anlayabilirim sanırım

Dediğiniz gibi zamanla mutlaka daha iyi çıktılar ve değişkenlerin etkisiyle ilgili daha doğru tespitler yapıyorsunuzdur. O halde zamana bırakmak mantıklı gibi.

Hamam suyu içiyormuş gibi hissediyorsanız sizin damağınıza göre az çözünmüştür. Tatların flulaştığı bir yoğunluk hissediyorsanız, size suda eriyen tablet ilaç tortusallığı hissettiriyorsa, çok demli kaçak çay içmiş hissiyatı yaşıyorsanız vs. vs. bu gibi durumlarda çok çözünmüştür.

En iyi refraktometre diliniz. Aygıt ile ölçtüğünüz değerin el kitaplarındaki çözünme aralığında olup olmaması çıktının sizin beğeninizi sağlayıp sağlamayacağı konusunda pek bir şey söylemez.

peki evde ilk başta cupping yapıp doğru tadı gördükten sonra demlemede parametreleri değiştirip o tadı bulmaya calıssak nasıl olur

Ben öncelikle ortalama bir demleme yapıyorum, o bardağa göre sonrasında neleri değiştireceğime karar veriyorum. İlk demlemeden önce parametreleri ayarlarken çekirdek bilgilerini baz alıyorum. Örnek vermek gerekirse ortalama bir demleme 93 derece ise yıkanmış ve açık kavrulmuş bir çekirdek için bunu 96 derece yapabilirsiniz, natural ve orta kavrulmuş bir çekirdek için 91 düşebilirsiniz. İlk demleme öncesi varsayımdır, ilk bardakta bir yol haritası çizersiniz.

Aslında daha da detay bir konu var. Refraktometre bize kahvenin ne kadar çözündüğünü veriyor. Ancak nasıl çözüldüğü konusunda bir bilgi sağlamıyor.

Refraktometreden okuduğumuz değerler kahvenin ne kadar çözündüğünü gösteriyor hangi bileşenler çözünmüş tadı iyi mi kötü mü ancak içince anlayabiliyoruz. Bazen çözünme ideal değerlerde olmasına rağmen dengesiz fincanlar da karşımıza çıkıyor. En doğru yaklaşım çözünme değerlerini kahvenin tadı ile değerlendirip demleme parametreleri ile birlikte not almak. Tekrarlanabilir sonuçlar almak veya bir kahvenin ilk demleme değerlendirmesi için kullanılabilecek en iyi yöntemin ise aeropress olduğunu düşünüyorum. Bu minik alet sürekli elimin altında ve referans bir demleme ile tüm değişkenleri sabitleme şansı veriyor. Sadece kahveyi değiştirerek tutarlı ve tekrar edilebilir sonuçlar alabiliyorsunuz. Özellikle mineral testlerinde çok işime yarayan bir ekipman olduğunu söylemeliyim. Zaten tek kişilik demleme yapacaksam hiç başka yöntem aramıyorum doğrusu.

Geri