• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve Fabrikası Colombia Paraiso (Honey Process) Tadım Notları ve Reçeteler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kavrum Tarihi:21.05
Kavrum Profili:filtre
Değirmen: örnek: timemore 21 klik
Demleme yöntemi: V60/
Oran: 17gr/250 ml
Su: 94° Abant
Demleme süresi:2.30
Tadım notları:sıcakken hic aroma alamadım.Sogumaya başladikça bal tatlılıği arkasında hafif bitterlik aldım.Melodrip’e benzetmeye çaliştiğim aparatla yaptığim için tam anlayamadim.Ama şunu söyleyebilirim daha duru ve temiz kahveler çikartiyor.Demleme süresince 2 aşamada yaptım.Kahve yataği bu şekilde kaliyor.

Ekli dosyalar

• 126350DE-FDCD-4707-9178-BC5C3052EBA6.jpeg
    126350DE-FDCD-4707-9178-BC5C3052EBA6.jpeg
    72.6 KB · Görüntüleme: 48
Kasuya methodu bu kahveye çok yakıştı. Gayet tatlı güzel bir kahve çıktı, mutlaka deneyin👌

Kavrum Tarihi:21.05
Kavrum Profili:filtre
Demleme yöntemi: V60/
Oran: 17gr/250 ml
Su: 94° Abant
Demleme süresi:2.30
Tadım notları:sıcakken hic aroma alamadım.Sogumaya başladikça bal tatlılıği arkasında hafif bitterlik aldım.Melodrip’e benzetmeye çaliştiğim aparatla yaptığim için tam anlayamadim.Ama şunu söyleyebilirim daha duru ve temiz kahveler çikartiyor.Demleme süresince 2 aşamada yaptım.Kahve yataği bu şekilde kaliyor.
Kahve yatağından demleme ile ilgili tahmin yürütmek oldukça zor zira herşeyi yanlış yapıp en sonda bir çalkalama ile yatağı düzeltmek çok kolay. Kahveye hiç dokunmadan bloom+1 döküş Ile dener misiniz? 45 sn bloom 1.30 gibi de döküm bitecek şekilde.

Kahve yatağından demleme ile ilgili tahmin yürütmek oldukça zor zira herşeyi yanlış yapıp en sonda bir çalkalama ile yatağı düzeltmek çok kolay. Kahveye hiç dokunmadan bloom+1 döküş Ile dener misiniz? 45 sn bloom 1.30 gibi de döküm bitecek şekilde.
Sizin yorumlarınızdan takip ettiğim kadarıyla şunu gördüm; kahveye pek müdahale sevmiyorsunuz ( çalkalama, karıştırma, çok parçalı döküş gibi) aslında ben de bunları pek tercih etmiyorum. Siz hangi gözlemlere dayanarak bu kanıya vardınız? Yani bloom + tek döküm ile demlenen kahvenin, karıştırılan, çalkalanan kahveye göre artıları nelerdir sizin açınızdan?

Yarin denerim dediğinizi.Aparatsiz şekilde diyorsunuz değil mi? Bu arada görselini paylastigim kahvede calkalama vs yapmadım.

Sizin yorumlarınızdan takip ettiğim kadarıyla şunu gördüm; kahveye pek müdahale sevmiyorsunuz ( çalkalama, karıştırma, çok parçalı döküş gibi) aslında ben de bunları pek tercih etmiyorum. Siz hangi gözlemlere dayanarak bu kanıya vardınız? Yani bloom + tek döküm ile demlenen kahvenin, karıştırılan, çalkalanan kahveye göre artıları nelerdir sizin açınızdan?
Aslında başlangıç noktam ve referansım eğer çekirdeğe uyarsa rutinim aşağıdaki gibi,
94c, 24 click, 30/500 Oran, japon 40 filtre, plastik V60
00.00 - 00.45 60ml Blooming, 4-5 tur iyice çeviriyorum
00.45 - 01.10 +190ml, sadece duvara yapisanlari almak için bir tur çeviriyorum
01.30 - 02.00 +250ml, su döküşü bitince duvara yapisanlari almak icin bir tur çeviriyorum, kahve biraz süzülünce 4-5 tur çevirip bırakıyorum.
3-4 dakika arası demleme süresi oluyor genellikle.
Buradan çıkan sonuca göre aksiyon alıyorum.
Örnek, en son denediklerimde kahveye müdahele etme hafif tadı acıttı, hiç mudahelesiz olanlar daha tatlı çıktı.
Birinde gövde ve aromayi istediğim gibi alamadım oranı biraz arttirdim.
Birinde filtre değiştirdim aynı paratmetreler ile süreyi biraz uzatıp ekstra çözünme sağladım.
Tek/çok döküş süre ve çözünme anlamında kullanılacak bir parametre, yüksek sıcaklık ve tek döküş ile çekirdeğin performansını düşürmeden iyi şekilde çözünme yakalarsam tekrarlanabilirlik için tercih ederim bazen 2. döküşten sağlanacak ilave çözünme ekstra efora değmiyor.
Sıcaklık ise tahmin etmek biraz zor, orta bir sıcaklıktan basladiysam yukarı aşağı oynayarak hangi yön daha iyi sonuç verirse oradan devam ediyorum. Zaten yüksek bir sıcaklıktan başladiysam ve örneğin çok kapalı bir sonuç aldiysam sıcaklığı düşürerek devam ediyorum.
Standart rutinimde çok fazla parçalı döküş, çok düşük sıcaklık, kaşık vs ile karıştırma olmuyor. (Kaşığı demleme bittikten sonra mutlaka surahiyi karıştırmak için kullanıyorum ama :) ) Deneme yapmak istersem veya bir çekirdekten sonuç alamazsam herşeyi deniyorum ama. Kaşıklada karıştırır, kaynar su ile de demler, 5-6 parçada da dökerim.

Benim bakış açım mümkün olan en basit ve tekrarlanabilir yöntem ile güzel kahve içmek :)

Yarin denerim dediğinizi.Aparatsiz şekilde diyorsunuz değil mi? Bu arada görselini paylastigim kahvede calkalama vs yapmadım.
Hangi aparat?içini tam gösteren bir foto var mı? Ben yanlış görüyorum herhalde.

Aslında başlangıç noktam ve referansım eğer çekirdeğe uyarsa rutinim aşağıdaki gibi,
94c, 24 click, 30/500 Oran, japon 40 filtre, plastik V60
00.00 - 00.45 60ml Blooming, 4-5 tur iyice çeviriyorum
00.45 - 01.10 +190ml, sadece duvara yapisanlari almak için bir tur çeviriyorum
01.30 - 02.00 +250ml, su döküşü bitince duvara yapisanlari almak icin bir tur çeviriyorum, kahve biraz süzülünce 4-5 tur çevirip bırakıyorum.
3-4 dakika arası demleme süresi oluyor genellikle.
Buradan çıkan sonuca göre aksiyon alıyorum.
Örnek, en son denediklerimde kahveye müdahele etme hafif tadı acıttı, hiç mudahelesiz olanlar daha tatlı çıktı.
Birinde gövde ve aromayi istediğim gibi alamadım oranı biraz arttirdim.
Birinde filtre değiştirdim aynı paratmetreler ile süreyi biraz uzatıp ekstra çözünme sağladım.
Tek/çok döküş süre ve çözünme anlamında kullanılacak bir parametre, yüksek sıcaklık ve tek döküş ile çekirdeğin performansını düşürmeden iyi şekilde çözünme yakalarsam tekrarlanabilirlik için tercih ederim bazen 2. döküşten sağlanacak ilave çözünme ekstra efora değmiyor.
Sıcaklık ise tahmin etmek biraz zor, orta bir sıcaklıktan basladiysam yukarı aşağı oynayarak hangi yön daha iyi sonuç verirse oradan devam ediyorum. Zaten yüksek bir sıcaklıktan başladiysam ve örneğin çok kapalı bir sonuç aldiysam sıcaklığı düşürerek devam ediyorum.
Standart rutinimde çok fazla parçalı döküş, çok düşük sıcaklık, kaşık vs ile karıştırma olmuyor. (Kaşığı demleme bittikten sonra mutlaka surahiyi karıştırmak için kullanıyorum ama :) ) Deneme yapmak istersem veya bir çekirdekten sonuç alamazsam herşeyi deniyorum ama. Kaşıklada karıştırır, kaynar su ile de demler, 5-6 parçada da dökerim.

Benim bakış açım mümkün olan en basit ve tekrarlanabilir yöntem ile güzel kahve içmek :)
Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim 😊

Kahveler geldikten sonra sırasıyla etiyopyaları ve el salvadoru deneyip daha ilk demlemelerde mükemmel olmayan ama iyi fincanlar çıkarttım ama bugün bu kahveyi demlediğimde oldukça acı ve aromalardan yoksun kötü bir kahve ortaya çıktı.
Parametrelerimi yazacak olursam,
-Sırma su
-Tm 20 click
-Kavrulma tarihi yazmıyor ama 21 mayısta kargoya verilmişti
-16/250
-50ml blooming geri kalanı iki parça halinde 2.30 gibi bitiş

Kavrum Tarihi: 20 Mayıs
Kavrum Profili: Filtre
Demleme yöntemi: Güral Kalita
Oran: 15 gr/230 ml
Su: 93° Buzdağı
Demleme süresi: 2:40

Drip kettle siparişim 1 aydır gelmediği için suyu çaydanlıkla döktüm. Sonuç hiçbir aroma alamadığım ekşi bir kahve oldu. Gerek v60 gerek Kalita'da iyi bir kahve çıkarabilmek için kırk fırın ekmek + drip kettle lazımmış onu gördüm :)

Kavrum Tarihi:14.05.2020
Kavrum Profili: City plus
Değirmen: Sözen (orta)
Filtre: Hario Japon 100'lük
Demleme yöntemi: V60/Lilydrip
Oran: 28 gr/400 ml
Su: 94° Ro
Demleme süresi:3:05

İlk kez dün paketi açıp, çekirdeklerin üzerinde az miktarda olan silver skinleri ayikladim.
Diğer Etiyopyalardan sonra oldukça düz bir kahve ama kesinlikle acılık almadım. Tatlılığı bir ana sora kadar olmasa da olcukca tatlı. Aroma olarak sadece karamel alabildim, ve tam soğuyunca fincan sonunda çok hafif bir ekşilik geldi.
Genel olarak çok kompleks olmasa da çok dengeli kahve ve tatlımsı geldi bana.

Silver skin için, hava temizlik pompası iyi işe yarıyor. Çok inatçı olanlar hariç çoğunu ayırıyor.

Günün kahvesinde yazdığım reçeteyi, buraya da ekliyorum.

Kahve:Colombia Paraiso, Honey Proses, Caturra
Kavurma Tarihi: 22 Mayıs
Öğütüm: Comandante 22 klik, Timemore 18 klik
Su: Buzdağı + RO , 50 ppm, 90C-91C
Yöntem: Cam V60, 100'lü bol poşet Japon malı, 15gr/250ml
Reçete: 40ml 30sn Blooming, 1.döküş: 60 ml agresif, 2. döküş 100 ml spiral + 50 ml ortaya
Demleme süresi: 2:45

Aldığım tat fırın sütlacın üstündeki hafif yanık karamelize tabakanın, şekerle birleşimi :) O tabakayı yedikten sonra, yanık siyah bölgelerin hafif acılığı ağzınıza vurur ya, bitişi de o şekilde tatlı ama hafif bitter diyebilirim :)

Gövdesi orta, asiditesi de düşük-orta. Soğudukça meyvemsilik biraz daha öne çıkıyor.

Günün kahvesinde yazdığım reçeteyi, buraya da ekliyorum.

Kahve:Colombia Paraiso, Honey Proses, Caturra
Kavurma Tarihi: 22 Mayıs
Öğütüm: Comandante 22 klik, Timemore 18 klik
Su: Buzdağı + RO , 50 ppm, 90C-91C
Yöntem: Cam V60, 100'lü bol poşet Japon malı, 15gr/250ml
Reçete: 40ml 30sn Blooming, 1.döküş: 60 ml agresif, 2. döküş 100 ml spiral + 50 ml ortaya
Demleme süresi: 2:45

Aldığım tat fırın sütlacın üstündeki hafif yanık karamelize tabakanın, şekerle birleşimi :) O tabakayı yedikten sonra, yanık siyah bölgelerin hafif acılığı ağzınıza vurur ya, bitişi de o şekilde tatlı ama hafif bitter diyebilirim :)

Gövdesi orta, asiditesi de düşük-orta. Soğudukça meyvemsilik biraz daha öne çıkıyor.

Ben bu çekirdeği unuttum, 15 gündür demlemiyordum. az önce 19klik ve tek döküşte demledim öğütüm boyutu çok kalın geldi. 1:42'de bitti demleme :) yine de aşırı tatlı bir kahve ortaya çıktı. cidden bundan daha şekerli ve ara ara bayan bir kahveye bir daha denk gelmek zor sanırım. tatlı değil direkt şekerli :D

17 Mayıs Espresso kavrumu olan çekirdeği bugün demlemeye başladım. Son zamanlarda içtiğim en tatlı espressolardan biri.

Toplu alımda benim en çok hoşuma giden çekirdek Paraiso oldu. Gerçekten bal gibi. Daha önce Zümrüt beyden almıştım aynı çekirdeği o da çok iyiydi.

Kahveler geldikten sonra sırasıyla etiyopyaları ve el salvadoru deneyip daha ilk demlemelerde mükemmel olmayan ama iyi fincanlar çıkarttım ama bugün bu kahveyi demlediğimde oldukça acı ve aromalardan yoksun kötü bir kahve ortaya çıktı.
Parametrelerimi yazacak olursam,
-Sırma su
-Tm 20 click
-Kavrulma tarihi yazmıyor ama 21 mayısta kargoya verilmişti
-16/250
-50ml blooming geri kalanı iki parça halinde 2.30 gibi bitiş

yüksek sıcaklıkta su kullanmış olabilirsiniz.90-91 arası deneyin. 16/250 deniyorsanız birkaç tık daha inceltip tek döküş deneyin.Kahveyi çok fazla ajite etmeyin.Blooming sırasında daha agresif biraz daha fazla su kullanın karıştırmadan 1-2 tur rao spin yapın...

Bugün kahveyi 7 barda ve 95 derece de demledim sıcak çikolata içiyor gibi oldum. Espresso da çok başarılı bir çekirdek. Bu arada kavrum bir ay öncesine ait.

Geri